-
Czy do pasteryzacji potrzebny jest cukier? Ekspertka radzi, jak zrobić zdrowe przetwory
Robiąc domowe przetwory trzeba się upewnić, że surowce nie mają żadnych objawów zepsucia. Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu tłumaczy, jak...
Bezpieczeństwo żywności
-
Minerały w diecie – jakie pełnią funkcje i co jest ich źródłem?
Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinniśmy zadbać o ich właściwą podaż w codziennej diecie. Do składników mineralnych zaliczamy makroelementy, czyli pierwiastki główne i mikroelementy, czyli...
Produkty
Maja Błaszczyk
-
Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie. Jak długo trwa przeziębienie?
Przeziębienie to infekcja wirusowa, która objawia się katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Jak wyleczyć przeziębienie?
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk Wideo
-
Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego
Ocet ryżowy wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, m.in. do przygotowywania sushi. Czym zastąpić ocet ryżowy?
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Jak powinno wyglądać idealne drugie śniadanie? Sprawdź, jaki posiłek przygotować dziecku do szkoły
Drugie śniadanie to nie jest przekąska. Co spakować dziecku do szkoły, żeby posiłek był smaczny i zdrowy?
Diety
-
Gruszka właściwości – czy gruszki są zdrowe?
Gruszki to owoce, które mają mnóstwo witamin i waGruszki to soczyste owoce, które mają cenne właściwości prozdrowotne. Jakie witaminy zawierają gruszki?rtości odżywczych. Ale czy każdy może je jeść?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty
Alicja Kowalczyk
-
Kawa z żołędzi nie podrażnia żołądka. Jakie jeszcze ma właściwości?
Kawa z żołędzi jest bezpieczna dla osób cierpiących na choroby żołądka i jelit. Jakie ma właściwości?
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
3 nietypowe właściwości imbiru. Działa nie tylko napotnie
Imbir to roślina, którą można wykorzystać nie tylko do łagodzenia objawów przeziębienia. Jakie ma właściwości?
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Mały kuzyn kiwi. Jak jeść minikiwi i czy to zdrowy owoc?
Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Najbogatszym źródłem luteiny i mio-inozytolu, czyli witaminy B8. Właśnie teraz, we wrześniu i październiku trwa na nie sezon.
Produkty
-
7 sytuacji, w których powstają wolne rodniki. Na liście jedzenie spleśniałych rzeczy i... aktywność fizyczna
Najważniejsza jest równowaga. Ta zasada dotyczy także ludzkiego organizmu. Chodzi m.in. o równowagę między wolnymi rodnikami a antyoksydantami. Sprawdź, kiedy powstają wolne rodniki i czym właściwie są.
DietyProdukty
-
Jedz 5 porcji warzyw i owoców dziennie – mówią dietetycy. Co to oznacza w praktyce?
Dietetycy zgodnie powtarzają, że każdego dnia należy jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców. Ile to jest jedna porcja? I po jakie warzywa i owoce najlepiej sięgać?
Diety
-
Tajemniczy składnik japońskiej kuchni. Włącz go koniecznie do swojej diety
Pasta miso, czyli tajemniczy składnik ze sklepów ze zdrową żywnością to nic innego jak sfermentowana soja. Pojawia się w przepisach kuchni japońskiej, ale nie tylko, ponieważ jako bardzo zdrowy produkt, który jest częścią wielu diet, w...
ProduktyŻywienie
-
O której jeść kolację, żeby schudnąć?
Czy żeby schudnąć, trzeba jeść kolację o określonej godzinie? Jaka jest prawda na temat odchudzania?
OdchudzanieDiety
Alicja Kowalczyk
-
Na kaca i po treningu. 5 zaskakujących zastosowań marynaty po ogórkach
Kiszone ogórki są niezwykle smaczne, ale gdy zjesz wszystkie ze słoika, zwykle zostaje ci sok z marynaty. Większość ludzi po prostu wlewa tę mieszankę do zlewu, ale ma on wiele zastosowań.
Produkty
-
Dieta dla chorych na sibo – jaka będzie najlepsza? Co jeszcze sprawdza się w terapii?
Choroba SIBO, czyli rozrost bakteryjny jelita cienkiego to coraz częściej diagnozowane schorzenie. SIBO wymaga specjalistycznego leczenia oraz stosowania odpowiednio dobranej diety, która pomaga ograniczyć m.in. nadmierną fermentację w...
Diety
Maja Błaszczyk
-
Niedobór żelaza a bóle nóg. Jakie są objawy niedoboru żelaza?
Niedobór żelaza może powodować szereg objawów ze strony organizmu. Jak rozpoznać niedobór żelaza?
Produkty
-
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis
Są bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
PrzepisyProdukty
-
Chcesz oczyścić organizm i wspomóc zdrowie jelit? Chrup kalarepę i jej liście
To niepozorne, sezonowe warzywo ma nieocenione właściwości dla zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę?
Produkty
-
5 właściwości soku z marchwi. Miej go zawsze w lodówce!
Sok z marchwi wydaje się jednym z najlepszych wspomnień z dzieciństwa. Okazuje się, że jego picie jest korzystne także w dorosłym wieku.
ŻywienieProdukty
-
Rukola, sałata rzymska, a może lodowa. Którą sałatę wybrać?
Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są...
ŻywienieProdukty Wideo
-
Najlepsza dieta na lato – co jeść, by szybko schudnąć i nie zaszkodzić zdrowiu?
Ananasy mają tylko 50 kcal, arbuzy – nieco ponad 30 kcal, a truskawki – około 32 kcal w 100 g. Wszelkie monodiety nie są jednak polecane przez specjalistów. Sprawdzamy, jakie modne ostatnio diety warto zastosować podczas wyjątkowo...
DietyOdchudzanieProdukty
Monika Piorun