-
Czy można jeść kiełkujący czosnek?
Kiełkujący czosnek nadaje się do spożycia czy nie? Teorii jest kilka, a my zdradzamy, jak jest naprawdę.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Najlepsze pieczone ziemniaki. Wypróbuj szwedzki przepis na to danie
Ziemniaki Hasselback wymyślił szwedzki kucharz. Chrupiące i widowiskowo podane szybko podbiły domowe kuchnie. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
PrzepisyProduktyŻywienie
-
Dyniowe bułeczki drożdżowe z cynamonem. Poprawią humor w zimne dni
Jedni powiedzą o nich cynamonki, inni skupią się na tym, że są to po prostu drożdżowe bułeczki z dynią. Miękkie, pachnące korzennymi przyprawami i łatwe do zrobienia
PrzepisyProdukty
-
3 soki, które pomogą łagodzić zaparcia. Możesz podawać je dzieciom
Wiele osób od czasu do czasu doświadcza zaparć. Naukowcy odkryli, że niektóre soki mogą pomóc zwiększyć zawartość wody w organizmie i częstotliwość wypróżnień. Soki te zawierają sorbitol, który jest niewchłanialnym węglowodanem.
ProduktyŻywienie
-
ABC suplementacji żelaza. Te błędy utrudniają jego wchłanianie
Niedobór żelaza i związana z nim anemia mogą być spowodowane między innymi stosowaniem nieodpowiednio skomponowanej diety. W szczególności na pojawienie się niedoborów żelaza w organizmie wpływają monotonne i wyjątkowo niskokaloryczne...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Melisa – nie tylko na uspokojenie. Jakie przynosi korzyści zdrowotne?
Melisa lekarska (Melissa officinalis) to zioło o zapachu cytryny, które pochodzi z Europy, Afryki Północnej i Azji Zachodniej, ale jest uprawiane na całym świecie. Melisa była tradycyjnie stosowana w celu poprawy nastroju i funkcji...
ProduktyŻywienie
-
Używasz tej przyprawy? Uważaj, może uszkodzić ci wątrobę
Kurkuma to przyprawa używana od tysięcy lat w Indiach, Chinach, Afryce i na Jamajce. Jest popularna w kuchni, jako dodatek do zup czy dań mięsnych, ale też wykorzystywana w medycynie naturalnej, ze względu na działanie przeciwzapalne....
ProduktyŻywienie
-
Nie przechowuj w ten sposób miodu! Może stracić swoje cenne właściwości
O tym, że miód jest zdrowy, nie trzeba przekonywać. Cenimy go nie tylko za naturalną słodycz i wyjątkowy aromat, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości. Zawiera w swoim składzie cenne składniki mineralne m.in.: wapń, magnez i...
ProduktyPrzepisy
-
Szklanki z Rossmana z kadmem i ołowiem. Urocze, ale toksyczne dla zdrowia!
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu podwyższonego poziomu migracji kadmu i ołowiu. Dlaczego jest to niebezpieczne i co należy zrobić z tym produktem? Wyjaśniamy!
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Niebezpieczne substancje w tabletkach na erekcję. GIS wycofuje całą partię produktu
Posiadasz suplement diety BOSS Energy na poprawę erekcji? Sprawdź numer partii! Być może nie nadaje się do spożycia.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Zalety kiszonej kapusty. Wzmacnia odporność i wspiera mikroflorę jelitową
Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C, a także bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspiera odporność. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Pomysły na siedem zdrowych zup na jesień i zimę. Są idealne dla osób, które dbają o prawidłową wagę
Zupa to danie idealne na zimę. Rozgrzeje, nasyci, ale też... pomoże utrzymać prawidłową wagę. Sprawdź nasze siedem propozycji na zdrowe, zimowe zupy.
PrzepisyOdchudzanieDietyProdukty
-
Chipsy i ciastka uzależniają jak papierosy? Zaskakujące wyniki badań
Czy żywność wysoko przetworzona uzależnia? To pytanie zadali sobie naukowcy i wykorzystali kryteria wskazujące na uzależnienie od tytoniu.
ŻywienieProdukty
-
Pieczywo pełnoziarniste a razowe. Który chleb jest zdrowszy?
Czym chleb pełnoziarnisty różni się od chleba razowego? Sprawdź, jakie są wartości odżywcze poszczególnych rodzajów pieczywa.
ProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Nie rezygnuj z jedzenia sera! Podajemy listę tych najzdrowszych
Nie musisz rezygnować z sera, jeśli chcesz się zdrowo odżywiać. Ser jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, wapnia, witaminy D, wielu witamin z grupy B, a w niektórych przypadkach również probiotyków. Trzeba tylko wiedzieć jaki...
Składniki odżywczeProdukty
-
Co to jest acerola? Warto po nią sięgać zwłaszcza jesienią
Czy wiesz, co to jest acerola? W Polsce trudno znaleźć ją na półce z warzywami. Przetwory i suplementy diety z acerolą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w aptekach. Warto po nie sięgać, zwłaszcza jesienią, bo to prawdziwa...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Sok z ananasa – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze
Sok z ananasa zawiera dawkę witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy. Na co pomaga sok ananasowy?
ProduktyŻywienie
-
Nalewka z żurawiny – sprawdzony przepis. Wzmocni serce i układ moczowy
Żurawina to owoc o nieocenionych właściwościach zdrowotnych. Cierpka i niepozorna, w przetworach sprawdza się idealnie. Nalewka z żurawiny to jedna z najlepszych leczniczych nalewek.
PrzepisyProduktyOdchudzanie
-
Wyrazista i rozgrzewająca. Przepis na jesienną zupę z marchewki
Jesienią i zimą organizm potrzebuje dań sycących i rozgrzewających. Taka jest stuprocentowo roślinna zupa z marchewki z dodatkiem curry i imbiru.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze
-
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Temperatura wody ma znaczenie
Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mowa o gotowaniu ziemniaków. Okazuje się, że ważne jest, do jakiej wody wrzucasz ziemniaki.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Jak zrobić dobry bulion warzywny? Jest jeden prosty sekret
Esencjonalny bulion warzywny można jeść jak rosół, będzie on doskonałą bazą do zup i sosów. Jak zrobić dobry wywar bez mięsa? To bardzo proste.
PrzepisyProduktyDiety