-
Grzaniec nie dla każdego dobry. Kto nie powinien pić grzanego wina?
W mroźny dzień chcesz rozgrzać się aromatycznym grzańcem? Lekarz ostrzega: – To złudne uczucie ciepła.
Produkty -
Groźna bakteria w popularnych słodyczach. To drugi taki przypadek w tym roku. GIS alarmuje
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii popularnych słodyczy. Powód? Skażenie produktów groźną bakterią. To już drugi taki przypadek w tym roku.
Żywienie -
GIS wycofuje ze sklepów popularne słodycze. Ich spożycie grozi zatruciem pokarmowym
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu ze sprzedaży dwóch partii chałwy. W popularnych słodyczach wykryto w niebezpieczną bakterię.
ProduktyŻywienie -
Zmarła znana „Profesor Zdrówko”. „Do kogo zadzwonię z prośbą o radę?”
Dziennikarka Katarzyna Bosacka poinformowała o śmierci znanej lekarki, profesor Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej.
Żywienie -
Groźne „świecące mandarynki”. Specjalistka ostrzega przed niebezpieczną modą
„Zrobiliśmy z mandarynki Marsa, a potem ją zjedliśmy” – chwalą się ludzie w Internecie, a prof. Katarzyna Siuzdak ostrzega: „to się może źle skończyć”.
-
„Shot konopny” wycofywany ze sklepów. Za dużo THC
Suplement diety (nazywany „shotem konopnym”) jest wycofywany ze sklepów. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed „istotnym zagrożeniem dla zdrowia”.
Produkty -
Sanepid wycofuje chipsy warzywne ze sklepów. „Zagrożenie dla zdrowia”
Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wycofuje partię chipsów warzywnych ze sklepów. Powód? W produkcie stwierdzono wysoki poziom toksycznej substancji.
Produkty -
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Na liście krokiety rybne i ryba w occie
Został ci smażony karp po świętach? Jeśli nie masz ochoty na dojadanie smażonej ryby, wykorzystaj ją do zrobienia pysznych krokietów, zapiekanki czy rybnych pulpetów. Karpia można też zamrozić – podpowiadamy jak.
PrzepisyProdukty -
Bakterie probiotyczne – funkcje, rodzaje, szczepy. Jaki probiotyk wybrać?
Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Przyczyniają się m.in. do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego oraz zapobiegają nadmiernemu rozrostowi chorobotwórczych drobnoustrojów, które w odpowiednich...
Składniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Mrożenie, wekowanie, ale nie tylko
Niektóre świąteczne potrawy można mrozić, część można zawekować. Ale jest jeszcze jeden sposób na poradzenie sobie z nadmiarem jedzenia.
Produkty -
Jak długo jedzenie może stać na stole? Złamanie tej zasady grozi zatruciem
Przy świątecznym stole w towarzystwie bliskich można siedzieć godzinami. Ale samo jedzenie na stole nie powinno leżeć zbyt długo. Sanepid wskazuje konkretny czas.
Żywienie -
Lek na potencję w miodzie. GIS wycofuje produkt ze sklepów
W produkcie, który miał zawierać jedynie naturalne składniki, znaleziono syldenafil, który jest popularnym składnikiem leków na potencję. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Produkty -
Produkty wege mylą klientów. Są wyniki kontroli majonezów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych (IJHARS) skontrolowała musztardy, majonezy i sosy majonezowe. Po kontroli posypały się kary.
Produkty -
Tani karp w Biedronce i Lidlu. Jak przechowywać karpia w lodówce?
Zarówno Biedronka jak i Lidl kuszą w weekend z niedzielą handlową promocjami na karpia. Taniego karpia kupicie w obu marketach. My podpowiadamy, jak przechowywać świeżego karpia.
Produkty -
Trzymasz jedzenie w pudełkach po lodach i margarynie? Specjaliści ostrzegają
Mrożenie różnych produktów czy trzymanie ich w lodówce w pudełkach po lodach i margarynie dla wielu osób może być czymś oczywistym. Specjaliści jednak zdecydowanie odradzają takie praktyki. Tego typu pojemniki nie nadają się do...
Produkty -
Mięso z Niemiec sprzedawane jako polskie, przeterminowane produkty. Są wyniki kontroli w sklepach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała wyniki kontroli produktów sprzedawanych luzem – mięs, wędlin i serów. Nieprawidłowości stwierdzono w ponad połowie sklepów.
Produkty -
Te chipsy są śmiertelnie niebezpieczne. W Polsce wciąż można je kupić!
W polskich sklepach internetowych wciąż można kupić bardzo pikantne chipsy, które zdobyły popularność za sprawą TikToka. Zawierają niebezpieczną kapsaicynę, która może wywołać reakcję alergiczną i doprowadzić nawet do śmierci.
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Papier do pieczenia może być toksyczny, jeśli źle go używasz. Unikaj tych błędów
Papier do pieczenia to nieodłączny element wyposażenia polskich kuchni. Niewłaściwie użytkowany może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Zobacz, jakich błędów unikać i dlaczego.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Nie chciała marnować żywności, więc odkrajała pleśń i jadła resztki produktów. Na co się narażała?
Nasza czytelniczka Joanna uważa, że produktów spożywczych nie powinno się marnować. Kiedy na marchewce, selerze, pomarańczach czy chlebie widziała plamki pleśni, odkrajała ten fragment, a resztę zjadała. Nie miała pojęcia, co jej grozi.
Żywienie -
Przeczytaj, zanim kupisz karpia. Jak sprawdzić, czy ryba była mrożona?
W sklepach pojawiły się pierwsze karpie, a my podpowiadamy, jak czytać etykiety na rybach i jakie informacje sprzedawca musi podać. Jak oznaczone są ryby wcześniej mrożone?
Produkty -
Nie więcej niż 4 cukierki dziennie. Jaka dawka cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
Cukier spożywany w nadmiarze szkodzi. Od niego tyjemy i czujemy się kiepsko. Jednak węglowodany są też potrzebne, ponieważ czerpiemy z nich energię. Jaka dawka cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
Składniki odżywczeProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nie rób tego z orzechami włoskimi! Tracą wtedy najcenniejsze właściwości
Eksperci potwierdzają, że orzechy włoskie to najzdrowsze orzechy świata. Jednak, aby ich działanie było w pełni skuteczne, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jeśli je zlekceważymy, moc orzechów znacząco osłabnie.
ProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nawet niewielkie ilości czerwonego wina mogą wywołać ból głowy. Naukowcy wiedzą dlaczego
Niektóre osoby po wypiciu nawet małej lampki czerwonego wina cierpią na ból głowy, podczas gdy inne alkohole nie wywołują u nich takiego efektu. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego znaleźli odpowiedź, dlaczego tak się dzieje....
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Czy można gotować wodę dwa razy? Odpowiedź może zaskoczyć
Nie wolno gotować dwa razy tej samej wody, bo staje się toksyczna – to dość popularne twierdzenie. Czy jednak jest zgodne z prawdą? Wyjaśniamy.
Produkty