-
Panga pełna toksyn i antybiotyków? Poznaj prawdę o pandze
Panga to słodkowodna ryba, która często gości na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jest bardzo niezdrowa.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy do pasteryzacji potrzebny jest cukier? Ekspertka radzi, jak zrobić zdrowe przetwory
Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce nie mają żadnych objawów zepsucia. Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tłumaczy, jak...
Bezpieczeństwo żywności -
Minerały w diecie – jakie pełnią funkcje i co jest ich źródłem?
Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinniśmy zadbać o ich właściwą podaż w codziennej diecie. Do składników mineralnych zaliczamy makroelementy, czyli pierwiastki główne i mikroelementy, czyli...
ProduktyMaja Błaszczyk
-
Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie. Jak długo trwa przeziębienie?
Przeziębienie to infekcja wirusowa, która objawia się katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Jak wyleczyć przeziębienie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego
Ocet ryżowy wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, m.in. do przygotowywania sushi. Czym zastąpić ocet ryżowy?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak powinno wyglądać idealne drugie śniadanie? Sprawdź, jaki posiłek przygotować dziecku do szkoły
Drugie śniadanie to nie jest przekąska. Co spakować dziecku do szkoły, żeby posiłek był smaczny i zdrowy?
Diety -
Gruszka właściwości – czy gruszki są zdrowe?
Gruszki to owoce, które mają mnóstwo witamin i waGruszki to soczyste owoce, które mają cenne właściwości prozdrowotne. Jakie witaminy zawierają gruszki?rtości odżywczych. Ale czy każdy może je jeść?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAlicja Kowalczyk
-
Kawa z żołędzi nie podrażnia żołądka. Jakie jeszcze ma właściwości?
Kawa z żołędzi jest bezpieczna dla osób cierpiących na choroby żołądka i jelit. Jakie ma właściwości?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
3 nietypowe właściwości imbiru. Działa nie tylko napotnie
Imbir to roślina, którą można wykorzystać nie tylko do łagodzenia objawów przeziębienia. Jakie ma właściwości?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Mały kuzyn kiwi. Jak jeść minikiwi i czy to zdrowy owoc?
Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatszym źródłem luteiny i mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Właśnie teraz, we wrześniu i październiku trwa na nie sezon.
Produkty -
7 sytuacji, w których powstają wolne rodniki. Na liście jedzenie spleśniałych rzeczy i... aktywność fizyczna
Najważniejsza jest równowaga. Ta zasada dotyczy także ludzkiego organizmu. Chodzi m.in. o równowagę między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Sprawdź, kiedy powstają wolne rodniki i czym właściwie są.
DietyProdukty -
Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie – mówią dietetycy. Co to oznacza w praktyce?
Dietetycy zgodnie powtarzają, że każdego dnia należy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców. Ile to jest jedna porcja? I po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?
Diety -
Tajemniczy składnik japońskiej kuchni. Włącz go koniecznie do swojej diety
Pasta miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością to nic innego jak sfermentowana soja. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy produkt, który jest częścią wielu diet, w...
ProduktyŻywienie -
O której jeść kolację, żeby schudnąć?
Czy żeby schudnąć, trzeba jeść kolację o określonej godzinie? Jaka jest prawda na temat odchudzania?
OdchudzanieDietyAlicja Kowalczyk
-
Na kaca i po treningu. 5 zaskakujących zastosowań marynaty po ogórkach
Kiszone ogórki są niezwykle smaczne, ale gdy zjesz wszystkie ze słoika, zwykle zostaje ci sok z marynaty. Większość ludzi po prostu wlewa tę mieszankę do zlewu, ale ma on wiele zastosowań.
Produkty -
Dieta dla chorych na sibo – jaka będzie najlepsza? Co jeszcze sprawdza się w terapii?
Choroba SIBO, czyli rozrost bakteryjny jelita cienkiego to coraz częściej diagnozowane schorzenie. SIBO wymaga specjalistycznego leczenia oraz stosowania odpowiednio dobranej diety, która pomaga ograniczyć m.in. nadmierną fermentację w...
DietyMaja Błaszczyk
-
Niedobór żelaza a bóle nóg. Jakie są objawy niedoboru żelaza?
Niedobór żelaza może powodować szereg objawów ze strony organizmu. Jak rozpoznać niedobór żelaza?
Produkty -
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis
Są bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
PrzepisyProdukty -
Chcesz oczyścić organizm i wspomóc zdrowie jelit? Chrup kalarepę i jej liście
To niepozorne, sezonowe warzywo ma nieocenione właściwości dla zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę?
Produkty -
5 właściwości soku z marchwi. Miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
ŻywienieProdukty -
Rukola, sałata rzymska, a może lodowa. Którą sałatę wybrać?
Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są...
ŻywienieProdukty Wideo