-   
Napar ze skrzypu polnego – jak działa i na co pomaga. Przepis
Skrzyp polny to znana, choć niedoceniana roślina. A szkoda, bo wykazuje wiele cennych właściwości. Sprawdź, kiedy warto sięgnąć po napar ze skrzypu polnego.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
 -   
Maliny w syropie to smak lata. Przepis z 3 składników
Maliny w syropie to sposób na to, by zachować odrobinę lata, gdy za oknem zacznie się robić już chłodno i jesiennie. Ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Co jeść, aby chronić skórę przed słońcem? Tego nie może zabraknąć latem w twojej diecie
Latem chcemy korzystać ze słońca, ale jednocześnie lekarze apelują, aby robić to rozsądnie i z umiarem, aby nie miało to negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Okazuje się, że włączenie do diety niektórych produktów spożywczych może...
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty
Monika Witkowska
 -   
Osoby, które wcześniej wstają, są mniej narażone na depresję. Najnowsze badania
Najnowsze badania pokazują, że ci, którzy naturalnie wstają o wczesnej porze mają mniejsze ryzyko wystąpienia objawów depresji w porównaniu do „nocnych marków”.
Żywienie
Joanna Biegaj
 -   
Owsianka do picia, czyli śniadanie gotowe w 5 minut. Krótka lista składników
Owsianka do picia sprawdzi się idealnie jako śniadanie dla osób, które nie mają czasu rano, jednak chcą zadbać o to, by nie wychodzić głodnym z domu.
ŻywieniePrzepisy
Joanna Biegaj
 -   
Jak przytyć? Czy istnieją skuteczne sposoby, aby przybrać na wadze szybko i zdrowo?
Choć wśród tematów dotyczących diet króluje temat odchudzania, to wiele osób chce przytyć. Niedowaga i budowanie masy mięśniowej wymagają stosowania odpowiednio zbilansowanej diety. Co ważne – dieta na przytycie nie może bazować na...
ŻywienieDiety
Maja Błaszczyk
 -   
Obniża poziom cholesterolu w naturalny sposób? Jedz awokado na śniadanie
Jedno awokado dziennie jedzone na śniadanie to sposób na zbicie złego cholesterolu. Podpowiadamy, jak przygotować pożywny posiłek i zdrowo zacząć dzień. Spróbuj zmiksować owoc z płatkami owsianymi.
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
 -   
Świeży koperek postoi znacznie dłużej. Zdziwicie się, jakie to proste
Świeży koperek zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jego wadą jest jednak to, że szybko więdnie i traci swoje walory. Co zrobić, żeby dłużej pozostał świeży? To niezwykle proste!
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Kotlety ruskie zrobią furorę w waszym domu. To tani sposób na obiad dla całej rodziny
Macie ochotę na urozmaicenie codziennego jadłospisu? Pomysł na kotlety ruskie sprawdzi się idealnie. Cała rodzina będzie się zajadać tą potrawą.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Zrób gazpacho. To hiszpański chłodnik doskonały na upały
Gazpacho to rodzaj chłodnika, który przygotowuje się na bazie dojrzałych pomidorów. Najlepiej smakuje w upalne dni, gdyż doskonale orzeźwia. Przepis na tę, znaną na całym świecie zupę pochodzi z Hiszpanii, z regionu Andaluzji. Przygotuj...
PrzepisyŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Narwij tych kwiatów teraz, a zimą sobie podziękujesz. Jak działa dziewanna?
Żółte kwiaty oblepiające wysokie łodygi – to właśnie dziewanna. Roślina nie tylko wygląda efektownie. Kwiaty dziewanny to bardzo cenny surowiec w zielarstwie.
ProduktyŻywieniePrzepisy
 -   
Uważaj na wakacyjne zatrucia. Jak długo może leżeć jedzenie po wyjęciu z lodówki?
Wakacyjne upały sprawiają, że żywność może szybciej się psuć. Jak nie dopuścić do zatrucia i jak długo jedzenie może leżeć poza lodówką?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
 -   
Różowa lawendowa lemoniada hitem wakacji. Orzeźwia i działa uspokajająco. Jak ją zrobić?
Ten napój wygląda jak ekskluzywny drink, mimo że nie zawiera ani grama alkoholu. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim skutecznie orzeźwia i działa uspokajająco. Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować domową lawendową...
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Chcesz pozbyć się zaparć w naturalny sposób? Jedz agrest
Trwa sezon na agrest. Te niepozornie wyglądające owoce powinny włączyć do jadłospisu zwłaszcza osoby, które mają problem z zaparciami. Regularne ich spożywanie pomoże rozwiązać problem. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma agrest.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
 -   
Prosty trik na błyskawiczne ciasto drożdżowe. Wyrośnie 2 razy szybciej
Przygotowanie ciasta drożdżowego niestety nie należy do najkrótszych czynności, ponieważ trzeba żmudnie czekać, aż wyrośnie. Co zrobić, żeby stało się to w tempie ekspresowym?
ŻywieniePrzepisy
Joanna Biegaj
 -   
Nowy program lekowy szansą dla osób z depresją lekooporną
Nowy program lekowy jest skierowany do osób z depresją lekooporną. Daje on nadzieję na to, że chorzy będą mogli wrócić do normalnego funkcjonowania, realizować swoje pasje i pracować.
Żywienie
Joanna Biegaj
 -   
Tej kapusty używaj nie tylko do gołąbków. Jedz ją regularnie i ciesz się dłuższym życiem
Można z niej zrobić zupę, kotlety, surówkę czy zapiekankę, ale w Polsce najczęściej wykorzystuje się ją do gołąbków. Mowa o kapuście włoskiej, której regularne spożywanie może uchronić przed nowotworem i zapewnić dłuższe życie.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
To popularny błąd podczas robienia mizerii, zdarza się najlepszym kucharkom. Ważny jest 1 szczegół
Mizeria to doskonała sałatka na lato, gdy trwa sezon na świeże ogórki. Wystrzegajcie się jednak banalnego błędu podczas jej przygotowywania – w ten sposób możecie popsuć cały smak.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
 -   
Choroba afektywna dwubiegunowa – przyczyny, objawy i leczenie zaburzenia
Choroba afektywna dwubiegunowa (ChAD) to przewlekłe zaburzenie psychiczne, które charakteryzuje się zmiennym przebiegiem. Pierwsze są trudne do zdiagnozowania. Choroba afektywna dwubiegunowa zmienia sposób zachowania i postrzegania...
Żywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Konfitura z młodych orzechów włoskich jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować
Orzechy włoskie są często wykorzystywane w kuchni. To popularny dodatek do deserów i ciast. Niewiele osób jednak wie, że można z nich zrobić również konfiturę. Najlepsza wychodzi, gdy sięgniemy po młode, niedojrzałe owoce. Podpowiadamy,...
PrzepisyŻywienie
Paulina Cywka
 -   
Podróż bez wymiotów i bólu brzucha? Podpowiadamy co jeść, aby uniknąć żołądkowego koszmaru
Czujesz nagły skurcz w żołądku, ale nie możesz skorzystać z toalety, ponieważ jesteś na autostradzie? Podczas podróży samochodem lub samolotem masz bóle brzucha albo nudności? Takie sytuacje mogą zamienić początek urlopu w żołądkowy...
ŻywienieBezpieczeństwo żywności
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz