-
Jelita to nasz „drugi mózg”, który może być kluczem w leczeniu depresji i zaburzeń psychicznych?
Jeśli chcemy mieć pojęcie o tym, jak działa ludzka psychika wcale nie powinniśmy skupiać się tylko na tym, jak działa nasz umysł. Naukowcy dostarczają nam coraz więcej dowodów na to, że w poszukiwaniu skutecznych metod leczenia depresji...
Żywienie -
11 produktów, które najlepiej obniżają cholesterol według naukowców z Harvardu
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie – głosi znane przysłowie. Jeśli mamy problem z nieprawidłowym poziomem cholesterolu, oprócz tych owoców warto włączyć do codziennej diety także kilka innych produktów polecanych...
Żywienie -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
PrzepisyŻywienie -
5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?
Mimozami jesień się zaczyna, a wraz z nią... sezon przeziębień i dużo częstszych niż wiosną i latem infekcji. Zamiast faszerować się mnóstwem suplementów, do kupna których przekonują nas kolejne reklamy, lepiej skupić się na prostej...
Żywienie -
Nabiał wcale nie jest tak szkodliwy dla serca, jak wcześniej sądzono. „Francuski paradoks” obala mit
Spożywanie serów, jogurtów, masła czy śmietany może chronić przed zawałem – twierdzą naukowcy. Najnowsze wyniki badań, które określono mianem „francuskiego paradoksu”, wskazują, że jedzenie pełnotłustego nabiału wbrew pozorom może...
Żywienie -
Śpisz mniej niż 7 godzin na dobę? W ciągu dnia częściej będziesz sięgać po niezdrowe przekąski
Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz – w świetle najnowszych badań naukowych należałoby jednak nieco zmodyfikować to popularne przysłowie. Okazuje się bowiem, że ilość i jakość snu może znacząco wpływać na nasze wybory żywieniowe w...
Żywienie -
Wysokie spożycie soli hamuje wzrost guzów nowotworowych? Zaskakujące odkrycie
To, co jest trucizną, czasami może być też lekiem. Badania na myszach laboratoryjnych wykazały, że dzięki zwiększeniu ilości soli w codziennej diecie można hamować wzrost guzów nowotworowych.
Żywienie -
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
Żywienie -
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
PrzepisyŻywienieMonika Piorun
Wideo -
Jak pomóc osobie z bulimią? „Jest kilka naprawdę skutecznych sposobów”
Osoba, która ma bulimię bardzo rzadko mówi o sobie, że jest chora. Raczej jest przekonana, że to kwestia słabej woli, że gdyby tylko chciała, nie objadałaby się. Trzeba sobie jednak jasno powiedzieć, że to jest choroba, i to taka, z...
ŻywienieDiety -
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser
Niektórym smakuje lepiej niż tradycyjne brownie, a wyjątkową wilgotność nadaje mu zwykła cukinia. Poznajcie prosty sposób na to, by przygotować pyszny smakołyk z tego warzywa.
PrzepisySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Uwaga! W popularnych suplementach diety wykryto rakotwórczy składnik. Ostrzeżenie GIS
W kilku seriach suplementów diety pojawił się tlenek etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia, a jego obecność jest niedozwolona w żywności na terenie Unii Europejskiej.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego mamy ochotę na podjadanie smakołyków? Odkryto nieznaną przyczynę
Schemat jest prosty – widzisz apetyczne jedzenie i niemal od razu czujesz się głodny – nawet jeśli teoretycznie jesteś syty i dopiero co się najadłeś. Z jakiego powodu tak się dzieje?
Żywienie -
Otyłość wcale nie wynika tylko z przejadania się. Przyczyną może być ten problem
Ważniejsza jest jakość, a nie ilość tego, co jemy na co dzień, a najlepszym sposobem na ustalenie przyczyn otyłości jest tzw. model węglowodanowo-insulinowy, za pomocą którego można dokładniej niż do tej pory kontrolować masę ciała –...
ŻywienieOdchudzanieMonika Piorun
-
Te bakterie w jelitach sprawiają, że... nie tyjesz! Nowe odkrycie może dokonać rewolucji
Nazywają się Prevotella, wchodzą w skład mikrobiomu jelitowego i mogą mieć spory wpływ na naszą sylwetkę. Wstępne wyniki badań naukowców z Seattle wskazują, że nasz organizm może dzięki nim pozbywać się nadmiaru zbędnych kilogramów.
ŻywienieOdchudzanie -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
PrzepisyŻywienie Wideo -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Bezglutenowy przepis na pieczone jabłka z cynamonem – lepsze niż szarlotka!
Zgłodniałeś? Zamiast szukać wymyślnych receptur na małe co nieco, skorzystaj z najprostszego i najsmaczniejszego rozwiązania. Obłędnie pyszne jabłka z odrobiną aromatycznego cynamonu mogą zasmakować ci bardziej niż tradycyjna szarlotka....
PrzepisyŻywienieOdchudzanie Wideo -
10 skutków ubocznych jedzenia fast food. Na co zwykle nie zwracasz uwagi?
Myślisz, że przez śmieciowe jedzenie tylko się tyje? Nic bardziej mylnego. Większość z nas w ogóle nie ma pojęcia o tym, jak szkodliwy jest nadmiar wysokoprzetworzonych produktów w codziennym pożywieniu – ich producentom wcale nie...
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika Piorun
-
Co oznacza zjadanie swojej wydzieliny... z nosa? To mukofagia – zaburzenie na tle emocjonalnym
Mukofagia to dość nietypowe zaburzenie łaknienia, które objawia się zjadaniem wydzieliny z nosa. Wyjaśniamy, czym jest mukofagia i co na temat tego zaburzenia sądzą naukowcy.
Żywienie