-
Oleje na odporność - czy warto suplementować olej?
Jesień sprzyja infekcjom, osłabionej odporności, spadkowi formy intelektualnej i psychicznej, słowem, sezon nie rozpieszcza. Na szczęście istnieją sposoby, by sobie pomóc i niekoniecznie oznaczają zastosowanie złożonego programu...
Artykuł sponsorowanyAlicja Kowalczyk
-
Biała kawa to nie latte. Jest najlepsza na śniadanie
Biała kawa to pyszny i delikatny napój z mleczną pianką. Czym różni się od innych rodzajów kawy i jak ją zrobić?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Dziewanna pospolita - jak wygląda i na co pomaga? Właściwości lecznicze
Dziewanna to jedna z roślin, które znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie. Wykazuje ona m.in. silne działanie wykrztuśne. Dowiedz się, jak wygląda dziewanna i kiedy warto zdecydować się na jej zastosowanie.
Produkty -
5 mitów na temat pieczywa – czas obalić je wszystkie!
Temat pieczywa w ostatnich latach stał się dość kontrowersyjny. Nie do końca wiadomo, czy jest zdrowy i dobry dla sylwetki. Niektórzy rezygnują z niego całkowicie. Czy słusznie?
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Żelazo na anemie - czego unikać przy anemii?
Żelazo pełni w naszym organizmie bardzo wiele ważnych funkcji. Jego niedobór kojarzy nam się głównie z anemią, jednak czy aby na pewno wiemy, jak objawia się niedokrwistość? Sprawdź, które sygnały są niepokojące, kto jest najbardziej...
Składniki odżywczeProdukty -
Lucerna – właściwości, zastosowanie w lecznictwie
Lucerna (z łac. Medicago sativa) to roślina pastewna, która kojarzona jest przede wszystkim z paszą dla zwierząt. Ma jednak szerokie zastosowanie w lecznictwie, dostarczając organizmowi mnóstwo składników odżywczych. Sprawdź, jaki wpływ...
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościProdukty -
To ziarno zawiera dużo błonnika i białka. Nie doceniamy go
Kasza bulgur to zdrowa kasza, o której wartościach odżywczych często zapominamy. Dlaczego warto ją jeść?
ProduktySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Uwaga! Popularne batony wycofane ze sklepów
Firma Bakalland wycofuje określone partie batonów ze względu na zanieczyszczenie ich fragmentami szkła.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pomidory koktajlowe - właściwości. Czy codzienne jedzenie pomidorów jest zdrowe?
Pomidory to samo zdrowie! Teraz jest na nie najlepszy czas, bowiem możemy już dostać świeże, polskie warzywa w każdym sklepie. Dlaczego warto je jeść? Okazuje się, że mają zbawienne właściwości. Nie dość, że opóźniają procesy starzenia...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Te owoce mogą chronić przed utratą wzroku. Powinni je jeść seniorzy
Jagody goji mogą chronić przed występowaniem chorób oczu, a także przed utratą wzroku. Mają niezwykłe działanie.
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy witamina D faktycznie zapobiega powstawaniu nowotworów?
Witamina D zaliczana jest do prohormonów, które po odpowiedniej stymulacji wpływają na uwalnianie przez organizm niezbędnego hormonu steroidowego znanego jako kalcytriol. Badania wykazały ścisły związek między kalcytriolem a zmniejszonym...
Produkty -
Syrop do kawy – prosty pomysł na kawę smakową jak z kawiarni
Syrop do kawy pozwala przygotować słodki i aromatyczny napój jak z kawiarni. Ale czy można go stosować bez ograniczeń?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Roślina o niezwykłych właściwościach. Werbena i jej zastosowanie w ziołolecznictwie
Werbena to jedna z roślin o udowodnionych licznymi badaniami właściwościach leczniczych. Dowiedz się, jakie działanie na organizm wykazuje to ziele i kiedy warto po nie sięgać.
Produkty -
10 prostych pomysłów na zdrowe kanapki z awokado. Niektóre dodatki cię zaskoczą
Awokado nie bez powodu jest nazywane najzdrowszym owocem świata. Można je wykorzystać na wiele sposobów, ale jest wyjątkowo wdzięcznym produktem do zrobienia pysznych i zdrowych kanapek.
PrzepisyProdukty -
Przepis na surówkę z buraków i marchewki. Dwa dodatki sprawią, że będzie wyjątkowa
Połączenie marchewki i buraków to witaminowa bomba, ale dwa dodatkowe składniki sprawią, że ta surówka będzie pasowała zarówno do obiadu, jak i na przyjęcie.
PrzepisyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jakie mleko do kawy? Te mleka najlepiej się spieniają
Mleko do kawy powinno dobrze się pienić, a żeby tak było, musi spełniać określone warunki. Jakie mleko wybrać do kawy?
ProduktyMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy paprykarz jest zdrowy? Przepis na paprykarz
Specyficzny smak ryby i cebuli w połączeniu z miękkim ryżem i pastą pomidorową stał się jednym z symboli polskich konserw.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Ten zimowy koktajl wzmocni odporność i poprawi nastrój o poranku
Zielony koktajl to pomysł na pożywne śniadanie, które doskonale wzmacnia odporność. Jak go przygotować?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak włączyć więcej prebiotyków do diety i dlaczego jest to ważne?
Prebiotyki pełnią ważną rolę, ponieważ stanowią pożywkę dla probiotyków, wspierających mikroflorę jelitową. Gdzie je znajdziemy?
ProduktySkładniki odżywczeMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Naukowcy zidentyfikowali rodzaj oleju, który jest powiązany z rozwojem komórek rakowych
Czy usunięcie z diety oleju palmowego, który zawiera kwas palmitynowy, spowolni proces powstawania przerzutów rakowych?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Dieta ketogeniczna na odchudzanie - co to jest? Efekty i jadłospis
Dieta ketogeniczna stosowana jest podczas leczenia niektórych schorzeń, m.in. u dzieci cierpiących na padaczkę lekooporną, chorych na zespół Retta i chorych na zespół Draveta; trwają badania nad wpływem diety ketogenicznej na...
OdchudzanieDietyProduktySkładniki odżywcze