-
Szklanka tego soku dziennie wzmacnia serce. Nie pij go na czczo
Badania wskazują, że picie świeżego wyciskanego soku pomarańczowego znacząco obniża ryzyko pojawienia się chorób serca. Dlatego codziennie powinniśmy wypijać przynajmniej jedną szklankę tego pysznego napoju. Nie należy jednak pić go...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jajecznica z bananami. Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj!
Nawet jeśli krzywisz się na myśl podania jajecznicy na słodko, odłóż uprzedzenia na bok i po prostu zrób jajecznicę z bananami. Podajemy sprawdzony i prosty przepis.
PrzepisyProdukty -
Najszybsza pasta kanapkowa. Wystarczy, że masz w domu ten jeden produkt
Jeśli masz w domu groszek konserwowy, to pyszną pastę kanapkową zrobisz w pięć minut. Nie potrzebujesz nawet blendera!
PrzepisyProdukty -
Nieświadomie jemy rocznie nawet kilogram owadów. „Jesteśmy, jako Polska, niestety trochę zapóźnieni”
Dyskusja o owadach w pożywieniu rozgrzewa emocje, ale „robale” dodawane do żywności i pasz nie są niczym nowym. – W Polsce mamy już fermy mącznika młynarka i czarnej muchy, a jeśli spojrzeć historycznie, to nawet nasze barwy narodowe...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska
-
Pyłek pszczeli: na wzmocnienie organizmu i... detoks
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który ma cenne właściwości prozdrowotne. Na co pomaga i jak go stosować?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
5 korzyści, które przynosi dieta bez sera. Pozbędziesz się m.in. migreny
Sery cenione są na całym świecie za walory smakowe. Nie wszyscy jednak wiedzą, że gdy spożywamy je w nadmiarze, nie przynoszą korzyści, a szkodzą zdrowiu. Dietetycy wskazują jakie efekty przyniesie wyeliminowanie serów z diety. Jednym z...
ProduktyMonika Witkowska
-
Herbatka patykowa na przeziębienie i osłabienie. Jak zrobić zimową herbatkę z gałązek brzozy?
Brzoza to drzewo, które nawet zimą łatwo rozpoznać, dzięki charakterystycznym pniom. I to właśnie zimą warto sięgnąć po gałązki brzozy i przyrządzić z nich wpierającą zdrowie herbatkę.
PrzepisyProdukty -
To musisz wiedzieć o suplementach diety. Jest grupa osób, które szczególnie muszą uważać
Suplementy diety to nie leki. Oficjalnie zakwalifikowane są jako żywność. Czy to oznacza, że można je przyjmować do woli?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak
Cytrynówka z kawą to oryginalna wersja tradycyjnej nalewki z cytryn. Ma piękny, przejrzysty kolor i zaskakuje smakiem.
PrzepisyProdukty -
Co jeść, a czego nie, gdy cierpisz na bóle stawów spowodowane dną moczanową
Dna moczanowa była dawniej uznawana za chorobę bogatych ludzi. Najczęściej dotykała mężczyzn w kwiecie wieku. Jej przyczynę upatrywano w jedzeniu dużych ilości czerwonego mięsa i piciu czerwonego wina. Dziś wiadomo, że podstawą leczenia...
DietyProduktyMonika Witkowska
-
Te produkty szkodzą twojemu sercu. Zobacz, co należy wyeliminować z diety
Dieta odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Spożywanie produktów bogatych w sól, cukier i nasycone tłuszcze nie jest zdrowe dla serca. Zobacz, jakie produkty są zakazane.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Wystarczy dodać łyżkę tego produktu
Czy można przyspieszyć gotowanie ziemniaków? Są na to sposoby, a wśród nich prosta sztuczka, która sprawi, że ziemniaki nie tylko ugotują się szybciej, ale będą lepiej smakowały.
PrzepisyProdukty -
Fast-foody bardziej szkodzą otyłym. Prowadzą do niealkoholowego stłuszczenia wątroby!
Powszechnie wiadomo, że jedzenie typu fast-food nie jest zdrowe. Naukowcy po raz kolejny wzięli na cel fast-foody oskarżane m.in. o wywołanie epidemii otyłości. Jaki jest związek pomiędzy nimi i stłuszczeniem wątroby?
ProduktyŻywienie -
Orzeszki ziemne – fakty żywieniowe. Gdzie rosną, czy są zdrowe i jak objawia się alergia?
Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe, fistaszki) to smaczna i zdrowa przekąska. Są skarbnicą cennych związków odżywczych, jednak wysokimi wartościami odżywczymi cechują się jedynie surowe orzeszki ziemne, które nie zostały poddane różnym...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Orzech brazylijski – jak wygląda, właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie
Orzech brazylijski to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Warto włączyć go do swojej diety oraz korzystać z wyjątkowych właściwości pozyskiwanego z orzechów brazylijskich oleju, który znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni,...
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Co jeść przed snem w cukrzycy, a czego unikać? Kolacja cukrzyka musi być przemyślana
To, co zjemy wieczorem, ma wpływ na glikemię nocną i poranną, czyli na poziom glukozy we krwi. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób chorych na cukrzycę. Dowiedz się, z jakich produktów powinieneś zrezygnować, a które są wskazane.
ProduktyMonika Witkowska
-
Przepis na domowe frytki z piekarnika. Jak zrobić tę zdrową przekąskę z ziemniaków?
Frytki z piekarnika to wyjątkowo pyszna i bardzo popularna przekąska. Pieczone frytki możesz z powodzeniem zrobić w domu i są mniej kaloryczne od tych z głębokiego oleju. Wg tego przepisu wychodzą idealnie chrupiące.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ziemniaki zrobiły się zielone? Uważaj, to toksyczna solanina!
Każdy z nas choć raz zauważył, że ziemniaki przechowywane na słońcu szybciej stają się zielonkawe. W ten sposób natura „ostrzega” nas, że coś jest nie tak. Czy takie ziemniaki można zatem jeść? A może wystarczy ich obróbka termiczna?
Produkty -
Takie pomidory od razu wyrzuć! Mogą zaszkodzić tobie i twoim bliskim
Pyszne i zdrowe pomidory dość szybko się psują. Kiedy pomidory nie nadają się do spożycia? Czy nadgniły lub nadpleśniały pomidor można uratować?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na małpi chlebek. Co to jest monkey bread?
Można powiedzieć, że małpi chlebek to po prostu ciasto drożdżowe z cynamonem. Ale nie jest to zwykła cynamonowa drożdżówka. Między innymi za sprawą kształtu i pieczenia cynamonowych bułeczek w formie na babkę.
PrzepisyProdukty -
Smaruj nią chleb codziennie! Ta pasta do kanapek obniża poziom cholesterolu
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów może z powodzeniem zastąpić masło czy margarynę. Jest smaczna i bardzo zdrowa. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Wypróbuj przepis!
PrzepisyProduktyMonika Witkowska