-
Woda cynamonowa z jabłkiem. Idealna na jesienny detoks
Woda cynamonowa z jabłkiem świetnie smakuje i jest pełna drogocennych dla organizmu składników. Wspomaga odchudzanie i jest idealna jako zdrowy napój podczas detoksu. Można ją zrobić na kilka sposobów.
PrzepisyOdchudzanieProdukty -
Herbata a mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę. Po jaki napar sięgać?
Zastanawiasz się, dlaczego warto pić herbatę? Świetnie smakuje, szybko gasi pragnienie i zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ale to jeszcze nie koniec zalet napoju. Naukowcy dokonali ostatnio zaskakującego odkrycia.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Przepis na dyniowe gnocchi. Kucharz: Niebo istnieje!
Dyniowe gnocchi to jesienny klasyk. To po prostu włoskie kopytka z dodatkiem dyni. – Podajcie je z masłem szałwiowym i nic więcej nie trzeba – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Pigwowiec do herbaty. Jak go przygotować?
Owoce pigwowca to jesienny przysmak, który zyskuje na popularności. Zresztą nie bez powodu. Są pyszne, a w dodatku zdrowe. Świetnie komponują się z ziołowymi naparami. Zobacz, jak zrobić pigwowca do herbaty.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka
-
Tofu – co to jest, rodzaje, jak je jeść i jaki ma wpływ na zdrowie
Tofu to rodzaj twarogu, który otrzymywany jest z mleka sojowego. Produkt ten stanowi podstawowe źródło białka w diecie mieszkańców krajów azjatyckich. Warto poznać wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze tofu, bo ten i inne produkty...
ProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Nasiona chia – jak je przygotować, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Wysokie wartości odżywcze i właściwości lecznicze nasion chia sprawiają, że cieszą się one popularnością na całym...
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Zastąp cytrynę pigwą! Wspomaga odchudzanie i odporność
Owoce pigwy mogą być nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i budowania odporności. Nie bez powodu pigwa nazywana jest polską cytryną. Jak ją stosować?
OdchudzanieProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Ten składnik w kawie budzi kontrowersje. Czy warto pić oleato?
Coraz częściej odchodzi się od picia „czystej” kawy i wzbogaca „małą czarną” różnymi dodatkami. Niektóre z nich zaskakują. Tak jest w przypadku picia kawy z oliwą z oliwek. Zobacz, dlaczego ten dodatek może okazać się złym wyborem.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Czy można jeść niedojrzałe awokado?
Niedojrzałe awokado jest nie tylko twarde, ale też gorzkie w smaku. Co jednak, gdy kupicie takie w sklepie? Tłumaczymy, w jaki sposób przyspieszyć dojrzewanie awokado.
ProduktyŻywienieJoanna Biegaj
-
Jak zrobić ziemniaczany farsz do pierogów? To wcale nie muszą być ruskie
Farsz z ziemniakami do pierogów najczęściej kojarzy się z pierogami ruskimi. Jeśli znudziła ci się ta opcja, wypróbuj nasze pomysły na farsze z ziemniakami.
PrzepisyProdukty -
Jak zrobić cukier cynamonowy? Jest idealny do kawy i ciast
Cukier cynamonowy to doskonały dodatek do kawy oraz wszelkiego rodzaju wypieków. Domowy cukier z cynamonem zrobisz w minutę.
PrzepisyProdukty -
Napar z siemienia lnianego na kaszel. Jak go zrobić?
Napar z siemienia lnianego jest dobry na kaszel. Brzmi niewiarygodnie? A jednak. Ten niepozorny napój może pomóc w walce z przykrymi objawami przeziębienia i grypy. Zobacz, jak zrobić i stosować napar z siemienia lnianego.
ŻywienieProduktyPaulina Cywka
-
Jak wybrać dobrą cytrynę? Zwróć uwagę na te szczegóły, a cytryna będzie soczysta
Cytryna cytrynie nierówna – jak wybrać tę świeżą i soczystą? Który owoc bardziej nadaje się do wyciskania soku, a który do ścierania skórki? Podpowiadamy, jak wybrać idealne cytryny.
ŻywienieProduktyBezpieczeństwo żywnościAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak zrobić domową coca-colę? Prosty przepis na orzeźwiający napój
Domowa coca-cola to napój prawie identyczny w smaku do tej, którą możemy kupić w sklepie. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
ProduktyPrzepisyJoanna Biegaj
-
Banany – skąd pochodzą, dlaczego warto je jeść, ile mają kalorii i jak przyspieszyć ich dojrzewanie
Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców egzotycznych. Ich przyjemny smak, wysokie wartości odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że często goszczą w diecie mieszkańców każdego zakątka globu. Banany można jeść nie tylko...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Kremowa owsianka z dynią. Może być śniadaniem albo deserem
Owsianka z dynią to prosty sposób na pożywne, jesienne śniadanie. Ale taka owsianka może też być podana jako zdrowy deser.
PrzepisyProdukty -
Popularne parówki wycofywane ze sklepów. To kolejne ostrzeżenie GIS
Partia popularnych parówek jest wycofywana z rynku. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie – uważać muszą alergicy. To już drugi produkt wycofany w ostatnim czasie tego samego powodu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Róża ucierana z cukrem. Przepis na pyszną przekąskę
Róża ucierana z cukrem to prawdziwy przysmak. Choć róża jest znana ze swoich walorów wizualnych, to niewiele osób wie, że ten piękny kwiat znajduje też kulinarne zastosowanie. Radzimy, jak zrobić różę ucieraną z cukrem i do czego ją...
ProduktyPrzepisyPaulina Cywka
-
Dieta na zimne stopy i dłonie. Co jeść na lepsze krążenie?
Czy istnieje dieta, dzięki której można rozgrzać lodowate dłonie i stopy? Są patenty, dzięki którym poprawimy krążenie i podniesiemy temperaturę całego ciała.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywczeAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? Proste triki na pyszne ciasto
Jak uniknąć zakalca w szarlotce? To pytanie zadają sobie zwłaszcza osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Skorzystajcie z naszych wskazówek, a ciasto wyjdzie pyszne.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Jabłko – właściwości, wartości odżywcze, odmiany
Jabłko to owoc, który w korzystny sposób wpływa na stan zdrowia. Jedząc jabłka codziennie, możemy usprawnić funkcjonowanie wielu narządów i układów, zwiększyć odporność organizmu, a także zadbać o figurę i urodę. Jakie właściwości...
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeMaja Błaszczyk