-
Wekowanie słoików pozwoli zapobiegnąć zepsuciu żywności. Jak robić to poprawnie?
Pasteryzowanie słoików to metoda zabezpieczania przetworów przed zepsuciem. Jak wekować słoiki?
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Majeranek na trawienie, katar i kaszel. Poznaj właściwości zioła
Majeranek to zioło, które świetnie smakuje, a przy tym wspomaga trawienie i leczy infekcje. Jak je stosować?
ProduktyŻywienie -
Maliny: pyszne owoce, które mają wiele właściwości zdrowotnych. Jak zrobić sok z malin?
Maliny stanowią świetną bazę do wakacyjnych deserów i mają wiele właściwości zdrowotnych. Jakich?
Składniki odżywczeŻywienieProdukty -
3 pyszne ciasta z truskawkami w sam raz na wakacje
Ciasto z truskawkami to prawdziwy smak wakacji. Jak wyczarować w domu pyszne desery z tymi owocami?
PrzepisyŻywienie -
Jeżyny: polskie superowoce, zwalczające nowotwory. Jak zrobić dżem z jeżyn?
Jeżyny to owoce, które są bombą witamin i antyoksydantów. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do diety!
Składniki odżywczeŻywienie -
GIS wydał ostrzeżenie. Bakterie salmonelli w sezamie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w partii sezamu łuskanego. Spożycie produktu może grozić zatruciem pokarmowym.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Makłowicz pokazał przepis na idealną sałatkę ziemniaczaną. Jak ją zrobić w prosty sposób?
Robert Makłowicz zdradził swoim fanom przepis na prostą i smaczną sałatkę ziemniaczaną. Podpowiadamy, jak ją zrobić, aby smakowała wyśmienicie!
ŻywieniePrzepisyProdukty -
80 proc. Polaków z otyłością nie uważa jej za chorobę
Otyłość może powodować wyższe ryzyko ponad 200 schorzeń i powikłań. Nierozpoznana i nieleczona ma poważne konsekwencje dla zdrowia.
ŻywienieOdchudzanie -
Dieta śródziemnomorska. Na czym polega najzdrowsza dieta świata?
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszy model żywienia. Jakie daje efekty?
DietyŻywienie -
Dieta zachodnia, czyli gdy w menu króluje smażone mięso i słodkie desery
Dieta zachodnia opiera się na węglowodanach, tłuszczu i cukrze. Czym grozi western diet?
DietyŻywienie -
Naturalne sposoby walki z migreną. O tych produktach trzeba pamiętać
Regularnie odczuwasz bóle głowy? Wprowadzenie określonych produktów do diety może pomóc w zmniejszeniu częstotliwości ich występowania.
ŻywienieProdukty -
Wstajesz od stołu pełny? Wypróbuj te wskazówki, aby przestać się przejadać
Jeśli regularnie zdarza ci się być przejedzonym, powinieneś wprowadzić do swojego stylu życia kilka zdrowych nawyków związanych z odżywianiem.
ŻywienieProdukty -
Które warzywa są najzdrowsze? Powstał specjalny ranking
Warzywa to nie tylko smaczny dodatek do dań (lub ich podstawa), ale także prawdziwa witaminowa bomba. Eksperci z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji przygotowali zestawienie najzdrowszych warzyw na świecie.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
5 najczęstszych błędów w przechowywaniu warzyw i owoców. Też je popełniasz?
Oto 5 najczęstszych błędów w przechowywaniu warzyw i owoców, z których prawdopodobnie nie zdawaliśmy sobie sprawy. Gdzie trzymać pomidory czy arbuza, by dłużej zachowały kolor, a przede wszystkim smak?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty Wideo -
„Jak usunąć robaki z truskawek?” To wideo podbija media społecznościowe
Jak w prosty sposób usunąć larwy owadów, które znajdują się na truskawkach? Do mediów społecznościowych trafiło nagranie, na którym pokazano wyjątkowo prosty sposób skutecznego mycia owoców.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProdukty Wideo -
Mięso z grilla plus piwo? Dietetyk: Porcja karkówki to 500 kcal, kawałek kiełbasy 300
Samo grillowanie jest zdrowsze niż smażenie w oleju i panierce, ale wszystko zależy, co układamy na grillu. – Porcja karkówki to 500 kcal, kawałek kiełbaski 300 kcal. Czemu tych smaków nie urozmaicić? Osobiście niedawno odkryłam smak...
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościKatarzyna Pinkosz
-
Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto 12 kreatywnych pomysłów
Kupujemy za dużo, robimy wielkie zapasy, a potem połowa produktów się marnuje, bo nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności. Podpowiadamy, w jaki sposób można najlepiej wykorzystać resztki jedzenia.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jedz takie kolacje, a zmniejszysz ryzyko chorób serca o 10 procent
Warzywa na kolację to nie tylko sposób na lekkostrawny posiłek na koniec dnia, ale też doskonałe rozwiązanie dla naszego serca. Potwierdzają to najnowsze badanie.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze Wideo -
Metoda BLW, czyli niemowlę samo decyduje ile je. Czy to dobrze?
Metoda BLW to sposób rozszerzania diety niemowlaka. Polega na tym, że dziecko samo decyduje, co je.
Żywienie -
Czujesz, że twój brzuch jest nabrzmiały? Oto 5 skutecznych metod na wzdęcia
Wzdęcia zdarzają się powszechne u większości ludzi. Ich najczęstsze przyczyny to problemy trawienne, alergie pokarmowe, niewielkie spożycie błonnika lub przyjmowanie niektórych leków.
ŻywienieProdukty -
Pomysł na kolację. Babeczki ze szparagami i warzywne spaghetti
Szparagi to nie tylko pyszne, ale i zdrowe warzywo. Można wykorzystać je do przygotowania wykwintnych babeczek z warzywnym spaghetti.
PrzepisyŻywienieProdukty Wideo