-
Witaminy dla dzieci – kiedy suplementować oraz jaką formę wybrać?
Witaminy dla dzieci to wyjątkowo szeroka grupa produktów leczniczych i suplementów diety. Dostępne są zarówno zestawy witamin, jak i preparaty jednoskładnikowe, co sprawia, że możemy mieć problem z wyborem odpowiedniego produktu. Czy...
ProduktySkładniki odżywcze -
Przez te błędy tylko przybierasz na wadze. Niektórzy myślą, że to zdrowe nawyki
Aby pokazać, jak rujnujesz szczupłą sylwetkę, zebraliśmy garść zasad odchudzania, które bez obaw możesz złamać. Nie są bowiem tak skuteczne, jak myślimy.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze Quiz -
To najgorsze jedzenie dla twojego serca. Tak mówi dietetyk
Zdrowa dieta to jeden z kluczowych elementów dbania o zdrowie serca. Przetworzone mięso to coś, co szkodzi szczególnie: jest pełne sodu, konserwantów i tłuszczów nasyconych.
DietyProdukty -
Jogurt islandzki. Czym jest popularny jogurt skyr?
Jogurt islandzki to cieszący się dużą popularnością jogurt, który ma bardzo delikatny smak. Jakie ma wartości?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak złagodzić objawy nieswoistych chorób zapalnych jelit
U osób cierpiących na nieswoiste choroby zapalne jelit upośledzone wchłanianie będące skutkiem toczącego się w jelitach stanu zapalnego nie pozwala pokryć zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze z pożywienia. Suplementacja...
ProduktyŻywienie -
Znana zupa instant wycofana ze sklepów. Wykryto w niej niebezpieczny składnik
Jesteś fanem zupy Nongshim Shin Kimchi? Uważaj, GIS wykrył w niej niebezpieczny tlenek etylenu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Mięso mielone wycofywane ze sklepów z powodu wykrycia salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży mięsa mielonego „Rzeźnik” skażonego bakterią salmonelli.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jajecznica na śniadanie. Czy dodanie mleka sprawi, że będzie bardziej puszysta?
Jajecznica to nadal „królowa” polskich śniadań, a zarazem proste do przyrządzenia pożywne danie. Dodanie do jajek warzyw, wędlin, tłuszczu czy mleka zmienia jego smak, kaloryczność i wartości odżywcze.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Warzywa w zupie. Podpowiemy ci jak je ugotować, żeby nie straciły wartości odżywczych
Dietetycy podkreślają, że zupa warzywna to jeden z najzdrowszych, niskokalorycznych posiłków i nie powinniśmy z niego zrezygnować. Po ugotowaniu w zupie warzywa tracą tylko część cennych składników odżywczych. Aby posiłek był...
Składniki odżywczeProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Witamina d3 dla dorosłych – jak ją właściwie suplementować dla zdrowia?
Niedobory witaminy D u dorosłych to częsta przyczyna zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu oraz gorszego samopoczucia. W naszej szerokości geograficznej występują one u nawet 80% populacji, co ma związek z niedoborem światła słonecznego w...
ProduktySkładniki odżywcze -
Nie kupuj tych produktów z krótkim terminem przydatności! Mogą nie nadawać się już do spożycia
Dietetycy ze Stanów Zjednoczonych przestrzegają przed kupowaniem produktów, których termin przydatności wkrótce się skończy. Nie wszystkie nadają się do spożycia. Lista produktów jest długa.
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Jedz cytrusy zanim nadejdzie wiosna! Podnoszą odporność organizmu
Wszystkie odmiany owoców cytrusowych mają wysoki poziom witaminy C, przeciwutleniaczy i flawonaidów, które w naturalny sposób podnoszą odporność organizmu. Wzmacniając odporność, pomagają zwalczyć przeziębienie i grypę, o które wczesną...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ta przekąska zapobiega utracie masy kostnej, wspomaga również odchudzanie
Naukowcy odnaleźli nietypowy sposób na pomoc w leczeniu osteoporozy. Dotyczy on... jedzenia suszonych śliwek. Jak to możliwe?
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Fit sałatka z ciecierzycą. Sycąca i łatwa w przygotowaniu
Wkrótce nadejdzie wiosna, wprowadź do swojego jadłospisu więcej warzyw! Polecamy przepis na fit sałatkę z ciecierzycy w towarzystwie innych warzyw.
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ile kawy trzeba pić, żeby obniżyć ryzyko udaru mózgu?
Regularne picie kawy w znaczący sposób zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. O jakich ilościach kawy mowa?
ProduktySkładniki odżywcze -
Dietetycy wskazują jak zwiększyć ilość błonnika w codziennej diecie. Wytypowali grupę produktów
Wzbogacenie w błonnik grupy najczęściej spożywanych produktów pozwoliłoby zwiększyć ilość jego dziennego spożycia, która jest wciąż niewystarczająca – alarmują specjaliści ds. żywienia. Jak wykazują najnowsze badania, niedobory błonnika...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieMonika Witkowska
-
Co mają wspólnego pączki z fizyką? „Można by to nazwać prawem Wrzalika”
Fizyk dr hab. Roman Wrzalik spojrzał na główny przysmak tłustego czwartku okiem naukowca. W swoim wywodzie nie zapomniał jednak wspomnieć o uczuciach.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Donaty z piekarnika zamiast tradycyjnych pączków. Skorzystaj z przepisu w tłusty czwartek
Tłusty czwartek, to według tradycji dzień, w którym można się objadać słodkimi wypiekami. Należą do nich zarówno tradycyjne pączki jak i donaty, czyli pączki z dziurką. Jeśli jednak dbasz o zdrową dietę, polecamy przepis na danie o wiele...
PrzepisySkładniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Pączki czy faworki? Sprawdź, co ma więcej kalorii
Wolisz w Tłusty Czwartek zajadać się pączkami czy raczej chrupać chrusty? Jeśli liczysz kalorie, sprawdź, co ma ich mniej.
ProduktyOdchudzanie -
Chcesz żyć dłużej? Włącz do swojej diety oliwę z oliwek
Najnowsze badania opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" dowodzą, że spożywanie pół łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza prawie o 20 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo – naczyniowych.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Pełna witamin zielona sałatka z czterech składników. Zrobisz ją w 10 minut
Jest idealna na przedwiośnie: świeża i pełna witamin. Zrobisz ją w 10 minut, a z dodatkiem makaronu będzie sycącym, zdrowym daniem.
PrzepisyProdukty