-
Bigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijny
Bigos to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Przedstawiamy więc przepis na bigos wigilijny z młodej kapusty.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Karp w galarecie to stały bywalec wigilijnego stołu. Oto, jak go przyrządzić z żelatyną i bez niej
Karp w galarecie to jedno z dań najczęściej spotykanych na wigilijnym stole. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Naukowcy: suplementacja witaminy D może mieć znaczenie dla pacjentów z COVID-19
Z nowego przeglądu badań naukowców z brytyjskiego National Institute for Health and Care Excellence nie wynika, jakoby witamina D była szczególnie pomocna w leczeniu COVID-19 i zapobieganiu zakażeniu koronawirusem. Może jednak przynosić...
Produkty -
Pierwszy kraj na świecie pozwolił na sprzedaż sztucznego mięsa
Czyste mięso to mięso „wyhodowane”. Przy jego produkcji nie zabija się zwierząt. Właśnie pierwszy kraj na świecie pozwolił na jego sprzedaż w oficjalnej dystrybucji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorów
Gazpacho to zupa przygotowywana z warzyw, będąca jednym ze znaków rozpoznawczych Andaluzji. Jak ją ugotować? Podajemy kilka przepisów na gazpacho.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie
Śledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Idealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnik
Strogonow to gulasz często spotykany na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest bogatym i treściwym posiłkiem i może nasycić na długo.
ProduktyŻywienie -
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek
Mandarynki to jeden z ulubionych owocowych przysmaków Polaków. Mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, a jednocześnie niewiele kalorii.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant
-
Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ten mężczyzna je wszystko na surowo. Jak to argumentuje?
Nie przepadasz za gotowaniem? Możesz z niego zrezygnować i przejść na witarianizm. Sprawdź, jakie korzyści niesie tzw. surowa dieta.
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Uprawiasz sport –nie pij ani za dużo, ani za mało
Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo – niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.
ProduktySkładniki odżywcze -
Kochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściej
Kompot z suszu jest jednym z obowiązkowych elementów wieczerzy wigilijnej. Jednak naukowcy podkreślają, że spożywanie suszonych owoców ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. Kochasz kompot z suszu? Pij go częściej!
ProduktySkładniki odżywcze -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sezon jesienno-zimowy słyni z niskich temperatur. Niestety, wyziębiony organizm szybciej łapie infekcje, dlatego po powrocie do domu warto sięgnąć po rozgrzewający i odżywczy napój. Proponujemy zakwas z buraka z cynamonem.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
8 ziół pomocnych przy nadciśnieniu. Czy już masz je w swojej kuchni?
Nadciśnienie to powszechny problem. Poza lekami można walczyć z nim wykorzystując bogactwo natury: zioła. Które będą szczególnie pomocne?
ProduktyŻywienie -
Jak przygotować znakomitą kawę? O tym musi wiedzieć każdy domowy barista!
Kawę pijemy i kochamy wszyscy! Ale czy na pewno wiemy, jak właściwie ją przyrządzić, by w każdej filiżance zamknąć esencję wyjątkowego smaku?
ProduktyŻywienie -
Zaskakujące zastosowania torebek od herbaty. Wiedziałeś, do czego są przydatne?
Zaparzasz herbatę i wyrzucasz torebkę myśląc, że nie jest już do niczego potrzebna. Ale stop – ma ona wiele zastosowań!
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Imbir może zaszkodzić przy pewnych schorzeniach
Imbir ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Wspomaga trawienie i ogólne zdrowie. Okazuje się jednak, że może zaszkodzić przy pewnych chorobach.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Lubisz wino? Teraz zaczniesz pić je częściej. Chroni przed bólem gardła i nie tylko
Naukowcy biją na alarm: picie alkoholu nam szkodzi. Czy aby na pewno zawsze tak jest? Okazuje się, że nie! Szczególnie korzystne może być wino, które walczy z bólem gardła i płytką nazębną.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto przyjmować probiotyki? O tym mogłeś nie wiedzieć
Nie bez powodu mówi się, że „jelita są drugim mózgiem”. To w nich produkowana jest serotonina, to od ich kondycji w dużej mierze zależy nasza odporność. Jak zadbać o zdrowie jelit? Przede wszystkim należy włączyć do diety więcej...
DietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Rokitnik wcale nie taki zwyczajny. Poznaj jego właściwości zdrowotne i przygotuj z niego nalewkę
Rokitnik, choć – według nazwy – zwyczajny ma moc zdrowotnych i kosmetycznych właściwości. Można z niego zrobić nalewkę, herbatę, kremy. Poznaj przepisy z rokitnikiem.
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyAnna Sierant