-
3 produkty, których lepiej nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej
Chociaż kuchenka mikrofalowa to bardzo wygodne urządzenie, nie powinno się do niej wkładać wszystkich potraw.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Odporność – 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Odporność organizmu w dużej mierze pochodzi z jelit. Co zrobić, by wspomóc odporność?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
Wideo -
Witaminy dla dzieci – jak wybrać najlepsze?
Witaminy dla dzieci warto podawać, by uzupełnić niedobory substancji odżywczych. Jakie witaminy można podawać dzieciom?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Rukola – pięknie ozdobi wielkanocny stół, doda smaku świątecznym potrawom
Rukola, zwana również włoską rzeżuchą, pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Ze względu pikantny, lekko orzechowy smak, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje przygotowana z niej sałatka, ale też może służyć jako...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kawa wydłuża życie? Tak, ale nie przekraczaj tej dawki!
Kawa może sprawić, że będziesz zdrowszy i będziesz żyć dłużej. Ale naukowcy określają, jaka jest zalecana dawka, aby pozytywne działanie kawy maksymalnie wykorzystać. Są nowe badania na ten temat.
Produkty -
Najprostszy przepis na domowy zakwas na żurek. Idealny na Wielkanoc
Wypróbuj najprostszy przepis na zakwas na żurek. To ostatni moment, aby go nastawić, by zdążyć na Wielkanoc.
PrzepisyProdukty -
Sól gorzka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Sól gorzka staje się coraz bardziej popularna, bo pozwala w naturalny sposób dostarczyć do naszego organizmu magnez oraz siarkę, czyli pierwiastki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak stosować sól gorzką? Czy jest...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Olejek migdałowy – skład i zastosowanie
Olej migdałowy to obecnie bardzo popularny olej roślinny o uniwersalnym zastosowaniu. Słynie z wyjątkowych właściwości, które wykorzystywane są w celu naturalnej pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Doskonale nadaje się do pielęgnacji...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Bananowa herbata. Najlepsza na sen
Chociaż zestawienie składników może wydawać ci się dziwne, to zapewniamy, że bananowa herbata jest pyszna. Regularnie pita przed snem koi nerwy i działa usypiająco.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Klementynki mają supermoc! Jedzenie tych owoców doskonale wzmacnia odporność
Klementynka to owoc cytrusowy, który powstał ze skrzyżowania mandarynki i pomarańczy. Ma doskonały smak i aromat, a ponadto dostarcza dużej dawki witamin i przeciwutleniaczy. Badania wskazują, że jedzenie klementynek podnosi odporność,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Pij go każdego dnia
Limonka, zwana także limą i limetką, to cytrus z rodziny rutowatych, sprowadzony prawdopodobnie z Azji. W krajach wschodu jej właściwości odżywcze są od dawna znane i doceniane. Sok wyciśnięty z tego cytrusa warto pić regularnie,...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Uwaga na zatrute „kinderki”! GIS wycofuje całe partie ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu pasożyta Salmonella Typhimurium w opakowaniach słodyczy firmy Kinder. Wybrane partie trafią do utylizacji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie masz czasu na wypieki? To proste ciasto czekoladowe bez pieczenia uratuje twoją Wielkanoc!
W natłoku zajęć przed świętami może zabraknąć nam czasu na upieczenie smacznego ciasta. Jednak nie musimy z niego rezygnować – wystarczy mądrze wybrać przepis.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Skotan S.A. rozpoczął emisję akcji
Mamy ambitne plany, ale wiem też, że jeśli teraz nie zwiększymy skali i przeczekamy pięć lat, rozwijając się organicznie, to ktoś inny zawładnie tym rynkiem – mówi Jacek Kostrzewa, prezes Skotan S.A., firmy produkującej suplementy dla...
Artykuł sponsorowany -
Jak długo gotować jajka? Z tą ściągą zawsze wyjdą idealne
Ugotowanie idealnych jajek na miękko nie jest trudne, ale warto znać kilka prostych zasad. Dobór czasu gotowania zależy od rozmiaru jaj.
Produkty -
Włączenie do diety grzybów zapobiega chorobom jelit
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że grzyby są ważnym elementem zdrowej diety. Są źródłem wielu mikroskładników, m.in. witaminy D. Nie podnoszą poziomu tłuszczu, kalorii ani zawartości sodu. Ich regularne spożywanie zapobiega...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Zjedz dwa razy w tygodniu awokado! Zapobiegniesz groźnym chorobom
Jedzenie dwóch porcji awokado tygodniowo może uchronić przed chorobami serca, donoszą badania opublikowane w Journal of the American Heart Association. Zmiany stylu życia i codziennej diety są konieczne, bo na choroby sercowo-naczyniowe...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Wegański majonez z mleka sojowego. Jak zrobić domowy majonez bez jajek?
Majonez bez jajek? To jest możliwe. Majonez z mleka sojowego doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych dań, w tym do tradycyjnej sałatki jarzynowej.
PrzepisyProduktyDiety -
Ciasto na Wielkanoc: podpowiadamy, jak zrobić babkę, mazurek i sernik
Jak zrobić pyszne ciasto na Wielkanoc? To prostsze niż myślisz! Przygotowanie mazurka czy babki nie jest skomplikowane, jeśli skorzysta się z dobrego przepisu.
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Babka wielkanocna – skąd pochodzi i jak ją przygotować?
Jeśli lubisz tradycyjną babkę wielkanocną, zapoznaj się z jej ciekawą historią oraz przepisem kulinarnym.
Produkty -
Zadbaj z nami o piękne włosy. Plan działania jest prosty: pielęgnacja i suplementacja
Jak dobrze, że zima już za nami. To prawdziwa udręka dla wszystkich, którzy marzą o pięknych i zdrowych włosach. Winowajców mamy wielu – zaczynając od sezonu grzewczego i suchego powietrza w pomieszczeniach. Do tego dołóżmy...
Artykuł sponsorowany