-
Co się stanie, jeśli odstawisz cukier na 15 dni?
Co się stanie, jeśli przestaniesz jeść cukier przez 15 dni? Pamiętaj, że cukier jest nie tylko w słodyczach i lodach. Zawierają go też napoje bezalkoholowe, napoje energetyczne, płatki zbożowe, pakowane produkty spożywcze, a nawet kawa z...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Nadchodzi sezon na rabarbar! To warzywo ma dobroczynny wpływ na zdrowie
Drożdżowy placek czy kompot z rabarbarem to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa. Ale rabarbar sprawdza się nie tylko w kuchni, ma również walory prozdrowotne: dobrze wpływa na wzrok, poprawia cerę. Najnowsze badania wskazują, że ma...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Herbata: z cukrem czy bez? Potencjalne korzyści dla zdrowia
Herbata to popularny na całym świecie jeden z najzdrowszych napojów. Czy jednak zawsze? To zależy od rodzaju herbaty i od tego, co do niej dodamy – tłumaczą dietetycy. Sprawdź, czy warto pić ją gorzką, czy posłodzić.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiesz, o jakim mowa?
Nauka nie kłamie: ziemniaki to klucz do zachowania wysokiej odporności. Średni ziemniak dostarcza 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co stanowi 27 miligramów tej witaminy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Trzy najzdrowsze chwasty. Te dzikie rośliny rosną niemal wszędzie
Te rośliny rosną niemal wszędzie i są uznawane za uciążliwe chwasty. To jednocześnie bardzo zdrowe produkty, które możesz wykorzystać w kuchni.
ProduktyPrzepisy -
Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?
Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy kawa ma zły wpływ na przewód pokarmowy? Jest naukowa odpowiedź
Kawa podrażnia żołądek? Nie powinny jej pić osoby cierpiące na wrzody czy refluks? Na te pytania są naukowe odpowiedzi. Mogą cię zaskoczyć.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Nasiona chia kontra siemię lniane. Które z nich są zdrowsze?
Nasiona chia i siemię lniane, choć są cenne pod względem odżywczym, bogate w witaminy, minerały i błonnik, różnią się znacznie od siebie. Błędem jest zakładanie, że można stosować je zamiennie – wskazują amerykańscy dietetycy. Zobacz jak...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Ten napój postawi cię rano na nogi! I nie jest to kawa
Wstajesz rano i niemal z zamkniętymi oczami uruchamiasz ekspres do kawy? Kawa jest zdrowa, co udowadnia nauka, jednak nim wypijesz pierwszą małą czarną, lepiej sięgnąć po zupełnie inny napój.
Produkty -
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
W święta folgujesz sobie z jedzeniem? Dietetyk proponuje skuteczne „odtrutki”
Jajka w majonezie, pieczone mięsa, sałatki, kiełbasy, mazurki i serniki... Większość z nas w święta totalnie sobie folguje. W efekcie ostatniego dnia świąt czujemy się ociężali, często też pojawiają się różne dolegliwości ze strony...
OdchudzanieProduktyDietyEwelina Celejewska
-
Tradycyjne potrawy wielkanocne i ich znaczenie. Czy wiesz, skąd się wzięły?
Na stole wielkanocnym stawiamy zestaw tradycyjnych potraw, które mają określone znaczenie i własną historię. Co do nich należy?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić sernik... bez sera? Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców
Można nazwać go wegańskim sernikiem, można jagielnikiem, można nerkownikiem. To roślinna wersja tradycyjnego ciasta: bez glutenu i bez laktozy.
PrzepisyProdukty -
Napar z goździków – właściwości lecznicze i stosowanie
Goździki mają bogate właściwości lecznicze, dlatego stosuje się je do leczenia dolegliwości trawiennych. Do czego jeszcze wykorzystać napar z goździków?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Domowe sposoby na przeziębienie – kompleksowy poradnik
Domowe sposoby na przeziębienie pomagają zwalczyć ból gardła i pozostałe z objawów przeziębienia. Jak je stosować?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Rumianek w ciąży – na co pomaga i co o tym sądzą ginekolodzy
Rumianek to jedno z częściej stosowanych ziół. Polecany jest nawet dla niemowląt, jednak czy można pić rumianek w ciąży? Zdania na ten temat są podzielone, dlatego najlepiej w tej kwestii skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Na...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak odchudzić... majonez? Dietetycy zdradzają sposoby na zdrową Wielkanoc
Wielkanoc bez majonezu? Dla wielu niemożliwe. Są jednak sposoby, aby świąteczne sosy były bardziej fit.
ProduktyDiety -
10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy
Niezliczone badania powiązały spożycie warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Które pojawiają się w nich najczęściej?
ProduktySkładniki odżywcze -
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny
To lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej galarety z wieprzowych nóżek. Wegańska galaretka bez żelatyny to idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia.
PrzepisyProdukty -
Zbyt dużo chemii. Kiełbasa wiejska wycofana ze sklepów
Sanepid wycofuje ze sklepów określone partie kiełbasy wiejskiej pieczonej. Powodem jest skład produktu, który przekroczył dopuszczalne normy bezpieczeństwa.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo? 8 powodów, dla których warto je jeść
Pomelo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jednak czym ono jest i jaki ma smak? Jak rośnie pomelo, jak je jeść i obierać?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie