-
Czy multiwitaminy są konieczne dla zachowania zdrowia?
Czy traktujesz suplementy wielowitaminowe jako swoistą polisę zdrowotną? Uważaj, ponieważ dowody na ich skuteczność są mieszane. Mimo to tabletki przyjmuje szacunkowo aż 1/3 osób.
Produkty -
Ile kalorii należy jeść dziennie, aby schudnąć?
Kiedy próbujesz schudnąć, ogólną zasadą jest zmniejszenie spożycia kalorii do 500 mniej, niż potrzebuje organizm do utrzymania aktualnej wagi. Jednak zapotrzebowanie kaloryczne różni się w zależności od płci i kilku innych czynników.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego witamina C jest taka ważna?
O witaminie C na ogół przypominamy sobie w okresie jesienno-zimowym. Sezon chorobowy skłania nas do suplementacji tej witaminy, tymczasem jej odpowiedni poziom w organizmie jest ważny przez cały rok. Jaką rolę pełni witamina C i czym...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieWideo -
Jak wybrać w sklepie dobrą kiełbasę? Czy liczy się tylko cena?
Często sięgamy po różnego rodzaju wędliny. Jednym ze składników naszej diety jest kiełbasa, którą kupujemy nie tylko na grilla. Chętnie przygotowujemy także tradycyjne dania z kiełbasą np. bigos oraz spożywamy ją razem z pieczywem. Jak...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywcze -
Duże dawki witaminy C chronią przed COVID-19?
To MIT! Nie ma dowodów na to, że duże dawki witaminy C mogą być pomocne w zapobieganiu i leczeniu koronawirusa. Podobnie jak nie udowodniono, aby witamina C chroniła przed innymi infekcjami lub istotnie wpływała na skrócenie trwania...
Produkty -
Czy ketchup tuczy?
Ketchup to jeden z najchętniej wybieranych dodatków do potraw. Sięgamy po niego nie tylko jedząc fast-foody, ale także przygotowując tradycyjne kanapki, sosy, a nawet zupy. Polacy kochają ketchup, jednak czy nasz organizm także jest nim...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Czy sok z grejpfruta wspomaga odchudzanie?
Sok z grejpfruta to jeden z wielu sposobów na odchudzanie. Choć nie jest on „magicznym” specyfikiem na zbędne kilogramy, to faktycznie wspomaga redukcję masy ciała m.in. ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego, delikatnie...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
6 sposobów, dzięki którym łatwiej będzie ci schudnąć
Na początku przygody z odchudzaniem każdy ma niemałą motywację, jednak z czasem można się w wielu radach ekspertów pogubić. Jak ułatwić sobie odchudzanie?
OdchudzanieŻywienieDietyProdukty -
Najbardziej niedoceniane i najbardziej przeceniane sposoby na odporność
Dbaniem o swoją odporność zaczynamy się interesować głównie jesienią i zimą. Niektóre z popularnych produktów przeceniamy, o innych sposobach zapominamy.
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty -
Pierzga pszczela – czy warto ją stosować na odporność?
Pierzga na odporność nie jest jeszcze w Polsce bardzo często stosowana. Czy jest równie skuteczna jak inne naturalne produkty?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Czy kolor warzyw zależy od ich właściwości? Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę!
16 października obchodzimy światowy dzień owoców i warzyw. Z tej okazji przygotowaliśmy mały quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat właściwości różnych owoców i warzyw.
ProduktySkładniki odżywczeQuiz -
Naukowcy: Spożywanie całych owoców, zwłaszcza kiwi, poprawia samopoczucie
Badania wykazują, że osoby, które mają niski poziom witaminy C w organizmie, mogą zwiększyć jej poziom, jedząc kiwi. Owoc ten poprawia również nastrój.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Czy używanie teflonowych naczyń jest bezpieczne dla zdrowia?
Teflon, wynaleziony przez światowego giganta chemicznego w latach trzydziestych XX wieku, stał się tak samo symbolem wygody w kuchni, jak folia spożywcza i robot kuchenny. Ale wykorzystanie teflonu może zbliżać się do końca – ponieważ...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy cynamon może być toksyczny?
Czy cynamon, który tak chętnie dodajemy do różnych jesiennych i zimowych przysmaków może być toksyczny? I tak, i nie.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Czy picie wody w plastikowych butelkach jest bezpieczne?
Codziennie 60 milionów plastikowych butelek po wodzie ląduje na wysypiskach i spalarniach. Doprowadza to do zadawanie sobie pytań o bezpieczeństwo plastiku dla zdrowia. Czy faktycznie powinniśmy przechowywać w nim napoje?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyQuiz -
Co należy wiedzieć o witaminie D i COVID-19?
Kilka badań powiązało niedobór witaminy D z zakażeniem koronawirusem i cięższym przebiegiem COVID-19. Eksperci badają teraz, czy przyjmowanie witaminy D może pomóc w ochronie przed ciężkimi objawami COVID-19. Jeszcze przed zakończeniem...
Produkty -
6 rzeczy, których nigdy nie powinieneś dodawać do smoothie
Smoothie to jeden z popularniejszych produktów spożywanych podczas diet. Jednak są składniki, które nie powinny wystąpić w naszych koktajlach.
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Dlaczego alkohol jest gorszy niż cukier? Odpowiada dietetyczka
Alkohol czy cukier – oddawanie się której z tych przyjemności bardziej odbija się na zdrowiu? Jak wyjaśnia dietetyczka Iza Dejda, gorszy jest jednak alkohol.
ŻywienieOdchudzanieProdukty -
Jak zrobić idealne risotto? To trudniejsze niż myślisz!
Każdy, kto choć raz próbował zrobić w domu risotto, wie, że nie jest to najprostsze danie. Sekret tkwi nie tylko w rodzaju ryżu, jaki wybierzemy, ale ogólnie w sposobie jego obróbki termicznej. Swój przepis na idealne risotto zdradziła...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieWideo -
Kupiłeś mięso i wypływa z niego czerwony płyn? To nie krew! Czym jest ta substancja?
Podczas gdy wielu ludzi uwielbia dobre, średnio wysmażone steki, inni obawiają się jedzenia mięsa, które wygląda na krwiste. Ale zanim wyrzucisz to mięso, warto poświęcić chwilę, aby dowiedzieć się, dlaczego nie zrobi ci ono krzywdy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jakie właściwości ma olej z wiesiołka i kiedy warto go stosować?
Olej z wiesiołka stał się w ostatnich latach bardzo popularnym produktem. Nic dziwnego, nauka potwierdza zdrowotne właściwości oleju z wiesiołka.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności