-
Składniki odżywczeProduktyTa dieta pomoże kobietom zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2Zgodnie z wynikami najnowszych badań u kobiet z nadwagą, które mają ryzyko cukrzycy typu 2, najlepiej sprawdzi się dieta śródziemnomorska.
-
ŻywienieProduktyPieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczkiPierniczki świąteczne to dla wielu Polaków (i nie tylko) nieodłączny element Bożego Narodzenia, podajemy więc prosty przepis na miękkie pierniczki.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijnyBigos to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Przedstawiamy więc przepis na bigos wigilijny z młodej kapusty.
-
PrzepisyProduktyŻywienieKarp w galarecie to stały bywalec wigilijnego stołu. Oto, jak go przyrządzić z żelatyną i bez niejKarp w galarecie to jedno z dań najczęściej spotykanych na wigilijnym stole. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie.
-
ProduktyNaukowcy: suplementacja witaminy D może mieć znaczenie dla pacjentów z COVID-19Z nowego przeglądu badań naukowców z brytyjskiego National Institute for Health and Care Excellence nie wynika, jakoby witamina D była szczególnie pomocna w leczeniu COVID-19 i zapobieganiu zakażeniu koronawirusem. Może jednak przynosić...
-
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPierwszy kraj na świecie pozwolił na sprzedaż sztucznego mięsaCzyste mięso to mięso „wyhodowane”. Przy jego produkcji nie zabija się zwierząt. Właśnie pierwszy kraj na świecie pozwolił na jego sprzedaż w oficjalnej dystrybucji.
-
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyPrzepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorówGazpacho to zupa przygotowywana z warzyw, będąca jednym ze znaków rozpoznawczych Andaluzji. Jak ją ugotować? Podajemy kilka przepisów na gazpacho.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieŚledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecieŚledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?
-
ProduktyŻywienieIdealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnikStrogonow to gulasz często spotykany na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest bogatym i treściwym posiłkiem i może nasycić na długo.
-
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyNaukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzieNiepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
-
DietyProduktySkładniki odżywczeTen mężczyzna je wszystko na surowo. Jak to argumentuje?Nie przepadasz za gotowaniem? Możesz z niego zrezygnować i przejść na witarianizm. Sprawdź, jakie korzyści niesie tzw. surowa dieta.
-
ProduktySkładniki odżywczeUprawiasz sport –nie pij ani za dużo, ani za małoPodczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo – niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.
-
ProduktySkładniki odżywczeKochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściejKompot z suszu jest jednym z obowiązkowych elementów wieczerzy wigilijnej. Jednak naukowcy podkreślają, że spożywanie suszonych owoców ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. Kochasz kompot z suszu? Pij go częściej!
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieRozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?Sezon jesienno-zimowy słyni z niskich temperatur. Niestety, wyziębiony organizm szybciej łapie infekcje, dlatego po powrocie do domu warto sięgnąć po rozgrzewający i odżywczy napój. Proponujemy zakwas z buraka z cynamonem.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
-
ProduktyŻywienie8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
-
ProduktyŻywienieJak przygotować znakomitą kawę? O tym musi wiedzieć każdy domowy barista!Kawę pijemy i kochamy wszyscy! Ale czy na pewno wiemy, jak właściwie ją przyrządzić, by w każdej filiżance zamknąć esencję wyjątkowego smaku?
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościZaskakujące zastosowania torebek od herbaty. Wiedziałeś, do czego są przydatne?Zaparzasz herbatę i wyrzucasz torebkę myśląc, że nie jest już do niczego potrzebna. Ale stop – ma ona wiele zastosowań!
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieImbir może zaszkodzić przy pewnych schorzeniachImbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga trawienie i ogólne zdrowie. Okazuje się jednak, że może zaszkodzić przy pewnych chorobach.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieLubisz wino? Teraz zaczniesz pić je częściej. Chroni przed bólem gardła i nie tylkoNaukowcy biją na alarm: picie alkoholu nam szkodzi. Czy aby na pewno zawsze tak jest? Okazuje się, że nie! Szczególnie korzystne może być wino, które walczy z bólem gardła i płytką nazębną.