-
Niedobór żelaza a bóle nóg. Jakie są objawy niedoboru żelaza?
Niedobór żelaza może powodować szereg objawów ze strony organizmu. Jak rozpoznać niedobór żelaza?
ProduktySkładniki odżywcze -
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis
Są bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Szklanki z kadmem i ołowiem. GIS ostrzega i wycofuje produkt z rynku
Sprawdź, czy nie masz tej szklanki w domu. Jeśli tak – nie używaj jej do kontaktu z żywnością. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Lubisz śliwki? Sięgnij także po olej z ich pestek! Ma wszechstronne zastosowanie
Każda kobieta dbająca o urodę wie, jak ważne jest przechowywanie w apteczce co najmniej jednego silnego, uniwersalnego olejku kosmetycznego. Arganowy, kokosowy, jojoba – każdy z nich (i nie tylko) korzystnie wpływa na utrzymanie zdrowej...
ŻywienieProdukty -
Chcesz oczyścić organizm i wspomóc zdrowie jelit? Chrup kalarepę i jej liście
To niepozorne, sezonowe warzywo ma nieocenione właściwości dla zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę?
ProduktySkładniki odżywcze -
5 właściwości soku z marchwi. Miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Menopauza a tycie – dieta w okresie klimakterium
Menopauza wywołuje szereg zmian w organizmie kobiety, m.in. prowadząc do przybrania na wadze. Jak schudnąć w czasie menopauzy?
OdchudzanieDietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Tych czterech produktów lepiej unikać. Szczególnie, jeśli skończyłeś 50 lat
O zdrowie i właściwą, zbilansowaną dietę, trzeba dbać całe życie. Ale wraz z wiekiem organizm jest coraz mniej odporny na żywieniowe błędy i grzeszki. Czego unikać po pięćdziesiątce?
DietyProdukty -
Chipsy z Rossmanna wycofane. Zawierają toksyczne substancje
Dwie partie kukurydzianych chipsów są wycofywane z obrotu – informuje Główny Inspektor Sanitarny. Jeśli masz te chipsy w domu, nie jedz ich.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Rukola, sałata rzymska, a może lodowa. Którą sałatę wybrać?
Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Najlepsza dieta na lato – co jeść, by szybko schudnąć i nie zaszkodzić zdrowiu?
Ananasy mają tylko 50 kcal, arbuzy – nieco ponad 30 kcal, a truskawki – około 32 kcal w 100 g. Wszelkie monodiety nie są jednak polecane przez specjalistów. Sprawdzamy, jakie modne ostatnio diety warto zastosować podczas wyjątkowo...
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Co naprawdę jest w suplementach? Sprawdzą to naukowcy z Rzeszowa
Badacze z Uniwersytetu Rzeszowskiego opracowują metodę dokładnej weryfikacji składu suplementów diety. Pomoże to wyeliminować nieuczciwe praktyki producentów.
Produkty -
Partie Lubelskiej Cytrynówki wycofane. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o wycofaniu konkretnych partii Lubelskiej Cytrynówki. Alkohol może zawierać szkło.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ile szklanek wody dziennie pić, by być zdrowym?
Ile szklanek wody dziennie należy pić, by zachować dobrą kondycję fizyczną? Obalamy mity na temat picia wody.
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Nadmierne picie kawy – skutki uboczne picia dużych ilości kawy
Nadmierne picie kawy może mieć niepożądany wpływ na pracę serca, a także pogarszać naszą kondycję psychiczną. Jakie są skutki uboczne picia zbyt dużych ilości kawy?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Talerze dla dzieci z ołowiem. Jest ostrzeżenie GIS
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku ceramicznych talerzy dla dzieci. Powód? Ołów, który z talerza przedostaje się do żywności.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jak bezpiecznie jeść skórkę ryby? W niektórych krajach to przysmak
Skórka ryb jest bezpieczna do spożycia, pod warunkiem, że przed jedzeniem jest ona czyszczona i odpowiednio przygotowana. Jedzenie skóry ryb o niższej zawartości rtęci i innych zanieczyszczeń ograniczy narażenie na potencjalnie szkodliwe...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy magnez można brać bez przerwy?
Czy suplementacja magnezu jest bezpieczna i czy można go przyjmować przez cały czas?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?
Ryby wydają się dobrym składnikiem naszego jadłospisu. Niestety, coraz częściej słyszymy, że są one źródłem szkodliwych i kumulujących się w naszym organizmie toksyn, które mogą powodować m.in. rozwój nowotworów. Czy ryby są faktycznie...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy woda po kiszonych ogórkach jest zdrowa? Zalety i właściwości soku z ogórków
Woda po ogórkach kiszonych zawiera wiele cennych składników, które mają działanie prozdrowotne. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Jagoda goji – właściwości, skutki uboczne i przeciwwskazania
Jagody goji to egzotyczne owoce, które nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu. Ze względu na prozdrowotne właściwości oraz bardzo wysokie wartości odżywcze znalazły się na liście szczególnie polecanej superżywności. Dlaczego warto...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk