-
10 ziół i przypraw, które ułatwiają odchudzanie
Zioła i przyprawy są rewelacyjne nie tylko dlatego, że nadają smak potrawom. Niektóre z nich potrafią regulować poziom glukozy we krwi, usprawniają metabolizm tłuszczów lub tłumią apetyt. Włączenie ich do diety to prosty sposób...
ŻywienieOdchudzanieProdukty -
Ta herbata zawiera szkodliwą dla tarczycy substancję. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z rynku partie miętowej herbaty. Powód? Obecność szkodliwego nadchloranu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kurze łapki do jedzenia to źródło kolagenu. Czy można je bezpiecznie jeść?
Kurze łapki w wielu krajach uznawane są za rarytas. Jakie mają walory zdrowotne i czy warto je jeść?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Post przerywany. Co można pić podczas postu przerywanego?
Post przerywany to model żywienia, który polega na ograniczonym przyjmowaniu pokarmów. Co można pić na poście przerywanym?
OdchudzanieŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Czym zastąpić śmietanę 30? Poznaj zdrowe zamienniki śmietany kremówki
Śmietana 30 zawiera całkiem sporo kalorii, dlatego warto zastąpić ją innymi produktami. Co można użyć zamiast śmietany?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Uszak bzowy, czyli polski grzyb mun. Jakie ma właściwości lecznicze?
Uszak bzowy jest grzybem mun, który rośnie na konarach drzew liściastych. Ma cenne właściwości lecznicze, dlatego warto poznać go bliżej.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Dlaczego warto jeść orzechy jesienią? Tego mogłeś nie wiedzieć
Orzechy, nasiona i pestki to najbardziej skoncentrowana żywność, jaką wytworzyła natura. Są źródłem roślinnych dobrych kwasów tłuszczowych, mają dużo błonnika pokarmowego i wysokiej jakości białko. Co jeszcze?
ŻywienieProdukty -
Idealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?
Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
PrzepisyProdukty -
Ile cukru ma piwo?
Zawartość cukru w piwie jest uzależniona od jego rodzaju. Ile cukru ma piwo bezalkoholowe, a ile piwa o wyższej zawartości alkoholu?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?
Maślanka powstaje z mleka krowiego, ale wbrew pozorom nie zawiera masła. Jakie ma właściwości odżywcze?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Te popularne zioła wzmocnią odporność. Są sprzedawane w doniczkach
Czy popularne zioła doniczkowe są zdrowe? Specjalistka tłumaczy, że zawierają wiele cennych substancji, które wzmocnią odporność.
DietyProdukty -
Ból nerek po alkoholu. Jak leczyć i dlaczego alkohol szkodzi na nerki?
Zdrowe nerki nie bolą. Objawy bólu nerek po alkoholu zawsze powinny być sygnałem do wykonania badań diagnostycznych.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak bezpiecznie kupować grzyby? Sprawdź, kto może sprzedawać świeże grzyby
Zatrucie grzybami może spowodować nie tylko własna pomyłka czy niewłaściwe przechowywanie zbiorów, ale też kupno grzybów z niesprawdzonego źródła. W Polsce świeże grzyby może oceniać klasyfikator grzybów lub grzyboznawca. Czym się różnią?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Olej do smażenia – jaki tłuszcz wybrać do smażenia i pieczenia?
Jaki olej jest najlepszy do smażenia? Poznaj 4 tłuszcze, które są najzdrowsze i najlepsze.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Kawa z cytryną na odchudzanie. Czy nowy trend ma sens?
Kawa z cytryną wspomaga odchudzanie, poprawiając metabolizm. Jakie są jej właściwości i czy rzeczywiście można schudnąć, pijąc kawę z cytryną?
OdchudzanieProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Witaminy – rola, podział i suplementacja
Witaminy to bardzo ważne związki, które powinniśmy dostarczać do organizmu wraz ze spożywanymi pokarmami. Niestety, zaspokojenie zapotrzebowania organizmu jedynie z pomocą diety, okazuje się bardzo trudne, dlatego coraz więcej osób sięga...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Początek infekcji? Zetrzyj świeży imbir i zjedz go z twarożkiem!
Imbir to wszechstronna roślina, którą można stosować w wielu dolegliwościach. Jak wykorzystać dobroczynne działanie imbiru, radzi prof. Wirginia Kukuła-Koch.
Produkty -
Odstawienie kawy. Jak detoks kawowy wpływa na organizm?
Kawowy detoks może poprawić sen i zmniejszyć trudności z koncentracją. Jak odstawić kawę?
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Sorbitol – zamiennik cukru. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Sorbitol to substancja słodząca, która dobrze rozpuszcza się wodzie. Jakie ma właściwości?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Jadłeś tego grzyba? Przez trzy dni nie możesz pić alkoholu
Czernidłak pospolity to jadalny grzyb, ale pod żadnym pozorem nie można go łączyć z alkoholem. Co więcej, alkoholu nie należy spożywać kilka dni po zjedzeniu czernidłaka.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty