-
Świąteczne szklanki z toksycznym ołowiem. Rossmann wycofuje produkt
Szklanki z motywem świątecznego bałwanka sprzedawane w sieci Rossmann zawierają kadm i ołów. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Domowe wafelki z pierniczkowym nadzieniem. Proste i pyszne!
Pomysłów na zrobienie domowych wafli jest wiele. My proponujemy przełożyć je pachnącą pierniczkami masą z dodatkiem czekolady i orzechów.
PrzepisyProdukty -
Co zrobić, żeby czerwony barszcz zachwycał smakiem? Wypróbuj ten prosty sposób
Czerwony barszcz to ulubiona zupa Polaków. Co zrobić, żeby był bardziej aromatyczny i zachwycał smakiem? Wypróbuj sprawdzony przepis na barszcz na zakwasie. Przyda się też na święta.
ProduktyPrzepisy -
Nigdy nie jedz tych produktów po upływie terminu ważności! Dowiedz się, czym to grozi
Chociaż coraz więcej mówi się o problemie marnowania żywności, to jak wynika z najnowszych badań, wciąż kupujemy jej za dużo. W Polsce rocznie wyrzuca się 4,8 mln ton jedzenia. To efekt m.in. błędnej interpretacji oznaczeń na...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Rozwarstwiona, rzadka zupa pomidorowa? Podpowiadamy jak naprawić ten błąd
Chociaż bezsprzecznie zupa pomidorowa najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją ze świeżych pomidorów, to wiele osób gotuje ją na bazie pomidorowego koncentratu. Jeśli chcesz, żeby smakowała dobrze, nie była rzadka i nie rozwarstwiała się,...
ProduktyPrzepisy -
Owoc yuzu – mały cytrus o wielkiej mocy. Właściwości, zastosowanie
Owoc yuzu przypomina skrzyżowanie mandarynki i limonki. Jak smakuje i do czego można go wykorzystać?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Po co przesiewać mąkę do wypieków? I jak prawidłowo przesiać mąkę?
Zastanawiasz się, po co w wielu przepisach jest adnotacja, aby przesiać mąkę przeznaczoną do wypieku? Przy niektórych wypiekach to klucz do sukcesu!
ProduktyPrzepisy -
Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi
Kupne drożdżówki w żaden sposób nie mogą równać się tym domowym! Są idealnie miękkie i dobre nawet następnego dnia. Zobacz, jak zrobić domowe drożdżówki z serem.
PrzepisyProdukty -
Herbata z imbirem nie tylko na odporność, ale i odchudzanie
Herbata z imbirem to jeden z najpopularniejszych w okresie jesienno-zimowym napojów spożywanych przez Polaków. Warto wiedzieć, że działa też odchudzająco.
ProduktyOdchudzanie -
Przechowujesz jedzenie na balkonie? Sprawdź, czym to grozi
Zdarza ci się, gdy jest chłodno wystawiać żywność na balkon? Gdy przygotowujemy przyjęcie lub świąteczny obiad miejsca w lodówce zaczyna brakować. Wtedy najczęściej ratujemy się wystawianiem garnków z potrawami na zewnątrz. Okazuje się,...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
To najzdrowsza wersja jajecznicy. Jak zrobić jajecznicę na parze?
Nie ma zdrowszej i bardziej lekkostrawnej wersji tego popularnego dania, niż jajecznica zrobiona na parze. Można ją podawać nawet małym dzieciom.
PrzepisyProduktyDiety -
Znany burger wrócił do menu w McDonald’s. Ile kalorii ma kanapka Drwala?
Kaloryczność burgerów typu fast food bywa bardzo wysoka. Ile kalorii ma kanapka Drwala? Sprawdziliśmy!
ProduktyDiety -
10 pomysłów na dania z buraka. Buraczane sałatki, smoothie, zupa, hummus i domowy zakwas
Burak to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Zrobisz z niego zupę, drugie danie, zdrowe smoothie czy efektowną sałatkę.
PrzepisyProdukty -
Semaglutyd odchudza i zmniejsza masę ciała? Co to jest i jak działa?
Semaglutyd to substancja, która poprzez zmniejszenie wydzielania glukagonu zmniejsza masę ciała. Stosowana w leczeniu cukrzycy odnalazła zastosowanie również w leczeniu otyłości.
OdchudzanieProduktyMonika Piorun
-
Carpaccio z buraka. Wypróbuj przepis na jedno z najzdrowszych dań
Buraki to niezwykle zdrowe warzywo. Piękny kolor nadają im zawarte w nich betaliny, które zmniejszają stan zapalny w organizmie i chronią przed rakiem. W kuchni warto sięgać po nie jak najczęściej. Proponujemy przyrządzenie Carpaccio z...
ProduktyPrzepisy -
Jak zrobić kruche ciasto na słodko? Idealne ciasto na tartę, spód sernika i kruche ciasteczka
Kruche ciasto to jedno z najprostszych ciast i z jego zrobieniem powinni poradzić sobie także początkujący kucharze czy dzieci zaczynające przygodę z domowymi wypiekami. Aby kruche ciasto było idealne, trzeba przestrzegać kilku prostych...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
O której najlepiej wypić pierwszą kawę? Odpowiedź może zaskoczyć
Budzisz się rano bez energii i jesteś senny? Pierwsza myśl to filiżanka gorącej kawy. Czy to dobry pomysł? Okazuje się, że z wypiciem kawy najlepiej poczekać. Dowiedz się, kiedy najlepiej sięgnąć po ulubiony napój.
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego ciasto drożdżowe wyszło za twarde? O tym pamiętaj, kiedy robisz ciasto na drożdżach
Ciasta drożdżowe wymagają cierpliwości i dobrych składników. Jeśli lubisz drożdżówki, chałki drożdżowe czy pieczesz chleb na drożdżach, sprawdź, jakich błędów unikać.
ProduktyPrzepisy -
Kotlety mielone bez jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis
Czy kotlety mielone bez jajek mogą się udać? Okazuje się, że tak. Są bardzo smaczne. Kulinarni eksperci podpowiadają, czym je zastąpić.
ProduktyPrzepisy -
Jak zagęścić zupę krem? 5 sprawdzonych sposobów na zagęszczenie zupy
Zagęszczenie zupy jest proste, jeśli znamy skuteczne sposoby. Co zrobić, by zagęścić zupę i by nam się nie zważyła?
Składniki odżywczeProdukty -
Tortilla, kukurydziany człowiek i ostra papryczka. Co musisz wiedzieć o kuchni meksykańskiej?
Meksyk to pierwszy rywal Polaków podczas Mundialu w Katarze. Do meczu możesz zaserwować najlepsze meksykańskie przystawki. Będzie ostro, zdrowo i pysznie! Przeczytaj nasz miniprzewodnik i poznaj Meksyk od kuchni.
ProduktyPrzepisy