-
Prosty, letni obiad: fasolka szparagową z bułką tartą. Przepis
Wystarczy zielona lub żółta fasolka szparagowa, masło i bułka tarta – a przygotujesz smaczne i pożywne danie, które jest letnim klasykiem.
PrzepisyProdukty -
Według jednego z lekarzy nawet 80% ludzi ma niedobór magnezu. Dlaczego tak się dzieje?
Magnez to najważniejszych minerałów w suplementacji ze względu na jego istotną rolę w organizmie. Jego niedobory mogą być bardzo uciążliwe.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak cieszyć się smakiem czereśni przez cały rok? Sposoby na suszenie i mrożenie
Czereśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce zbierane latem. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem dłużej? Podpowiadamy sprawdzone pomysły.
ProduktyPrzepisyBezpieczeństwo żywności -
Skutki uboczne przyjmowania białka serwatkowego dla sportowców
Białko jest bowiem ważnym elementem odbudowy i naprawy naszych mięśni. Jednak czy białko serwatkowe, spożywane przez amatorów siłowni jest do końca zdrowe?
Produkty -
5 nieoczywistych metod na zwiększenie poziomu energii bez kawy
Gdy dopada cię zmęczenie, zazwyczaj pierwszym odruchem jest sięgnięcie po napój z kofeiną. Jednak istnieje wiele innych (i zdrowszych) metod na podniesienie poziomu energii.
Produkty -
Czekolada na... odchudzanie? Pomaga schudnąć kobietom podczas menopauzy – zaskakujące odkrycie
Niewielkie ilości mlecznej czekolady spożywanej o poranku mogą wbrew pozorom przyczynić się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz przyspieszenia tempa spalania tłuszczu – twierdzi międzynarodowy zespół neurobiologów z Hiszpanii i USA.
OdchudzanieDietyProduktyŻywienieMonika Piorun -
Niski wskaźnik tego minerału jest równie szkodliwy, co palenie
To, jak ważne są kwasy omega-3 dla organizmu wykazało Framingham Heart Study, jedno z najdłużej prowadzonych badań na świecie.
Składniki odżywczeProdukty -
Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia
Zapomnij o pełnych cukru marmoladach i słodkich konfiturach! Nowoczesne wersje popularnych przetworów wcale nie wymagają używania kalorycznych dodatków. Wyjaśniamy, jak zrobić banalnie prosty dżem ze składników, które znakomicie się...
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Czy „roślinne mięso” faktycznie jest zdrowe? Naukowcy mają odpowiedź
Roślinne produkty, które mają zastępować mięso są coraz popularniejsze również w Polsce. Jak jest z ich zawartością odżywczą?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Pigwa to polska cytryna, która wzmacnia odporność. Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Pigwa to owoc, który poprawia odporność i obniża poziom cukru we krwi. W jakiej formie go spożywać?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Limonka: do koktajli, drinków i... na ukojenie nerwów. Przepis na lemoniadę
Limonka to owoc, który rewelacyjnie orzeźwia, dostarczając przy tym witamin. Jak go wykorzystać?
ProduktyŻywienie -
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia czereśni, których nie znałeś
Sezon na czereśnie trwa od końca maja do połowy lipca. Warto poznać ich zalety zdrowotne i w pełni je wykorzystać.
Składniki odżywczeProdukty -
Domowa sałatka Cezar z kurczakiem i pysznym dressingiem – przepis
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Wypróbuj przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem i domowym dressingiem.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
„Mam alergię na nikiel i całe życie nieświadomie trułam się... płatkami owsianymi”
17 proc. kobiet, 8 proc. dzieci oraz około 3 proc. dorosłych mężczyzn na świecie jest uczulonych na nikiel – metal ciężki, którego obecność we wszystkich przebadanych płatkach owsianych wykazała jedna z niezależnych fundacji Pro-Test....
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun -
GIS ostrzega przed kaszą z Biedronki. Zawiera pozostałości pestycydów
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii kaszy gryczanej Plony Natury. Powód? Producent przekroczył dopuszczalny poziom pozostałości pestycydu.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie -
Toksyny w płatkach owsianych? Producenci Płatków Zbożowych wydali oświadczenie
Po zaskakujących wynikach testu płatków owsianych, w których wykryto nikiel, glifosat i mykotoksyny, producenci płatków zbożowych zajęli stanowisko w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Czy jedzenie wpływa na odczyt ciśnienia krwi?
Nasze ciśnienie krwi zmienia się w ciągu dnia w zależności od jedzenia, które spożywamy lub czynności, które wykonujemy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jakie toksyny znajdują się w najpopularniejszych płatkach owsianych? Zaskakujące wyniki testów
Rakotwórczy glifosat do zwalczania chwastów, szkodliwy dla zdrowia nikiel, a także mykotoksyny pochodzące z pleśni – to tylko niektóre ze składników, które wykryła podczas testów jedna z niezależnych fundacji po przebadaniu 12 rodzajów...
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun -
Najlepsze suplementy dla zdrowia mózgu polecane przez dietetyków
Do szerokiej listy suplementów, które wspierają zdrowe mózgu zalicza się m.in. witamina E, witaminy z grupy B, aminokwasy czy kwasy tłuszczowe omega-3.
ProduktySkładniki odżywcze -
Botwinka obniża poziom cholesterolu i zwalcza zaparcia. Oto przepis na chłodnik
Botwinka to młode liście buraka, które są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety?
ProduktyŻywienie -
Poziomki: drogie owoce, które mają leczniczą moc
Poziomki to owoce bogate w witaminę C, potas i mikroelementy. Dlaczego warto po nie sięgać?
ProduktyŻywienie