-
Awokado – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, jak je wybrać i jak jeść
Awokado (smaczliwka wdzięczna, gruszka smaczliwka, Persea americana Mill.) to bardzo zdrowy, egzotyczny owoc, który od niedawna gości w diecie Polaków. Owoc awokado ma kształt gruszki i bywa nazywany masłem bogów. Cenne wartości odżywcze...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Dodaj pieprz do herbaty. Powstanie eliksir na odchudzanie
Herbata z pieprzem to napój, dzięki któremu można szybciej zgubić zbędne kilogramy. To idealna mikstura na odchudzanie dla zwolenników naturalnych rozwiązań.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czym jest prawdziwy kawior? Czy jest zdrowy i jak go jeść?
Czarny kawior to najbardziej ceniony gatunek kawioru. To wykwintny smakołyk i co ważne jest też zdrowy. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawior oraz jak go jeść.
ProduktyMonika Witkowska
-
Stosuj tę przyprawę i chudnij. Jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni?
Czarnuszka to pogromczyni tłuszczu. Jej małe, czarne ziarenka mają wielką moc. Jak wykorzystać tę przyprawę w kuchni?
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe? Odpowiedź może zaskoczyć
Czy wino bezalkoholowe może mieć pozytywny wpływ na zdrowie? Na to pytanie w mediach społecznościowych odpowiedziała prof. Ewa Stachowska, specjalistka od żywienia z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
Produkty -
Orzechy włoskie pomocne w odchudzaniu. Ile orzechów można zjeść dziennie?
Włoskie orzechy mogą być bardzo pomocne w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pomagają zapobiegać otyłości i rozwojowi cukrzycy typu 2. Ile orzechów powinno się jeść?
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Omlet szarlotka jest obłędny. Przepis na ekspresowe danie z jabłkami
Omlet typu szarlotka jest doskonałym pomysłem na pyszny i sycący posiłek. To smaczne danie z jabłek przygotujesz błyskawicznie. Poznaj sprawdzony przepis.
ProduktyPrzepisyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z orzechów włoskich obniża cholesterol. Dodawaj go do sałatek
Olej z orzechów włoskich w diecie, to naturalny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu. Polewaj nim sałatki i inne potrawy. Olej ten powstaje z najzdrowszych orzechów tłoczonych na zimno.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Gruszki chronią przed otyłością. Jak często je jeść?
Gruszki chronią przed otyłością – potwierdzają to badania naukowe. Soczyste i zdrowe gruszki pomagają też zrzucić zbędne kilogramy.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Odpowiedź może zaskoczyć
Która kapusta jest zdrowsza: czerwona czy biała? Dowiedz się, jak wypada porównanie tych odmian kapusty i dlaczego warto włączyć je do diety.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Węglan wapnia – właściwości, zastosowanie i interakcje z lekami
Węglan wapnia to powszechnie występujący w przyrodzie minerał. Ten nieorganiczny związek chemiczny ma wiele zastosowań, m.in. jest składnikiem leków i suplementów diety, które uzupełniają niedobory wapnia w organizmie. Jakie właściwości...
-
Ser halloumi pieczony z owocami. Potrzebne są tylko 4 składniki
Upieczenie sera halloumi z owocami zajmuje bardzo mało czasu, a daje wspaniały efekt. Koniecznie przygotuj to danie w domu na lekki posiłek. Poznaj przepis.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak odświeżyć chleb i bułkę, by były chrupiące? Użyj jabłek, mleka lub wody
Znamy sposoby na przywrócenie świeżości pieczywa, bez wychodzenia z domu. Radzimy też, jak przechowywać pieczywo, by się nie starzało. Zobacz, czy można trzymać chleb i bułki w lodówce.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Omlet maślankowy. To zdrowa wersja tego dania
Dodanie maślanki do omletu wzbogaci jego wartości odżywcze oraz smak. Będzie delikatny jak pianka i kremowy.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Kasza manna – właściwości i wartości odżywcze, zastosowanie i przeciwwskazania
Kasza manna to lekkostrawna kasza, która jest bardzo delikatna dla żołądka. Poznaj jej właściwości i wartości odżywcze. Kto nie powinien jeść kaszy manny?
ProduktyPrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Pierogi leniwe. Jak zrobić tradycyjne kluski leniwe?
Dla jednych to pierogi leniwe, dla innych kluski leniwe, a wielu mówi o nich po prostu: leniwe. To proste danie podawane zwykle na słodko zrobisz dosłownie w pół godziny.
Przepisy -
Prawdopodobnie jesz dwa razy więcej soli, niż powinieneś. Ile soli można zjeść?
Polacy jedzą dwa razy więcej soli, niż jest to rekomendowane. Dieta bogata w sól to prosta droga do zrujnowania zdrowia.
ŻywienieProdukty -
Kukurydza z puszki – czy jest zdrowa? Odpowiedź jest jednoznaczna
Decydując się na dania z dodatkiem kukurydzy, najczęściej sięgamy po kukurydzę z puszki. Dowiedz się, czy ziarna w zalewie są tak samo zdrowe jak świeże.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Berberyna na odchudzanie? Ekspert: Działa, ale to nie lek
Czy berberyna pomaga w odchudzaniu? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób. Może być wsparciem w redukcji wagi, ale nie każdy może ją stosować.
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dynia jest dobra na odchudzanie i nie tylko. Dlaczego warto ją jeść?
Właśnie rozpoczął się sezon na dynię. Zobacz, dlaczego warto włączyć ją do swojego jadłospisu. Niektóre korzyści wynikające z jedzenia dyni mogą cię zaskoczyć.
OdchudzanieProduktyPaulina Cywka
-
Słodkie napoje a rak wątroby. Piją je prawie wszyscy, nie wiedząc, czym to grozi
Nie możesz odmówić sobie wypicia oranżady, słodkich napojów owocowych czy gazowanych? To wielki błąd. Po raz kolejny naukowcy wykazali, w jaki sposób spożywanie takich produktów niszczy wątrobę, powodując m.in. nowotwór tego narządu. Kto...
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz