-
Narwij tych kwiatów teraz, a zimą sobie podziękujesz. Jak działa dziewanna?
Żółte kwiaty oblepiające wysokie łodygi – to właśnie dziewanna. Roślina nie tylko wygląda efektownie. Kwiaty dziewanny to bardzo cenny surowiec w zielarstwie.
ProduktyŻywieniePrzepisy -
Różowa lawendowa lemoniada hitem wakacji. Orzeźwia i działa uspokajająco. Jak ją zrobić?
Ten napój wygląda jak ekskluzywny drink, mimo że nie zawiera ani grama alkoholu. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim skutecznie orzeźwia i działa uspokajająco. Podpowiadamy, w jaki sposób przygotować domową lawendową...
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chcesz pozbyć się zaparć w naturalny sposób? Jedz agrest
Trwa sezon na agrest. Te niepozornie wyglądające owoce powinny włączyć do jadłospisu zwłaszcza osoby, które mają problem z zaparciami. Regularne ich spożywanie pomoże rozwiązać problem. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma agrest.
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Dodawaj lubczyk do zup, sałatek i napojów. Wypróbuj przepis na zdrową zupę
Lubczyk był uznawany w medycynie ludowej za afrodyzjak, ale to nie jedyna zaleta tej rośliny. Badania potwierdzają, że ma też szereg właściwości prozdrowotnych. Wspomaga leczenie dolegliwości układu moczowego oraz trawienie, zapobiegając...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ciasto owocowe na kefirze. Możesz dodać dowolne owoce
Ciasto na kefirze jest delikatne, ładnie wyrasta i robi się je bardzo łatwo. Do takiego ciasta możesz wykorzystać dowolne sezonowe owoce.
PrzepisyProdukty -
Jagodzianki z dużą ilością jagód. Sprawdzony przepis
Miękkie, pachnące i pełne soczystych jagód. Takie są jagodzianki z tego przepisu. Najlepiej zrobić je teraz, ze świeżych owoców, kiedy sezon na jagody w pełni.
PrzepisyProdukty -
Tej kapusty używaj nie tylko do gołąbków. Jedz ją regularnie i ciesz się dłuższym życiem
Można z niej zrobić zupę, kotlety, surówkę czy zapiekankę, ale w Polsce najczęściej wykorzystuje się ją do gołąbków. Mowa o kapuście włoskiej, której regularne spożywanie może uchronić przed nowotworem i zapewnić dłuższe życie.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Chipsy ze skórek z bobu. Dowiedz się, jak przygotować zdrową przekąskę
Trwa sezon na bób. To niezwykle zdrowe warzywo, za którym wiele osób przepada. Nie wszyscy jedzą bób ze skórką. Jednak skórek nie warto wyrzucać. Można zrobić z nich pyszne chipsy. Wypróbuj prosty przepis.
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
To popularny błąd podczas robienia mizerii, zdarza się najlepszym kucharkom. Ważny jest 1 szczegół
Mizeria to doskonała sałatka na lato, gdy trwa sezon na świeże ogórki. Wystrzegajcie się jednak banalnego błędu podczas jej przygotowywania – w ten sposób możecie popsuć cały smak.
ŻywienieProduktyJoanna Biegaj
-
Wprowadź więcej błonnika do swojego jadłospisu. Zobacz, które warzywa i owoce są bogate w błonnik
Błonnik pomaga schudnąć i zmniejsza apetyt, zapobiega też zaparciom, reguluje pracę jelit i poprawia trawienie. W lecie łatwiej zwiększyć jego ilość w diecie, gdyż obfitują w niego sezonowe warzywa i owoce. Sprawdź, które są bogate w...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Szkło w napojach owocowych. GIS ostrzega konsumentów
Jeśli masz ten napój w domu, lepiej go zwróć do sklepu. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Chcesz w ekspresowym tempie zrzucić 2 kilogramy? Pomoże ci herbatka baletnicy
Herbatka baletnicy to napar z dwóch ziół, który wspomaga trawienie i ma działanie przeczyszczające. Działa też odwadniająco, dzięki czemu w ekspresowym tempie, można obniżyć wagę. Ma też inne prozdrowotne właściwości, ale nie powinno się...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Ten napar wzmacnia organizm i przyspiesza odchudzanie. Pij go codziennie
Jagody goji, z których proponujemy przyrządzić napar, określane są mianem superżywności. Są pełne witamin, składników mineralnych i innych cennych dla organizmu substancji. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę mózgu,...
OdchudzanieProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Jak zrobić idealny dżem truskawkowy? Sekretem jest jeden składnik
Kupne dżemy nigdy nie będą tak dobre, jak te przyrządzone samodzielnie. Szczyt sezonu na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatni dzwonek, aby wykorzystać te owoce i zrobić z nich pyszny dżem.
PrzepisyProdukty -
To najlepsze owoce do mrożenia. Jak dobrze zamrozić jagody?
Leśne czarne jagody to owoce, które bardzo łatwo zachować na kolejne miesiące dzięki mrożeniu. Aby dobrze zamrozić jagody, warto pamiętać o kilku zasadach.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Orzeźwiający sok arbuzowy. Aby go zrobić wystarczy zwykły blender
Sok arbuzowy to efektowny napój, który zrobisz w kilka chwil. Nie potrzebujesz żadnych finezyjnych wyciskarek czy sokowirówek. Wystarczy zwykły blender.
ProduktyPrzepisy -
Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami. Tak smakują wakacje
Nie ma chyba bardziej letniego, wakacyjnego dania, niż tradycyjne pierogi z jagodami. Ich zrobienie jest odrobinę pracochłonne, ale wcale nie wymaga wielkiej wprawy.
PrzepisyProdukty -
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu
Nie masz pomysłu, jak wykorzystać włoską burratę? Podaj ją w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorków i oliwy bazyliowej. – Niebo w gębie! – zachwala Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
PrzepisyProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepis
Zależnie od pogody zielone orzechy włoskie zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Orzech musi być miękki. Stopień dojrzewania sprawdzimy, wbijając dużą igłę lub wykałaczkę w owoc. Jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok –...
ProduktyPrzepisyMonika Witkowska
-
Przepis na ten deser bije na TikToku rekordy popularności. Cafe Affogato jest idealne na upały
Caffe Affogato to lody zatopione w kawie, a konkretnie w espresso. Przepis na ten deser pochodzi z Włoch, a nazwa wzięła się od czasownika affogare, który znaczy zatopić. Pokochają go z pewnością miłośnicy kawy, bo właśnie na niej opiera...
PrzepisyProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Sok z aloesu oczyszcza jelita i odchudza. Zalety i przeciwwskazania do jego stosowania
Sok z aloesu ma szereg prozdrowotnych właściwości. Można go pić, żeby wzmocnić organizm, poprawić trawienie, obniżyć poziom cholesterolu, a przy okazji schudnąć. Aloes przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga oczyszczanie organizmu....
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska