-
Polacy kochają robić przetwory. Kobiety kiszą ogórki, mężczyźni... wolą nalewki
Nawet 75 proc. Polaków deklaruje, że robi przetwory na zimę. W spiżarniach będą królować ogórki kiszone, dżemy i konfitury, soki, a także nalewki – wynika z Barometru Providenta. Choć przetwory to domena przede wszystkim osób starszych,...
ŻywienieProdukty Wideo -
Hashimoto na widelcu
Matka natura wie, jak ujarzmić Hashimoto. Od ciebie zależy, czy jej posłuchasz. Krok pierwszy: zaakceptuj chorobę.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeDietyAlicja Kowalczyk
-
Tych produktów nie jedz po treningu. One tuczą!
Trenujesz, ale efektów nie widać? Być może po ćwiczeniach sięgasz po nieodpowiednie produkty spożywcze, które powodują przybieranie na wadze i blokują efekty treningowe. Sprawdź, czego nie należy jeść po treningu i jakie są zasady...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Detoks alkaiczny – czy pozwala zdrowo schudnąć?
Detoks, detoksykacja organizmu, dieta oczyszczająca – terminy te odmieniane są przez wszystkie przypadki, jednak w ostatnich latach równie modne stało się odkwaszanie organizmu. Czy detoks alkaliczny jest na naprawdę potrzebny? W jakim...
DietyProduktySkładniki odżywcze -
5 produktów, które niekorzystnie zmieniają zapach potu
Pocenie się jest naturalnym procesem fizjologicznym, którego nasilenie zależy od wielu czynników. Niestety, wraz z wydzielaniem potu może pojawić się dość nieprzyjemny zapach, który jest efektem działania znajdujących się na naszej...
Produkty -
Jak przyrządzić pizzę, żeby była zdrowsza?
Zdrowa pizza – czy to w ogóle możliwe? Teoretycznie tak, choć pizza, nawet w zdrowej wersji, nie powinna przecież stanowić podstawy naszego jadłospisu. Tak naprawdę w zdrowej diecie jest miejsce także dla dań zaliczanych do fast foodów,...
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie -
Odchudzanie po trzydziestce. Dlaczego metabolizm zwalnia?
Odchudzanie po trzydziestce bywa trudne, jednak nie jest niemożliwe. Dlaczego wraz z upływem lat znacznie łatwiej przybywa nam kilogramów i trudniej jest się ich skutecznie pozbyć? Jak skutecznie schudnąć niezależnie od wieku?
OdchudzanieDietyProdukty Quiz -
5 warzyw, które można jeść na surowo, a niewiele osób to robi
Warzywa są podstawą zdrowej diety. Jedząc je często, najlepiej do każdego posiłku, możemy znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń dietozależnych oraz zadbać o utrzymanie właściwej masy ciała. Jakie warzywa warto jeść...
ProduktySkładniki odżywcze -
10 warzyw o niskiej zawartości cukru. Jedz je bez obaw – nie przytyjesz!
Warzywa są niskokaloryczne, za to bogate w witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. Ponadto wiele z nich charakteryzuje się małą zawartością cukru i wysoką – błonnika, dlatego mogą być z powodzeniem spożywane na...
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieŻywienie Quiz -
Czy warto jeść krewetki?
Krewetki można kochać, albo nienawidzić. Jedni mogą jeść je garściami, innych ogarnia obrzydzenie, gdy tylko pojawią się na stole. Bez wątpienia – nie da się przejść obok nich obojętnie. Pytanie brzmi, czy faktycznie mają właściwości...
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanie Wideo -
Kiedy kończą się letnie zapasy witaminy D?
Jesienna plucha, więc czas pomyśleć o witaminie słońca – witaminie D. Eksperci szacują, że 90 proc. Polaków ma jej niedobór. A to oznacza słabsze kości i mięśnie, gorszą odporność, słabsze zęby, wyższe ryzyko chorób układu krążenia.
ProduktySkładniki odżywcze -
Jakie lecznicze zioła można znaleźć w środku miasta?
Ziołolecznictwo kojarzy nam się raczej z odległymi zakątkami Polski, gdzie duch cywilizacji na dobre się nie rozgościł. Tymczasem nawet w mieście można i warto zbierać lecznicze zioła.
Składniki odżywczeProdukty Wideo -
Wczesna ekspozycja na gluten zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii u niektórych dzieci
Jedzenie glutenu przed ukończeniem 5. roku życia może zwiększyć ryzyko celiakii u dziecka lub rozwinąć nietolerancję glutenu, jeśli posiada pewien konkretny genotyp.
Produkty -
Pij i zyskaj lepsze trawienie. Kilka herbatek, które mogą pomóc
Ludzie piją różne herbatki, aby lepiej radzić sobie z łagodzeniem problemów trawiennych i innych chorób od tysięcy lat. Co warto pić, by nic nie zalegało w układzie pokarmowym?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Łykasz witaminę C, bo wierzysz, że zapobiega przeziębieniu? To mit!
To MIT! Witamina C nie zapobiega przeziębieniu. Jej wpływ na skrócenie trwania choroby jest bardziej niż umiarkowany.
Produkty -
Suplementy przedtreningowe – czy warto je zażywać?
Wiele mówi się o suplementacji, która ma wspomagać efektywność treningów. Czy te, które zgodnie ze wskazaniami producenta należy zażywać bezpośrednio przed treningiem pozwalają osiągnąć lepsze rezultaty?
OdchudzanieProdukty -
Czy warto zażywać produkty multiwitaminowe?
Suplementy zawierające kompleks witamin wydają się dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoborów, prawda? Ale czy zastanawiałeś się nad zasadnością ich przyjmowania?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Przyrządzasz na obiad kurczaka? Nie popełniaj tych błędów! Możesz się zatruć
Kurczak jest jednym z najczęściej wybieranych przez nas mięs. Kupujemy go w całości lub w częściach. Dzieci zdecydowanie najbardziej przepadają za mięsem z piersi. To chude mięso często stanowi podstawowe źródło białka w przypadku osób...
Produkty Wideo -
Czy witaminę D można przedawkować?
To FAKT! Boleśnie przekonał się o tym 54-latek z Kanady, który nie dość, że stosował co najmniej kilkukrotnie wyższą niż zalecana dawkę witaminy D, to jeszcze korzystał z kąpieli słonecznych na wakacjach w Azji Południowo-Wschodniej. Po...
ProduktyŻywienie -
Dania azjatyckie – są zdrowe czy jednak lepiej ich unikać?
Dania azjatyckie w Polsce kojarzą się głównie z barami szybkiej obsługi, a co za tym idzie – z niezbyt zdrową kuchnią. Czy faktycznie dania te mają negatywny wpływ na zdrowie i lepiej ich unikać? Prawda może cię zaskoczyć.
DietyProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Naturalne produkty na stany zapalne. Na pewno masz je w kuchni!
Stan zapalny jest reakcją organizmu na podrażnienia, infekcje i różnorakie obrażenia. Krótkotrwałe stany zapalne chronią organizm i są oznaką walki z chorobą, jednak kiedy jest mowa o ich przewlekłym występowaniu, stają się szkodliwe....
Składniki odżywczeProduktyŻywienie