-   
Kiedy najlepiej pić kawę? Czy poranek to dobry czas? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Wypijasz filiżankę „małej czarnej” zaraz po przebudzeniu, by dostarczyć organizmowi dodatkową porcję energii i łatwiej stawić czoła codziennym wyzwaniom? Popełniasz błąd i w zasadzie nic na tym nie...
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
 -   
Jedz ciemnozielone warzywa codziennie. Efekty będą zaskakujące – możesz pozbyć się migren
Osoby cierpiące na przewlekłe migreny chwytają się różnych sposobów, aby pozbyć się uporczywych bólów głowy. Sprawdzamy, na ile wprowadzenie zmian w diecie może ukoić migrenę lub całkowicie ją wyeliminować.
Składniki odżywczeDietyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
 -   
Sezon na prawdziwego oscypka rozpoczyna się w maju. Koniecznie włącz go do diety
Ten najsłynniejszy polski ser powstaje jedynie od maja do października. Oscypek ma wiele właściwości prozdrowotnych, a kupując go, wspieramy tradycyjne polskie rzemiosło. Dowiedz się, dlaczego warto go jeść.
ProduktyŻywienieSkładniki odżywcze
Monika Witkowska
 -   
Picie wody miodowej to najlepszy początek dnia! Poznaj najważniejsze korzyści wody z miodem
Woda miodowa to napój dobry dla zdrowia i urody. Ta nietypowa mikstura zyskuje na popularności. Zobacz, jakie korzyści daje picie wody z miodem i jak ją najlepiej przygotować.
ŻywienieProduktyOdchudzanie
Paulina Cywka
 -   
Czy picie większej ilości wody pomoże schudnąć? Odpowiedź może zaskoczyć
Optymalne nawodnienie jest kluczem do zdrowia, ale czy picie wody może pomóc odchudzaniu? Odpowiedź jest twierdząca, ale są warunki.
OdchudzanieŻywienie
 -   
Jak odżywiać się po 50. roku życia? Poznaj 5 zasad, aby żyć długo i w dobrym zdrowiu
W Polsce oczekiwana średnia długość życia wynosi 76,5 lat. Oznacza to, że osoby po 50 roku życia mają przed sobą średnio prawie 27 lat życia. Warto postarać się, aby życie to było jak najlepsze i najdłuższe, a według ekspertów zdrowe...
ŻywienieProdukty
Monika Witkowska
 -   
Chorujesz na łuszczycę? Tych produktów nie może zabraknąć w twojej diecie
Na stan skóry duży wpływ ma dieta. Odżywianie jest więc szczególnie ważne przy chorobach skóry, a do takich należy łuszczyca. Dobre efekty przynosi wprowadzenie do diety produktów działających przeciwzapalnie, a także niektórych warzyw i...
DietyŻywienie
Monika Witkowska
 -   
Lody twarogowe to nowy trend na TikToku. Zobacz, jak je przyrządzić i czy są zdrowe
Twaróg to popularny produkt w polskiej kuchni. Wykorzystuje się go przede wszystkim jako dodatek do kanapek, naleśników i makaronów. Ostatnio na popularności zyskuje jednak inny przysmak na bazie twarożku. Serca użytkowników TikToka...
ŻywieniePrzepisyProdukty
Paulina Cywka
 -   
Jedz owsiankę codziennie. Efekty zdrowotne uzyskasz pod jednym warunkiem
Płatki owsiane to element zdrowej diety. Najpopularniejszy sposób ich podania to zwykła owsianka – królowa śniadań. Zobacz, czy można jeść płatki owsiane codziennie.
ŻywienieProduktyDiety
 -   
Doskwiera ci niestrawność? Sprawdź, jak możesz sobie pomóc
Święta, święta i po świętach? Niekoniecznie. Czasem wielkanocne biesiadowanie przy suto zastawionym stole odbija nam się czkawką jeszcze długo po powrocie do „szarej codzienności”. Dosłownie i w przenośni. Sprawdź, jak uporać się z...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyŻywienie
Paulina Cywka
 -   
Hesperydyna – co to jest, właściwości i naturalne źródła. Kiedy warto suplementować ten związek?
Hesperydyna to związek flawonowy, który występuje przede wszystkim w owocach cytrusowych. Ten znany antyoksydant ma wiele zdrowotnych właściwości, w tym m.in. chroni naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i pomaga zwalczać obrzęki...
