Badanie przeprowadzone przez George Mason University wykazało, że osoby, które przeżyły raka, szacują wyższe spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych. Wiedząc to, można podjąć interwencje dietetyczne, które zmniejszą ryzyko...
Chociaż naród brytyjski nie jest kojarzony z kulturą picia alkoholu, każdy z członków rodziny królewskiej ma swój ulubiony koktajl. Okazuje się, że ich upodobania nie są wyszukane, a na podobne trunki stać niemalże każdego „zwykłego...
Większość potraw nie smakowałaby tak samo bez soli, naturalnego źródła sodu. Jednak lekarze ostrzegają, że dieta opierająca się głównie na słonych potrawach prowadzi do otyłości, nadciśnienia i problemów z sercem. Mimo to ich eliminacja...
W kuchni „Dzień Dobry TVN” Sebastian Olma przygotował pyszne ciasto migdałowe z musem jogurtowym oraz letni chłodnik z czereśniami. Ile kalorii mają te popularne, sezonowe owoce?
Dostarczanie wody do organizmu jest niezwykle ważne. Reguluje ona temperaturę ciała, usuwa toksyny, przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek. Niedobór wody w organizmie może mieć katastrofalne skutki. Warto zadbać o odpowiednie...
Osoby będące na diecie roślinnej mają większe ryzyko złamań kości z powodu obniżonej gęstości mineralnej kości. Badacze postanowili zagłębić się w przyczyny, przez które wegetarianie mają niższą gęstość kości.
Pektyny występują w składzie różnych produktów spożywczych. Choć nazwa ta brzmi sztucznie, to pektyny należą do grupy naturalnych substancji żelujących. Produkty spożywcze, które zawierają w swoim składzie naturalne pektyny, są...
Ziarno konopi siewnej jest źródłem wartościowego białka roślinnego, które wykazuje wyjątkowy wpływ na nasz organizm. Białko konopne (proteiny konopne) zaliczane jest obecnie do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym...
Ocet kokosowy doskonale znany jest w Azji, jednak w Polsce dopiero zyskuje grono zwolenników. Tradycyjnie wytwarza się go z pozyskiwanego poprzez nacięcie łodygi palmy kokosowej nektaru palmowego, który poddawany jest procesowi...
Niektórzy twierdzą, że naturalnie szczupli ludzie mają szybszy metabolizm. I to może być częściowo prawda. Jeśli jednak przyjmiesz zdrowe nawyki żywieniowe, możesz zoptymalizować swoje ciało pod kątem efektywnych procesów metabolicznych....
Odchudzanie wybranej partii ciała może wydawać się trudne do osiągnięcia. Tzw. „oponka” spędza jednak sen z powiek wielu osobom. Warto jednak wiedzieć, że na obwód talii składa się nie tylko podskórna tkanka tłuszczowa, ale także tłuszcz...
Większość z nas uwielbia potrawy z grilla, ale przygotowanie ich samemu jest nie lada wyzwaniem. Istnieje mnóstwo błędów, które można wtedy popełnić. Potrawy z grilla mogą być dobrą alternatywą dla tradycyjnych dań, pod warunkiem jednak,...
Ashwagandha to starożytne zioło lecznicze. Jest klasyfikowane jako adaptogen, co oznacza, że może pomóc ciału, by radziło sobie ze stresem. Czy pozwala także schudnąć?
Niestety, nie ma jednej, uniwersalnej diety, dobrej dla wszystkich osób z cukrzycą. Jej skład powinien być zawsze ustalany indywidualnie, w zależności od konkretnych potrzeb i ograniczeń dotyczących danego pacjenta. Niemniej jednak,...
Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego...
Od jakich produktów trzymać się z daleka? Zdecydowanie od tych z dużą ilością cukru, sztucznie doprawianych lub wysoko przetworzonych. Jednak nawet pokarmy uznawane za zdrowe mogą mieć niezbyt dobry skład. Warto zapoznać się z nimi, aby...
Wielu z nas obawia się spożywania mięsa – wszak przyczynia się do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi. Istnieją jednak roślinne alternatywy, które z powodzeniem mogą je zastąpić.
Naukowcy twierdzą, że żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i składników mlecznych może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku u dorosłych. Produkty takie jak mleczna czekolada, frytki i słodkie napoje mogą przyczyniać się do...
Witamina E jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związków, które potrafią walczyć z wolnymi rodnikami, powodującymi uszkodzenia komórek i szybsze starzenie się organizmu. Witamina E występuje w wielu różnych produktach...
Korzyści z picia wody płynie całe mnóstwo. Przede wszystkim warto zdawać sobie sprawę z tego, że nic tak jak woda nie ugasi pragnienia. Poza tym dzięki niej jest regulowana temperatura naszego ciała, a także wsparte zostaje nasze trawienie.