-
Biały nalot na kawie rozpuszczalnej. Czy kawa może spleśnieć?
Jeśli masz w domu duży zapas kawy, wypróbuj prosty sposób na to, żeby nie zwietrzała. Ale co zrobić, jeśli na kawie zauważysz biały nalot?
ProduktyPrzepisy -
Tygodniowo zjadasz łyżeczkę mikroplastiku. W jakich produktach się znajduje?
Chociaż mikroplastik jest wszechobecny w żywności, a co tydzień zjadamy go nieświadomie nawet 5 g, to wciąż brak oszacowań, jaka dawka jest dla organizmu bezpieczna. A na horyzoncie pojawia się jeszcze trudniejszy do pokonania i badania...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na domową przyprawę do pierniczków. Już nigdy nie kupisz gotowej!
Zima i Boże Narodzenie mają zapach pierniczków. Jeśli też tak uważasz, zrób własną przyprawę piernikową.
PrzepisyProdukty -
Przepis na pesto rosso. Jak zrobić czerwone pesto z suszonych pomidorów?
To jeden z klasyków włoskiej kuchni. Czerwone pesto zrobisz dosłownie w 5 minut! Sekret to proste składniki dobrej jakości.
PrzepisyProdukty -
Jak prawidłowo przechowywać kawę? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać kawę, aby dłużej zachowała smak i aromat.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przepis na ciasto z... gotowanych pomarańczy. Przepyszne i bezglutenowe!
Czy przyszło ci kiedykolwiek do głowy, aby gotować pomarańcze? I to w całości? To właśnie one są najważniejszym składnikiem tego wyjątkowego ciasta.
PrzepisyProdukty -
Co pić, aby schudnąć? Najlepsze napoje na odchudzanie
Rozwiązania przychodzą... z Indii! Mieszkańcy tamtej części świata wiedzą, co pić, aby schudnąć. Sprawdź, które z ich specjałów dostępne są w Polsce.
OdchudzanieProdukty -
Obawiasz się, że kupisz podrabiany miód? Zrób ten prosty test ze słoikiem
Obawiasz się, że kupisz podrabiany miód? Sztuczny miód jest pozbawiony wartości odżywczych i leczniczych, którymi odznacza się ten naturalny. Specjaliści podpowiadają jak rozpoznać podrabiany miód. Zastosuj prosty test ze słoikiem!
ProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na proste bułeczki śniadaniowe. Twoja rodzina będzie zachwycona!
Po co biegać bladym świtem do piekarni, skoro pszenne, pachnące bułki można zrobić w domu. Są idealne na śniadanie, dlatego często nazywa się je po prostu bułeczkami śniadaniowymi.
PrzepisyProdukty -
Masz wyciskarkę wolnoobrotową? Dzięki niej zrobisz idealne falafele i placki ziemniaczane
Za pomocą wyciskarki zrobisz przede wszystkim pyszne i zdrowe soki z owoców i warzyw. Ale nie tylko. To urządzenie pozwala przyrządzić idealne placki ziemniaczane albo pyszne falafele.
PrzepisyProdukty -
Jajka przepiórcze – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?
Jajka przepiórcze porównywane są do kawioru. To przysmak, który jadają nieliczni. Okazuje się jednak, że jaja przepiórcze mają liczne właściwości prozdrowotne, pomagają leczyć alergie, egzemy, łuszczyce, a nawet migreny!
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Oszukany suplement diety. Interweniuje inspekcja sanitarna
Zawiera niedozwolone substancje, a tej, którą deklaruje, na etykiecie nie ma wcale. Zresztą i ta jest... zakazana w suplementach. GIS wydał komunikat o wycofaniu partii produktu TESTOLONE.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te 3 rodzaje herbat pij codziennie jesienią. Mają wiele korzyści zdrowotnych
Szukasz herbaty, która wzmocni twoją odporność? Wypróbuj klasyczny earl grey, herbatę zieloną oraz imbirową.
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu?
Co jakiś czas w mediach powielane są przekazy sugerujące, że nie należy pić herbaty z cytryną ze względu na cytrynian glinu. Jak jest naprawdę?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy ser pleśniowy może... spleśnieć? Sprawdzamy, czy ser pleśniowy się psuje
Ser pleśniowy to gatunek sera wytwarzanego z mleka krowiego i podpuszczki. Zawiera zarodniki pleśni, dlatego nie każdy lubi tego rodzaju ser. Czy jest on bezpieczny?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Jakim sosem zalać zapiekankę? Pomysły na proste sosy do zapiekanek
Nie wiesz, co zrobić na obiad czy kolację? Wykorzystaj to, co masz w lodówce i zrób zapiekankę. A my podpowiadamy, jak zrobić sos do zapiekanki.
PrzepisyProdukty -
Co jeść jesienią? Te grupy produktów uwzględnij w menu
Jest kilka produktów spożywczych, których nie powinno zabraknąć w jesiennej diecie, jeżeli chcemy zadbać o naszą odporność i uniknąć spadku formy. Co do nich należy?
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy można jeść kiełkujący czosnek?
Kiełkujący czosnek nadaje się do spożycia czy nie? Teorii jest kilka, a my zdradzamy, jak jest naprawdę.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Najlepsze pieczone ziemniaki. Wypróbuj szwedzki przepis na to danie
Ziemniaki Hasselback wymyślił szwedzki kucharz. Chrupiące i widowiskowo podane szybko podbiły domowe kuchnie. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem. Poprawią humor w zimne dni
Jedni powiedzą o nich cynamonki, inni skupią się na tym, że są to po prostu drożdżowe bułeczki z dynią. Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami i łatwe do zrobienia
PrzepisyProdukty -
3 soki, które pomogą łagodzić zaparcia. Możesz podawać je dzieciom
Wiele osób od czasu do czasu doświadcza zaparć. Naukowcy odkryli, że niektóre soki mogą pomóc zwiększyć zawartość wody w organizmie i częstotliwość wypróżnień. Soki te zawierają sorbitol, który jest niewchłanialnym węglowodanem.
ProduktyŻywienie