-
Jak zagęścić zupę krem? Tego sposobu prawdopodobnie nie znaliście
Lubisz zupy kremy? Ten przepis jest dla ciebie. Jeśli raz spróbujesz, jesteśmy pewni, że będziesz wracać do tego sposobu. Potrzebujesz ziemniaki, cebulę i białe wino.
ProduktyPrzepisy -
Włosi zszokowani polskim nawykiem. Nie wyrzucajcie skórek parmezanu!
To, co Polacy wyrzucają, we Włoszech można kupić na kilogramy. Chodzi o skórki parmezanu. Włosi nie marnują ani okruszka. Podpowiadamy, w jaki sposób można je wykorzystać.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kawa z pieprzem zadziała jak spalacz tłuszczu. Oryginalny napój na rozkręcenie metabolizmu
Kawa z pieprzem? To połączenie może wydawać się dziwne, ale gwarantujemy: nie tylko dobrze smakuje, ale rozgrzewa i pobudza metabolizm.
PrzepisyProduktyOdchudzanie -
Jak obrać czosnek? Trzy sposoby na łatwe obieranie czosnku
Obieranie czosnku to – zdaniem wielu – jedna z najbardziej nielubianych czynności w kuchni. Są jednak sposoby, które sprawią, że będzie to łatwe i szybkie.
ProduktyPrzepisy -
Jak sprawdzić, czy dynia jest dojrzała? Wystarczy w nią zapukać
Chcesz kupić idealną dynię i przygotować z niej pyszny posiłek? Nie wystarczy na nią popatrzeć, aby ocenić, czy jest dojrzała. Warto zastosować też inny sprawdzony sposób.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Mleko z miodem i czosnkiem – na co pomaga? Poznaj przepis
Mleko z miodem i czosnkiem to jeden z domowych sposobów na przeziębienie. Ta specyficzna w smaku mikstura jest naturalnym remedium m.in. na uporczywy kaszel i drapanie w gardle. Sprawdźmy, co sprawia, że mleko z czosnkiem i miodem...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Połącz siemię lniane z imbirem. Napój na odchudzanie i wzmocnienie odporności
Siemię lniane i świeży imbir? Połącz te składniki w pysznych koktajlach. Można je zrobić na kilka sposobów. Każdy doda energii, rozgrzeje i poprawi metabolizm.
PrzepisyProdukty -
Jak pokroić mango w kostkę? Jest na to prosty sposób
Krojenie mango będzie bajecznie proste, jeśli zastosujesz jeden prosty trik. Podpowiadamy, jak łatwo pokroić mango w kostkę, ale też jak usunąć pestkę z mango.
PrzepisyProdukty -
Tymianek na kaszel – czy to działa? Poznaj przepis na napar z tymianku
Ziele tymianku od wieków stosowane jest na układ oddechowy. Z jego właściwości korzystają nie tylko zwolennicy medycyny naturalnej, ale także lekarze – tymianek znajduje się m.in. w składzie dostępnych w aptekach syropów na kaszel suchy...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak zrobić pieczone jabłka? Prosty i zdrowy deser na jesienne dni
Pieczone jabłka to prosty pomysł na rozgrzewający, pyszny i zarazem zdrowy deser. Można je zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyProdukty -
Mango i kardamon to miks, który wysysa tłuszcz. Przepis na indyjski koktajl odchudzający
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
OdchudzanieProduktyPrzepisySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Dyniowe masełko do chleba. Jak zrobić pastę kanapkową z dyni?
Dyniowe masełko to pyszne połączenie dyni i masła orzechowego. Taka pasta kanapkowa z dyni jest idealna do grzanek i kanapek.
PrzepisyProdukty -
Maślak pstry. Co można z niego zrobić i czy trzeba obierać go ze skórki?
Maślak pstry, nazywany także bagniakiem, miodówką, twardzioszkiem i jakubem, to grzyb jadalny dość często występujący w polskich lasach. Wielu grzybiarzy zastanawia się, jak go wykorzystać. Podpowiadamy.
ProduktyPrzepisy -
Najprostsza wersja szarlotki. Wystarczą tylko dwa składniki
Kochasz szarlotkę, a nie masz czasu na robienie ciasta? Wykorzystaj ten pomysł, a pyszny jabłecznik zrobisz w niewiele więcej, niż pół godziny.
PrzepisyProdukty -
Guma guar (E412) – zastosowanie, właściwości, wpływ na zdrowie
Guma guar to jeden z dodatków stosowanych w przemyśle spożywczym. Ma właściwości żelujące i stabilizujące, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie podczas produkcji żywności i jest powszechnie stosowana w innych gałęziach...
ProduktyBezpieczeństwo żywnościAlicja Kowalczyk
-
Pieczone bataty z sosem limonkowym. Kucharz: Ten przepis sprawi, że zakochacie się w batatach
To najprostszy przepis na bataty – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na pieczone bataty specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Anyż gwiaździsty (gwiazdkowy) – właściwości i zastosowanie. Co łączy go z anyżkiem?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Obłędna szarlotka na kruchym cieście. Sprawdzony przepis
Szarlotka na kruchym cieście to wypiek, który lubi praktycznie każdy. Zresztą trudno się temu dziwić. Ten deser obłędnie smakuje, a w dodatku jest stosunkowo prosty w przygotowaniu. Chcesz się o tym przekonać? Wypróbuj nasz przepis na...
ProduktyPrzepisyŻywieniePaulina Cywka
-
Przepis na mleko dyniowe. Rozgrzewa i wymiata toksyny z organizmu
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Najlepsza szarlotka z budyniem. Przepis, który zawsze wychodzi
Szarlotka z budyniem to deser, który sprawdzi się na każdą okazję. Jej zrobienie nie jest też wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Gwarantujemy, że ciasto smakuje bajecznie.
ProduktyPrzepisyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak ubić na sztywno pianę z białek? Nie popełnij tych błędów
Ubijanie białek to, wydawałoby się, jedna z najprostszych czynności w kuchni. Dlaczego jednak piana z białek nie zawsze wychodzi idealnie sztywna? Sprawdź, czy nie popełniasz tych błędów.
ProduktyPrzepisy