-
Brakuje ci energii, zmiksuj te dwa składniki. Prosty przepis na energetyczny, pożywny napój
Kawa i banan stworzą duet idealny. To z nich przygotujesz pyszny, zdrowy i dodający energii napój. Możesz go pić na zimno i na ciepło.
PrzepisyProdukty -
Ogranicz wolne rodniki! Powodują raka, miażdżycę, alzheimera i przyspieszają starzenie
Wolne rodniki to cząsteczki, które naturalnie występują w organizmie człowieka. Powstają w wyniku reakcji chemicznych, które zachodzą w organizmie podczas oddychania. Jeśli równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami...
Monika Witkowska
-
Etykiety majonezów pod lupą. Tych 3 składników lepiej unikaj
Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych majonezów. Ich producenci kuszą konsumentów nie tylko przystępną ceną, ale też bezpiecznym i naturalnym składem swoich wyrobów. Czy można wierzyć tym zapewnieniom? Niekoniecznie.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPaulina Cywka
-
Czy jaja „zerówki” są zdrowsze od „trójek”? Dietetyk wyjaśnia
Wolny wybieg, chów ściółkowy albo klatkowy. Czy to, w jaki sposób żyją kury, ma wpływ na wartości odżywcze jajek? Okazuje się, że tak.
Produkty -
To warzywo pomoże schudnąć i obniżyć ciśnienie. Jest też jedna pułapka związana z jedzeniem papryki
Papryka to jedno z najzdrowszych i jednocześnie najbardziej wszechstronnych warzyw w kuchni. Sprawdź, dlaczego warto dodawać do swoich dań paprykę (i nie żałować jej sobie!). Ale uwaga: jest też jedna pułapka związana z jedzeniem papryki.
Produkty -
Efektowna i zdrowa! Wiosenna sałatka na puree z zielonego groszku
Jest kolorowa, efektowna i pełna witamin. Możesz ją podać na przyjęciu albo zrobić tylko dla siebie. Ta wiosenna sałatka doda energii i co ważne, robi się ją łatwo i szybko.
Przepisy -
Ten napój poprawia pamięć i koncentrację. Badaczka: „Sprawdziłam w laboratorium”
Jaki napój w szczególny sposób wspiera prawidłowe działanie mózgu? To matcha, czyli sproszkowana zielona herbata. I są na to naukowe dowody.
Produkty -
Na wiosnę jedz kwiaty forsycji. To jedno z najlepszych źródeł rutyny
Kwitnące na żółto krzewy forsycji to nie tylko ozdoba ogrodu. Kwiaty forsycji są jadalne i mogą zadziałać jak popularne suplementy diety.
Produkty -
Te warzywa pomogą zwalczyć nowotwór. Ich właściwości są zależne od koloru
Słodkie ziemniaki nie zawsze są pomarańczowego koloru. Mogą być białe, żółte, brązowe, czerwone, różowe i fioletowe. Te fioletowe są pełne antyoksydantów, które zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników. Ciemnopomarańczowe z...
Produkty -
Zamiast leków na potencję zjedz seler! To warzywo, które podnosi libido
Chociaż wiadomo, że pochodzący z Włoch Casanova – jeden z najsłynniejszych uwodzicieli w historii, jadł na potencję ostrygi, my polecamy seler. Mimo że nie kojarzy się z wykwintnymi potrawami, to jest o wiele tańszy i bardziej dostępny w...
ProduktyMonika Witkowska
-
Ten produkt powinien jeść każdy mężczyzna! Poprawia zdrowie i zwiększa witalność
10 marca obchodzimy Dzień Mężczyzn. Warto wykorzystać ten moment, aby zadbać o zdrowie i samopoczucie mężczyzn. Okazuje się, że pewien niepozorny produkt ma, według naukowców, szczególnie pozytywny wpływ na zdrowie mężczyzn. O czym mowa?
ProduktyMonika Witkowska
-
Wystarczą trzy łyżki dziennie. Ten tłuszcz ma zbawienny wpływ na mózg
Oliwa z oliwek poprawia zdrowie mózgu i pamięć. Tak wynika z nowych badań. Jednak czy każda oliwa z oliwek będzie miała takie samo działanie? Odpowiedź zaskoczyła naukowców.
Produkty -
Czy zielona herbata może podnosić ciśnienie krwi?
Wokół zielonej herbaty narosło wiele mitów. Jednym z nich jest pogląd, że podnosi ciśnienie. Czy faktycznie tak jest? Wyjaśniamy.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Pobudzi i pomoże schudnąć. Jak zrobić kawę z cynamonem?
Kawa z cynamonem to napój o wręcz cudownych właściwościach. Postawi cię na nogi, przyspieszy metabolizm i rozgrzeje. Podpowiadamy, jak zaparzyć idealną kawę cynamonową.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Pyłek pszczeli: na wzmocnienie organizmu i... detoks
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy, który ma cenne właściwości prozdrowotne. Na co pomaga i jak go stosować?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Niedobór białka w diecie – objawy i skutki. Jak uzupełnić białko w organizmie?
Niedobór białka w diecie jest jedną z przyczyn pojawienia się np. przewlekłego zmęczenia. Częściej dotyczy osób dorosłych m.in. osób starszych. Zobacz, jakie są objawy i skutki niedoboru białka w organizmie.
Maja Błaszczyk
-
Tłuszcze zwierzęce – co to, działanie, wartości i źródła nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie
Tłuszcze zwierzęce, spożywane w nadmiarze, mogą przyczyniać się do rozwoju poważnych schorzeń. Często spożywamy je nieświadomie, bo w wielu pokarmach obecne są nie tylko tłuszcze pochodzące z tkanki tłuszczowej i mięśni zwierząt, ale...
Maja Błaszczyk
-
Szczypiorek – nieodłączny element nie tylko wiosennych dań. Dlaczego warto go jeść?
Jest smaczny, pasuje do wielu dań i możemy wyhodować go na własnym parapecie. Szczypiorek to król wiosny i budzącej się do życia przyrody. Jego właściwości odżywcze zaskakują.
-
Rośnie w wielu polskich ogródkach. Doskonale wpływa na cerę i włosy
Stosowana dieta przekłada się nie tylko na ogólny stan naszego zdrowia, ale także wygląd skóry, włosów i paznokci. W zachowaniu młodego, pięknego wyglądu pomaga kalafior – popularne polskie warzywo.
-
Orzeszki ziemne – fakty żywieniowe. Gdzie rosną, czy są zdrowe i jak objawia się alergia?
Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe, fistaszki) to smaczna i zdrowa przekąska. Są skarbnicą cennych związków odżywczych, jednak wysokimi wartościami odżywczymi cechują się jedynie surowe orzeszki ziemne, które nie zostały poddane różnym...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Orzech brazylijski – jak wygląda, właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie
Orzech brazylijski to doskonałe źródło cennych składników odżywczych. Warto włączyć go do swojej diety oraz korzystać z wyjątkowych właściwości pozyskiwanego z orzechów brazylijskich oleju, który znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni,...
ProduktyMaja Błaszczyk