-
Ocet jabłkowy może pomagać w walce z kaszlem? Oto kilka sposobów na jego spożycie w tym celu
Ocet jabłkowy to jeden z wielu rodzajów octu. Ale to właśnie jemu przypisywane są właściwości antybakteryjne, a co za tym idzie zwalczające kaszel. Czy ocet jabłkowy rzeczywiście pozwala zlikwidować kaszel, a jeśli tak, jak go w tym celu...
ProduktyŻywienie -
Zioła o tych właściwościach mają wpływ na odchudzanie
Zastanawiałeś się nad tym, czy zioła mogą wspomagać odchudzanie? Okazuje się, że te o właściwościach przeciwgrzybiczych faktycznie mają taką zdolność.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Jesteś po 40-tce? Jedz orzechy, a unikniesz demencji
Spożywanie orzechów w średnim wieku może pomóc w zapobieganiu demencji. Wykazano to w najnowszych badaniach.
Produkty -
Suplementy diety też mogą zaszkodzić. Nie popełniaj tych błędów
Stosowanie suplementów diety jest coraz bardziej popularne: według ostatnich szacunków, statystyczny Polak wydaje na ich zakup już prawie 12 zł miesięcznie. Tymczasem eksperci przypominają, że z niewłaściwym stosowaniem suplementów diety...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Zestawy w McDonald’s z wodą zamiast Coli. Powód: podatek cukrowy
Co prawda tylko w promocyjnych, ale jednak w zestawach w McDonald’s Cola i słodkie napoje zostaną zastąpione przez wodę.
DietyBezpieczeństwo żywnościOdchudzanieProdukty -
Jak poprawić przyswajalność żelaza? Porady farmaceutki
Żelazo jest pierwiastkiem, którego niedobór występuje bardzo często. Jak zatem go uzupełnić? Na to pytanie odpowiada Zofia Winczewska, farmaceutka.
ŻywienieProdukty -
Suplementacja witaminy D niekoniecznie chroni przed przeziębieniem i grypą
W Polsce pokutuje opinia, że suplementy są dobre na wszystko. Jednak czy faktycznie mogą chronić przed chorobami? Nowe badanie rzuca cień na ten pogląd.
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego dieta bez cukru pozwala odzyskać przyjemność z jedzenia?
Odrzucenie cukru nie służy jedynie utracie wagi, ale przynosi wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych dla całego organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie -
Przepis na najprostszą szarlotkę według Ani Staramch
Szarlotka to ciasto, które świetnie nadaje się na kulinarne umilenie zimnych i ciemnych dni. Jak ją przygotować? Swój prosty przepis zdradziła Ania Starmach.
ŻywienieProdukty -
Czym zastąpić jajka podczas pieczenia? Podpowiedź dla wegan, alergików i nie tylko
Nie każdy może (alergicy) i nie każdy chce (weganie) jeść jajka. Podczas pieczenia można zamiast nich wykorzystać zamienniki, jak zauważa Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety.
ŻywienieProdukty -
Zupa z kurkumą – prozdrowotna mikstura na cukrzycę, demencję i raka
Zupa jest jednym z najprostszych dań, jakie można przygotować. Warto postawić na zupę z kurkumą i soczewicą, która doskonale wpływa na organizm.
Składniki odżywczeProdukty -
Dziś Dzień Bigosu! Sprawdź, dlaczego warto jeść kiszoną kapustę
Bigos to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni, więc nic dziwnego, że potrawa ta doczekała się swojego święta. Właśnie dziś, 20 stycznia, obchodzimy Dzień Bigosu!
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Nawet mała porcja smażonych potraw może zwiększyć ryzyko chorób serca
Smażenie potraw sprawia, że wchłaniają one część tłuszczu z oleju. Obecność tłuszczów trans w żywności nie pozostaje jednak bez wpływu na zdrowie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Pijesz jedną butelkę wina dziennie? Oto, jak wpływa to na twój organizm
Zdaniem eksperta picie butelki wina dziennie nie szkodzi zdrowiu. Dodaje, że staje się to szkodliwe tylko w przypadku spożywania jednorazowo więcej niż 13 jednostek tego trunku.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Popularne mity dotyczące cukru. Czy rzeczywiście szkodzi?
Cukier to stały element przekąsek, napojów czy ciast. Wywołuje sporo kontrowersji. Ale czy rzeczywiście jest taki niezdrowy, jakim go pokazują?
ProduktyŻywienie -
Bekon w diecie zwiększa ryzyko raka, ale możesz przygotować go w specjalny sposób
Naukowcy od dawna wiedzą, że dieta obfitująca w smażone potrawy i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka. Czy to oznacza, że trzeba raz na zawsze pożegnać się z takimi frykasami, jak bekon?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Jak wygląda dieta Jennifer Lopez? Możesz się zdziwić, czego unika
Według J.Lo to zdrowa dieta sprawia, że wygląda i czuje się tak dobrze. Piosenkarka pomija nieorganiczne produkty, kofeinę i… marchewki.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na domowy chleb. Jak zrobić idealny zakwas?
Pandemia koronawirusa i zamknięcie w domu sprawiły, że wiele osób zaczęło więcej czasu spędzać w kuchni, poszerzając swoje umiejętności. Jedną z trudniejszych rzeczy jest pieczenie domowego chleba. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać....
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Światowy Dzień Popcornu już dziś! Czy popcorn jest zdrowy?
Światowy Dzień Popcorn przypada 19 stycznia każdego roku. Ten rodzaj przekąski ma wielu miłośników, jednak czy jest zdrowy?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pomysł na pożywne i ciepłe śniadanie, czyli przepis na omlet
Gotowy w kilka minut, omlet to bogaty w białko nośnik dla wybranych smaków i doskonała propozycja na pożywne śniadanie.
ProduktySkładniki odżywcze -
Przygotowanie octu jabłkowego nie wymaga umiejętności, a cierpliwości. Wypróbuj ten przepis!
Ocet jabłkowy posiada wiele zdrowotnych właściwości. Kasia Wągrowska, czyli na Instagramie Kasia Ograniczam Się, podała przepis na jego łatwe przygotowanie.
ŻywienieProdukty