-
Polacy mają kapustę kiszoną, a Koreańczycy kimchi. Poznaj ich właściwości zdrowotne
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy można najeść się oczami? Popatrz 30 razy na zdjęcie pizzy
Od patrzenia na zdjęcia jedzenia chce ci się jeść? Naukowcy udowodnili, że może być zupełnie odwrotnie. Jest jednak jeden warunek.
OdchudzanieŻywienie
-
Tych liści nigdy nie wyrzucaj! Możesz stworzyć z nich zdrowy posiłek
Liście kalafiora stały się przedmiotem medialnej dyskusji po tym, jak niektórzy klienci zaczęli je odrywać, aby mniej zapłacić za zakupy. Ale dzięki tej sytuacji kalafior znów wrócił do łask. Sprawdź, dlaczego nie warto odrywać liści...
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Wizyta u psychologa. Ile kosztuje prywatna opieka tego specjalisty?
Zaburzenia zdrowia psychicznego są coraz powszechniejszym zjawiskiem. Zmaga się z nimi ponad 25 proc. polskiego społeczeństwa. Poszukiwanie pomocy psychologicznej bywa utrudnione z uwagi na długie kolejki do specjalistów świadczących...
Żywienie
Paulina Cywka
-
Wcale nie musicie wyrzucać zwiędniętych szparagów. Istnieje prosty sposób na ich uratowanie
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Możemy wtedy do woli cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Co jednak gdy trafią nam się lekko zwiędnięte szparagi? Jest dla nich ratunek.
ŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Najnowsze badania pokazują, że łożysko odgrywa większą rolę w rozwoju schizofrenii niż sądzono
Naukowcy przez ponad stulecie zakładali, że geny związane z ryzykiem schizofrenii dotyczą głównie mózgu. Najnowsze badania naukowe sugerują jednak, że kluczowa może być ocena zdrowia łożyska.
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Zafiksowani na utracie kilogramów. Czy istnieje dieta cud?
Po raz kolejny zaczynasz się odchudzać i znów czujesz, że ta próba skończy się niepowodzeniem? Szukasz diety cud, ale żadna z zastosowanych nie przynosi efektów? Specjalistka z Uniwersytetu SWPS tłumaczy, dlaczego tak się dzieje.
OdchudzanieDietyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Żółtko czy białko jaja kurzego jest bardziej wartościowe? Znamy odpowiedź
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
Składniki odżywczeŻywienieProdukty
Joanna Biegaj
-
Polacy z zespołem stresu pourazowego. Nie trzeba przeżyć wojny, żeby go mieć
Nie trzeba wyjechać na wojskową misję, żeby doświadczyć zespołu stresu pourazowego. Zmaga się z nim coraz więcej Polaków. Stresorem może być pukający do drzwi windykator czy bolesne rozstanie. Przybywa też osób z zaburzeniami lękowymi. O...
Żywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ile razy w tygodniu można jeść mięso? Poznaj aktualne zalecenia
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Dziecko kaszle w nocy? Pół godziny przed snem podaj mu łyżeczkę miodu
Już nasze prababcie miały rację – miód jest skuteczną bronią w walce z przeziębieniem. Łyżeczka miodu podana 30 minut przed snem zadziałają kojąco na błonę śluzową dziecka i wpłyną pozytywnie na jakość jego snu. Są na to dowody naukowe.
ProduktyŻywienie
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chroni przed rakiem i zapewnia młody wygląd. Ten owoc warto włączyć do codziennej diety
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
OdchudzanieŻywienieSkładniki odżywczeProdukty
Paulina Cywka
-
Tego nie wiesz o mrożonkach i konserwach. Sprawdź, które warto jeść
Nie ma jak świeży pomidor czy groszek prosto z krzaka. Jednak mrożone produkty i konserwy znów wracają do łask! Odkrycie brytyjskich naukowców dowodzi, że niektóre owoce i warzywa – zamrożone lub zakonserwowane – mogą być tak samo bogate...
ŻywienieBezpieczeństwo żywności
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Takich bananów nie powinniście jeść, mogą wam zaszkodzić. Istotny jest 1 szczegół
Niektórzy kupują tylko idealnie żółte banany, inni chętnie jedzą też te znacznie bardziej dojrzałe. One wszystkie są odpowiednie, dopóki nie występuje w nich mały szczegół, świadczący o tym, że mogą być niebezpieczne dla waszego zdrowia.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności
Joanna Biegaj
-
Znudziła ci się owsianka na śniadanie? Zastąp ją tymi płatkami
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Monika Witkowska
-
Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie
Choć udowodnione zostały właściwości kawy, które dobrze wpływają na nasz organizm, to są także minusy jej picia. Z pewnością nie należy przesadzać z ilością, ale trzeba też pamiętać o kilku innych zasadach – chodzi o połączenie kawy z...
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?
Właściwości lecznicze ziół pozwalają szybko uporać się z niestrawnością. Co więcej, zioła skutecznie wspierają pracę układu pokarmowego, zapobiegając wystąpieniu uciążliwych dolegliwości po ciężkostrawnym posiłku. Zobacz, jakie zioła na...
Żywienie
Alicja Kowalczyk
-
Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony
Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Napoje dietetyczne bywają zgubne. Nigdy nie łącz ich z alkoholem
Uwaga na miksowanie alkoholu z napojami typu light. To niebezpieczne połączenie – może odurzyć szybciej niż tradycyjny drink. A pijący nawet tego nie zauważy.
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwości
Owsianka na śniadanie to sposób na szybki, pyszny, ale przede wszystkim pożywny posiłek. Niestety w bardzo łatwy sposób można pozbawić płatki owsiane cennych wartości odżywczych. Zobacz, czego pod żadnym pozorem nie należy robić podczas...
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Truskawki na śniadanie? Dietetyczka poleca dwie najzdrowsze wersje. Wśród nich owsianka
Czy warto jeść truskawki na śniadanie? Jak najbardziej, ale niekoniecznie powinny to być truskawki ze śmietaną i z cukrem. Co dodać do owoców?
ŻywienieProdukty