-
Melisa – nie tylko na uspokojenie. Jakie przynosi korzyści zdrowotne?
Melisa lekarska (Melissa officinalis) to zioło o zapachu cytryny, które pochodzi z Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej, ale jest uprawiane na całym świecie. Melisa była tradycyjnie stosowana w celu poprawy nastroju i funkcji...
ProduktyŻywienie -
Używasz tej przyprawy? Uważaj, może uszkodzić ci wątrobę
Kurkuma to przyprawa używana od tysięcy lat w Indiach, Chinach, Afryce i na Jamajce. Jest popularna w kuchni, jako dodatek do zup czy dań mięsnych, ale też wykorzystywana w medycynie naturalnej, ze względu na działanie przeciwzapalne....
ProduktyŻywienie -
Nie przechowuj w ten sposób miodu! Może stracić swoje cenne właściwości
O tym, że miód jest zdrowy, nie trzeba przekonywać. Cenimy go nie tylko za naturalną słodycz i wyjątkowy aromat, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości. Zawiera w swoim składzie cenne składniki mineralne m.in.: wapń, magnez i...
ProduktyPrzepisy -
Szklanki z Rossmana z kadmem i ołowiem. Urocze, ale toksyczne dla zdrowia!
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu podwyższonego poziomu migracji kadmu i ołowiu. Dlaczego jest to niebezpieczne i co należy zrobić z tym produktem? Wyjaśniamy!
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Niebezpieczne substancje w tabletkach na erekcję. GIS wycofuje całą partię produktu
Posiadasz suplement diety BOSS Energy na poprawę erekcji? Sprawdź numer partii! Być może nie nadaje się do spożycia.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Zalety kiszonej kapusty. Wzmacnia odporność i wspiera mikroflorę jelitową
Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C, a także bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspiera odporność. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Pomysły na siedem zdrowych zup na jesień i zimę. Są idealne dla osób, które dbają o prawidłową wagę
Zupa to danie idealne na zimę. Rozgrzeje, nasyci, ale też... pomoże utrzymać prawidłową wagę. Sprawdź nasze siedem propozycji na zdrowe, zimowe zupy.
PrzepisyOdchudzanieDietyProdukty -
Chipsy i ciastka uzależniają jak papierosy? Zaskakujące wyniki badań
Czy żywność wysoko przetworzona uzależnia? To pytanie zadali sobie naukowcy i wykorzystali kryteria wskazujące na uzależnienie od tytoniu.
ŻywienieProdukty -
Pieczywo pełnoziarniste a razowe. Który chleb jest zdrowszy?
Czym chleb pełnoziarnisty różni się od chleba razowego? Sprawdź, jakie są wartości odżywcze poszczególnych rodzajów pieczywa.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Nie rezygnuj z jedzenia sera! Podajemy listę tych najzdrowszych
Nie musisz rezygnować z sera, jeśli chcesz się zdrowo odżywiać. Ser jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, wapnia, witaminy D, wielu witamin z grupy B, a w niektórych przypadkach również probiotyków. Trzeba tylko wiedzieć jaki...
Składniki odżywczeProdukty -
Co to jest acerola? Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią
Czy wiesz, co to jest acerola? W Polsce trudno znaleźć ją na półce z warzywami. Przetwory i suplementy diety z acerolą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Warto po nie sięgać, zwłaszcza jesienią, bo to prawdziwa...
ProduktySkładniki odżywcze -
Sok z ananasa – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze
Sok z ananasa zawiera dawkę witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy. Na co pomaga sok ananasowy?
ProduktyŻywienie -
Nalewka z żurawiny – sprawdzony przepis. Wzmocni serce i układ moczowy
Żurawina to owoc o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Cierpka i niepozorna, w przetworach sprawdza się idealnie. Nalewka z żurawiny to jedna z najlepszych leczniczych nalewek.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Wyrazista i rozgrzewająca. Przepis na jesienną zupę z marchewki
Jesienią i zimą organizm potrzebuje dań sycących i rozgrzewających. Taka jest stuprocentowo roślinna zupa z marchewki z dodatkiem curry i imbiru.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Temperatura wody ma znaczenie
Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mowa o gotowaniu ziemniaków. Okazuje się, że ważne jest, do jakiej wody wrzucasz ziemniaki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić dobry bulion warzywny? Jest jeden prosty sekret
Esencjonalny bulion warzywny można jeść jak rosół, będzie on doskonałą bazą do zup i sosów. Jak zrobić dobry wywar bez mięsa? To bardzo proste.
PrzepisyProduktyDiety -
Zupa naleśnikowa. Szwabski przysmak na jesienne dni
Zupa naleśnikowa to prosty pomysł na sycący i efektowny obiad. Jednocześnie jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Potrzebne są naleśniki i dobry rosół.
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Czy stosowanie diety BRAT przyspiesza wyzdrowienie? Zdania są podzielone
Dieta BRAT to sposób żywienia zalecany cierpiącym na biegunkę. Zdania na temat zasadności jej stosowania są podzielone. Najnowsze badania wskazują, że ten rodzaj diety może opóźniać powrót do zdrowia. Dowiedz się, czy warto stosować tę...
DietyProdukty -
Wrzucasz cytrynę do herbaty? Sprawdź, czy to bezpieczne
Mimo że unikamy spożywania pestycydów, często znajdują się one na skórkach owoców. Czy można dodawać je zatem do herbaty?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Shoty witaminowe na poprawę odporności – jak je przyrządzić?
Shoty witaminowe mogą pomóc w budowaniu silnego układu odpornościowego. Jak je przyrządzić? Poznaj 6 przepisów na shoty witaminowe – pyszne i zdrowe!
ProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Nie odmawiaj sobie ziemniaków! Przepis na pieczone ziemniaczki z ulubionym sosem
Nie odmawiaj sobie potraw z ziemniaków! To mit, że są wyjątkowo tuczące i powodują przyrost tkanki tłuszczowej – twierdzą dietetycy. Wszystko zależy od tego, w jakiej formie je przygotujemy. Wypróbuj przepis na pieczone w piekarniku...
PrzepisyProdukty