-
Jeśli chcesz przekonać się do jedzenia warzyw, zacznij od sałaty lodowej
Sałata lodowa jest świetnym warzywem dla tych, którzy nie jedzą ich w wystarczającej ilości. Ma łagodny, słodki smak i przyjemnie chrupie. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, ale również dodatek do kanapek czy burgerów.
Produkty -
Odporność – 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Odporność organizmu w dużej mierze pochodzi z jelit. Co zrobić, by wspomóc odporność?
ProduktyAlicja Kowalczyk
Wideo -
Witaminy dla dzieci – jak wybrać najlepsze?
Witaminy dla dzieci warto podawać, by uzupełnić niedobory substancji odżywczych. Jakie witaminy można podawać dzieciom?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Rukola – pięknie ozdobi wielkanocny stół, doda smaku świątecznym potrawom
Rukola, zwana również włoską rzeżuchą, pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Ze względu pikantny, lekko orzechowy smak, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje przygotowana z niej sałatka, ale też może służyć jako...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Bananowa herbata. Najlepsza na sen
Chociaż zestawienie składników może wydawać ci się dziwne, to zapewniamy, że bananowa herbata jest pyszna. Regularnie pita przed snem koi nerwy i działa usypiająco.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Klementynki mają supermoc! Jedzenie tych owoców doskonale wzmacnia odporność
Klementynka to owoc cytrusowy, który powstał ze skrzyżowania mandarynki i pomarańczy. Ma doskonały smak i aromat, a ponadto dostarcza dużej dawki witamin i przeciwutleniaczy. Badania wskazują, że jedzenie klementynek podnosi odporność,...
ProduktyMonika Witkowska
-
Chcesz, żeby twoje włosy nabrały blasku po zimie? Wypróbuj herbatę z lucerny
Na wiosnę włosy stają się często suche i łamliwe, brak im połysku. Jest na to sposób. Nie musisz kupować drogich kosmetyków do pielęgnacji, pomogą zioła.
Monika Witkowska
-
Sok z limonki to prawdziwa bomba witaminowa. Pij go każdego dnia
Limonka, zwana także limą i limetką, to cytrus z rodziny rutowatych, sprowadzony prawdopodobnie z Azji. W krajach wschodu jej właściwości odżywcze są od dawna znane i doceniane. Sok wyciśnięty z tego cytrusa warto pić regularnie,...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Włączenie do diety grzybów zapobiega chorobom jelit
Badania amerykańskich naukowców dowodzą, że grzyby są ważnym elementem zdrowej diety. Są źródłem wielu mikroskładników, m.in. witaminy D. Nie podnoszą poziomu tłuszczu, kalorii ani zawartości sodu. Ich regularne spożywanie zapobiega...
ProduktyMonika Witkowska
-
Zjedz dwa razy w tygodniu awokado! Zapobiegniesz groźnym chorobom
Jedzenie dwóch porcji awokado tygodniowo może uchronić przed chorobami serca, donoszą badania opublikowane w Journal of the American Heart Association. Zmiany stylu życia i codziennej diety są konieczne, bo na choroby sercowo-naczyniowe...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Sezon na szparagi już niebawem. Co musisz o nich wiedzieć?
Sprawdź, jakie właściwości odżywcze mają szparagi, dlaczego warto po nie sięgać i jak należy je ugotować.
Produkty -
Zadbaj o zdrowie jelit! Włącz do diety 6 produktów prebiotycznych
Żywność prebiotyczna dba o utrzymanie równowagi mikroflory w jelitach. Prebiotyki ułatwiają namnażanie się pożytecznych bakterii jelitowych, co korzystnie wpływa na metabolizm, zapobiega wielu chorobom, a nawet pomaga w walce ze stresem....
DietyProduktyMonika Witkowska
-
Witamina D – skutki uboczne nadmiaru i niedoboru witaminy D
Witamina D warunkuje prawidłowy rozwój kości i zębów, a także pracę układu odpornościowego. Co trzeba wiedzieć o witaminie D?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Wiosenny omlet z zielonymi warzywami. Idealny na chłodniejsze dni
Kiedy wiosna nie rozpieszcza pogodą, postaw na pożywne śniadanie na ciepło. Idealnie sprawdzi się tu omlet z dodatkiem zielonych warzyw.
Przepisy -
Szczypiorek – idealny na wiosenne przesilenie i wzmocnienie organizmu po zimie
Jedzenie szczypiorku istotnie wpływa na podniesienie odporności organizmu, ale nie tylko. Szczypiorek ma szereg innych właściwości. Warto sięgnąć po niego wiosną, bo nie tylko przyniesie korzyści zdrowotne, ale też pięknie ozdobi...
ProduktyMonika Witkowska
-
Czym zamienić skrobię kukurydzianą? 5 propozycji
Czym zastąpić skrobię kukurydzianą? Sprawdź, po jakie zamienniki skrobi kukurydzianej warto sięgnąć.
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Przepis na żurek wielkanocny. Najlepszą recepturę zdradziła Ania Starmach
Żurek to symbol Wielkanocy. Przygotowanie żurku w chlebie jest ciekawym pomysłem na efektowne podanie dania.
PrzepisyProdukty -
Warstwowa sałatka ukraińska. Jest smaczna i łatwo ją przygotować
Warstwowa sałatka ukraińska jest bardzo smaczna – twierdzą ci, którzy jej spróbowali. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Będziemy potrzebować kilku warzyw i majonezu, żadnych przypraw ani dodatków.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Co jest zdrowsze: dżem, powidła czy konfitura?
Dżemy, powidła czy konfitura – co będzie najzdrowszym wyborem, a których lepiej unikać?
DietyProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Czy jedzenie oliwy z oliwek może uchronić przed przedwczesną śmiercią? Jest wynik badania
Naukowcy z Harvard Medical School ze Stanów Zjednoczonych badali czy codzienne spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.Wyniki badania są zaskakujące.
Produkty -
Co to jest grzybowa kawa? Dodawanie grzybów do kawy staje się popularne
Chociaż grzyby od dawna są stosowane w medycynie, szczególnie w krajach azjatyckich, dodawanie ich do kawy jest nowym zjawiskiem, które zyskuje na popularności. Napój smakuje zaskakująco podobnie do zwykłej kawy i jest korzystny dla...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska