-   
Wypij ten napój przed snem. Ułatwia zasypianie i daje też inne korzyści dla zdrowia
Jeśli masz problemy z usypianiem, zanim położysz się do łóżka, wypij napar z rumianku. Uspokoi cię, rozluźni i pozwoli zasnąć. Ale to nie jedyne działanie rumiankowej herbatki, którą leczyły się nasze babcie. Dowiedz się, na co jeszcze...
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
 -   
Kamut – czym różni się od zwykłej pszenicy, właściwości i sposób gotowania
Kamut (pszenica Khorasan) to ciesząca się obecnie ogromną popularnością odmiana pszenicy. Pszenica kamut była uprawiana już w czasach starożytnych m.in. na terenie Egiptu. Pszenica kamut to wyjątkowe zboże, które warto włączyć do diety,...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Stłuszczenie wątroby można spowolnić. Poznaj ostatnie badania japońskich naukowców
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) występuje według szacunków u prawie 30 proc. ludności świata. Nowe badanie przeprowadzone w Osaka Metropolitan University Hospital w Japonii wykazało, że przestrzeganie diety w stylu...
Żywienie
Monika Witkowska
 -   
Zdrowy i smaczny obiad z deserem dla całej rodziny za jedyne 20 zł? To możliwe
Chcemy jeść zdrowo, ale ceny w sklepach ciągle rosną. Poznaj naszą propozycję obiadu dla czterech osób z deserem, na który wydasz nie więcej niż 20 zł, a dostarczysz organizmowi energii i cennych składników odżywczych. Posmakuje...
PrzepisyProduktyŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Łubin to idealna alternatywa dla soi i ciecierzycy. Dlaczego warto sięgnąć po tę roślinę?
Wiele osób do swojego codziennego jadłospisu chętnie wplata soję i ciecierzycę. Wcale to nie dziwi, ponieważ posiadają one dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Z powodzeniem możecie jednak zastąpić je czymś zupełnie innym.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Joanna Biegaj
 -   
Wątroba przeciążona po majówce? Te produkty pomogą w detoksie wątroby i oczyszczą organizm
Zgaga, wzdęcia i niestrawność to objawy mogące wskazywać na przeciążenie wątroby. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do codziennej diety, by wspomóc proces oczyszczania wątroby z toksyn i usprawnić pracę układu pokarmowego.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
 -   
Zapobiegają cukrzycy i nadciśnieniu. Włącz je do swojej diety
Ogórki to popularny dodatek do wielu dań. Świetnie sprawdzają się jako składnik wiosennych sałatek i lekkich przekąsek. Na uwagę zasługują jednak nie tylko ich walory smakowe, ale również prozdrowotne właściwości. Zobacz, dlaczego warto...
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
 -   
Olej z rokitnika – właściwości lecznicze i zastosowanie
Właściwości rokitnika znane są od czasów starożytnych. Roślina ta wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na zdrowie, wspierając m.in. pracę układu pokarmowego i układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, trwają badania nad zastosowaniem oleju i...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Dzięki tym owocom zaśniesz szybciej i lepiej się wyśpisz
Z raportu STADA Health Report 2022 wynika, że aż 35 procent Polaków ma problemy z zasypianiem. Powody są różne, ale zwykle sen nie przychodzi wtedy, gdy mamy za sobą mnóstwo wrażeń i bodźców, a kolejnego dnia czeka na nas mnóstwo wyzwań....
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Dieta lekkostrawna – wskazania i zasady. Produkty dozwolone, zakazane i zalecane techniki obróbki kulinarnej
Dieta lekkostrawna (inaczej także: dieta łatwostrawna) to dieta lecznicza, która ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy osób cierpiących na różne schorzenia, a także osób w okresie rekonwalescencji np. po zabiegach chirurgicznych....
DietyŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Frytki to „pokarm” dla depresji? Nowe badania sugerują ich wpływ na naszą psychikę
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie smażonych potraw w nadmiarze wpływa negatywnie na organizm i może przyczyniać się do powstania wielu różnych schorzeń, takich jak otyłość czy cukrzyca. Ale to nie wszystko. Jedzenie niektórych...
ŻywienieProdukty
Paulina Cywka
 -   
Dieta redukcyjna i głodówki w chorobie Hashimoto? To zły pomysł! Dlaczego?
Choroba Hashimoto występuje najczęściej u kobiet w wieku 30–50 lat. Schorzenie jest bardziej powszechne u kobiet niż mężczyzn. Coraz więcej przypadków zachorowań notuje się też wśród młodzieży. I właśnie w tych grupach najwięcej osób się...
OdchudzanieŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Tadeusz Müller czeka na narodziny potomka: Chrzest humanistyczny nie będzie niczym złym
Moim ojcem chrzestnym był Walter Haubrich, niemiecki korespondent „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, przyjaciel mego ojca, który bardzo wiele wniósł w mój świat wartości. Był to wytrawny dziennikarz – powiedział w podcaście „Wprost...
ŻywienieDietyProdukty
Paulina Socha-Jakubowska Wideo
 -   
Ten czerwony napój ma cenne właściwości. Czy sok z buraka może uchronić przed rakiem?
Najlepiej wypijać codziennie 200 ml tego napoju, koniecznie ze świeżych warzyw. Poznaj właściwości soku z buraka.
ProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów. O czym to świadczy?
Mocz powinien mieć delikatny, lekko wyczuwalny zapach i słomkowo-żółty kolor. Czasami jednak zmienia się zarówno jego woń, jak i kolor. Ma na to wpływ dieta, ale też przyjmowane leki czy stopień nawodnienia organizmu. Jednym z produktów,...
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Tego nigdy nie rób z mięsem na grillu! Możesz zwiększyć ryzyko zachorowania na raka
Czy grillowane potrawy mogą zwiększyć ryzyko nowotworów? Postanowili to sprawdzić naukowcy z Columbia University Irving Medical Center.
Żywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Dietą w raka? Dietetyczka kliniczna rozwiewa wątpliwości związane z dietą antynowotworową
Udowodniono, że nieprawidłowa dieta może zwiększyć ryzyko przynajmniej 12 rodzajów nowotworów. Czego powinniśmy unikać, aby nie zachorować na raka? Zapytaliśmy ekspertkę.
DietyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Kiedyś dobre, teraz mdłe. Dlaczego seniorowi nic nie smakuje?
Wielu seniorów jest niedożywionych. Jedzą za mało, a między posiłkami robią sobie zbyt długie przerwy. W efekcie tracą na wadze i skarżą się na kiepskie samopoczucie. Sprawdzamy, dlaczego czasem osobom starszym nic nie smakuje i jak...
ŻywienieSkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Zamień sztucznie dosładzane napoje na naturalną kawę. Zalecenie dotyczy zwłaszcza cukrzyków
Cukrzyca uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Za jej główną przyczynę uznaje się otyłość i złe nawyki żywieniowe. Najnowsze badanie amerykańskich naukowców wykazało, że osoby z cukrzycą typu 2, które piją napoje słodzone cukrem,...
Żywienie
Monika Witkowska
 -   
Czy kawa uzależnia? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? To wcale nie oznacza uzależnienia. Sprawdź, czy można uzależnić się od kofeiny.
ProduktyŻywienie
 -   
Polacy polubili ideę społecznych lodówek. Niektórych produktów nie wolno w nich umieszczać!
Jadłodzielnie nie mogą być traktowane jak śmietniki, do których wrzucamy wszystko to, co zalega w naszych kuchniach. Ich idea jest zupełnie inna. Sprawdź, jakich produktów nie wolno zostawiać w społecznych lodówkach.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz