-
Ziołomiody – czym się różnią od miodów i jakie mają właściwości?
Ziołomiody mają więcej właściwości prozdrowotnych niż zwykły miód. Kto może po nie sięgnąć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Pasteryzowanie grzybów. Czy wiesz, że trzeba robić to dwa razy?
Pasteryzowane duszone grzyby to dobry sposób na przechowanie ich na zimę. Podpowiadamy, jak dobrze pasteryzować grzyby.
Bezpieczeństwo żywnościPrzepisyProdukty -
Tej właściwości miodu nie znałeś. Jest zaskakująca
Miód leśny poprawia kondycję organizmu, samopoczucie, a także leczy wiele chorób. Jak go stosować?
ProduktySkładniki odżywcze -
Noś tę przyprawę w torebce. Pomoże na ból miesiączkowy
Ziele angielskie to przyprawa obecna chyba w każdej kuchni. Nieodłączny składnik polskich sosów, pieczeni, zup czy bigosu. Ale to także roślina lecznicza, która zadziała podobnie, jak znany lek rozkurczowy.
Składniki odżywczeProdukty -
5 owoców obniżających cholesterol. Sprawdź, które warto jeść
Które owoce obniżają poziom cholesterolu i regulują gospodarkę lipidową organizmu? Sprawdź!
ProduktySkładniki odżywcze -
Przysmak, który leczy prostatę. Lody z olejem z pestek dyni
Olej z pestek dyni to prawdziwa bomba zdrowotna. Wspiera serce, pomaga obniżać cholesterol i stymuluje układ odpornościowy. Jest nieoceniony w diecie mężczyzn, bo jest wsparciem przy chorobach prostaty. A jego zaskakujący smak pozwala...
Składniki odżywczePrzepisyProdukty -
Herbata sypana czy z torebki? Różnice między herbatą liściastą i ekspresową
Czy herbata liściasta jest lepsze od ekspresowej? Okazuje się, że napary te bardzo różnią się między sobą.
Składniki odżywczeProdukty -
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Składniki odżywczePrzepisyDietyProdukty -
Kawa mielona czy rozpuszczalna – która kawa jest zdrowsza?
Która kawa ma więcej wartości: mielona czy rozpuszczalna? Sprawdź, czym się różnią te napoje.
ProduktySkładniki odżywcze -
To ostatni dzwonek na te owoce. Możesz je mieć zupełnie za darmo!
Czarny bez to roślina, która jest powszechna w całej Polsce. Rośnie na skraju polnych dróg, łąk i lasów. To ostatni moment, aby zebrać owoce. Podajemy przepis na sok z czarnego bzu.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Ten makaron pomoże ci schudnąć. Można jeść go do woli!
Czy makaron musi dostarczać masę kalorii i tuczyć? Okazuje się, że nie! Jaki makaron jeść, by schudnąć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Ten napój robi furorę na świecie. Ma magiczne właściwości
Kakao ceremonialne podbiło serca ludzi na całym świecie. Jest to napój nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Dania dla brzucha i ducha – wyjątkowe przepisy, z których każdy ugotuje coś pysznego i zdrowego
W kuchni „Dzień Dobry TVN” dania z ebooka „Dania dla brzucha i ducha” Ani Dymarczyk chorej na stwardnienie zanikowe boczne przygotowywała Basia Tworek.
Składniki odżywczePrzepisyProdukty Wideo -
Te napoje mogą podnosić cholesterol. Lepiej na nie uważać
Jakie napoje mogą podnieść poziom cholesterolu? Okazuje się, że jest ich sporo i że lepiej pić je z umiarem.
ProduktySkładniki odżywcze -
Niesamowite właściwości soku z jagód. Mogłeś nie mieć o nich pojęcia
Sok z jagód uznawany jest za naturalne lekarstwo na biegunkę i zatrucia. Jakie ma właściwości taki sok?
ProduktySkładniki odżywcze -
To przysmak dzików, ale zajadają się nim także ludzie
Jesień to czas na orzeszki bukowe. To inaczej bukiew. Te trójgraniaste, niewielkie orzechy można jeść. Są bogate w mikroelementy, ale uwaga – zawierają też toksyczne alkaloidy.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Zjedz kwiaty dyni. Nietypowy i zdrowy przysmak
Królową jesieni bezsprzecznie jest dynia. Można się prześcigać, jak ją przyrządzić. Ale dynia to nie tylko pękate owoce. To także jadalne kwiaty, które pięknie wyglądają na stole, dobrze smakują i są bardzo zdrowe.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Zupa grzybowa – syci i ma mało kalorii
Zupa grzybowa to danie idealne na jesień – aromatyczne i sycące. W dodatku ma wiele wartości!
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Orzechy piniowe – orzeszki, które wspomagają płodność. Piniole to afrodyzjak!
Orzechy piniowe wspomagają płodność i przedłużają żywotność plemników. Jakie jeszcze mają zalety?
ProduktySkładniki odżywcze -
Mąka owsiana pomaga zapobiec biegunce, nadciśnieniu i otyłości
Mąka owsiana zawiera dużo błonnika i doskonale wpływa na układ trawienny. Dlaczego warto ją jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Miód rzepakowy dodaje energii i poprawia koncentrację. Czym się różni od innych miodów?
Miód rzepakowy poprawia pracę mózgu i pobudza organizm do pracy. Czym się różni od innych miodów?
ProduktySkładniki odżywcze