-
Magda Gessler zdradziła przepis na idealny rosół. Bez jednego popularnego składnika
Rosół to niekwestionowany król polskiego stołu. Magda Gessler zdradziła przepis na idealny, domowy rosół i przy okazji wytłumaczyła, dlaczego ceny dań w jej restauracjach są tak wysokie.
ŻywienieProduktyDiety -
Oto produkty bogate w białko. Mogą się przydać w czasie odchudzania
Spożywanie produktów bogatych w białko pomaga dość szybko osiągnąć uczucie sytości. W połączeniu z regularnymi ćwiczeniami może dać efekty, które pozytywie ocenią osoby, starające się zgubić kilka kilogramów.
ŻywienieProduktyDietyOdchudzanie -
Macierzanka – krewna tymianku o imponujących właściwościach
Macierzanka to nazwa rośliny z rodziny jasnotowatych. Jest ona blisko spokrewniona m.in. z tymiankiem. Ziele macierzanki dostarcza do organizmu te same substancje chemiczne, czyli tymol i karwakrol. Ze swoich właściwości leczniczych...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak szybko i zdrowo schudnąć? Oto 14 najważniejszych wskazówek
Przechodząc na dietę należy pamiętać, aby była ona bezpieczna dla naszego organizmu, a jej efekty utrzymały się na dłużej. Przedstawiamy 14 porad, jak skutecznie i zdrowo się odchudzać.
ŻywienieDietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywcze -
Bazylia: dodatek do dań kuchni włoskiej, który pomaga na niestrawność
Bazylia to aromatyczne zioło, które nadaje smak potrawom, ale ma też właściwości lecznicze. Na co pomaga?
ŻywienieProdukty -
Jak wybrać dobry miód? Rodzaje miodu, właściwości i zastosowanie
Miód to nie tylko zdrowszy zamiennik cukru, ale także lek, który stosowany był już w czasach starożytnych. Słodki smak miodu sprawia, że unikamy jego spożycia w obawie o wygląd naszej sylwetki, jednak stosowany z umiarem i w odpowiedni...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
10 warzyw i owoców, które zastąpią chleb. Takie kanapki będą nie tylko zdrowe, ale też pyszne!
Choć wiele osób nie wyobraża sobie kanapki bez kromki chleba, naprawdę istnieje wiele alternatyw! Z pomocą przychodzą warzywa i owoce, które bez problemu zastąpią pieczywo. Zebraliśmy dla Was najlepsze pomysły i przepisy!
DietyŻywienieProduktyOdchudzanie -
Oregano: aromatyczna przyprawa, która leczy kaszel
Oregano to przyprawa, która ma właściwości lecznicze. Pomaga m.in. na przeziębienie. Jak je stosować?
ŻywienieProdukty -
Szkodliwy barwnik w gumach i słodyczach. Może mieć działanie rakotwórcze
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię, z której wynika, że stosowany w gumie do żucia czy słodyczach dwutlenek tytanu E171 nie jest już uważany za bezpieczny dodatek do żywności.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Tymianek – przyprawa, która ma lecznicze właściwości. Na co pomaga?
Tymianek to nie tylko aromatyczna przyprawa, która stanowi składnik m.in. dań kuchni śródziemnomorskiej. Zioło to cechuje się także licznymi właściwościami leczniczymi, które warto wykorzystać w przypadku utrudniających nam życie...
ŻywienieProdukty -
Tancerka „Tańca z Gwiazdami” walczyła z zaburzeniami odżywiania. Pokazała drastyczne zdjęcie
Jest Mistrzynią Świata Tańców Standardowych i zwyciężczynią „Tańca z Gwiazdami”. Jednak życie Hanny Żudziewicz nie zawsze było wesołe. Artystka przyznała się do walki z anoreksją i pokazała swoje zdjęcie z dawnych lat.
ŻywienieEwa Lankiewicz
Galeria -
Głóg – właściwości lecznicze i zastosowanie
Głóg to jedna z roślin ozdobnych, która od wielu wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Głóg pospolity jest ciernistym krzewem o dość pokaźnych rozmiarach, który w okresie kwitnienia staje się wyjątkową ozdobą ogrodów i...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Grill na diecie – co i jak jeść, żeby nie przytyć?
Dzięki przestrzeganiu kilku prostych zasad nawet dieta odchudzająca nie przeszkodzi w jedzeniu potraw z grilla. Co i w jaki sposób grillować, aby nie zaprzepaścić efektów diety?
DietyOdchudzanieŻywienie -
„Najbardziej tradycyjne grille trują nas już w momencie rozpalania”. Jak zdrowiej grillować?
Majówka w pełni, wiele osób rozpoczyna właśnie sezon grillowy. Coraz częściej mówi się jednak, że to niekoniecznie najzdrowsza forma przygotowywania jedzenia. Przeczytajcie, dlaczego.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Maliny mogą pomóc na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Obiecujące badania
Wysokokaloryczna dieta, składająca się z dużej ilości przetworzonej żywności może prowadzić m.in. do niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Przejawy tego schorzenia może łagodzić spożywanie bogatych w polifenole malin. Na ile skuteczna to...
ProduktyŻywienie -
Które jedzenie z grilla jest zdrowe? Zobacz, co mówi na ten temat dietetyk
W długi majowy weekend dietetycy zachęcają do grillowania warzyw, owoców, a nawet tofu. Przestrzegają za to przed tradycyjną kiełbaską i karkówką.
ŻywienieProdukty -
6 olejów do stosowania w kuchni. Które są najlepsze?
Tłuszcze stanowią niezbędny element diety, a wybierając olej warto sprawdzać jego wartości odżywcze i zastosowanie. Podpowiadamy, które oleje są najpopularniejsze i często używane w kuchni.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Rozmaryn: łagodzi ból żołądka i obniża poziom cukru
Rozmaryn to zioło, które wykazuje wiele właściwości leczniczych. Na jakie dolegliwości pomaga?
ŻywienieProdukty -
Grillowane marchewki to prosty i smaczny pomysł na przekąskę. Wypróbuj!
Grillowane marchewki to nasz nowy ulubiony sposób na jedną z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców. Sprawdź, jak je przyrządzić.
ProduktyŻywienie -
Żyworódka pomoże na nadciśnienie i zmiany skórne
Żyworódka pierzasta to roślina, która ma wiele właściwości leczniczych. Jak ją stosować i na co pomaga?
ŻywienieProdukty -
Wolne rodniki – co to jest i jak się ich pozbyć? Pomogą antyoksydanty
Coraz więcej słyszy się wolnych rodnikach tlenowych, których nadmiar w organizmie przyczynia się do rozwoju poważnych schorzeń. Sprawdź, czym są wolne rodniki i jak zapobiegać ich nadmiernemu powstawaniu w organizmie.
ŻywienieDiety