-
Nowe rekomendacje: Osoby o wysokim poziomie cholesterolu powinny wyeliminować węglowodany, a nie tłuszcze nasycone
Przez dziesięciolecia ludzie, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię, byli pouczani, aby zminimalizować spożycie tłuszczów nasyconych w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Jednak nowe...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Naukowcy: Probiotyki same lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję
Probiotyki przyjmowane osobno lub w połączeniu z prebiotykami mogą pomóc złagodzić depresję – sugeruje przegląd dostępnych dowodów opublikowany w BMJ Nutrition Prevention & Health. Jednak naukowcy twierdzą, że nie jest jeszcze jasne, czy...
ProduktySkładniki odżywcze
-
7 produktów o wysokiej zawartości cholesterolu, które są bardzo zdrowe
Od lat mówi się, że pokarmy o wysokim poziomie cholesterolu zwiększają ryzyko chorób serca. Ale okazuje się, że są też takie, które mogą nam pomagać.
ProduktyŻywienie
-
8 korzyści zdrowotnych związanych z pigwą. Jak włączyć ją do diety?
Pigwa (Cydonia oblonga) to starożytny owoc pochodzący z różnych części Azji i Morza Śródziemnego. Jest stosowana w medycynie ludowej od dziesięcioleci, a badania naukowe nad jej korzyściami są wciąż na wczesnym etapie.
ProduktySkładniki odżywcze
-
6 skutków ubocznych nadmiaru witaminy D w organizmie
Witamina D jest niezwykle ważna dla prawidłowego przebiegu różnych procesów w organizmie. Ale co się stanie, gdy mamy jej za dużo?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
-
6 skutków ubocznych zbyt dużej ilości cynamonu
Cynamon to przyprawa wykonana z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum. Jest szeroko wykorzystywana i powiązana z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak poprawa kontroli poziomu cukru we krwi i obniżenie niektórych czynników ryzyka chorób serca.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Pestki słonecznika – korzyści zdrowotne, które cię zaskoczą
Ta niepozorna przekąska niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Poprawia zdrowie oczu, promuje silny układ odpornościowy i buduje mocne mięśnie. Niektórym pomogą także... w odchudzaniu.
ProduktySkładniki odżywcze
-
Fakty i mity o lodach. Jeść czy nie jeść?
Uwielbiają je prawie wszyscy, jednak narosło wokół nich sporo mitów. Czy przez to, że są zimne, naprawdę odchudzają i możemy jeść je bez ograniczeń? Czy warto przygotowywać je samemu, czy może pokusić się o zakup w sklepie? Obalamy mity...
ProduktySkładniki odżywczeDietyOdchudzanie Wideo
-
12 korzyści płynących z picia herbaty z hibiskusa. Sięgnij po nią już dziś!
Przyszło lato, a więc czas na zmiany. Może warto rozważyć zamianę swojej ulubionej herbaty na coś odważnego i pysznego? Herbata z hibiskusa podbija świat, dostarczając zaskakujących wartości.
ProduktyŻywienie
-
Arbuzowa margarita – hit tego lata! Zobacz, jak przygotować ten koktajl
Upalne lato sprzyja imprezowaniu. Dlaczego podczas imprez miałbyś pić tylko piwo lub wino, albo whisky „on the rocks”? Postaw na orzeźwiającą nowość: arbuzową margaritę. Zaskocz siebie i swoich gości!
ProduktyŻywienie
-
Zielona herbata działa inaczej w zależności od pory, w której ją pijesz. To nie żart!
Zielona herbata jest popularna na całym świecie. Być może zaskakujące jest, że pora picia może wpłynąć na możliwości czerpania korzyści z zielonej herbaty, a także ryzyko wystąpienia pewnych negatywnych skutków ubocznych.
Składniki odżywczeProdukty
-
5 porad, jak wybrać idealnego ananasa. To nie takie proste!
Wybór idealnego, dojrzałego ananasa w sklepie spożywczym może stanowić nie lada wyzwanie. W przeciwieństwie do innych owoców trzeba sprawdzić o wiele więcej niż kolor i wygląd.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Czy można jeść skórki od bananów?
Podczas gdy większość ludzi zna słodkie i owocowe wnętrze banana, niewielu odważyło się spróbować skórki. Chociaż myśl o jedzeniu skórki bananowej może być trudna do zniesienia, jest to powszechny składnik wielu kuchni na całym świecie.
ProduktySkładniki odżywczeOdchudzanie
-
Umiarkowane picie może poprawić zdrowie osób starszych? Te badania nie kłamią
Jeśli lubisz delikatny koktajl lub wino do obiadu, być może działasz prewencyjnie dla zdrowia: nowe badanie wykazało, że picie od niskiego do umiarkowanego może poprawić funkcje poznawcze u dorosłych w średnim wieku i starszych.
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Czy można gotować wodę w kuchence mikrofalowej?
Chociaż nie ma medycznych przeciwwskazań do gotowania wody w kuchence mikrofalowej, jej fale mogą nierównomiernie podgrzewać zawartość. Dlatego przed użyciem zagotowanej wody należy ją zamieszać. Podczas gotowania wody w mikrofali...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
-
Sól morska czy sól kuchenna? Która z nich jest lepsza?
W porównaniu z solą stołową, sól morska ma większy rozmiar cząsteczek, jest mniej przetworzona i zawiera więcej śladowych składników odżywczych. Jednak różnice te nie sprawiają, że jest ona obiektywnie lepsza. Dlaczego?
ProduktySkładniki odżywcze
-
Najzdrowsze zioła i przyprawy, które można dodać do posiłków
Wiele ziół i przypraw ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz wysoką zawartość poszczególnych składników odżywczych. Niektóre z nich również pomagają w odchudzaniu i kontroli apetytu, a nawet leczą stany zapalne.
Składniki odżywczeProdukty
-
Co dzieje się z twoim ciałem, kiedy jesz hot dogi?
Hot dog jest jednym z najczęściej sprzedawanych fast foodów w kraju. Również jego wegańskie odpowiedniki stają się coraz bardziej popularne. Jakie skutki dla organizmu niosą hot dogi?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
-
Jak wybrać najlepszego arbuza? 6 przydatnych wskazówek
Lato w pełni, temperatury dają się we znaki. A nic tak nie orzeźwia, jak soczysty arbuz wyjęty prosto z lodówki. Jaki owoc wybrać i na co zwracać uwagę?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
-
Korzyści zdrowotne czarnego pieprzu, które cię zaskoczą
Na pewno znasz czarny pieprz jako składnik do gotowania (w postaci ziarenek lub w proszku) lub przyprawę, którą można dodać do niektórych posiłków. Jednak czarny pieprz jest również pełen różnych korzyści zdrowotnych nieznanych...
ProduktySkładniki odżywcze
-
Spirulina – alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen?
Spirulina to alga o niezwykłych właściwościach. Mało kto wie, że ma aż 4 razy więcej białka niż mięso! Świetnie więc sprawdza się w diecie wegetariańskiej czy przy dużym wysiłku fizycznym. Przyjmowana w tabletkach, w płynie lub...
ProduktyDiety Wideo