-
3 naukowo udowodnione korzyści zdrowotne witaminy B12
Witamina B12, znana również jako kobalamina jest wykorzystywana do tworzenia czerwonych krwinek, funkcji nerwów i tworzenia DNA. Co oferuje organizmowi?
Diety -
To jedno z najzdrowszych wiosennych warzyw. Możesz wykorzystać nawet obierki!
Sezon na szparagi? Korzystaj, ile się da, bo to jedno z najzdrowszych warzyw – niezależnie od tego, czy wolisz białe czy zielone szparagi. Wykorzystać można każdą ich część, także obierki i zdrewniałe końcówki.
Produkty -
Na jej punkcie oszalał cały świat. Sprawdź, jakie korzyści przynosi zdrowiu
Chodzi o glon o nazwie chlorella, niedostrzegalny gołym okiem jednokomórkowy organizm o wyjątkowych właściwościach. Ze względu na wartości odżywcze chlorella jest tak popularna, że rocznie produkuje się jej aż 2000 ton w 70 krajach na...
ProduktyMonika Witkowska
-
Pierzasta zieleń tego zioła ozdobi wiosenne dania. Poprawia też samopoczucie
Mowa o koperku. Jego świeży, trawiasty smak sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do wiosennych sałatek, past jajecznych i dań z ryb. Wspiera układ trawienny, łagodzi bóle żołądka i jelit. Badania wskazują, że poprawia też samopoczucie.
ProduktyMonika Witkowska
-
Co się stanie, jeśli odstawisz cukier na 15 dni?
Co się stanie, jeśli przestaniesz jeść cukier przez 15 dni? Pamiętaj, że cukier jest nie tylko w słodyczach i lodach. Zawierają go też napoje bezalkoholowe, napoje energetyczne, płatki zbożowe, pakowane produkty spożywcze, a nawet kawa z...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Nadchodzi sezon na rabarbar! To warzywo ma dobroczynny wpływ na zdrowie
Drożdżowy placek czy kompot z rabarbarem to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa. Ale rabarbar sprawdza się nie tylko w kuchni, ma również walory prozdrowotne: dobrze wpływa na wzrok, poprawia cerę. Najnowsze badania wskazują, że ma...
ProduktyMonika Witkowska
-
Herbata: z cukrem czy bez? Potencjalne korzyści dla zdrowia
Herbata to popularny na całym świecie jeden z najzdrowszych napojów. Czy jednak zawsze? To zależy od rodzaju herbaty i od tego, co do niej dodamy – tłumaczą dietetycy. Sprawdź, czy warto pić ją gorzką, czy posłodzić.
ProduktyMonika Witkowska
-
To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiesz, o jakim mowa?
Nauka nie kłamie: ziemniaki to klucz do zachowania wysokiej odporności. Średni ziemniak dostarcza 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co stanowi 27 miligramów tej witaminy.
Produkty -
Dzieci leczone naturalnymi metodami rzadziej chorują? Rozmowa z lekarką
Niepublikowane dotąd przepisy na naturalne leki podnoszące odporność u dzieci, które można przygotować samodzielnie w domu, podaje Renata Witkowska-Jendyk. Lekarka wykorzystuje w terapii alternatywne metody leczenia: akupunkturę,...
Monika Witkowska
-
Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?
Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nasiona chia kontra siemię lniane. Które z nich są zdrowsze?
Nasiona chia i siemię lniane, choć są cenne pod względem odżywczym, bogate w witaminy, minerały i błonnik, różnią się znacznie od siebie. Błędem jest zakładanie, że można stosować je zamiennie – wskazują amerykańscy dietetycy. Zobacz jak...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Wszystko za czekoladkę. „Celem nie jest wyeliminowanie słodyczy, lecz odzyskanie nad nimi kontroli”
Osoby uzależnione od słodyczy walczą z poczuciem wstydu, wyrzutami sumienia, a czasem wstrętem do siebie. Choć nałóg zaczyna się niewinnie, potrafi zrujnować życie. O to, dlaczego zwykły batonik potrafi zmienić się w groźnego wroga,...
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyOdchudzanie -
Tradycyjne potrawy wielkanocne i ich znaczenie. Czy wiesz, skąd się wzięły?
Na stole wielkanocnym stawiamy zestaw tradycyjnych potraw, które mają określone znaczenie i własną historię. Co do nich należy?
Produkty -
Napar z goździków – właściwości lecznicze i stosowanie
Goździki mają bogate właściwości lecznicze, dlatego stosuje się je do leczenia dolegliwości trawiennych. Do czego jeszcze wykorzystać napar z goździków?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy
Niezliczone badania powiązały spożycie warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Które pojawiają się w nich najczęściej?
Produkty -
Jedz natkę pietruszki! Zapobiega rakowi skóry
Dlaczego natka pietruszki jest tak zdrowa? To prawdziwa bomba witaminowa, a zawarte w niej flawonoidy zapobiegają poważnym chorobom. Świeża posiekana natka pietruszki ma pikantny, pieprzny smak doskonale komponuje się z pieczonymi...
-
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo? 8 powodów, dla których warto je jeść
Pomelo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jednak czym ono jest i jaki ma smak? Jak rośnie pomelo, jak je jeść i obierać?
ProduktyŻywienie -
Jeśli chcesz przekonać się do jedzenia warzyw, zacznij od sałaty lodowej
Sałata lodowa jest świetnym warzywem dla tych, którzy nie jedzą ich w wystarczającej ilości. Ma łagodny, słodki smak i przyjemnie chrupie. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, ale również dodatek do kanapek czy burgerów.
Produkty -
Odporność – 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Odporność organizmu w dużej mierze pochodzi z jelit. Co zrobić, by wspomóc odporność?
ProduktyAlicja Kowalczyk
Wideo -
Witaminy dla dzieci – jak wybrać najlepsze?
Witaminy dla dzieci warto podawać, by uzupełnić niedobory substancji odżywczych. Jakie witaminy można podawać dzieciom?
ProduktyAlicja Kowalczyk