-
Jak podkręcić metabolizm? Jedz te 8 produktów spożywczych
Czy wiesz, że tempo metabolizmu jest w dużej mierze zależne od produktów, które spożywasz? Sprawdź, co zdrowego (i pysznego) możesz jeść, żeby tak się stało.
OdchudzanieDiety -
Dieta w ciąży - co jeść? Co powinna jeść kobieta w ciąży?
Dieta kobiet w ciąży powinna składać się ze złożonych węglowodanów, chudego białka i wysokiej jakości tłuszczów – mówi dietetyk Karishma Chawla.
Diety -
Czy mango jest zdrowe? NA co pomaga i jakie ma właściwości?
Mango to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale ma również imponujące właściwości odżywcze. Badania łączą mango i zawarte w nim składniki odżywcze z korzyściami zdrowotnymi, takimi jak lepsza odporność, zdrowie układu pokarmowego i...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Potas - na co pomaga? Funkcje, niedobór i suplementacja potasu
Niedobór potasu występuje stosunkowo często. Na ogół bywa wynikiem niewłaściwej diety, bogatej w sód i ubogiej właśnie w potas oraz problemami gastrycznymi. Pierwiastek ten ogrywa istotną rolę w ludzkim organizmie i reguluje pracę układu...
Alicja Kowalczyk
-
Produkty, które obniżają cholesterol. Co pomaga na cholesterol?
Jeśli zmagasz się z wysokim poziomem cholesterolu, włącz do diety produkty, które faktycznie go obniżają.
Produkty -
Odczuwasz zmęczenie? Jedz więcej tych produktów spożywczych
Odczuwasz ciągłe zmęczenie? Kilka filiżanek kawy dziennie i słodycze już nie stawiają cię na nogi? Potrzebujesz na wiosnę zastrzyku energii. Sprawdź jakie produkty muszą koniecznie znaleźć się w twojej diecie.
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Wiosenny przysmak prosto z krzaka. Dlaczego warto jeść forsycję?
Obsypane żółtymi kwiatami krzewy forsycji to bez wątpienia jeden z symboli wiosny. Ale czy wiesz, że te urocze kwiaty są nie tylko jadalne, ale i bardzo zdrowe?
Produkty -
Fasola jest zdrowa. Oto, dlaczego powinno się włączyć ją do diety
Fasola jest podstawą zdrowej diety w wielu regionach świata. Według raportu opublikowanego przez American Diabets Association w regionach, w których ludzie są najzdrowsi i żyją najdłużej spożycie fasoli i roślin strączkowych jest...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Wrotycz – jak wygląda? Właściwości i zastosowanie
Wrotycz pospolity (Tanacetum vulgare Linne) to powszechnie występująca na terenie Polski i w innych krajach Europy roślina z rodziny astrowatych, która od wieków znajduje zastosowanie w medycynie ludowej i ziołolecznictwie.
-
Acerola - czym jest wiśnia z Barbadosu? Właściwości odżywcze i stosowanie
Acerola (wiśnia z Barbadosu) to tropikalny owoc, który słynie z dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Wyjaśniamy, jakie wartości odżywcze ma acerola oraz w jaki sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu
Bezpieczeństwo żywności -
Zaskakujące skutki niepicia alkoholu. Sprawdź, co dzieje się organizmie
Badania wskazują, że prawie 70 proc. społeczeństwa w USA pije przynajmniej raz w roku alkohol, część z nich zagląda do kieliszka codziennie. Przeprowadzono badania, jaki wpływ na funkcjonowanie organizmu ma całkowite odstawienie...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Kolagen nie tylko dla aktywnych. Przegląd różnych form suplementacji
Kolagen pełni w naszym organizmie wiele ważnych funkcji – odpowiada między innymi za zdrowe kości i silne mięśnie. Kiedy jego poziom spada, niemal natychmiast zaczynają pojawiać się liczne sygnały ostrzegawcze. Długotrwałe niedobory mogą...
Artykuł sponsorowany -
Jedzenie ryb jest zdrowe! Zobacz, które z nich powinny znaleźć się u ciebie na talerzu
„Daj człowiekowi rybę, będzie miał jedzenie przez cały dzień, naucz go jeść ryby, a będzie zdrowy przez całe życie” – mówi stare przysłowie. Dietetycy potwierdzają, że ryby wciąż zaliczane są do najzdrowszych produktów. Nie może ich...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jackfruit – cenny w diecie wegańskiej owoc. Smakuje jak... wieprzowina
Jackfruit, zwany również chlebowcem to owoc, który często występuje w kuchni wegańskiej. Okazuje się, że w smaku może przypominać mięso. Jakie ma właściwości?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Sezon na szczaw tuż-tuż. Zobacz, dlaczego warto go spożywać
Szczaw może być częścią zdrowej, zbilansowanej diety ze względu na swoje imponujące korzyści zdrowotne. Co do nich należy?
Bezpieczeństwo żywności -
Siemię lniane – malutkie ziarenka o imponującej zawartości. Co się w nich znajduje?
Siemię lniane to znana od tysięcy lat substancja lecznicza. Poznaj najważniejsze fakty żywieniowe dotyczące tego produktu.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Przepis na przeciwzapalny, oczyszczający napój. Powinieneś pić go każdego dnia
Twoje ciało jest codziennie narażone na działanie toksyn, które wywołują stany zapalne i szereg groźnych chorób. Prostym sposobem na pozbycie się toksyn i wzmocnienie organizmu jest picie napoju z imbiru, kurkumy, cynamonu, oleju...
ŻywieniePrzepisyMonika Witkowska
-
Już nie deficyt kaloryczny. Jakość jedzenia, a nie ilość prowadzi do utraty wagi?
Nie sama ilość, ale także rodzaj spożywanego pokarmu ma znaczenie przy odchudzaniu – wskazują eksperci z zakresu żywiania.
Odchudzanie -
Nawyki żywieniowe po 40-stce, które nieubłagalnie rujnują figurę
Z wiekiem coraz trudniej jest schudnąć, jak i utrzymać szczupłą sylwetkę. Zgubny wpływ na wagę najczęściej mają niepozorne nawyki żywieniowe, o których nie myślimy na co dzień.
OdchudzanieDiety -
Mniej kaloryczna lazania z razowym makaronem. Wypróbuj sprawdzony przepis
Lazania to jedno z najpopularniejszych włoskich dań, cenionych na całym świecie. Podajemy przepis na nieco mniej kaloryczną wersję tego pysznego dania.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ile kalorii ma awokado?
Awokado to owoc, który jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i dzięki temu jest uważany za jeden z najzdrowszych owoców. Ile ma kalorii?
ProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
Quiz