Składniki odżywczeProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
 -   
Syrop klonowy – czy jest zdrowszy niż biały cukier? Poznaj jego właściwości
Syrop klonowy od dawna cieszy się dużą popularnością i jest chętnie stosowanym dodatkiem do różnych potraw, deserów oraz zimnych i ciepłych napojów. Jak smakuje syrop klonowy? Podpowiadamy, czy ten naturalny produkt może zastąpić biały...
ProduktyŻywienieOdchudzanie
Maja Błaszczyk
 -   
Żywność ekologiczna, czyli jemy dla zdrowia! Zielony Tydzień Polskiej Izby Żywności Ekologicznej
Obecnie aż 60 proc. chorób cywilizacyjnych przypisuje się niewłaściwemu sposobowi odżywiania . Może to być skutek zarówno spożywania dużej ilości słodyczy, tłustych potraw, jak i produktów wytworzonych w produkcji masowej, z mniejszą...
Artykuł sponsorowany
 -   
Syrop z agawy – czy jest lepszy dla zdrowia niż tradycyjny cukier?
Syrop z agawy to bardzo popularny zamiennik cukru. Ma słodki smak i niższy indeks glikemiczny od miodu, co na pierwszy rzut oka, wydaje się połączeniem idealnym. Niestety, syrop z agawy ma sporo wad. Sprawdź, czy syrop z agawy powinien...
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
 -   
Polak, który odkrył witaminy. Kazimierz Funk i tajemnica ziarenka ryżu
W Polsce skończył tylko gimnazjum. By kontynuować edukację, wyjechał do Szwajcarii, pracował we Francji i Niemczech, umarł w Stanach Zjednoczonych. Dzięki niemu świat poznał słowo witamina. Bo to właśnie Kazimierz Funk odkrył i nazwał...
ŻywienieSkładniki odżywcze
Katarzyna Świerczyńska
 -   
Nadprogramowe kilogramy po świętach? Zobacz, co zrobić, by nie przytyć w Wielkanoc
Wielkanocne stoły na ogół uginają się od potraw… Żurek, faszerowane jajka, baba drożdżowa, makowiec, mazurek. Lista smakołyków jest naprawdę długa. Na efekty świątecznego biesiadowania nie trzeba długo czekać. Radzimy, co zrobić, by w...
OdchudzanieBezpieczeństwo żywnościŻywienie
Paulina Cywka
 -   
Święcenie pokarmów na Wielkanoc to tradycja. Poznaj symbolikę i znaczenie święconki
Święconka (inaczej święcone) to najważniejsza wielkanocna tradycja. Pokarmy, które są w koszyczku, mają symboliczną wartość. Co oznacza i dlaczego w Wielką Sobotę chodzimy do Kościoła ze święconką?
ŻywienieProdukty
 -   
Przepis na ciasto drożdżowe jak u babci. Wystarczy spełnić jeden warunek, by ciasto wyrosło
Jak zrobić na święta pyszne ciasto drożdżowe takie, jak robiły nasze babcie? Placek drożdżowy z kruszonką wyjdzie, jak zastosujesz się do tych wskazówek.
ŻywienieProdukty
 -   
Ile jajek można zjeść w święta? Dietetyk odpowiada
Specjaliści zgodnie rekomendują: jajka warto jeść, ale nie więcej, niż jedno dziennie. Trudno jednak tej zasady trzymać się w Wielkanoc, kiedy jajka są obecne niemal w każdej potrawie.
ŻywienieProdukty
 -   
Nieoczekiwane skutki picia wody gazowanej. To może cię zaskoczyć
Czy woda gazowana jest zdrowa? Nie ma naukowych dowodów, które jednoznacznie wskazałyby, że picie wody gazowanej szkodzi. Ale faktem jest, że skutki picia wody gazowanej nie zawsze mogą być przyjemne.
ProduktyŻywienie
 -   
Jaki skład powinien mieć dobry majonez? Ekspertka odpowiada
Majonez króluje na polskich stołach podczas Wielkanocy. Trudno wyobrazić sobie bez niego warzywną sałatkę czy faszerowane jajka. Czym kierować się podczas zakupu wspomnianego produktu? O tym, jak wybrać dobry majonez rozmawiamy z...
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka