Przepis na tę zupę pochodzi od mniszki, św. Hildegardy z Bingen, która żyła w XII wieku w Niemczech. Hildegarda stworzyła jedną z pierwszych szkół odżywiania. Opracowane przez nią kulinarne przepisy oparte są głównie na kaszy orkiszowej, warzywach i owocach. Składniki te działają korzystnie nie tylko na zdrowie, ale również na samopoczucie. Jedną z postnych potraw idealnych na Środę Popielcową jest zupa z kaszy manny – odżywcza i mocno rozgrzewająca.
Dlaczego warto jeść kaszę mannę?
Kasza manna, czyli grysik, to jedna z najstarszych dostępnych na rynku kasz. Pozyskuje się ją z najdrobniejszych, zmielonych ziaren orkiszu. Orkisz uprawiany był w starożytnym Egipcie, Azji i Europie. Nie udaje się modyfikować go genetycznie tak jak pszenicy i dlatego zalecany jest osobom, które mają problemy z trawieniem. Orkisz nie jest jednak wolny od glutenu, więc wykluczony jest z diety osób chorych na celiakię czy chorobę Hashimoto.
Kaszę mannę warto spożywać, ponieważ:
- stanowi dobre źródło energii,
- jest lekkostrawna i korzystnie wpływa na układ pokarmowy,
- wspomaga pracę nerek,
- pozwala pozbyć się nadwagi,
- bardzo dobrze wpływa na ogólną kondycję organizmu.
Przygotowanie zupy z kaszy manny na dzisiejszy obiad może być zachętą do odbycia dłuższego postu, którego zasady określiła św. Hildegarda. Mniszka uważała, że odpowiednio przeprowadzony post oczyszcza organizm – uwalnia go z trucizn i złogów, poprawia procesy trawienne, mobilizuje i regeneruje organizm – jednocześnie uwalniając od niepotrzebnych obciążeń duszę. Dziś przystępują do niego również osoby, które chcą po prostu schudnąć.
Wypróbuj przepis na postną zupę
Przepis: Zupa z kaszy manny
Zupa z kaszy manny
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 drobno posiekana cebula,
- pół łyżeczki masła,
- 1 l wody,
- 4-5 łyżek kaszy orkiszowej,
- szczypta soli,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- natka pietruszki,
- opcjonalnie galgant (zioło przypominające rumianek).
Sposób przygotowania
- Przyrumień cebulęPodpiecz drobno posiekaną cebulę na jasnobrązowym maśle. Podlej wodą.
- Zagotuj kaszęGdy woda jest jeszcze chłodna, wrzuć kaszę mannę. Dodaj przysmażoną cebulę.
- Dopraw zupęDopraw solą, gałką muszkatołową, natką pietruszki, odrobiną mielonego galgantu. Doprowadź zupę do wrzenia i dobrze wymieszaj.
- Podaj zupęZupę podawaj gorącą!
Czytaj też:
Dlaczego nie możesz schudnąć? 7 częstych przyczyn braku efektów odchudzaniaCzytaj też:
Algi morskie mogą poprawić stan twojego zdrowia. Dowiedz się, jak działają na organizm