-
Bób zapobiega anemii i korzystnie działa na serce. Zobacz, jak ugotować świeży bób
Bób to warzywo pełne błonnika, witamin, minerałów i cennego dla organizmu białka. Spożywanie bobu korzystnie wpływa na pracę serca, obniża poziom cholesterolu i skutecznie zwalcza objawy anemii. Bób zalecany jest też w diecie osób, które...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Masz czarny nalot na języku? Zobacz, co mogło go spowodować
Zauważyłeś czarny „nalot” na języku? Cierpisz z powodu częstych biegunek? Twoja skóra utraciła swoja elastyczność? Sprawdź, o czym mogą świadczyć te objawy.
Paulina Cywka
-
Cytryna uchroni cię przed atakiem komarów. Poznaj inne właściwości tego owocu
Cytryna to jeden z najczęściej używanych owoców cytrusowych na świecie. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne, fitoskładniki i przeciwutleniacze. Ponadto jej skórka zawiera wiele lotnych substancji. To właśnie one sprawiają, że...
ProduktyMonika Witkowska
-
Czy powinno się jeść pestki jabłek? Dowiedz się, jakie mają właściwości
Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce i jednocześnie bardzo zdrowe. Wiele osób zastanawia się, czy jedząc owoc, można jeść też jego pestki. Niektóre badania wskazują, że są one wartościowe, gdyż zawierają substancję zwaną...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Ten olej ma dziwny smak, ale pomaga schudnąć przy Hashimoto. Tarczyca będzie zadowolona!
W starożytnym Egipcie mówiono o nim „złoto faraonów”. Wystarczy jedna łyżeczka tego płynu dziennie, aby przekonać się o jego właściwościach przeciwzapalnych. Ten naturalny produkt powinien być stałym elementem diety osób z Hashimoto.
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy kiwi można jeść codziennie? Przygotuj oczyszczający koktajl z tego owocu
Badania wskazują, że kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, które powinno się jeść codziennie. Regularne spożywanie tego owocu przynosi szereg korzyści, m.in. obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie i wzmacnia odporność...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Ryż jaśminowy to doskonałe źródło żelaza. Zapobiega anemii i ma wiele cennych właściwości
Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii, ale dzięki subtelnemu kwiatowemu zapachowi i słodkawemu smakowi stał się składnikiem dań na całym świecie. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Zawiera m.in. żelazo, którego brak może prowadzić do...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak się pozbyć cellulitu? Poznaj żywieniowe sposoby Ewy Chodakowskiej
Cellulit, zwany „pomarańczową skórką”, potrafi uprzykrzyć życie. Zmaga się z nim nawet 80 procent kobiet. Jest nie tylko problemem estetycznym, ale często towarzyszy chorobom, np. otyłości. Walkę z cellulitem warto rozpocząć od zmiany...
OdchudzanieDietyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Te owoce obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Czy można jeść je do woli?
Po winogrona powinny często sięgać osoby, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi i podniesiony poziom tzw. złego cholesterolu. Badania potwierdzają, że dzięki zawartym w nich: potasie i polifenolom te owoce działają prozdrowotnie na...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak pić więcej wody? To jeden z najprzyjemniejszych sposobów
Picie wody powinno być zdrową rutyną, szczególnie podczas upalnych dni. Wiele osób ma jednak kłopot, aby regularnie sięgać po szklankę wody. Jak sobie pomóc?
Żywienie -
Czy pomidory są zdrowe i czy można jeść codziennie? Radzimy, jak najlepiej je spożywać
Chociaż pomidory można kupić w sklepach przez cały rok, to wiosną i latem są one najsmaczniejsze. Zawierają wiele witamin, minerałów i przeciwutleniaczy korzystnie działających na zdrowie. Dostarczają witaminy C, luteiny, likopenu i...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Cała prawda o diecie „nocnych marków”. Wzbogać dietę o te produkty, jeśli późno chodzisz spać
Chodzisz późno spać? Prawdopodobnie twoja dieta obfituje w więcej tłuszczów i węglowodanów niż dieta tzw. „rannych ptaszków”. Zdaniem naukowców z Florencji, bycie „nocnym markiem” ma negatywny wpływ na sposób odżywiania. Jaki?
ProduktyŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy można jeść jajka na miękko codziennie? To dobra propozycja dla tych, którzy chcą się odchudzić
Chociaż wiele osób obawia się, że jedzenie jajek wpływa na podwyższenie poziomu cholesterolu, najnowsze badania tego nie potwierdzają. Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia rekomendują, żeby jajka jeść codziennie. Można jeść je...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Niedobór wapnia poczujesz na ustach. Zobacz, po czym poznać, że organizm domaga się tego pierwiastka
Wapń warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach. Sprawdź, co dzieje się z ciałem, gdy masz niedobory wapnia.
Paulina Cywka
-
Jeść podroby czy nie? Dowiedz się, czy drobiowe serca powinny się znaleźć w twoim menu
Podroby, do których zalicza się drobiowe serca, to zapomniana dziś nieco potrawa. Czy słusznie? Są bogate w składniki odżywcze i są tanie. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety i jak przygotować podroby, żeby zachwycały...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Czy można jeść surowy kalafior? Część osób będzie zaskoczona
Kalafior to bogactwo witamin. Można wykorzystać go do wielu potraw, zazwyczaj jednak najpierw się go gotuje. Czy jest to jednak konieczne? Tłumaczymy, czy można jeść surowy kalafior.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Czy można zjeść kiwi przed snem? Takiej odpowiedzi się nie spodziewasz
Aż 35 procent Polaków skarży się na problemy z zasypianiem. Okazuje się, że jest naturalne lekarstwo, które może nam pomóc zredukować problemy ze snem. Chodzi o zielony owoc pochodzący z Nowej Zelandii.
ŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Popełniasz te błędy, gotując ryż? Zobacz, jak wypłukać z niego rakotwórczy arsen
Polacy polubili ryż. Coraz chętniej – na zmianę z kaszą – zastępują nim ziemniaki czy makarony. Ryż jest smaczny i sycący, ale trzeba zwrócić uwagę na sposób jego przygotowania. Przez proste błędy możesz sprawić, że ugotowany ryż zamieni...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nieznane właściwości pomarańczy. Sprawdzamy, jak wpływają na metabolizm
Pomarańcze świetnie smakują o każdej porze roku i do tego są bardzo zdrowe. Niewiele osób wie, że mają duży wpływ na tarczycę oraz przyspieszają metabolizm.
OdchudzanieŻywienieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ile kalorii ma rzodkiewka? Jedz to warzywo codziennie bez wyrzutów sumienia
Chrupiące i soczyste rzodkiewki to jedne z najpopularniejszych sezonowych warzyw w Polsce. Jeśli szukasz dodatkowego argumentu, aby częściej sięgać po rzodkiewki, to my go mamy: kaloryczność rzodkiewki.
Produkty -
Zrób herbatkę z liści porzeczki. To jedna z najcenniejszych ziołowych herbat
Pomoże oczyścić organizm z toksyn, wesprze układ moczowy i będzie wsparciem przy infekcjach. Herbatkę z liści czarnej porzeczki warto pić przez cały rok. Co jeszcze można zrobić z liści porzeczki?
Produkty