-
Nie wysypiasz się? Lepiej uważaj na słodycze!
Zastanawiasz się, jak ograniczyć apetyt na słodycze? Na początku dowiedz się, co może sprzyjać pojawieniu się ochoty na słodkie smakołyki.
OdchudzanieProduktyŻywienie Wideo -
Tych produktów spożywczych lepiej ze sobą nie łączyć
Co jeść razem, a co osobno? To pytanie, którego na ogół sobie nie zadajemy, decydując się jeść po prostu to, co lubimy. Niestety, ignorancja może nie wyjść nam na zdrowie.
Bezpieczeństwo żywnościDietyProduktySkładniki odżywczeŻywienie Wideo -
Błonnik reguluje pracę układu pokarmowego. Jedz te produkty, by uzyskać jeszcze lepszy efekt
Błonnik jest szczególnie dobry dla zdrowia naszego organizmu, zwłaszcza układu pokarmowego. W jakich produktach można go znaleźć?
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Przepis Moniki Mrozowskiej na zdrową pizzę margheritę
Monika Mrozowska już o dawna nie jest znana wyłącznie z serialu „Rodzina zastępcza”. Od kilku lat propaguje zdrowy styl życia, także poprzez dodawanie na swoim Instagramie przepisów na zdrowe odsłony znanych potraw.
ŻywienieProdukty -
Czujesz się przemęczony? Oto 5 zasad dotyczących prawidłowego odżywiania, które doda ci energii
W dobie pandemii coraz częściej zmęczenie daje nam się we znaki. Czy wiesz, że prawidłowe odżywianie może zapobiegać temu niekorzystnemu uczuciu? Wprowadź 5 zmian do swojej codziennej diety, by już wkrótce poczuć faktyczny przypływ energii.
Żywienie -
Dieta przeciwtrądzikowa: co warto jeść, a czego lepiej nie spożywać
Dieta przeciwtrądzikowa pozwala skutecznie uchronić się przed niechcianymi wykwitami. Także w wieku już całkiem dorosłym, jak zaznacza Anna Reguła, dietetyczka.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Przechowywanie i gotowanie ryżu. Najważniejsze informacje o tym, jak to robić
Ryż to jeden z ulubionych przez Polaków dodatków do dań. Jak go właściwie przechowywać i gotować? Na to pytanie odpowiada Jagna Niedzielska, ekspertka kuchni zero waste.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
6 bezbolesnych sposobów na częstsze picie wody
O tym, że należy pić dużo wody, wiemy chyba wszyscy. Wielu z nas jednak ona w ogóle nie smakuje, więc mamy z tym problem. Na szczęście istnieje 6 łatwych sposobów na przemycenie dodatkowych porcji wody w swojej diecie.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Odchudzasz się? Oto 5 pomysłów na niskokaloryczne kolacje
Kolacja dla niektórych jest posiłkiem, który mógłby nie istnieć. Ale spora część odchudzających się lubi zjeść coś wieczorem. Co jeść na kolację, by schudnąć?
OdchudzanieŻywienie -
Nie lubisz kaszy jaglanej? Wypróbuj przepis Ani Starmach na pyszną jaglankę!
Ania Starmach co jakiś czas publikuje na swoim Instagramie przepisy na różne zdrowe smakowitości. Tym razem dodała ten na jaglankę, które powinna przypaść do kulinarnego gustu niemal każdemu.
ŻywienieProdukty -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę i w czasie pandemii tęsknisz za kupowaniem jej w ulubionych miejscach „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
ŻywienieProdukty -
Silikonowe maty do pieczenia – hit czy kit? Rozwiewamy wątpliwości
Silikonowe maty do pieczenia zdają się być przełomowym wynalazkiem. Ułatwiają pieczenie i eliminują konieczność stosowania papieru. Ale czy faktycznie warto ich używać?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Dokonaj tych 4 prostych zmian w diecie, by zwalczyć stan zapalny
Przewlekły stan zapalny, w przeciwieństwie do krótkotrwałego, jest bardzo szkodliwy. Odpowiednie praktyki stylu życia, takie jak zmiany w diecie pomagają się z nim uporać.
DietyŻywienie -
Oto największe mity na temat cukru. Jak bardzo faktycznie nam szkodzi?
Jest kilka rzeczy, które wszyscy możemy powiedzieć na temat cukru. Po pierwsze, sprawia, że rzeczy smakują lepiej. A kolejne numery? To bardzo zagmatwana kwestia.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dieta najlepsza dla zdrowia serca: śródziemnomorska czy niskotłuszczowa? Starcie zdrowotnych gigantów
W niedawnych badaniach naukowcy porównali wpływ diety śródziemnomorskiej i niskotłuszczowej na kluczowe procesy biologiczne związane ze zdrowiem serca. Co zostało ustalone?
DietyŻywienie -
Co będziemy jeść w 2021 roku? 10 trendów żywieniowych
Rok 2020, przez epidemię COVID-19, wprowadził wiele zmian. Przede wszystkim zaczęliśmy bardziej dbać o swoje zdrowie. Czy więc w ciągu nadchodzących 12 miesięcy będziemy jeść przede wszystkim zdrową żywność?
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywności -
Te mity dotyczące zdrowego odżywiania zna wielu z nas. Wyjaśniamy, dlaczego nie warto w nie wierzyć
Zdrowe odżywianie to temat, który zaprząta głowy wielu z nas, zwłaszcza wraz z początkiem roku, gdy podejmujemy noworoczne postanowienia. Ale istnieje wokół niego szereg mitów, które czas obalić raz na zawsze.
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Jak nie powinna wyglądać dieta po świętach? Porady ekspertki
W zdrowym ciele zdrowy duch, ale przydałaby się i zdrowa głowa, zauważa Agnieszka Pocztarska, prowadzące profil Niekoniecznie Dietetycznie na Instagramie.
ŻywienieOdchudzanie -
Sól – nie taka zła, jak sądzimy. Jakie są jej rodzaje i właściwości?
Sól nie ma najlepszego PR-u. Dietetycy od lat ostrzegają, że jemy jej za dużo, co w konsekwencji prowadzi do nadciśnienia i problemów z sercem. Jednak trzymając się wytycznych, nie zaszkodzimy zdrowiu. Ile soli można bezpiecznie jeść...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienie Wideo -
Co zrobić z czerstwym chlebem? Kasia Wągrowska podpowiada
Kasia Wągrowska to autorka książki „Życie zero waste”, specjalistka od spraw niemarnowania żywności. Tym razem doradza, co zrobić z czerstwym chlebem.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Zacznij rok na słodko – z przepisem na mus czekoladowy od Ani Starmach
Ania Starmach na bieżąco publikuje w swoich mediach społecznościowych przepisy na różne pyszności. Tym razem poleca ten na mus czekoladowy.
ŻywienieProdukty