-
Sernik nie opada po upieczeniu, jeśli nie popełniamy tego błędu
Nawet korzystanie ze sprawdzonych przepisów nie zawsze jest gwarancją tego, że sernik nie opadnie. Jeśli jednak będziecie się wystrzegać pewnego popularnego błędu – możecie mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie puszysty.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Jedzenie winogron może skończyć się tragedią. Uwaga na dzieci!
Winogrona, orzeszki, cukierki – spożywanie między innymi tych produktów może stanowić śmiertelne niebezpieczeństwo, zwłaszcza dla dzieci poniżej 3 roku życia. Powinni ich unikać również seniorzy, zwłaszcza ci, mający problemy z połykaniem.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Pierwsza tabletka na depresję poporodową. Trzeba ją brać przez dwa tygodnie
Stany Zjednoczone zatwierdziły pierwszą tabletkę na depresję poporodową. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przekazała, że pigułka ma być przyjmowana raz dziennie przez dwa tygodnie.
Żywienie
-
Jak przechowywać wiśnie na zimę? Najlepsze sposoby
Wiśnie są orzeźwiające i zdrowe. W sezonie warto zajadać się nimi do woli, ale łatwo je również przechować na zimę. Dowiedz się, jakie są sposoby, żeby ich smak zatrzymać na dłużej. Zobacz, jak mrozić i suszyć te owoce.
ŻywienieProdukty
Monika Witkowska
-
Czy dieta wegańska jest bezpieczna dla zdrowia? Ekspert odpowiada
Czy dieta wegańska jest niebezpieczna? Wiele osób zadaje sobie to pytanie w obliczu śmierci młodej kobiety, która popularyzowała ten sposób odżywiania w mediach społecznościowych. O opinię w tej sprawie zwróciliśmy się do doktor Justyny...
DietyŻywienie
Paulina Cywka
-
Te błędy popełniamy, jedząc lody. Jak uniknąć zatrucia pokarmowego?
Lody są smaczne i jak żaden inny deser orzeźwiają w upalny dzień. Jednak ich jedzenie – zarówno tych, które trzymamy w domowej zamrażarce, jak i tych z automatu – bywa ryzykowne. Poznaj najczęstsze błędy popełniane przez lodożerców i...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Owsianka z tymi dodatkami pomoże w zgubieniu boczków. Co do niej dodać?
Owsianka z dietetycznymi dodatkami świetnie sprawdzi się jako poranny posiłek nawet dla osób na diecie. Warto eksperymentować i korzystać z cennych właściwości, które kryją się w płatkach owsianych.
OdchudzanieŻywienie
Joanna Biegaj
-
Biała dieta – co jeść, a czego unikać? Dieta po wybielaniu zębów
Biała dieta jest tematem, który często pojawia się w gabinetach stomatologicznych. To sposób odżywiania oparty na spożywaniu produktów w białym kolorze, pozbawionych barwników. Kto powinien zastosować taką dietę? Jak długo można żywić...
DietyŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Girl dinner to wirusowy trend na TikToku. Może wyrządzić wiele szkód
Girl dinner budzi spore zainteresowanie w mediach społecznościowych. Ten niepozorny trend kulinarny wydaje się nieszkodliwy, ale dietetycy przed nim przestrzegają. Sprawdź dlaczego.
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Zmiksuj ogórka z tymi dodatkami. Ogórkowe smoothie orzeźwi i pomoże schudnąć
Sezon ogórkowy trwa, więc czerp z niego pełnymi garściami. Ogórkami można zajadać się bezkarnie, bo 100 g tego warzywa to zaledwie 16 kalorii. Podpowiadamy, jak robić pyszne i zdrowe ogórkowe smoothie.
ŻywienieProduktyPrzepisy
-
Dieta a rak jelita grubego. Co jeść, aby zatrzymać falę zachorowań na ten nowotwór?
Rak jelita grubego należy do tych nowotworów, którym można skutecznie przeciwdziałać, wprowadzając do swojego życia właściwe nawyki żywieniowe. Jakie produkty należy włączyć do diety, a z jakich zrezygnować, aby nie znaleźć się wśród 18...
DietyŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Banalne błędy podczas kiszenia ogórków. Babcia dawałaby za to „po łapach”
Co zrobić, żeby ogórki po ukiszeniu były idealnie chrupie i nieziemsko smaczne? Wystarczy, że będziecie wystrzegać się banalnych błędów, które mogą popsuć cały efekt.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Bezpłatny poradnik dietetyczny. Nie pomijaj śniadań, jedz powoli
Osoby chorujące na otyłość mogą pobrać bezpłatny poradnik dietetyczny przygotowany przez specjalistów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ), a dokładnie z dostępnego dla każdego i darmowego Centrum Dietetycznego Online.
OdchudzanieDietyŻywienie
-
Ogórek na odchudzanie i oczyszczenie organizmu. Czy warto jeść ogórki?
Ogórki w ponad 96 procentach składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie. Są też niskokaloryczne – 100 g ogórków to zaledwie 14 kcal. Nie ma wątpliwości, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć ogórków. Te warzywa mają...
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeDiety
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Leczo do słoików na zimę. Przepis na danie, którym można zajadać się nawet zimą
Leczo ze słoików idealnie sprawdzi się jako szybki i prosty obiad. Wystarczy, że wyjmiecie słoik ze swojej spiżarni i odgrzejecie pyszne i aromatyczne danie.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Spotyka się z tym co trzeci chory na otyłość
Agresja werbalna wobec chorych na otyłość może przybierać bolesne formy, a w powszechnym użyciu funkcjonuje cały szereg obraźliwych określeń kierowanych do osób z otyłością. Dlatego język, który funkcjonuje wokół choroby otyłościowej,...
Artykuł sponsorowany
-
Jak uniknąć raka trzustki? Dieta może w tym pomóc. Poznaj ważne zasady
Szacuje się, że rak trzustki to jeden z częściej spotykanych nowotworów. Coraz więcej naukowych dowodów mówi o tym, że niewłaściwa dieta ma bardzo duży wpływ na wystąpienie tego raka. Co warto jeść, aby uniknąć raka trzustki, a jakie...
ŻywienieDiety
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jakie ziemniaki są najzdrowsze? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Okazuje się, że tradycyjne gotowane ziemniaki nie są najlepszą opcją dla naszego zdrowia. Dowiedz się jak, przygotować ziemniaki, aby były najzdrowsze.
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Miłośnicy kebabów mogą stracić apetyt. Kontrola ujawniła, co można znaleźć w tym daniu
Fani kebabów mogą poczuć się rozczarowani. Kontrole przeprowadzone w restauracjach w całej Polsce wykazały, że jakość tych dań pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się, że w kebabie znajduje się zupełnie inny składnik, niż sądzimy.
Bezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Olej z pestek dyni chroni przed chorobami prostaty. Jak i ile go jeść?
Olej z pestek dyni ma szereg właściwości zdrowotnych. Wspomaga m.in. funkcje prostaty, chroni przed nowotworem prostaty. Ceniony jest również za charakterystyczny smak, który nadaje potrawom.
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Odmawiasz sobie słodkości przed snem? Zdaniem amerykańskich ekspertów to błąd
Okazuje się, że zjedzenie niektórych słodkości wieczorem może korzystnie wpływać na jakość snu. Zobacz, co warto jeść, by dobrze spać.
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka