-
Ekstrakt z granatu może hamować wirusa wywołującego COVID-19
Włoscy naukowcy przeprowadzili badanie wykazujące potencjalne działanie przeciwwirusowe ekstraktu z granatu na koronawirusa (SAR-CoV-2). Czy dzięki ich odkryciu chorych na COVID-19 będzie mniej?
ProduktySkładniki odżywcze -
Zawsze myj skórkę cytrusów przed dodaniem ich do herbaty. Ekspertka wyjaśnia, dlaczego należy to robić
Wiele osób nie myje skórki cytrusów przed wrzuceniem listka owocu do herbaty czy naparu, wody. Oto dlaczego jednak warto tak robić.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy potrafisz wymienić nazwy wszystkich dwunastu potraw wigilijnych? Quiz
Tradycyjnie na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Jednak nie każdy potrafi je nawet wymienić. Czy należysz do tych osób, którym nie sprawiłoby to problemu? Sprawdź swoją wiedzę!
ŻywienieProduktyQuiz -
Kutia to starodawna, a smaczna potrawa wigilijna. Podpowiadamy, jak ją zrobić
Kutia – słyszał o niej każdy z nas, jednak czym tak naprawdę jest? Pszenica, mak i bakalie – tak w skrócie można opisać kutię, a przepis na smakowitą kutię poznasz już za chwilę.
ProduktyŻywienie -
12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych. Tych dań nie może zabraknąć na świątecznym stole
Potrawy wigilijne, według polskiej tradycji, powinny być bezmięsne. Na stoły dawniej trafiało aż 12 dań wigilijnych. Czy potrafisz wymienić je wszystkie?
ŻywienieProduktyQuiz -
Ta dieta podkręca metabolizm. Jest smaczna i zdrowa
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Musisz przede wszystkim skupić się na podkręceniu swojego metabolizmu. Porzuć różne diety cud i... zwiększ ilość produktów roślinnych.
DietyProduktySkładniki odżywczeWideo -
Ta dieta pomoże kobietom zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2
Zgodnie z wynikami najnowszych badań u kobiet z nadwagą, które mają ryzyko cukrzycy typu 2, najlepiej sprawdzi się dieta śródziemnomorska.
Składniki odżywczeProdukty -
Pieczenie pierniczków świątecznych to atrakcja dla całej rodziny. Prosty przepis na pierniczki
Pierniczki świąteczne to dla wielu Polaków (i nie tylko) nieodłączny element Bożego Narodzenia, podajemy więc prosty przepis na miękkie pierniczki.
ŻywienieProdukty -
Bigos idealny najlepiej zrobić z młodej kapusty. Przepis na bigos wigilijny
Bigos to potrawa bez której trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę. Przedstawiamy więc przepis na bigos wigilijny z młodej kapusty.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Karp w galarecie to stały bywalec wigilijnego stołu. Oto, jak go przyrządzić z żelatyną i bez niej
Karp w galarecie to jedno z dań najczęściej spotykanych na wigilijnym stole. Sprawdź, jak przyrządzić tradycyjnego karpia w galarecie.
PrzepisyProduktyŻywienie -
Naukowcy: suplementacja witaminy D może mieć znaczenie dla pacjentów z COVID-19
Z nowego przeglądu badań naukowców z brytyjskiego National Institute for Health and Care Excellence nie wynika, jakoby witamina D była szczególnie pomocna w leczeniu COVID-19 i zapobieganiu zakażeniu koronawirusem. Może jednak przynosić...
Produkty -
Pierwszy kraj na świecie pozwolił na sprzedaż sztucznego mięsa
Czyste mięso to mięso „wyhodowane”. Przy jego produkcji nie zabija się zwierząt. Właśnie pierwszy kraj na świecie pozwolił na jego sprzedaż w oficjalnej dystrybucji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Przepis na gazpacho – kluczem do sukcesu jest wybór dojrzałych pomidorów
Gazpacho to zupa przygotowywana z warzyw, będąca jednym ze znaków rozpoznawczych Andaluzji. Jak ją ugotować? Podajemy kilka przepisów na gazpacho.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Śledź – popularna ryba na polskich stołach. Sprawdź, czy warto po nią sięgać w codziennej diecie
Śledź to ryba, której smak znają wszyscy Polacy. Nie każdy za nim przepada, ale okazuje się, że jest skarbnicą zdrowych kwasów tłuszczowych i minerałów. Czy warto jeść śledzie w śmietanie, w occie i w oleju?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Idealny strogonow – oto, jak go przygotować. Sekretem jest ten jeden składnik
Strogonow to gulasz często spotykany na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Jest bogatym i treściwym posiłkiem i może nasycić na długo.
ProduktyŻywienie -
Mandarynka – moc zdrowia w małym owocu. Właściwości i kaloryczność mandarynek
Mandarynki to jeden z ulubionych owocowych przysmaków Polaków. Mają bardzo dużo właściwości zdrowotnych, a jednocześnie niewiele kalorii.
ŻywienieOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAnna Sierant -
Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty -
Ten mężczyzna je wszystko na surowo. Jak to argumentuje?
Nie przepadasz za gotowaniem? Możesz z niego zrezygnować i przejść na witarianizm. Sprawdź, jakie korzyści niesie tzw. surowa dieta.
DietyProduktySkładniki odżywczeWideo -
Uprawiasz sport –nie pij ani za dużo, ani za mało
Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo – niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.
ProduktySkładniki odżywcze -
Kochasz kompot z suszu? Naukowcy zachęcają, by pić go częściej
Kompot z suszu jest jednym z obowiązkowych elementów wieczerzy wigilijnej. Jednak naukowcy podkreślają, że spożywanie suszonych owoców ma rewelacyjny wpływ na zdrowie. Kochasz kompot z suszu? Pij go częściej!
ProduktySkładniki odżywcze -
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sezon jesienno-zimowy słyni z niskich temperatur. Niestety, wyziębiony organizm szybciej łapie infekcje, dlatego po powrocie do domu warto sięgnąć po rozgrzewający i odżywczy napój. Proponujemy zakwas z buraka z cynamonem.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo