-
Chlorella – na co pomaga? Właściwości zdrowotne chlorelli
Chlorella to alga wodna, która rośnie w wodach Korei Południowej. Ma niezwykłe właściwości zdrowotne.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia jeden błąd
Smakiem świeżych truskawek można cieszyć się cały rok. Wystarczy je zamrozić. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej mrozić truskawki.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościPrzepisy -
Czy wiesz, że kwiaty koniczyny są jadalne? To cenne zioło dla kobiet
Zamiast szukać tej czterolistnej, skup się na kwiatach koniczyny. Są nie tylko jadalne, ale to również cenne zioło na dolegliwości kobiece.
Produkty -
Niedoczynność tarczycy – dieta odchudzająca. Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?
Niedoczynność tarczycy może powodować spowolnienie procesów metabolicznych. Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Szałwia na gardło: właściwości lecznicze szałwii
Szałwia na gardło to stary sposób leczenia infekcji gardła. Jak stosować szałwię i jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Witamina B2: właściwości i rola w organizmie
Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku i układu nerwowego. Jakie jeszcze pełni funkcje?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Za dużo białka w organizmie. Jak nadmiar białka w diecie wpływa na zdrowie?
Duża ilość białka w diecie może być szkodliwa. Dlaczego należy uważać na nadmiar białka w diecie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ważny komunikat dla alergików. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z rynku całą partię marynowanych pieczarek. Powód to zanieczyszczenie produktu silnym alergenem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kolagen, a aktywność sportowa. Sprawdź czy warto go suplementować
Lato to czas, kiedy wielu z nas podejmuje decyzję o rozpoczęciu aktywności fizycznej. Sprzyjają temu długie ciepłe dni, a także dostępność ścieżek rowerowych i miejsc do ćwiczeń na świeżym powietrzu. Jednak, rozpoczynając trening, warto...
Artykuł sponsorowany -
„Oczyszcza” żyły i tętnice, obniżając ryzyko chorób krążenia. Co to za owoc?
Powszechnie wiadomo, że składniki zawarte w owocach mają działanie prozdrowotne. Nie inaczej jest z granatem, który doskonale działa na żyły i tętnice.
Produkty -
Witamina pp (niacyna) – właściwości i źródła, na co pomaga, funkcje
Witamina PP (witamina B3, niacyna) jest jedynie w niewielkim stopniu syntetyzowana w ludzkim organizmie, co sprawia, że musimy pamiętać o uwzględnieniu jej źródeł w codziennym jadłospisie. Witaminą PP nazywane są dwa związki o bardzo...
Składniki odżywczeProdukty -
Piękne włosy i mocne paznokcie wiosną
Czy podczas czesania włosów zauważyłaś, że na szczotce czy grzebieniu zostaje ich więcej niż zwykle? A może twoje pasma stały się cieńsze, matowe lub przesuszone? Dodatkowo, z niepokojem obserwujesz, że paznokcie zaczęły się rozdwajać,...
Artykuł sponsorowany -
Ile można schudnąć, odstawiając alkohol?
Czy odstawienie alkoholu może pomóc w utracie wagi? Sprawdzamy mity na temat odchudzania i alkoholu.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Sezon na chabry. Zrobisz z nich leczniczą herbatkę i płukankę przeciwłupieżową
Chaber bławatek to nie tylko jeden z najpiękniejszych polnych kwiatów, ale też cenny surowiec zielarski. Co można z niego zrobić?
Produkty -
Fenomenalne korzyści picia wody z cytryną. Wystarczy jedna szklanka o poranku
Sok z cytryny jest popularnym dodatkiem stosowanym w napojach alkoholowych, gotowaniu i pieczeniu. Delikatny kwasek soku z cytryny poprawia smak wszystkich potraw. Ale na uwagę zasługuje także samo picie wody z cytryny – jest ona...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Domowe wody smakowe bez cukru. Wypróbuj 6 zaskakujących przepisów
Wody smakowe to sposób na to, aby więcej pić. Orzeźwiają i pięknie wyglądają. I co ważne: łatwo można je zrobić w domu. Wypróbuj nasze przepisy na smakowe wody bez cukru.
PrzepisyProdukty -
Tilapia – popularna ryba. Wartości odżywcze, korzyści ze spożywania
Tilapia to jedna z ryb, które możemy kupić np. w supermarkecie. Nie cieszy się ona zbyt dobrą opinią wśród dietetyków, a zła sława tilapii związana jest przede wszystkim z jej pochodzeniem. Ryby z hodowli azjatyckich, bo takie...
Składniki odżywczeProdukty -
Grzyb kurczak czyli żółciak siarkowy. Co z niego zrobić i czy może być trujący?
Nazywany jest grzybem kurczakiem lub kurczakiem z lasu. Żółciak siarkowy pojawia się głównie w maju i czerwcu. Jest jadalny tylko pod pewnymi warunkami. Można z niego zrobić na przykład wegetariańskie nuggetsy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy wino może się zepsuć?
Przydatność wina zależy od jego zawartości alkoholu. Jak długo można przechowywać otwarte wino?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Sok z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Spróbuj w naturalny sposób zapobiec chorobie
Nadciśnienie tętnicze nie zawsze wymaga wdrożenia leczenia, okazuje się, że można je wyleczyć naturalnymi metodami. Zanim zdecydujesz się na terapię lekami, warto spróbować obniżyć je w naturalny sposób, modyfikując codzienną dietę i...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Groźna bakteria w serze mozzarella. GIS wycofuje całą partię
W serze mozzarella w plasterkach wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes. Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu całej partii produktu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty