-
Grzane wino na zimowe wieczory i... na przeziębienie. Jak zrobić grzańca?
Grzane wino, oczywiście spożywane z umiarem, rozgrzewa zimne dni i umila długie wieczory. Jak zrobić grzańca z imbirem i pomarańczą i jakie ma on właściwości zdrowotne?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak przechowywać jajka? Ten błąd popełnia wiele osób
Okazuje się, że pomimo specjalnych pojemniczków na jajka, nie powinno się przechowywać ich na drzwiczkach lodówek.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Kurkuma – skutki uboczne. Czy kurkuma pomaga na wątrobę i żołądek?
Kurkuma to popularna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i usprawniającym trawienie. Jakie mogą być jej działania niepożądane?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Czy herbata jest zdrowa? Wady i zalety picia herbaty
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jakie ma właściwości i czy herbata jest zdrowa?
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Czy jadalnym grzybem można się zatruć? Quiz dla grzybiarzy-amatorów
Myślisz, że wiesz o grzybach niemalże wszystko? Rozwiąż ten quiz i sprawdź swoje możliwości!
Bezpieczeństwo żywnościProdukty Quiz -
Instant, mielona czy bezkofeinowa? Naukowcy wiedzą, która kawa jest najzdrowsza
Kawa przedłuża życie – taki główny wniosek płynie z badań przeprowadzonych przez zespół z Australii. Naukowcy sprawdzili też, która kawa ma największe właściwości zdrowotne: instant, mielona czy bezkofeinowa.
Produkty -
Prof. Stachowska krytycznie o popularnej diecie odchudzającej. Apeluje do „osób z siłki”
Prof. Ewa Stachowska, ekspertka żywienia, przestrzega w mediach społecznościowych przed dietą Dukana i ogólnie dietami wysokobiałkowymi. Odniosła się też do popularnych suplementów przyjmowanych najczęściej przez osoby trenujące na siłowni.
DietyProdukty -
Taką kawę najbardziej lubią Polacy. Ale czy to zdrowe połączenie?
Polacy najbardziej lubią kawę z mlekiem i taką piją najczęściej. Ale eksperci podkreślają, że dodatki do kawy mogą sprawić, że ulubiony napój trzeba traktować jak kaloryczny posiłek.
Produkty -
Czy superżywność naprawdę jest super? Ekspert wyjaśnia
Można powiedzieć, że nie ma tygodnia, aby superżywnością nie ogłoszono kolejnych produktów. Teraz na topie są m.in. jarmuż, komosa, kurkuma czy nasiona chia.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Tapioka – bezglutenowy zamiennik tradycyjnej mąki. Jakie ma właściwości?
Tapioka jest produktem dostarczającym opornej skrobi, ale niewielu składników odżywczych. Jakie są jej właściwości zdrowotne? Jak gotować i gdzie kupić tapiokę?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Panga pełna toksyn i antybiotyków? Poznaj prawdę o pandze
Panga to słodkowodna ryba, która często gości na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jest bardzo niezdrowa.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy grzyby przed gotowaniem należy umyć? Obalamy popularny mit
Przyjęło się, że grzybów kupionych w sklepie nie trzeba już myć, ponieważ zostały wstępnie oczyszczone. Czy to prawda?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Minerały w diecie – jakie pełnią funkcje i co jest ich źródłem?
Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinniśmy zadbać o ich właściwą podaż w codziennej diecie. Do składników mineralnych zaliczamy makroelementy, czyli pierwiastki główne i mikroelementy, czyli...
Składniki odżywczeProduktyMaja Błaszczyk
-
Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie. Jak długo trwa przeziębienie?
Przeziębienie to infekcja wirusowa, która objawia się katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Jak wyleczyć przeziębienie?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo -
Czym zastąpić ocet ryżowy? Top 5 zamienników octu ryżowego
Ocet ryżowy wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej, m.in. do przygotowywania sushi. Czym zastąpić ocet ryżowy?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Gruszka właściwości – czy gruszki są zdrowe?
Gruszki to owoce, które mają mnóstwo witamin i waGruszki to soczyste owoce, które mają cenne właściwości prozdrowotne. Jakie witaminy zawierają gruszki?rtości odżywczych. Ale czy każdy może je jeść?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Ten napar zwalczy uczucie pełności w żołądku. Zrobisz go w kilka minut
Uczucie pełności w żołądku może być bardzo nieprzyjemne i powodować bóle brzucha. Jak się go pozbyć?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Kawa z żołędzi nie podrażnia żołądka. Jakie jeszcze ma właściwości?
Kawa z żołędzi jest bezpieczna dla osób cierpiących na choroby żołądka i jelit. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Żelatyna na stawy – czy działa? Poznaj jej właściwości i sposób przygotowania
Żelatyna od dawna stosowana jest w celu poprawy zdrowia i funkcjonowania stawów. Domowa kuracja żelatyną pozwala zredukować dolegliwości bólowe, a także zwiększa ruchomość stawów, która ulega ograniczeniu na skutek przeciążenia,...
Produkty -
Anginka – roślina, z której przygotowuje się napar na przeziębienie i zapalenie ucha
Anginka to odmiana geranium, której właściwości zdrowotne są znane od dawna. Na jakie choroby pomaga?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Najczęściej powodem interwencji są... „grzyby podwórkowe”. Jak nie zatruć się grzybami?
Nie chcesz, żeby dziecko zatruło się grzybami? Nie dawaj mu ich wcale – radzi lekarz. A grzyboznawca uważa, że największy grzech grzybiarzy to brak zwracania uwagi na szczegóły i tłumaczy, dlaczego lepiej grzyby wykręcać. O czym trzeba...
Bezpieczeństwo żywnościProduktyKatarzyna Świerczyńska