-
Co zamiast ziemniaków na obiad? Smaczne zamienniki, od których się chudnie
Mimo że kulinarne fantazje Polaków przełamują coraz więcej granic, wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Tymczasem do wyboru jest wiele zdrowszych i mniej kalorycznych opcji.
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nietolerancja laktozy dotyka 30 proc. Polaków . Poznaj jej objawy i diagnostykę
Nietolerancja laktozy to zaburzenie trawienne, które rozwija się w wyniku niedoboru lub całkowitego braku enzymu laktazy, niezbędnego do trawienia laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który zawierają m.in. mleko krowie i mleko kozie oraz...
ŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Makaron ryżowy idealny na odchudzanie. Azjaci nazywają go „makaronem długiego życia”
Azjaci uwielbiają makaron, a większość z nich nie ma problemów z dodatkowymi kilogramami. Powód? W ich diecie króluje makaron ryżowy. Można dodawać go do zup, sałatek czy past.
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Błonnik pokarmowy to cenny składnik zdrowej diety, ale jedzony w nadmiarze może zaszkodzić
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to ważny składnik zdrowej diety, który pomaga zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Nie jest on trawiony przez człowieka – przechodzi przez jelita, czyszcząc je z zalegających resztek...
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Jedz orzechy włoskie każdego dnia. Unikniesz wielu chorób i poprawisz urodę
Orzechy włoskie (Juglans regia) to skarbnica witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych, których często brakuje w naszej diecie. Spożywając orzechy włoskie, możemy przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób i zadbać o ogólny stan...
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Smalec z fasoli z suszoną śliwką pokochali także mięsożercy. Niebo w gębie!
Smalec niekoniecznie musi być tłusty i niezdrowy. Jego wersja z fasoli z suszoną śliwką podbiła żołądki nie tylko wegetarian, ale także mięsożerców. Poznaj przepis na pastę, która zmienia zwykłe kanapki w bajeczne przekąski.
PrzepisyProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Przepis na ocet jabłkowy z malinami. Łagodzi ból gardła i jest smaczny
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Sok z dyni – spala tłuszcz i eliminuje wolne rodniki. Przepis na sok dyniowy
Sok z dyni to m.in. źródło błonnika, który pomaga w odchudzaniu oraz cennych antyoksydantów działających antyrakowo. Choć sok dyniowy ma cenne wartości odżywcze, nie jest łatwo go kupić. Można jednak zrobić go samemu i nie jest to...
OdchudzanieŻywieniePaulina Cywka
-
Włosi zszokowani polskim nawykiem. Nie wyrzucajcie skórek parmezanu!
To, co Polacy wyrzucają, we Włoszech można kupić na kilogramy. Chodzi o skórki parmezanu. Włosi nie marnują ani okruszka. Podpowiadamy, w jaki sposób można je wykorzystać.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Wystarczy w nią zapukać
Chcesz kupić idealną dynię i przygotować z niej pyszny posiłek? Nie wystarczy na nią popatrzeć, aby ocenić, czy jest dojrzała. Warto zastosować też inny sprawdzony sposób.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Mango i kardamon to miks, który wysysa tłuszcz. Przepis na indyjski koktajl odchudzający
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) – właściwości i zastosowanie. Co łączy go z anyżkiem?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
ProduktyPrzepisyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
„Zielona kawa” to hit na pobudzenie i oczyszczenie. Jak przygotować kawę z pietruszki?
Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.
ProduktyPrzepisyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z pietruszką i gruszką. Przepis na wytrawne śniadanie
Owsianka to dobry posiłek na początek dnia. Szczególnie przygotowana z pietruszką i gruszką. Polecamy przepis dla smakoszy wytrawnej owsianki. Pysznie smakuje i dodaje energii. Kiedy raz jej spróbujesz, zagości w twoim menu na stałe....
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Racuchy z jabłkami w wersji fit. Przepis idealny na diecie
Jak odchudzić racuchy z jabłkami, aby miały mniej kalorii i tłuszczu? Zastosuj sprawdzone patenty i jedz puszyste placki nawet w czasie odchudzania.
OdchudzanieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Zastąp cytrynę pigwą! Wspomaga odchudzanie i odporność
Owoce pigwy mogą być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i budowania odporności. Nie bez powodu pigwa nazywana jest polską cytryną. Jak ją stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Banany – skąd pochodzą, dlaczego warto je jeść, ile mają kalorii i jak przyspieszyć ich dojrzewanie
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak, wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Banany można jeść nie tylko...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Dieta na zimne stopy i dłonie. Co jeść na lepsze krążenie?
Czy istnieje dieta, dzięki której można rozgrzać lodowate dłonie i stopy? Są patenty, dzięki którym poprawimy krążenie i podniesiemy temperaturę całego ciała.
ŻywienieDietyProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jabłko – właściwości, wartości odżywcze, odmiany
Jabłko to owoc, który w korzystny sposób wpływa na stan zdrowia. Jedząc jabłka codziennie, możemy usprawnić funkcjonowanie wielu narządów i układów, zwiększyć odporność organizmu, a także zadbać o figurę i urodę. Jakie właściwości...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Koktajl z daktyli i migdałów uspokaja. Przepis dla zestresowanych
Po koktajl z daktyli i migdałów powinny sięgać osoby, które zżera stres. Poznaj niezawodny przepis na napój, który ukoi skołatane nerwy. Przyrządzisz go w 5 minut, raptem z kilku składników.
ŻywienieProduktyPrzepisyAleksandra Zalewska-Stankiewicz