-
Makaron wysokobiałkowy syci i ma mało węglowodanów. Czy jest zdrowy?
Makaron wysokobiałkowy ma niewiele węglowodanów, a smakuje tak jak zwykły makaron. Czy warto go jeść?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Kasztany jadalne. Czy wiesz, że można je znaleźć w Polsce?
Kasztany jadalne rosną także w Polsce. Początek października to czas, kiedy można je zbierać.
ProduktyPrzepisyŻywienie -
Co zrobić z grzybów? Wypróbuj dwa nietypowe przepisy
Grzyby można wykorzystać jako znakomitą przyprawę, która podkręci smak potraw i nada im aromatu. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny proszek grzybowy oraz domowe kostki grzybowe. Zarówno jedno jak i drugie może być świetnym dodatkiem do...
ProduktyŻywieniePrzepisyBezpieczeństwo żywności -
Pasta z makreli jedną z ulubionych past Polaków. Jakie ma właściwości?
Pasta z makreli jest zdrowa i sycąca, a dodatkowo dostarcza cennych witamin i tłuszczy. Jak ją zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Sos kurkowy – aromatyczny dodatek do jesiennych dań o zaskakujących właściwościach
Sos kurkowy to aromatyczny i pyszny sos idealnie pasujący do makaronu. Dlaczego warto go jeść?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
5 owoców bogatych w błonnik. Które najlepiej wspomagają jelita?
Owoce bogate w błonnik wspomagają pracę układu trawiennego i metabolizm. Co warto jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
5 zalet kiszonych owoców. Dlaczego warto jeść zimowe superfoods?
Kiszone owoce zawierają wiele witamin i dobrych bakterii probiotycznych. Dlaczego warto je jeść?
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Gofry jaglane – zdrowe i chrupiące śniadanie dla całej rodziny
Gofry jaglane to pomysł na pyszne i sycące śniadanie, którego przygotowanie zajmie 5 minut. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Kasza owsiana wciąż mało znana. A doskonale syci, rozgrzewa i poprawia nastrój
Kasza owsiana to produkt, który pobudza krążenie i dzięki temu mocno rozgrzewa. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Witamina K podczas pandemii Covid – dlaczego warto ją przyjmować?
Ma wpływ na krzepnięcie krwi, reguluje gospodarkę wapniową w organizmie i wspomaga układ sercowo- naczyniowy. Najnowsze badania pokazują, że może pomagać w zwalczaniu COVID. Przedstawiamy witaminę K, jedną z najważniejszych witamin dla...
Artykuł sponsorowany -
Dyniowe curry idealne na jesienny chłód. Jak je zrobić?
Dyniowe curry to sycące i rozgrzewające danie, które pachnie jesienią. Jak je zrobić?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Kaszotto z grzybami – proste i pyszne danie na jesień
Kaszotto z grzybami to sycące i rozgrzewające danie, które warto zrobić jesienią. Jak je przygotować?
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Kawa z masłem pomaga schudnąć. „Kawa kuloodporna” pobudza i hamuje apetyt
Kawa z masłem to oryginalne połączenie, które ma pobudzać mocniej niż zwykła kawa. Czy to jest zdrowe?
ProduktySkładniki odżywcze -
Okra – mało znane warzywo, które obniża cholesterol i wspomaga serce
Okra to warzywo, które w Polsce nie jest zbyt dobrze znane, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych.
ProduktySkładniki odżywcze -
3 pomysły na zdrowe panierki, którymi zastąpisz bułkę tartą. Są proste!
Zdrowe panierki mają mniej kalorii i są bardziej wartościowe niż bułka tarta. Z czego je zrobić?
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Która kawa podnosi cholesterol? Tego się nie spodziewałeś
Niektóre rodzaje kawy mogą wpływać na gospodarkę lipidową i podnosić poziom cholesterolu. Jakie?
ProduktyDiety -
Minikiwi potrafi zdziałać cuda! Co warto wiedzieć o walorach odżywczych tego owocu?
Choć ten niepozorny owoc jest w naszym kraju wciąż dość mało popularny, to jednak wkrótce może się to zmienić. Nie tylko bowiem jego produkcja w Polsce od kilku lat systematycznie rośnie, ale też przybywa dowodów naukowych, świadczących...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Co jeść jesienią? 6 warzyw, które powinny na stałe zagościć w kuchni
Co by tu zjeść? Co zrobić na obiad? – jesienią te pytania nabierają szczególnego znaczenia. W okresie infekcji sezonowych warto sięgać po produkty, które są nie tylko smaczne i dobre dla zdrowia, ale też poprawiają naszą odporność....
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Tahini – pasta sezamowa, która reguluje ciśnienie krwi. Do czego ją wykorzystać?
Tahini to pasta z sezamu, która rewelacyjnie działa na zdrowie. Do czego warto ją wykorzystać?
ProduktySkładniki odżywczePrzepisy -
5 warzyw poprawiających odporność. Warto włączyć je do diety
Warzywa poprawiające odporność zwiększają wytwarzanie przeciwciał w organizmie. Co warto jeść?
ProduktySkładniki odżywcze -
Soja: właściwości soi, wartości odżywcze, wykorzystanie
Soja to warzywo, które dostarcza dużo białka i ma wiele wartości prozdrowotnych. Jakie są jej właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeMaja Błaszczyk