-
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy jedząc czosnek, unikniemy raka? Niezwykłe właściwości małego warzywa
Można nie lubić jego ostrego smaku, ale jego właściwości prozdrowotne są niepodważalne. a tych jest wiele – redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i działa bakteriobójczo. Jest także ważnym elementem diety...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie
Tą kapustą zajadają się Chińczycy i traktują ją jak lekarstwo na długowieczność. Chińskie warzywo stanowi też jeden z głównych składników diety stuletniego dr Howarda Tuckera, najstarszego praktykującego neurologa na świecie. W czym tkwi...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wspomaga pracę jelit i odtruwa organizm. Poznaj niesamowite działanie oleju marchewkowego
Olej marchewkowy z wolna zyskuje na popularności. Choć wiele osób nadal nie zdaje sobie sprawy z jego cennych właściwości. A szkoda. Ten produkt wywiera bowiem pozytywny wpływ na organizm. I to w wielu różnych wymiarach. Zobacz, na co...
ProduktyPaulina Cywka
-
Wyglądają niepozornie, ale są bardzo zdrowe. Kto powinien włączyć je do diety?
Nie wszyscy wiedzą o istnieniu tego produktu i jego prozdrowotnych właściwościach. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu, bo nie kosztuje dużo, i korzystnie działa na nasz organizm. M.in. obniża poziom złego cholesterolu oraz...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić kremową zupę z pokrzyw? Pomaga na anemię, oczyszcza i świetnie smakuje
Pokrzywa to jeden z najzdrowszych chwastów. Można ją też wykorzystać w kuchni i zrobić z niej zdrową, wiosenną zupę. Wypróbuj nasz przepis na zupę krem z pokrzywy.
PrzepisyProdukty -
Wartość odżywcza jajek różni się w zależności od pory roku. Kiedy jaja są najzdrowsze?
Czy wiesz, że czas znoszenia jaj ma znaczenie? Sprawdź, które jaja są zdrowsze: letnie czy może jednak zimowe.
Produkty -
Topinambur – właściwości, zastosowanie w kuchni, smak i odmiany
Topinambur (słonecznik bulwiasty, gruszka ziemna, karczoch jerozolimski) to roślina jadalna z rodziny astrowatych, która po długim czasie zapomnienia, wraca na polskie stoły. Pochodzi z Ameryki Północnej. Przypomina wyglądem ziemniaki,...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Sok z brzozy – pozyskiwanie i właściwości zdrowotne. Przeciwwskazania do picia oskoły
Sok z brzozy (woda brzozowa, oskoła, bzowina) to tradycyjnie stosowany w medycynie naturalnej napój o prozdrowotnych właściwościach. Możemy samodzielnie go pozyskać lub kupić w wielu sklepach spożywczych, również tych ze zdrową żywnością...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
To warzywo zwane „królową wiosny” jest idealne na odchudzanie
Uważana jest za warzywo wskazane w procesie odchudzania. Głównie ze względu na dużą zawartość błonnika i niskokaloryczność. Najlepiej jeść ją w wersji surowej. Mowa o rzodkiewce!
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
To jeden z najzdrowszych owoców świata, ale nie każdy może go jeść!
Grejpfrut zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym duże ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz glukarany – związki o działaniu przeciwnowotworowym. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z dobrodziejstw tego...
ProduktyMonika Witkowska
-
Ciągłe zmęczenie może być skutkiem niedoboru żelaza. Dowiedz się, jak uzupełnić braki tego pierwiastka
Zmęczenie, bóle i zawroty głowy, sucha skóra i wypadanie włosów – to mogą być objawy braku żelaza w naszym organizmie, prowadzące w rezultacie do anemii. Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednią dietą możemy uzupełnić niedobory żelaza....
ProduktyMonika Witkowska
-
Unikaj tych warzyw, jeśli masz problemy z tarczycą! Kto jeszcze powinien wyeliminować je z diety?
Pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest jod. Są jednak produkty, które zawierają substancje zaburzające wchłanianie jodu. Należą do nich brokuły, ale także i inne warzywa kapustne. Powinny ich unikać osoby,...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Witkowska
-
Jest dobra dla jelit. Poznaj też inne zalety fermentowanej wody ryżowej
Sfermentowana woda ryżowa znana również jako kanji, munji or maand to cenne źródło wielu wartości odżywczych. Jej zalety doceniają zwłaszcza mieszkańcy Indii i Azji. Zobacz, dlaczego warto włączyć ten napój do swojego jadłospisu.
ProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Hesperydyna – co to jest, właściwości i naturalne źródła. Kiedy warto suplementować ten związek?
Hesperydyna to związek flawonowy, który występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych. Ten znany antyoksydant ma wiele zdrowotnych właściwości, w tym m.in. chroni naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać obrzęki...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Ten pierwiastek obniża ryzyko demencji. Poznaj jego źródła w diecie
Im więcej magnezu w diecie, tym lepsza kondycja mózgu w wieku senioralnym i mniejsze ryzyko demencji. Zwłaszcza u kobiet. Jest jednak warunek, który należy spełnić.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Polak, który odkrył witaminy. Kazimierz Funk i tajemnica ziarenka ryżu
W Polsce skończył tylko gimnazjum. By kontynuować edukację, wyjechał do Szwajcarii, pracował we Francji i Niemczech, umarł w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu świat poznał słowo witamina. Bo to właśnie Kazimierz Funk odkrył i nazwał...
ŻywienieKatarzyna Świerczyńska
-
Te 3 składniki pozwolą ci pokonać stres. Zobacz, jak włącz je do swojej diety
Ci, którzy stawiają sobie w życiu „wysoko poprzeczkę”, są najbardziej narażeni na stres. Objawy stresu są często nieoczywiste i nie zawsze z nim kojarzone. Okazuje się jednak, że wiele z nich można znacząco złagodzić, wprowadzając...
ProduktyMonika Witkowska
-
Białko serwatkowe – rodzaje, zastosowanie, wpływ na organizm i dawkowanie
Białko serwatkowe to doceniany od niedawna rodzaj białka. Niegdyś stanowiło odpad produkcyjny, jednak obecnie cieszy się ogromną popularnością wśród m.in. kulturystów oraz zawodowych sportowców, a także osób, które prowadzą zdrowy tryb...
PrzepisyMaja Błaszczyk
-
O której brać witaminę D? Radzimy, co zrobić, żeby skutecznie działała
Suplementujesz witaminę D i zastanawiasz się, czy działa? Dlaczego nie widzisz zmian w swoim samopoczuciu? Eksperci podpowiadają, kiedy i z jakimi produktami ją przyjmować, żeby była skuteczna.
Monika Witkowska
-
Przekonaj się do owsianki! Poznaj jej cenne właściwości i wartości odżywcze
Owsianka jest zaliczana do jednych z najzdrowszych śniadań, a jej częste spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dowiedz się, dlaczego warto jeść płatki owsiane.
Produkty