-
Czym jest prawdziwy kawior? Czy jest zdrowy i jak go jeść?
Czarny kawior to najbardziej ceniony gatunek kawioru. To wykwintny smakołyk i co ważne jest też zdrowy. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawior oraz jak go jeść.
Produkty
Monika Witkowska
-
Stosuj tę przyprawę i chudnij. Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka to pogromczyni tłuszczu. Jej małe, czarne ziarenka mają wielką moc. Jak wykorzystać tę przyprawę w kuchni?
OdchudzanieProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyć
Czy wino bezalkoholowe może mieć pozytywny wpływ na zdrowie? Na to pytanie w mediach społecznościowych odpowiedziała prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Produkty
-
Orzechy włoskie pomocne w odchudzaniu. Ile orzechów można zjeść dziennie?
Włoskie orzechy mogą być bardzo pomocne w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pomagają zapobiegać otyłości i rozwojowi cukrzycy typu 2. Ile orzechów powinno się jeść?
OdchudzanieProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Omlet szarlotka jest obłędny. Przepis na ekspresowe danie z jabłkami
Omlet typu szarlotka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący posiłek. To smaczne danie z jabłek przygotujesz błyskawicznie. Poznaj sprawdzony przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z orzechów włoskich obniża cholesterol. Dodawaj go do sałatek
Olej z orzechów włoskich w diecie, to naturalny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Polewaj nim sałatki i inne potrawy. Olej ten powstaje z najzdrowszych orzechów tłoczonych na zimno.
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska
-
Gruszki chronią przed otyłością. Jak często je jeść?
Gruszki chronią przed otyłością – potwierdzają to badania naukowe. Soczyste i zdrowe gruszki pomagają też zrzucić zbędne kilogramy.
OdchudzanieProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Odpowiedź może zaskoczyć
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Dowiedz się, jak wypada porównanie tych odmian kapusty i dlaczego warto włączyć je do diety.
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska
-
Węglan wapnia – właściwości, zastosowanie i interakcje z lekami
Węglan wapnia to powszechnie występujący w przyrodzie minerał. Ten nieorganiczny związek chemiczny ma wiele zastosowań, m.in. jest składnikiem leków i suplementów diety, które uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. Jakie właściwości...

-
Ser halloumi pieczony z owocami. Potrzebne są tylko 4 składniki
Upieczenie sera halloumi z owocami zajmuje bardzo mało czasu, a daje wspaniały efekt. Koniecznie przygotuj to danie w domu na lekki posiłek. Poznaj przepis.
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Jak odświeżyć chleb i bułkę, by były chrupiące? Użyj jabłek, mleka lub wody
Znamy sposoby na przywrócenie świeżości pieczywa, bez wychodzenia z domu. Radzimy też, jak przechowywać pieczywo, by się nie starzało. Zobacz, czy można trzymać chleb i bułki w lodówce.
ProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Omlet maślankowy. To zdrowa wersja tego dania
Dodanie maślanki do omletu wzbogaci jego wartości odżywcze oraz smak. Będzie delikatny jak pianka i kremowy.
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Kasza manna – właściwości i wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania
Kasza manna to lekkostrawna kasza, która jest bardzo delikatna dla żołądka. Poznaj jej właściwości i wartości odżywcze. Kto nie powinien jeść kaszy manny?
ProduktyPrzepisy
Alicja Kowalczyk
-
Pierogi leniwe. Jak zrobić tradycyjne kluski leniwe?
Dla jednych to pierogi leniwe, dla innych kluski leniwe, a wielu mówi o nich po prostu: leniwe. To proste danie podawane zwykle na słodko zrobisz dosłownie w pół godziny.
Przepisy
-
Prawdopodobnie jesz dwa razy więcej soli, niż powinieneś. Ile soli można zjeść?
Polacy jedzą dwa razy więcej soli, niż jest to rekomendowane. Dieta bogata w sól to prosta droga do zrujnowania zdrowia.
ŻywienieProdukty
-
Kukurydza z puszki – czy jest zdrowa? Odpowiedź jest jednoznaczna
Decydując się na dania z dodatkiem kukurydzy, najczęściej sięgamy po kukurydzę z puszki. Dowiedz się, czy ziarna w zalewie są tak samo zdrowe jak świeże.
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska
-
Berberyna na odchudzanie? Ekspert: Działa, ale to nie lek
Czy berberyna pomaga w odchudzaniu? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Może być wsparciem w redukcji wagi, ale nie każdy może ją stosować.
OdchudzanieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dynia jest dobra na odchudzanie i nie tylko. Dlaczego warto ją jeść?
Właśnie rozpoczął się sezon na dynię. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Niektóre korzyści wynikające z jedzenia dyni mogą cię zaskoczyć.
OdchudzanieProdukty
Paulina Cywka
-
Słodkie napoje a rak wątroby. Piją je prawie wszyscy, nie wiedząc, czym to grozi
Nie możesz odmówić sobie wypicia oranżady, słodkich napojów owocowych czy gazowanych? To wielki błąd. Po raz kolejny naukowcy wykazali, w jaki sposób spożywanie takich produktów niszczy wątrobę, powodując m.in. nowotwór tego narządu. Kto...
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pistacje chronią przed źle rokującymi nowotworami. Ile pistacji warto jeść dziennie?
Pistacje nazywane są uśmiechniętymi lub szczęśliwymi orzechami. Ich regularne jedzenie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Niewiele osób wie, że warto włączyć je do swojej diety choćby z tego powodu, że chronią przed zachorowaniem...
ProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dodajesz ten owoc do swoich koktajli? To duży błąd
Koktajle to smaczna i zwykle zdrowa przekąska. Nowe badania dowodzą jednak, że pewien popularny składnik tego typu napojów może wpłynąć negatywnie na ich wartość odżywczą. Z pewnością masz go w swojej kuchni.
Produkty
Paulina Cywka