-
Szpinak to najlepsze warzywo dla waszych jelit. Jeden powód jest kluczowy
Często słyszy się o wielu wspaniałych właściwościach jedzenia szpinaku. Wiedzieliście jednak, że świetnie wpływa na zdrowie jelit, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego? Powodów do jedzenia tego warzywa...
ProduktyJoanna Biegaj
-
Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Dlaczego warto pić napar z liści laurowych? Wystarczy szklanka dziennie, by zauważyć efekty
Choć liść laurowy jest głównie kojarzony z przyprawą dodawaną do różnego rodzaju potraw, to można go też wykorzystać w inny sposób. Spróbujcie przygotować napar z liści laurowych, którego picie doskonale wpłynie na wasz organizm.
OdchudzanieJoanna Biegaj
-
To najgorszy olej do smażenia. Lepiej wybierać inne rodzaje
Olej jest produktem wykorzystywanym niemal w każdej kuchni – zarówno do przygotowywania potraw na ciepło, jak i na zimno. Podczas smażenia powinniście zrezygnować jednak z jednego, konkretnego rodzaju tego tłuszczu.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Taka mała, a tyle może! Sprawdź, co truskawka robi z ciśnieniem
Choć truskawki zostały wyhodowane przez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek, to właśnie one królują na polskich stołach. Wspierają pracę serca, układ odpornościowy, kości i stawy, świetnie smakują i są niskokaloryczne. Do tego wpływają...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Truskawki polskie czy zagraniczne? Ekspertka tłumaczy, jak je odróżnić i które są zdrowsze
Sezon na polskie truskawki dopiero się rozkręca, a jego szczyt przypadnie w czerwcu. Jak odróżnić truskawki polskie od truskawek zagranicznych? I czy pochodzenie owoców ma wpływ na ich wartości odżywcze?
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Tych rzeczy o płatkach owsianych możesz nie wiedzieć. Niektóre są zaskakujące
Płatki owsiane są zdrowe. To fakt. Ale płatki płatkom nierówne i warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze i na co uważać, gdy je przygotowujemy.
Produkty -
Miód faceliowy – właściwości lecznicze, smak i zastosowanie
Miód faceliowy słynie z wyjątkowych właściwości leczniczych. Porównywany jest pod względem smaku do równie zdrowego miodu manuka. Wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów facelii błękitnej – ta roślina miododajna z rodziny...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Rukola doskonale podnosi smak potraw. Wspomaga trawienie i ma też inne zalety
Rukola (Eruca vesicaria L.) to śródziemnomorskie warzywo, które ze względu na charakterystyczny lekko orzechowy, pikantny smak znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Ma też szereg właściwości prozdrowotnych. Zalecana jest zwłaszcza...
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
Łubin to idealna alternatywa dla soi i ciecierzycy. Dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę?
Wiele osób do swojego codziennego jadłospisu chętnie wplata soję i ciecierzycę. Wcale to nie dziwi, ponieważ posiadają one dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z powodzeniem możecie jednak zastąpić je czymś zupełnie innym.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Ten sok to likopenowa bomba. Działa antynowotworowo
Wypicie jednej szklanki tego soku dziennie jest ważne w zapobieganiu raka prostaty, jelita, płuc, wątroby i jajnika. Wszystko za sprawą likopenu, który znajdziemy w tym czerwonym napoju, którego bazę stanowią pomidory.
Produkty -
Dzięki tym owocom zaśniesz szybciej i lepiej się wyśpisz
Z raportu STADA Health Report 2022 wynika, że aż 35 procent Polaków ma problemy z zasypianiem. Powody są różne, ale zwykle sen nie przychodzi wtedy, gdy mamy za sobą mnóstwo wrażeń i bodźców, a kolejnego dnia czeka na nas mnóstwo wyzwań....
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kluczem do odmłodzenia mózgu jest dieta? Tak sugerują naukowcy
Starzenie się mózgu to nieuchronny proces. Tak przynajmniej sądzono do tej pory. Badania opublikowane na łamach „European Journal of Nutrition” rzucają jednak nowe światło na te kwestie. Okazuje się, że stosowanie odpowiedniej diety może...
DietyProduktyPaulina Cywka
-
Wypadają ci włosy i często odczuwasz niepokój? Te objawy mogą oznaczać niedobór siarki
Siarka to pierwiastek niezbędny dla dobrego zdrowia i ważny dla urody. Objawy jej niedoboru bardzo łatwo pomylić z objawami wielu powszechnych chorób. Zobacz, jakie symptomy mogą oznaczać niedobór siarki. Dowiedz się, jak uzupełnić ten...
Monika Witkowska
-
Kiedyś dobre, teraz mdłe. Dlaczego seniorowi nic nie smakuje?
Wielu seniorów jest niedożywionych. Jedzą za mało, a między posiłkami robią sobie zbyt długie przerwy. W efekcie tracą na wadze i skarżą się na kiepskie samopoczucie. Sprawdzamy, dlaczego czasem osobom starszym nic nie smakuje i jak...
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Szparagi są teraz najsmaczniejsze. Skorzystaj z ich walorów smakowych i zdrowotnych
Szparagi to warzywo sezonowe, które jest dostępne od połowy kwietnia do lipca. Tym bardziej warto skorzystać z walorów smakowych i licznych właściwości prozdrowotnych szparagów. Dowiedz się, dlaczego warto jeść szparagi i jak je...
ProduktyMonika Witkowska
-
Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Eksperci nie mają wątpliwości
Nikt nie kwestionuje walorów zdrowotnych oliwy z oliwek, szczególnie tej extra virgin. Powstało jednak sporo kontrowersji na temat tego, czy można na niej smażyć. Na szczęście naukowcy rozwiali te wątpliwości.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyMonika Witkowska
-
Jedz ciemnozielone warzywa codziennie. Efekty będą zaskakujące – możesz pozbyć się migren
Osoby cierpiące na przewlekłe migreny chwytają się różnych sposobów, aby pozbyć się uporczywych bólów głowy. Sprawdzamy, na ile wprowadzenie zmian w diecie może ukoić migrenę lub całkowicie ją wyeliminować.
DietyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Czy jedząc czosnek, unikniemy raka? Niezwykłe właściwości małego warzywa
Można nie lubić jego ostrego smaku, ale jego właściwości prozdrowotne są niepodważalne. a tych jest wiele – redukuje poziom złego cholesterolu, obniża ciśnienie i działa bakteriobójczo. Jest także ważnym elementem diety...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ta kapusta przedłuża życie. Jada ją najstarszy neurolog na świecie
Tą kapustą zajadają się Chińczycy i traktują ją jak lekarstwo na długowieczność. Chińskie warzywo stanowi też jeden z głównych składników diety stuletniego dr Howarda Tuckera, najstarszego praktykującego neurologa na świecie. W czym tkwi...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz