-
Przesadziłeś z jedzeniem? Zrób nalewkę na trawienie
Od przejedzenia już tylko krok do niestrawności i bólu brzucha. Na gastryczne dolegliwości doskonale pomaga nalewka na trawienie. Wypróbuj przepis!
PrzepisyMonika Witkowska
-
Koniec z oponką na brzuchu! Jest sposób, żeby się jej pozbyć
Opona na brzuchu dotyczy osób z nadwagą i chorych na stłuszczenie wątroby. Badania potwierdzają, że jest sposób, by się jej pozbyć. Zastosuj tę przyprawę.
Monika Witkowska
-
Zjadłeś za dużo pączków i boli cię brzuch? Jest na to sposób
Zjedzenie kilku pączków może odbić się fatalnie na naszym samopoczuciu. Przepełniony żołądek sprawia, że czujemy się ociężale i sennie. Często pojawia się też zgaga, czyli pieczenie w przełyku. Wypróbuj przepis na naturalny napój na...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Magda Gessler: W tłusty czwartek zjem pączka na szczęście. Ale wyjątkowego
W tłusty czwartek muszę zjeść chociaż jednego pączka na szczęście. To wyjątkowy pączek, z utartymi płatkami róż. Ciasto przygotowujemy według najstarszej receptury na świecie – 30 żółtek na kilogram mąki i prawie 800 gramów masła – mówi...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jedz jajka, by zmniejszyć ryzyko chorób serca. Ile jajek tygodniowo można zjeść?
Jedzenie jajek zmniejsza o połowę ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dowodzą tego najnowsze badania naukowców z Grecji.
ProduktyMonika Witkowska
-
Najlepsze przepisy na tłusty czwartek. 7 pysznych receptur!
Tłusty czwartek to święto słodkości - tego dnia chętnie objadamy się pączkami i faworkami, celebrując ostatni tydzień karnawału. Spróbuj przygotować pączki, faworki i róże karnawałowe w domu - mamy dla Ciebie 7 najlepszych przepisów.
PrzepisyAlicja Kowalczyk
-
Racuchy z kapustą kiszoną są zdrowe i pożywne. Wypróbuj prosty przepis!
Kapusty kiszonej mamy zimą pod dostatkiem. Warto więc wypróbować przepis na racuchy z jej dodatkiem. Zaskakują smakiem i nie wymagają wiele czasu, żeby je przyrządzić.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Tego błędu unikaj, stosując imbir! Kiedy nie sięgać po ten składnik?
Sięgasz po rozgrzewający napar z imbiru, gdy dopadnie cię infekcja? W jakich sytuacjach imbir pomaga, a kiedy lepiej unikać go jak ognia? Nie popełnij tego błędu!
ProduktyMonika Witkowska
-
Czego nie wolno jeść przy chorobach tarczycy? Te produkty lepiej wykluczyć
Przy chorobach tarczycy należy zrezygnować z niektórych produktów spożywczych, które mogą utrudniać przyswajanie jodu. Jakich?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Nie chcesz mieć problemów z trzustką? Unikaj tego rodzaju tłuszczów
Masz ochotę na pikantne skrzydełka w panierce, a może na frytki lub kawałek pysznego toru czekoladowego? Co łączy te produkty i dlaczego powinny ich unikać osoby, które nie chcą mieć problemów z trzustką. Dowiedz się, czym je zastąpić.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jedz kaszę jaglaną! Korzystnie wpływa na pamięć
Żeby być w dobrej formie umysłowej, trzeba dokonać zmian w jadłospisie. Nie powinno w nim zabraknąć kaszy jaglanej. A to dlatego, że doskonale działa na pamięć i zdolność koncentracji. Dowiedz się, komu zalecane są jagły.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ten olej działa rozkurczowo i wspomaga pracę jelit. Pij go nawet codziennie
Aby poprawić funkcjonowanie układu trawiennego, warto włączyć do diety olej lniany. Jakie ma właściwości i w jaki sposób go przyjmować?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Algi morskie mogą poprawić stan twojego zdrowia. Dowiedz się, jak działają na organizm
Algi morskie od dawna słyną z prozdrowotnych właściwości. Stanowią ważny składnik diety długowiecznych Japończyków i stają się bardzo popularne na całym świecie. Dlaczego warto jeść algi morskie?
Produkty -
Pasta miso – prozdrowotne właściwości. Nie każdy powinien ją jeść
Pasta miso to jeden z tradycyjnych produktów kuchni azjatyckiej, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dlaczego warto włączyć do swojej diety pastę miso? Jakie korzyści zdrowotne ona zapewnia?
Produkty -
Jedz czarny kminek! Ochroni cię przed nadciśnieniem i zredukuje cholesterol
Czarny kminek to inaczej czarnuszka – roślina, której prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie. Olej z czarnuszki nazywany był „złotem faraonów”, bo leczono nim niemal wszystkie dolegliwości. Dziś wiadomo, dlaczego...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Co daje rezygnacja z cukrów prostych w diecie? Sprawdź, co do nich należy
Cukry proste kojarzone są z otyłością oraz innymi chorobami cywilizacyjnymi. Choć przyczyniają się do rozwoju schorzeń dietozależnych, to nie trzeba całkowicie z nich rezygnować. Sprawdź, czym są cukry proste i kiedy nie szkodzą.
Żywienie -
Złota kiszonka. Doskonale wzmacnia odporność, wspomaga trawienie
Chcesz wzmocnić odporność organizmu i poprawić trawienie? Żeby przygotować złotą kiszonkę, potrzebna będzie kapusta i dwie przyprawy o wyjątkowych właściwościach. Dowiedz się, jakie.
Przepisy -
Jak często karmić niemowlę? Jak rozpoznać, że jest głodne?
Niemowlęta karmione piersią i niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym wymagają przestrzegania harmonogramu karmienia. W przypadku karmienia naturalnego zalecane jest karmienie na żądanie. Dzieci „na butelce” powinny otrzymywać...
Żywienie -
Cierpisz z powodu przewlekłego zmęczenia? Te pokarmy mogą ci pomóc
Produkcja energii na poziomie komórkowym wymaga odpowiedniej podaży składników odżywczych, do których zaliczamy m.in. białko, węglowodany i tłuszcze. Jakie pokarmy pomagają redukować zmęczenie?
Produkty -
Do czego wykorzystać wodę po ziemniakach? 3 nietypowe zastosowania
Przy gotowaniu z ziemniaków nie warto wylewać wody do zlewu. Ma ona wiele cennych właściwości i można ją wykorzystać w nietypowy sposób.
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
„Pamiętam smak domowej pizzy, którą robiła mama”. Szef włoskiej kuchni zdradza przepis
„Mama przygotowywała nam często pizzę, bo uwielbialiśmy się z siostrą nią zajadać. To był taki domowy placek z pomidorami, mozzarellą i oregano. Smakował wyśmienicie. Mogliśmy jeść ją na śniadanie, obiad i kolację. Do dziś mam ten...
PrzepisyMonika Witkowska