Zdrowa żywność z reguły wspiera nasz organizm w walce z chorobami i buduje mocny układ odpornościowy. Jednak dążąc do spożywania określonych posiłków, nieświadomie grozi nam przesadzanie w ilościach. Jakie ma to skutki dla organizmu?
ushi to tradycyjna potrawa japońska, którą znają już wszyscy. Niestety błędnie uważamy ją za drogą i trudną do zrobienia. Produkty do jej przygotowania można kupić już w każdym sklepie, a korzyści płynące z jej jedzenia są duże. Nie bez...
Mieszkańcy Indii uważali niegdyś, że mleko krowie należy spożywać wieczorem, ponieważ sprawia, że jesteśmy ospali i jest ciężkie do strawienia. Ale czy istnieją dowody naukowe potwierdzające to twierdzenie?
Naukowcy podają, że szczególnie u kobiet z nieleczonym nadciśnieniem tętniczym zmniejszenie spożycia soli do poziomu uważanego za zdrowszy wydaje się być korzystne zarówno dla mikrobiomu jelit, jak i ciśnienia krwi.
Wszyscy wiemy, że cukier tuczy – tę świadomość mają zwłaszcza ci, którzy bezskutecznie próbują schudnąć. Ćwiczą – i nic. A może odpowiada za to rodzaj węglowodanów, które spożywasz przed treningiem?
Ser jest jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych na świecie. Jest tak smaczny, że wiele osób uważa, że uzależnia. Czy za tym twierdzeniem kryją się jakieś naukowe dowody?
Głód to normalne uczucie – a jednocześnie sygnał, że nasz organizm potrzebuje paliwa. Ale zdarza się, że czujemy głód na określone rzeczy. Co to oznacza?
Próbujesz się odchudzać, ale nie wychodzi? Istnieje kilka naturalnych spalaczy wagi – zdrowych, a przy tym smacznych. Sięgnij po nie i... czekaj na efekty.
Krwawnik jest stosowany w medycynie od czasów starożytnych. Badania pokazują, że jego związki roślinne mogą korzystnie wpływać na gojenie się ran, problemy trawienne i pracę mózgu. Jednocześnie nie ma wystarczających wytycznych...
„Śmieciowe jedzenie” powoduje uwalnianie dopaminy do mózgu. Ta zaś zachęca podatne osoby do jedzenia jeszcze większej ilości niezdrowej żywności. Czy jest od tego ucieczka?
Masło jest bardzo powszechnym składnikiem. Wiele przepisów na wypieki wymaga zmiękczenia przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepszą metodą zmiękczania masła jest pozostawienie go w temperaturze pokojowej.
W szeroko zakrojonym badaniu w Instytucie Nauk Humanistycznych i Mózgu Maxa Plancka (MPI CBS) we współpracy ze Szpitalem Uniwersyteckim w Lipsku zbadano obecnie u prawie 9 000 osób, w jaki sposób ta forma odżywiania jest związana z...
Według nowego badania opublikowanego w Journal of Studies on Alcohol and Drugs problem nie polega tylko na intensywnym piciu, ale nawet spożywaniu alkoholu w ramach cotygodniowych wytycznych dotyczących picia o niskim ryzyku może...
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które mają zapewniać korzyści zdrowotne. Nowe wytyczne zalecają stosowanie probiotyków do ograniczonej liczby problemów jelitowych – mogą być korzystne tylko w przypadku niektórych chorób przewodu...
Mielona wołowina jest bardzo popularna w użyciu, ale łatwo się psuje. Istnieje jednak kilka prostych technik, które pomogą ustalić, czy mięso to jest dobre do spożycia: obserwowanie zmian koloru, zapachu i tekstury wołowiny.
Może trudno w to uwierzyć, że cokolwiek lepiej nawadnia organizm niż woda. A jednak! Zobaczcie dlaczego warto pić aloes czy na przykład... sok z buraków.
Kozłek lekarski (zwany walerianą) jest popularną rośliną wspomagającą sen. Mimo to niektóre osoby zgłosiły kilka skutków ubocznych, takich jak żywe sny, kołatanie serca, suchość w ustach, czy zaburzenia trawienne. Działania niepożądane...
Podczas gdy coraz więcej osób choruje na raka, trwają badania nad czynnikami zwiększającymi i zmniejszającymi ryzyko rozwoju nowotworu. Badania wykazują, że podaż pewnych podgrup karotenoidów zmniejsza ryzyko raka pęcherza moczowego.
W sześciu ulach znajdujących się na terenie domu marki Rolls-Royce w Goodwood w hrabstwie West Sussex w Wielkiej Brytanii mieszka ok. ćwierć miliona angielskich pszczół miodnych. Nie zaprzestały produkcji.
Lody nie są całkowicie zakazane na diecie. Odpowiednio dobrane mogą stać się urozmaiceniem niskokalorycznego jadłospisu i stanowić dodatkowe źródło witamin. Dowiedz się, jakie lody można jeść na diecie i w jakich ilościach są one...