-
Kisiel z dyni i pomarańczy. Prosty przepis na domowy deser
Zrobienie domowego kisielu jest dziecinnie proste. To lekki deser, który można zrobić z ulubionego soku i owoców. My proponujemy jesienny kisiel z dyni.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Na ból głowy pomoże... papryka wędzona. Na co jeszcze?
Papryka wędzona to przyprawa, która wspomaga pracę układu odpornościowego. Jak ją stosować?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jagnięcina ma właściwości antynowotworowe. Ale to nie jedyna jej zaleta
Jagnięcina to zdrowe mięso, które dostarcza wielu witamin i minerałów. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywcze -
Czym się różni napar od odwaru? Jak prawidłowo przygotować zioła
Napar, odwar i macerat to trzy sposoby na to, aby wydobyć z ziół to, co w nich najcenniejsze. Wyjaśniamy, czym te metody różnią się od siebie.
Składniki odżywczePrzepisyProdukty -
Odmładza cerę i spłyca zmarszczki. Co to za olej?
Olej z otrębów ryżowych jest bogaty w witaminę E, dlatego rewelacyjnie wzmacnia cerę. Na co jeszcze pomaga?
ProduktySkładniki odżywcze -
Czy chrupkie pieczywo tuczy? Pięć faktów o chlebie
Statystyczny Polak zjada rocznie około 36 kg chleba. Ale chleb chlebowi nierówny, a wokół pieczywa narosło wiele mitów. Czy białe pieczywo jest niezdrowe?
ProduktyDietySkładniki odżywcze -
Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Marynowane winogrona w occie. Będą hitem każdej imprezy
To prosty przepis na imprezową przekąskę, która zawsze będzie pod ręką. Wyjmiesz słoik ze spiżarni i gwarantujemy: zaskoczysz swoich gości.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Tego nie jedz na randce. Pięć rzeczy, po których stracisz ochotę na seks
Afrodyzjaki to produkty, które wzmagają nasz apetyt na seks. Ale są też potrawy, których lepiej unikać. Prędzej po nich zaśniesz.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Jogurt czy twaróg? Właściwości i zalety nabiału
Z reguły produkty mleczne są zdrowe i pełne składników odżywczych. Przyjrzyjmy się składom i właściwościom jogurtu oraz twarogu.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Wady i zalety gotowania na parze. Jedzenie jest zdrowe, ale czy smaczne?
Gotowanie na parze pozwala przygotować zdrowe i niskokaloryczne posiłki. Co trzeba o nim wiedzieć?
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Sezon na owoce głogu. Narwij i zrób leczniczą nalewkę
Głóg rośnie w całej Polsce, a teraz jest sezon na jego owoce. Podpowiadamy, jak zrobić z nich nalewkę, która wzmocni serce i cały układ krwionośny.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Mleko a nowotwory - czy spożycie mleka może przyczynić się do zachorowania na raka piersi?
Nowe badania sugerują, że picie zaledwie jednej filiżanki dziennie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 50 proc. Wskazują na to naukowcy z Loma Linda University Health.
ProduktyŻywienie -
To zboże hamuje apetyt na słodycze. Jest zdrowe i pomaga schudnąć
Gryka to zboże, która dostarcza szeregu wartości odżywczych. Jakie ma właściwości i jak je spożywać?
ProduktySkładniki odżywcze -
Ten koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothie
Syci, rozgrzewa i smakuje! Do tego jest zdrowy, a wypity rano postawi na nogi niczym mocna kawa. Koktajle z dynią to hit jesieni.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Melatonina - naturalne źródła. W jakich produktach jest najwięcej melatoniny?
Problemów ze snem ignorować nie wolno, ponieważ chroniczne niewyspanie znacznie obniża jakość życia, ale też prowadzi do wielu poważnych problemów ze zdrowiem. Jeśli pojawiają się sporadycznie, warto rozważyć naturalne metody,...
ProduktyAlicja Kowalczyk
Galeria -
Szybkie i zdrowe ciastka z... ciecierzycy. Zawsze się udają
Te ciastka to bomba zdrowej energii. Nie zawierają glutenu, laktozy i białego cukru. Wystarczą trzy składniki i 40 minut razem z pieczeniem.
PrzepisySkładniki odżywczeProdukty -
Czy wiesz, że curry to nie przyprawa, ale mieszanka przypraw? Sprawdź, co zawiera
Curry to mieszanka przypraw, która wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jakie ma właściwości?
ProduktyPrzepisySkładniki odżywcze -
Ile powinna jeść kobieta w ciąży? Nie tyle, ile wszyscy powszechnie zakładamy
„Kobiety w ciąży nie powinny zjadać dwukrotnie większych porcji posiłków” – wyjaśnia ekspertka, prof. Halina Weker.
Składniki odżywczeProdukty -
Afrodyzjaki z polskich sadów. Cztery owoce, które obudzą apetyt na miłość
Te owoce kupisz w każdym osiedlowym warzywniaku. Dodadzą wigoru i poprawia nastrój. Nie bez powodu są uznawane za afrodyzjaki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Bezpieczne suszenie grzybów. Poznaj 5 najważniejszych zasad
Suszenie to najprostszy i bezpieczny sposób przechowywania grzybów. Są składnikiem wielu tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Poznaj 5 zasad prawidłowego suszenia grzybów.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPrzepisySkładniki odżywcze