-
Chcesz wyleczyć zimowe infekcje i wzmocnić organizm? Ten trik stosowały nasze babcie
Aromatyczne i delikatne maliny od wieków były stosowane w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Okazuje się jednak, że nie tylko owoce. Również pędy malin, z których można przyrządzać wywary, wykorzystywane były do walki z...
ProduktyPrzepisy
-
Coraz lżejsze i coraz ciekawsze. Jakie piwa pokochali Polacy?
Sezonowe piwa z owocowymi dodatkami umacniają swoją pozycję na rynku, podobnie jak te bez alkoholu lub z niską jego zawartością. Te trendy – jak podkreślają eksperci – zostaną z nami na dłużej. Podobnie jak coraz większe zaangażowanie...
Artykuł sponsorowany
-
Masz problem ze stawami? Wyklucz z diety te produkty
Jeśli masz problemy ze stawami lub zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów, powinieneś zadbać o swoją dietę. Okazuje się, że spożywanie niektórych produktów może nasilać dolegliwości bólowe, obrzęki i powodować sztywność stawów....
ProduktySkładniki odżywcze
-
Kiedy najlepiej posolić zupę? Warto znać te zasady
Rosół, pomidorowa, fasolowa, ogórkowa, żurek czy barszcz. Niezależnie od tego, która jest twoją ulubioną, sprawdź, kiedy najlepiej posolić zupę.
PrzepisyProdukty
-
Szybkie, proste i dobre. Przepis na koperty z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami
Szukasz pomysłu na efektowne, ale proste w wykonaniu przekąski z ciasta francuskiego? Zrób chrupiące koperty z pieczarkami, serem i warzywami.
PrzepisyProdukty
-
Faworki w 20 minut? To możliwe. Wypróbuj „przepis dla zabieganych”
Faworki, nazywane również chrustem to deser, bez którego nie może się odbyć żadna karnawałowa impreza. Zrobienie tego przysmaku wymaga jednak dużo czasu. Podpowiadamy, jak zrobić je ekspresowo i się nie napracować. Wystarczy 20 minut i...
ProduktyPrzepisy
-
Jak jeść i co jeść, żeby żyć dłużej? Na właściwy wybór nigdy nie jest za późno
Możesz zmniejszyć o 20 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci jedząc produkty z określonych 4 wzorców żywieniowych – dowodzi jedno z największych badań dotyczących żywienia przeprowadzone przez amerykańskich naukowców. Chociaż istnieje duża...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Jeśli chcesz schudnąć, jedz te owoce i warzywa. Może cię to zdziwi, ale są wśród nich ziemniaki
Każdy, kto zdrowo się odżywia lub chce stracić kilka kilogramów, wie, jak ważne jest włączenie do diety owoców i warzyw. Najnowsze badania opublikowane w Nutrients wskazują, które owoce i warzywa wpływają na trwały spadek wagi....
OdchudzanieProdukty
-
Przepis na „diabelskie racuchy”. Sekret ich pysznego smaku tkwi w tym składniku
Masz ochotę na puszyste racuchy, takie, jakie smażyły nasze babcie? Swoim smakiem przywodzą smaki z dzieciństwa. Sekret tkwi w dodaniu do nich odrobiny spirytusu lub wódki. Wypróbuj sprawdzony przepis!
ProduktyPrzepisy
-
Czy czarna kawa może opóźniać procesy starzenia?
Czarna kawa ma potencjał antyoksydacyjny, przez co może opóźniać procesy starzenia się organizmu. Jak często należy ją pić?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
5 roślinnych źródeł wapnia. Co warto jeść?
Roślinne źródła wapnia pozwalają zaopatrzyć organizm w pierwiastek niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki kostno-stawowej. Co warto jeść?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Co to jest makaron orzo? Poznaj przepis na sałatkę z makaronem w kształcie ryżu
Makaron orzo przypomina swoim wyglądem ziarenko ryżu. Można używać go do zup, zapiekanek i sałatek warzywnych w stylu śródziemnomorskim. My proponujemy przepis na sałatkę na bazie makaronu orzo z dodatkiem chudej wędliny i warzyw.
ProduktyPrzepisy
-
Ten napój doda wam energii o poranku. Jest zdrowszy niż kawa
Jeśli rano chcemy poprawić swoją koncentrację i dodać sobie wigoru, nie musimy pić kawy. Po jaki napój warto sięgnąć?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Jak smażony bekon wpływa na twoje zdrowie? Podpowiadamy, jak go jeść, by nie szkodził
Smażony bekon to niezbędny dodatek do amerykańskiego śniadania, jednak w wielu kuchniach zajmuje on zaszczytne miejsce na liście ulubionych mięs. Czy bekon jest zdrowy? W jaki sposób jego częste spożywanie wpływa na nasz organizm?
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Energetyczny koktajl imbirowo-kurkumowy. Jak go zrobić?
Złote smoothie z mango, kurkumą i imbirem postawi cię na nogi i pomoże zadbać o lepszą odporność. Przygotowanie napoju jest bardzo proste.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze
-
Przyprawy pod lupą. W majeranku i oregano były inne rośliny
Przyprawy skontrolowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Eksperci skupili się przede wszystkim na jakości handlowej przypraw. Nieprawidłowości znaleźli m.in. w przypadku majeranku i oregano, do których dodano inne...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Lekka sałatka ziemniaczana. Ma tylko 200 kalorii i doskonale smakuje!
Sałatka ziemniaczana sałatce ziemniaczanej nierówna. Może być bombą kaloryczną, a może być lekkim posiłkiem lub dodatkiem do obiadu. Wypróbuj przepis na sałatkę ziemniaczaną w wersji fit.
PrzepisyProdukty
-
Czy można przedawkować napar z czystka?
Napar z czystka wzmacnia układ odpornościowy i niweluje stres oksydacyjny. W jakich ilościach można go pić bezpiecznie?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Ważne odkrycie naukowców ze Szczecina. To dobra wiadomość dla wegan
Roślinne zamienniki nabiału można produkować w oparciu o tanie i łatwo dostępne produkty uboczne roślin oleistych, tzw. makuchy. Naukowcy ze Szczecina opracowali już metodę ich wykorzystania, dzięki której np. wegańskie roślinne jogurty,...
ProduktyDiety
-
Czy nabiał nasila trądzik? Prof. Stachowska o „propryszczowych” białkach
Czy osoby z trądzikiem mogą pić mleko i jeść nabiał? Prof. Ewa Stachowska daje jednoznaczną odpowiedź i tłumaczy, czym są „propryszczowe” białka.
ProduktyDietyŻywienie
-
Ten rodzaj cukru najbardziej szkodzi twojemu zdrowiu!
W produktach spożywczych znajdziemy wiele różnego rodzaju cukrów. Jednym z nich jest powszechnie stosowany m.in. przez producentów napojów oraz słodyczy syrop kukurydziany (HFCS). Ten cukier dodany szkodzi zdrowiu, przyczyniając się do...
ProduktyBezpieczeństwo żywności