-   
Przygotowanie jajek na twardo bez gotowania jest możliwe. Będziecie nieźle zaskoczeni
Jajka na twardo większość z nas przygotowuje w jeden klasyczny sposób – gotując w wodzie. Jest jednak też inna, prostsza metoda.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
 -   
Daktyle – pochodzenie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Daktyle (owoce daktylowca) to prawdziwa skarbnica cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Suszone i świeże daktyle powinny znaleźć się w diecie m.in. osób intensywnie trenujących i zawodowo uprawiających sport....
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Syrop z buraka – czy sprawdza się na kaszel? Jak go zrobić i jakie ma właściwości?
Domowy syrop z buraka to doskonały sposób na objawy przeziębienia. Może być bezpiecznie stosowany u małych dzieci i kobiet ciężarnych, bo nie powoduje skutków ubocznych. Jak zrobić syrop z buraka na kaszel mokry? Sprawdź!
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Napój na odchudzanie z tym składnikiem pozwoli wskoczyć znowu w ulubione spodnie
Jeśli chcecie przyspieszyć utratę zbędnych kilogramów – warto sięgnąć po odchudzający napój. Zrobicie go z zaledwie trzech składników.
OdchudzanieŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Choroba afektywna jednobiegunowa – przyczyny, objawy i leczenie
Choroba afektywna jednobiegunowa (depresja jednobiegunowa, epizod depresyjny) to zaburzenie depresyjne nawracające. Ta depresja endogenna, która nazywana jest także depresją nawracającą, diagnozowana jest, gdy u pacjentów występuje m.in....
Żywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Dieta alkaliczna – zasady, zalety i wady stosowania
Dieta alkaliczna bazuje na produktach o charakterze zasadowym. Mają one poprawić funkcjonowanie organizmu, redukując jego zakwaszenie. Sprawdź, na czym polega dieta alkaliczna i czy jest zdrowa. Czy działanie diety zasadowej zostało...
DietyŻywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Turbot – skąd pochodzi ta ryba, jak smakuje, wartości odżywcze
Turbot (skarp) to jedna z najbardziej cenionych ryb. Turbot zachwyca wyjątkowym smakiem. Jest bogaty w składniki odżywcze. Niestety, wysoka cena turbota często sprawia, że rezygnujemy z jego zakupu. Sprawdź, gdzie żyje turbot i dlaczego...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Pij sok z ogórków kiszonych! Nawadnia i dostarcza cennych witamin
Rozpoczął się sezon na ogórki kiszone i małosolne. Warto wiedzieć, że nie tylko zakiszone warzywa stanowią cenne źródło substancji odżywczych, ale również sok, który wytworzył się w podczas kiszenia. Dodatkowo napój doskonale gasi...
ŻywieniePrzepisyProdukty
Monika Witkowska
 -   
Jedz morele w upały! Ten owoc chroni przed słońcem
Morele to idealne owoce na upały. Są nie tylko smaczne i pożywne, ale chronią też skórę przed słońcem i korzystnie wpływają na jej kondycję. Ochronne działanie zawdzięczają zawartemu w nich beta-karonowi. Dowiedz się, jakie morele wybierać.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Jak prawidłowo nawadniać organizm? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Nawodnienie organizmu to podstawa, zwłaszcza w czasie upałów. Niestety wiele osób wciąż nie wie, jak prawidłowo dostarczać wodę do organizmu. Poznaj najczęściej popełniane błędy w tym zakresie i zobacz, co zrobić, by ich uniknąć.
Żywienie
Paulina Cywka
 -   
Co pić i jeść przy dnie moczanowej? Wskazuje dietetyczka
Odpowiednia dieta ma duże znaczenie w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia większości chorób cywilizacyjnych. Jest szczególnie ważna w przypadku dny moczanowej, inaczej zwanej podagrą. Jak odżywiać się i co pić w przypadku wystąpienia...
ŻywienieProduktyDiety
Monika Witkowska
 -   
Owsianka sernikowa to jeszcze smaczniejsza wersja tego klasycznego śniadania
Owsianka sernikowa skradnie wasze serca. Takiego połączenia z pewnością jeszcze nie próbowaliście.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Czy głodówka rzeczywiście pomoże schudnąć? Prof. Stachowska ostrzega przed „efektem UUF”
Głodówka zamiast zdrowej diety? Specjalistka od żywienia, prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, tłumaczy, dlaczego nie jest to dobre rozwiązanie.
OdchudzanieŻywienieDiety
 -   
Dieta wysokotłuszczowa – na czym polega i czy jest zdrowa?
Dieta wysokotłuszczowa to jednocześnie dieta niskowęglowodanowa, która stosowana jest w celu redukcji masy ciała. Zdaniem twórców diet wysokotłuszczowych, wysokie spożycie tłuszczu i niskie spożycie węglowodanów ma przyczyniać się do...
DietyOdchudzanieŻywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Lemoniada arbuzowa idealna na upały. Przepis jest banalnie prosty
Lemoniada arbuzowa to doskonały sposób na orzeźwienie i skuteczne ugaszenie pragnienia. Jest tak smaczna, że każdy poprosi o dolewkę.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Dieta DASH – jadłospis i zasady. Czy to najzdrowsza dieta dla serca i układu krążenia?
Dieta DASH to zdrowa dieta lecznicza, która polecana jest przez dietetyków i kardiologów osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Dieta DASH usprawnia funkcjonowanie organizmu, zapewniając wsparcie dla niefarmakologicznego i...
DietyOdchudzanieŻywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Jak ugasić pragnienie latem? Odpowiedź może zaskoczyć
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest warunkiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Latem trzeba na to szczególnie zwrócić uwagę, gdyż przy wysokich temperaturach i zwiększonej potliwości łatwo można się odwodnić. Dowiedz się, ile i co pić...
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
 -   
Napar z szałwii sprawdzi się w upały. Zapobiega nadmiernemu poceniu się
Upał sprawia, że pocimy się. Jest to naturalna odpowiedź organizmu na wzrost temperatury powietrza. Norma wytwarzanego dziennie potu przez organizm wynosi 700-900 ml. Jeśli nadmierne pocenie utrudnia ci życie, warto sięgnąć po naturalne...
PrzepisyProduktyŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Brak snu a depresja. Wyniki badań zaskakują
Chińscy i amerykańscy naukowcy postanowili przeanalizować zależności występujące między krótkotrwałym brakiem snu a depresją. Wyniki badań zaskakują.
Żywienie
Paulina Cywka
 -   
Błyskawiczne lody z blendera. Przygotujecie je w kilka minut
Lody z blendera to jedna z najszybszych i najprostszych opcji na chłodzący deser w upalny dzień. W ogóle się przy nich nie napracujecie!
ŻywieniePrzepisy
Joanna Biegaj
 -   
Dlaczego Polacy czują się niezdrowi. Badanie nawyków żywieniowych
Dostawca cateringu dietetycznego SuperMenu by Anna Lewandowska opublikował wyniki tegorocznego badania „Zdrowie na talerzu”. Firma przeanalizowała stan zdrowia, styl życia i wybory dietetyczne Polaków.
Artykuł sponsorowany