-
Pij ten napój codziennie, aby schudnąć. Stosują go Victoria Beckham i Agnieszka Maciąg
Celebryci nazywają ten napój eliksirem zdrowia i młodości. Pij go i ty – najlepiej 15 minut przed każdym posiłkiem, a twój metabolizm przyspieszy. Regularne spożywanie tej mikstury sprawi, że twoja waga zacznie spadać, a układ...
OdchudzanieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wystarczy 8 truskawek, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Cytrusy mogą się schować
Truskawki nie tylko świetnie smakują i dają ogromne możliwości kulinarne. To prawdziwy sezonowy skarb, jeśli chodzi o ich składniki odżywcze.
ProduktyŻywienie -
Jaka dieta skutecznie obniża wysoki cholesterol? Naukowcy nie mają wątpliwości
Starasz się zdrowo odżywiać, uprawiasz aktywność fizyczną, a mimo to nie możesz pozbyć się wysokiego cholesterolu? Jest na to sposób. Naukowcy odkryli, jaka dieta najskuteczniej obniża poziom cholesterolu.
DietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jedz to warzywo codziennie, jeśli chcesz schudnąć. Każdy ma je w domu
To warzywo nie tylko ma właściwości antynowotworowe, ale również odchudza. Pomocne jest zwłaszcza osobom, które zmagają się z otyłością trzewną, czyli brzuszną. Sprawdź, w jaki sposób cebula wspiera walkę z dodatkowymi kilogramami.
OdchudzanieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czego nie dodawać do owsianki? Te produkty sprawią, że nie będzie już tak zdrowa
Owsianka jest bardzo ceniona ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. W mgnieniu oka można ją jednak popsuć, dodając nieodpowiednie składniki. Tłumaczymy, czego lepiej unikać w połączeniu z płatkami owsianymi.
ŻywienieJoanna Biegaj
-
Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut
Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Był szał na mleko migdałowe, teraz czas na mąkę. Obniża cholesterol, ale to nie wszystko
Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Doskonale nadaje się do przygotowania placków, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj?
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Inulina – „odchudzający cukier” o supermocy. Poznaj jej działanie
Inulina to naturalny prebiotyk z grupy polisacharydów. Wiele osób nie wie o jego istnieniu. A szkoda. Wspomniana substancja ma bowiem sporo cennych właściwości. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej supermoc.
ProduktyOdchudzaniePaulina Cywka
-
Napar z liści laurowych z tą przyprawą zadziała jak eliksir na odporność
Przygotowanie naparu z liści laurowych z dodatkiem jednej szczególnej przyprawy kosztuje grosze, a może zdziałać naprawdę wiele dla naszego zdrowia. Co więcej, pewnie większość z was ma potrzebne składniki w swojej kuchni.
PrzepisyJoanna Biegaj
-
Napój, który zadziała jak zastrzyk energii i zdrowia. Krótka lista składników
Ten napój z kilku składników przygotujecie w naprawdę szybkim czasie. Pity rano doda energii, a jego pyszny smak nastroi was dobrze na cały dzień.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Uspokaja i obniża poziom cukru we krwi. Ta przyprawa może zdziałać więcej, niż myślisz
To jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wanilia – bo o niej mowa – jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej spożywanie.
PrzepisyPaulina Cywka
-
Czy znasz papryczkę gochugaru? To jedna z odmian chili, dowiedz się, jakie ma właściwości
Kuchnia koreańska, której nieodłącznym składnikiem jest papryka gochugaru, stała się bardzo popularna w Polsce, a wiele osób robi nawet własne kimchi. Ta intensywnie czerwona, suszona papryczka w płatkach ma ciekawy smak i wiele cennych...
ProduktyMonika Witkowska
-
Czy można zjeść banana wieczorem? Nieznane właściwości żółtego owocu
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te owoce łagodzą bóle brzucha i zatrzymują biegunkę. Poznaj sekret borówek!
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jedz te owoce, kiedy czujesz się osłabiony. Naukowcy mówią, dlaczego to działa
Spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego, które zawierają jeden konkretny związek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osłabienia. Na liście owoców bogatych we flawonole są jabłka i jeżyny.
Produkty -
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Złota owsianka to przepis na pyszne i zdrowe śniadanie mocy. Chwila i gotowe
Złota owsianka nie tylko cudownie smakuje, ale doskonale wpłynie też na wasze zdrowie. Cała tajemnica tkwi w jednym dodatku. Będzie to też dobra propozycja dla osób, które mają ochotę na odrobinę eksperymentowania w kuchni.
PrzepisyJoanna Biegaj
-
Tych liści nigdy nie wyrzucaj! Możesz stworzyć z nich zdrowy posiłek
Liście kalafiora stały się przedmiotem medialnej dyskusji po tym, jak niektórzy klienci zaczęli je odrywać, aby mniej zapłacić za zakupy. Ale dzięki tej sytuacji kalafior znów wrócił do łask. Sprawdź, dlaczego nie warto odrywać liści...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy słyszałeś o witaminie U? Dowiedz się, gdzie ją znaleźć i na co pomaga
Wiele osób nie słyszało o istnieniu witaminy U, chociaż termin ten istnieje wśród naukowców od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ten związek siarki znajduje się przede wszystkim w soku z surowej kapusty, któremu od dawna medycyna...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Żółtko czy białko jaja kurzego jest bardziej wartościowe? Znamy odpowiedź
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Ile razy w tygodniu można jeść mięso? Poznaj aktualne zalecenia
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska