-
Tych 5 produktów zmniejsza stany zapalne w płucach. Warto je jeść
Włączenie do diety niektórych produktów może poprawić odporność organizmu i zmniejszyć stany zapalne. Jakie to produkty?
DietyProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Właściwości zdrowotne kiszonych buraków zaskakują. Sprawdź, jak wpływają na organizm
Kiszone buraki zawierają ogrom korzyści zdrowotnych, których niewielu z nas jest świadomych. Poznaj ich właściwości i prosty przepis na ich wykonanie.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Przekąski na sylwestra na zimno: 5 smakowitych propozycji
Przekąski na sylwestra nie muszą być wyrafinowane, a wręcz przeciwnie – wystarczy, że będą smaczne i łatwe do zjedzenia. Poznaj 5 przepisów na przekąski sylwestrowe na zimno!
PrzepisyŻywienieProdukty -
Bułki cynamonowe: przepis na pyszne bułeczki w kształcie ślimaków
Bułki cynamonowe to pyszny amerykański deser, który można przygotować w domu. Jak je zrobić?
PrzepisyŻywienieProdukty -
W produkcie bezglutenowym znalazł się gluten. GIS ostrzega i wycofuje partię
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie: partia kaszy gryczanej oznaczona jako bezglutenowa zawiera gluten. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Najlepsze sylwestrowe przekąski dla wegan. 3 smakowite propozycje
Wegańskie przekąski na sylwestra są hitem ostatnich lat. Nie wiesz, co przygotować? Wypróbuj zapiekane bakłażany, guacamole i wegański makaron z serem.
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
Naukowcy chcą oznaczać „śmieciowe jedzenie” jak papierosy
Grupa naukowców postuluje na łamach "BMJ Global Health", aby oznaczać niezdrowe jedzenie na opakowaniach.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Jest orzeźwiający i pożywny. Przepis na koktajl z mandarynek
Ten koktajl zachwyci słodyczą mandarynek. To zimowa bomba smaku i energii, bo połączenie cytrusów, bananów, miodu i mleka migdałowego to dawka cennych witamin i mikroelementów.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Jak wykorzystać skórki z cytrusów? Przepis na kandyzowane skórki pomarańczowe
Zamiast wyrzucać skórkę z pomarańczy, przerób ją na skórkę kandyzowaną. To znakomity dodatek do ciast i deserów, ale i pyszna, domowa przekąska.
PrzepisyProdukty -
Spożywanie czerwonego mięsa a ryzyko chorób serca – nowe badania
Dieta bogata w czerwone mięso od dawna jest łączona z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Teraz naukowcy dokonali pewnych odkryć, które pomagają lepiej zrozumieć proces.
Produkty -
Toksyczny tlenek etylenu w suplemencie na włosy i paznokcie. Ostrzeżenie GIS
Partia suplementu diety na zdrowe włosy i paznokcie jest zanieczyszczona tlenkiem etylenu. Feralna partia będzie zutylizowana.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Witamina C – właściwości, dawkowanie, objawy niedoboru
Witamina C (inaczej kwas askorbinowy, kwas L-askorbinowy) to jedna z najprostszych witamin. Musimy ją dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem. Dowiedz się więcej na temat jednej z najlepiej poznanych i przebadanych witamin.
Produkty -
Kiedy najlepiej pić kawę? Te 4 informacje cię zaskoczą
Kawa to napój, po który lubimy sięgać rano i w ciągu dnia. Okazuje się jednak, że aby dobrze działała, warto pić ją o określonej porze.
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Mikroelementy - czym są? Funkcje mikroelementów w diecie, działanie, charakterystyka
Mikroelementy w diecie pełnią wiele ważnych funkcji. Jak działają i gdzie je można znaleźć?
ProduktySkładniki odżywczeDietyAlicja Kowalczyk
-
Dorsz - właściwości odżywcze. Czy dorsz atlantycki jest zdrowy?
Dorsz to jedna z ryb, które doskonale wpływają na stan naszego zdrowia. Kojarzymy go m.in. z tranem. Dowiedz się, dlaczego warto jeść dorsza oraz jakie wartości odżywcze ma ta ryba.
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Hibiskus – roślina lecznicza. Właściwości odżywcze i prozdrowotne
Hibiskus to jedna z wielu roślin o licznych właściwościach leczniczych. Dowiedz się, jak działa hibiskus na organizm i dlaczego warto włączyć kwiat hibiskusa do codziennej diety.
Produkty -
Lubisz czarną gorzką kawę? Ten smak masz prawdopodobnie w genach
Jeśli kochasz smak kawy i gorzkiej czekolady, prawdopodobnie skłonności ku temu masz w swoich genach – wyjaśniają naukowcy.
Składniki odżywczeProdukty -
Niezdrowy dodatek w aromacie waniliowym i przyprawach do ciast. Jak go unikać?
Dbasz o to, aby twoje wypieki były zdrowe i starasz się ograniczać cukier? Czytaj etykiety, bo niektóre dodatki do ciast zawierają niepotrzebny cukier.
ProduktyPrzepisy -
Jak nie przytyć w święta? 5 prostych wskazówek dietetyka
Czas świąt Bożego Narodzenia sprzyja niestety niezdrowemu odżywianiu i podjadaniu. Jak ograniczyć objadanie się w okresie świąt?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Rukiew wodna: wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Rukiew wodna to roślina, którą inaczej nazywa się wodną rzeżuchą. Ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo zdrowa.
DietyProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Rogaliki drożdżowe z makiem – pomysł na świąteczny deser last minute
Rogaliki drożdżowe z makiem to pomysł na pyszny świąteczny deser. Są kruche i rozpływają się w ustach. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna