-
Budyniowe racuchy z bananami. Prosty przepis na pyszną przekąskę
Chcesz przygotować delikatne i pożywne racuchy? To proste danie przygotujesz w kilka minut. Zachwyci smakiem, gdy dodasz te dwa składniki. Wypróbuj przepis.
ProduktyPrzepisy
-
Ta panierka sprawi, że kotlety schabowe będą bardziej chrupiące. Wypróbuj przepis
Wiele osób uwielbia tradycyjne schabowe kotlety i nie wyobraża sobie bez nich niedzielnego obiadu. Kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis podpowiada, co zrobić, żeby panierka była chrupiąca nawet następnego dnia i nie nasiąkała...
PrzepisyProdukty
-
Wymaga tylko 4 składników. Zapomniany przepis na pyszną polską zupę
Przepis na zupę pochodzi z południa Polski, z Białki Tatrzańskiej. Właśnie tam przyrządza się tzw. białczańską scytę. Wymaga tylko kilku składników. Zaskakuje smakiem przypominającym klasyczny kapuśniak.
PrzepisyProdukty
-
Przygotuj na obiad soczyste mielone! Wystarczy dodać te 2 składniki
Masz dylemat co zrobić na obiad: schabowe czy mielone? Wypróbuj przepis na soczyste kotlety mielone, które zachwycą smakiem najwybredniejszych smakoszy. Dowiedz się, jakie składniki dodać do mięsa.
PrzepisyProdukty
-
Tłusty czwartek 2023. Kiedy go obchodzimy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego jemy drożdżowe pączki?
W 2023 roku tłusty czwartek wypada 16 lutego i otwiera ostatni tydzień karnawału. W ostatni czwartek przed Wielkim Postem możemy jeść pączki i faworki bez liczenia kalorii, bo jak mówi staropolski obyczaj – jeśli nie zjemy choć jednego...
Składniki odżywczeProdukty
Alicja Kowalczyk
-
„Faworki teściowej” są pyszne dzięki trzem trikom. Sprawdź przepis
Jak zrobić wyśmienite faworki? Przepisów jest wiele, ale warto skorzystać z tej porady. Dzięki prostym trikom faworki zmienią swój smak. Będzie się nimi zajadać cała rodzina.
ProduktyPrzepisy
-
Czy dolewać mleko do kawy? Są najnowsze badania
Badanie naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze dowodzi, że kawa z mlekiem ma działanie przeciwzapalne. Połączenie białek mleka i przeciwutleniaczy zawartych w ziarnach kawy podwaja ten efekt – twierdzą naukowcy. Nie wahaj się więc sięgać...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Awokado – dlaczego korzystnie wpływa na stan zdrowia?
Awokado to szczególny owoc, który może stanowić składnik każdej diety. Choć nie przypomina swoim smakiem innych owoców, to stanowi prawdziwą bombę cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść awokado?
ProduktySkładniki odżywcze
-
Jak zrobić pizzę bez ciasta? Zaskakujący pomysł na szybkie i sycące danie
Ktoś powie, że bez ciasta to nie pizza. Ale my w tym przypadku nie zamierzamy roztrząsać tego dylematu, bo przepis na pizzę bez ciasta jest naprawdę rewelacyjny!
PrzepisyProdukty
-
Nie wyrzucaj papierka po maśle! Jeszcze ci się przyda
Papierek po maśle może ci się jeszcze przydać – wskazuje kulinarna ekspertka z portalu Przyślij Przepis. Dowiedz się, jak można go ponownie wykorzystać w kuchni.
ProduktyPrzepisy
-
Picie kawy w ciąży – czy kofeina wpływa na rozwój płodu?
Od momentu potwierdzenia ciąży, przyszłe mamy zaczynają stosować zdrową dietę, a także rezygnują z alkoholu. To konieczne, aby płód mógł prawidłowo się rozwijać. Co ciekawe, wiele przyszłych mam sięga po napoje z kofeiną np. kawę i...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Czy bulion rosołowy rzeczywiście dobrze wpływa na kości?
Bulion od dawna uważany jest za wywar, który ma cenne właściwości prozdrowotne, zwiększające elastyczność kości. Czy rzeczywiście tak jest?
Składniki odżywczeProdukty
Alicja Kowalczyk
-
Kremowe pesto z awokado. Zakochasz się w tym daniu! Polecamy sprawdzony przepis
Tradycyjne pesto to prosty i aromatyczny sos na bazie świeżej bazylii i oliwy z oliwek. My proponujemy: dodaj do pesto awokado!
PrzepisyProdukty
-
Pulchne i kruche faworki? Wystarczy dodać ten nietypowy składnik
Zastanawiasz się, jakie smakołyki przygotować na karnawałową imprezę? Jedni przyrządzają domowe pączki, inni oponki czy faworki. Ekspertka z portalu Przyślij Przepis przekonuje do zrobienia pysznych faworków. Będą zarazem pulchne i...
ProduktyPrzepisy
-
Chcesz wiedzieć czy pijesz wystarczającą ilość wody w ciągu dnia? Sprawdź... w toalecie
Naukowcy wciąż spierają się, ile powinniśmy pić wody w ciągu dnia. Najnowsze badania mówią o 8 szklankach, co odpowiada 2 litrom wody. Okazuje się jednak, że u każdego człowieka zapotrzebowanie na wodę jest nieco inne. Sprawdź, po czym...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Wczesne śniadanie pomaga zachować zdrowie. Naukowcy mają na to dowody
Jedzenie w ciągu dnia jest dużo zdrowsze niż jedzenie wieczorem i w nocy. Nowe badania przynoszą jednoznaczne odpowiedzi.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Jak zrobić domowe rurki z kremem? Nie trzeba mieć specjalnych foremek
Rurki z kremem to doskonały dodatek do kawy. Można je zrobić w prosty sposób, wykorzystując gotowe ciasto francuskie.
PrzepisyProdukty
-
Ten zdrowy napój może zaburzać wchłanianie żelaza. Nie przesadzaj z nim
Badania wskazują, że zielona herbata zmniejsza zdolność organizmu do wchłaniania żelaza. Jeśli więc delektujesz się zieloną herbatą każdego dnia, sprawdź, czy nie masz zbyt niskiego poziomu żelaza. Jego niedobory mogą prowadzić do...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Co znaleziono w sałatce z buraków? GIS wycofał produkt
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, o wycofaniu ze sprzedaży partii Sałatki z buraczków i papryki. Producentem towaru jest firma VICTUS. Dowiedz się, co było powodem.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Na jakim tłuszczu smażyć domowe pączki? Czy pączki smaży się na smalcu?
Zrobienie domowych pączków, choć nieco pracochłonne, wcale nie jest takie trudne. Jednym z najważniejszych etapów jest samo smażenie. Jak zrobić to dobrze i jaki tłuszcz wybrać?
PrzepisyProdukty
-
Niezdrowe i nie odchudzają. Bez tabu o produktach „light” i bez cukru
Zdania na temat tego, czy będąc na diecie, warto sięgać po produkty light, są podzielone. Główny problem polega na tym, że nie ma do tej pory przepisów, które określałaby sposób kontroli produktów o obniżonej zawartości tłuszczu....
ProduktyPrzepisy