-
DietySkładniki odżywczeProduktyŻywieniePoziom edukacji a dieta i odżywianie. Naukowcy znaleźli związekWedług najnowszych badań dotyczących europejskich danych żywieniowych wydaje się, że status edukacyjny pozytywnie wpływa na zdrową dietę, szczególnie w krajach o niskich dochodach.
-
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze3 trendy w odżywianiu, które budzą niepokój dietetykówModne diety nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia – często szybki efekt związany jest z wyniszczaniem organizmu i powrotem do pierwotnej wagi. Warto zachować ostrożność i nie popadać w pułapki dietetyczne. O ich niebezpieczeństwie...
-
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywczeCzy zielona herbata sprzyja odchudzaniu? Nowe badaniaPowszechnie wiadomo, że zielona herbata ma pozytywny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Chętnie sięgają po nią także osoby, będące na diecie redukcyjnej. Czy faktycznie pomaga schudnąć?
-
DietyProduktySkładniki odżywczeCzy dieta i suplementy przyspieszają opalanie?Z dnia na dzień mamy coraz więcej słońca, a ponieważ sezon bikini zbliża się wielkimi krokami, niektórzy z nas już myślą o opalaniu. Czy da się je przyspieszyć? Jak bezpiecznie wystawiać skórę na działanie promieni słonecznych?
-
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienieDziś Międzynarodowy Dzień bez Diety! Zrób chociaż błyskawiczne ciasto z kuchenki mikrofalowejDiety śnią ci się po nocach? Najwyraźniej już zdominowały całe twoje życie. Pamiętaj, że dieta jest sposobem odżywiania – naszymi codziennymi wyborami. By dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i odżywcza.
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienieCzy można zjeść przeterminowany jogurt? Dietetycy nie mają wątpliwościChociaż jogurt może nie być tak samo istotny w naszej diecie co chleb, mleko i jajka, zdecydowanie jest podstawowym pożywieniem. Czy można spożywać go po upływie daty ważności?
-
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeProdukty, które zmniejszają hormon stresu – dzięki nim także schudnieszNie powinieneś „zajadać” swoich emocji, ale zawsze możesz wybierać potrawy, które walczą ze stresem. Dzięki nim ciało będzie gromadzić mniej tłuszczu, a ty poczujesz się lepiej.
-
ProduktyŻywienieMasz problemy trawienne w czasie kwarantanny? Przetestuj te herbatki i uwolnij swoje jelitaSiedzimy w domu, więc eksperymentujemy w kuchni. A z trawieniem bywa ciężko – w każdą stronę. Jak uspokoić układ trawienny? Z pomocą przychodzi kilka herbatek, które potrafią zdziałać cuda.
-
ProduktySkładniki odżywczeZdrowotne właściwości gruszek. Dlaczego warto regularnie po nie sięgać?Gruszki są idealnym wyborem. Mają moc pozytywnych właściwości, są lekkostrawne. Zaletą gruszek jest też fakt, że smaczne i soczyste możemy kupić właściwie przez cały rok. W jej składzie znaleźć można wiele witamin i minerałów, m.in....
-
ProduktyNadużywanie alkoholu. Czy pomoże zmiana etykiet?Kiedy butelki z alkoholem są opatrzone wyraźnymi etykietami, informującymi o ryzyku spożywania alkoholu lub wytycznych dotyczących picia, ludzie są lepiej informowani o szkodliwych skutkach spożywania alkoholu i mogą ograniczyć picie –...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieNie pijesz soku ze szpinaku? Od dzisiaj zaczniesz! A oto kilka dobrych powodówZielone soki warzywne to popularny temat. Odtruwają, odchudzają, mają ciekawy smak. Ale o soku ze szpinaku nie mówi się wcale. Co dobrego może nam dać picie tego smakołyku?
-
ProduktyŻywienieCzy picie kawy jest bezpieczne, kiedy jesteś chory? Zaskakująca wiadomość ze świata naukiChęć spożywania gorących napojów, aby pomóc uspokoić dreszcze i ogrzać swoje wnętrze, jest bardzo powszechną rzeczą, gdy ktoś czuje się trochę chory. A tak wielu z nas lubi na przykład kawę. Ale jej picie jest bezpieczne, gdy jesteś...
-
ProduktyDietyCzy syropy na odporność działają? Lekarz Łukasz Durajski odpowiadaDotychczas preparaty na odporność cieszyły się największą popularnością w sezonie jesienno-zimowym. Jednak pandemia koronawirusa i ponowne otwarcie przedszkoli i żłobków sprawia, że rodzice szukać skutecznych sposobów na wzmocnienie...
-
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeSekrety skutecznej utraty wagi – najpierw zadbaj o jelitaPo zamknięciu siłowni w całym kraju, wprowadzeniu fizycznych środków dystansowych i ograniczeniu podaży świeżych produktów bogatych w składniki odżywcze odchudzanie jest nieco trudniejsze niż zwykle. Na szczęście można schudnąć,...
-
ProduktySkładniki odżywcze5 niezbędnych witamin, które warto przyjmować podczas izolacjiSuplementacja jest dobrym sposobem na zapewnienie zdrowia podczas pandemii koronawirusa. Wysoka odporność przekłada się na ochronę przed COVID-19. Istnieją witaminy i składniki odżywcze, których ciało ludzkie potrzebuje, ale nie są łatwo...
-
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieDietyCiągle sięgasz po słodycze? To może być niedobór chromuSłodycze, dania gotowe, a także białe pieczywo to tylko niektóre produkty, które przyczyniają się do powstawania niedoborów chromu w organizmie. Dlatego, jeśli odczuwasz wzmożony apetyt na słodycze, ogólne zmęczenie, a także miewasz bóle...
-
ProduktyKobieta 40+. 5 zasad, które pomogą zachować zdrowie i młodośćDla wielu kobiet przekroczenie granicy wieku 40 lat wiąże się z wieloma obawami dotyczącymi zdrowia i młodości. Zupełnie niepotrzebne, bo także w tym wieku są sposoby na to, by zachować dobry wygląd, samopoczucie oraz kondycję. Czy...
-
ProduktySkładniki odżywcze
-
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanieDietyŻywienieKasza jaglana, perłowa, gryczana – którą wybrać?Kasza powstaje z ziaren korzystnych dla zdrowia zbóż, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w zbilansowanej diecie. Czy lepiej sprawdzi się kasza jaglana, perłowa, czy gryczana? Dowiedz się, jakie właściwości posiada każda z nich i...
-
OdchudzanieProduktyDietyŻywienieChcesz schudnąć bez wyrzeczeń? 8 produktów, które na długo eliminują głódAby odchudzanie było skuteczne, pomocne jest wdrożenie do jadłospisu produktów, które na długo eliminują uczucie głodu. Przy tym należy pamiętać, by posiłki spożywać regularnie, właściwie zoptymalizować ich kaloryczność i być aktywnym...
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyJesz niedogotowane mięso? Narażasz się na wiele choróbNaukowcy twierdzą, że kolor drobiu po ugotowaniu nie jest dobrym wskaźnikiem tego, czy można go bezpiecznie zjeść. Termometr żywności jest najlepszą metodą, aby sprawdzić, czy temperatura osiąga co najmniej 74 °C.