Jajka z majonezem, jajka z sosem tatarskim, jaja w żurku, jaja w sałatce jarzynowej i wielkanocnych ciastach. To tylko kilka pozycji świątecznych z obowiązkowym dodatkiem jajek. Ile jaj można zjeść w święta, żeby nie odbiło się to negatywnie na zdrowiu?
Jedz jajka, ale się nie przejadaj
Aleksandra Wedziuk-Reszka, dietetyczka z Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego nie ma wątpliwości, że święta wielkanocne nieodłącznie kojarzą się nam z jajkami. – Jeżeli na co dzień spożywamy 7 jaj tygodniowo, a podczas świąt spożyjemy ich więcej niż zazwyczaj, to jednorazowo nie będzie miało to negatywnego wpływu na stan naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, aby jednocześnie w czasie świąt nie doprowadzać do przejadania się, czyli uczucia dyskomfortu wynikającego z nadmiernego spożycia żywności. Dlatego też ilość spożytych jaj warto uzależnić od naszego stopnia uczucia sytości – radzi w rozmowie z „Wprost”.
Ile jajek można zjeść dziennie?
Czy jaja są zdrowe? Tu specjaliści od żywienia są zgdni: tak! Jajka są m.in. źródłem białka, witamin A, D, B12, B1, B2 oraz żelaza. American Heart Association (AHA) zaleca jeść nie więcej, niż jedno jajko dziennie, z zastrzeżeniem, że osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny tu być szczególnie ostrożne. Specjaliści AHA dopuszczają, że osoby, które zdrowo się odżywiają i mają dobre wyniki badań cholesterolu, mogą sobie pozwolić nawet na dwa jajka dziennie. Eksperci z NIZP-PZH w przypadku jajek mówią o „rozsądnej ilości”, co w praktyce oznacza jedno jajo dziennie.
Czytaj też:
Czy jaja „zerówki” są zdrowsze od „trójek”? Dietetyk wyjaśniaCzytaj też:
Najszybszy sos do jajek. Wystarczy, że masz w domu dwa składniki