-   
Kultowe ciastka z maszynki. Z tym przepisem będą smakowały jak za dawnych lat
Kruche ciasteczka robione w maszynce do mięsa kiedyś były hitem na polskich stołach. Są idealne na każdą okazję, będą się nimi zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdźcie, jak zrobić takie kruche ciastka z maszynki.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu? Przepis do wykorzystania właśnie teraz
Jeśli chcecie zrobić syrop z zielonych orzechów i miodu to właśnie teraz jest najlepszy czas na to. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, a wasz organizm będzie wam naprawdę wdzięczny.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Gofry wyjdą lepsze niż te kupione nad morzem. Cały sekret tkwi w jednym składniku
Gofry kojarzą się przede wszystkim z pyszną przekąską, którą można kupić w budkach nad morzem. Znamy jednak sposób, żeby te domowe były jeszcze lepsze od tych nadmorskich. I wcale nie chodzi o dodatki w postaci bitej śmietany czy owoców.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Zamiast sięgnąć po kolejną kawę, zjedz to warzywo. Dodaje energii i wspomaga odchudzanie
Wydaje się zaskakujące, że zielony ogórek może zastąpić wypicie filiżanki czarnej kawy. Dietetycy wskazują, że nie jest to jednak bezpodstawne stwierdzenie. Niektóre właściwości tego warzywa można porównać z działaniem kawy. Dowiedz się,...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
 -   
Czym jest legumina i jak ją przygotować? Zapomniany deser naszych babć wraca do łask
Legumina to tradycyjny deser, który często serwowały nasze babcie. Jest prosty i niezwykle smaczny, jednak nieco zapomniany. Tłumaczymy, czym dokładnie jest legumina i w jaki sposób ją przyrządzić.
PrzepisyŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Co dodać do wody, żeby schudnąć? Masz to w lodówce
Jeśli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, to po przebudzeniu powinniśmy sięgnąć po szklankę wody. Zapewni organizmowi właściwe nawodnienie, usunie toksyny i ograniczy apetyt przed śniadaniem. Żeby zachować zdrowie i urodę, wodę powinno się...
OdchudzanieProduktyŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Czy można mrozić twaróg? Tak, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach
Zdarza się, że kupimy zbyt dużą ilość jakiegoś produktu. Żeby się nie popsuł, a przez to nie zmarnował – dobrym rozwiązaniem jest zamrożenie go. Czy jednak można to zrobić w przypadku twarogu? Podpowiadamy.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
 -   
Ten objaw odwodnienia widać na twarzy. Często jest uważany za coś zupełnie innego
Odwodnienie jest bardzo częste u osób powyżej 65 roku życia, które nierzadko mają problem z piciem odpowiedniej ilości płynów. Objawy odwodnienia niejednokrotnie brane są normalny stan związany ze starzeniem się organizmu.
Żywienie
 -   
Często męczą cię bóle głowy? Wyklucz te produkty. Zasady diety antymigrenowej
Cierpisz na migrenowe bóle głowy? Istnieją pewne zasady żywieniowe, dzięki którym możesz złagodzić napady migreny, a nawet całkowicie je wyeliminować. To nie bajka. Poznaj listę antymigrenowych produktów i dowiedz się, które rzeczy warto...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Jesteś na diecie? Śmiało możesz sięgać po grejpfruty, to niemal sama woda i minimum kalorii
Jedzenie grejpfrutów sprzyja smukłej sylwetce. Ten tropikalny owoc jest nie tylko bardzo smaczny, ale też świetnie nawadnia organizm. Możecie bez wyrzutów sumienia zajadać się nim nawet podczas diety.
OdchudzanieŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Ta dieta pomoże w leczeniu depresji. Sprawdź, co musi się w niej znaleźć
W 2021 r. lekarze rozpoznali w Polsce depresję u ponad 680 tys. osób, zaś leki przeciwdepresyjne przyjmuje obecnie nawet 1,5 mln osób. To choroba, którą trzeba leczyć, jednak bardzo pomocny jest też odpowiedni sposób odżywiania.
DietyŻywienie
 -   
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
 -   
Jak zamrozić fasolkę szparagową? W ten sposób będzie pyszna i chrupiąca
Miłośnicy świeżej fasolki szparagowej mogą delektować się jej smakiem przez cały rok – wystarczy, że zamrozicie to warzywo. Tłumaczymy, w jaki sposób należy to zrobić, by fasolka szparagowa nie straciła swojej chrupkości i smaku.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
 -   
Te 3 produkty mleczne korzystnie działają na jelita. Włącz je do swojej diety
Problemy z jelitami dotykają coraz więcej osób. Jelita odpowiadają nie tylko za prawidłowe trawienie, ale mają wpływ na cały organizm, w tym na odporność. Warto więc zadbać o nie w naturalny sposób, włączając do codziennej diety kilka...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Bądź wege, jedz wege. Przepisy zdrowej diety wegetariańskiej
Eksperci w dziedzinie żywienia uznają dietę DASH za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest rekomendowana w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia tętniczego. Świetnie nadaje się także dla wegetarian.
DietyŻywienie
 -   
Czereśnie działają przeciwrakowo. Nie popełniaj tego błędu po ich zjedzeniu
Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Dobra dieta dla seniora. Te składniki muszą się w niej znaleźć
W przypadku osób starszych trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i bogate w witaminy oraz składniki mineralne, gdyż organizm osób powyżej 60-65. roku życia słabiej je przyswaja.
DietyPrzepisyŻywienie
 -   
Arbuz to owoc zalecany szczególnie w upały. Uwaga: nie łącz go z alkoholem
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
 -   
Smażenie na głębokim tłuszczu? Dobrze sprawdza się olej arachidowy
Smażenie na głębokim tłuszczu nie jest zalecane przez dietetyków, gdyż zwiększa kaloryczność. Jeśli jednak chcemy w ten sposób przygotować warzywa lub mięso, warto użyć oleju arachidowego. A to dlatego, że ma tzw. wysoką temperaturę...
ŻywienieProdukty
Monika Witkowska
 -   
Gęstość energetyczna – co to jest? Podział produktów i zalecenia, które z nich warto jeść
Gęstość energetyczna to termin, którego znaczenie powinny znać m.in. osoby chcące w korzystny dla zdrowia sposób zredukować masę ciała, osoby cierpiące na insulinooporność oraz osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i dostarczać do...
OdchudzanieŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Dobra dieta dla rodziny. Tu znajdziesz przepisy na zdrowe dania
Wspólne posiłki to doskonała okazja do zacieśnienia więzi. Odpowiednio przyrządzone i zbilansowane pomogą zadbać o zdrowie całej rodziny. Jak je zaplanować, gdzie znaleźć ciekawe przepisy na smaczne i zdrowe dania?
DietyŻywienie