-
Jak prawidłowo kroić mięso? Mój tata wyjaśnił mi, że jeden banalny błąd może wszystko popsuć
Krojenie mięsa jest jedną z najczęściej wykonywanych czynności w kuchni. Nie każdy jednak wie, jak tak naprawdę powinno się to robić. Tłumaczymy więc, jak prawidłowo kroić mięso.
ProduktyŻywienie
-
Jak przechowywać rukolę, żeby była dłużej świeża? Siostra „wypunktowała” mi błędy, które popełniam
Rukola, jeśli jest przechowywana w odpowiedni sposób, będzie się nadawać do jedzenia nawet przez około tydzień czasu. Podpowiadamy, co zrobić, żeby dłużej cieszyć się jej świeżością.
ProduktyŻywienie
-
Ta rozgrzewająca owsianka to idealne śniadanie na mroźne dni. Dzięki niej pokochałam poranki
Rozgrzewająca owsianka umili wam zimowe poranki. Jest naprawdę szybka i prosta w przygotowaniu. Dzięki specjalnym przyprawom smakuje doskonale, ja zakochałam się w tej wersji owsianki.
ProduktyŻywienie
-
Żydowska zapiekanka z ziemniaków jest sto razy lepsza od klasycznej. Kugel to moja ulubiona potrawa
Kugel pokochają wszyscy miłośnicy zapiekanek. Tłumaczymy, z czego składa się ta potrawa i jak ją przygotować, by wyszła cudownie smaczna.
PrzepisyProdukty
-
Większość osób dodaje ten składnik do ziemniaków. Ja „doprawiam” nim kawę, a boczki znikają
Kawa i zioła to niecodzienny, ale bardzo udany „duet”. Docenią go nie tylko smakosze „małej czarnej”, lecz również osoby, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wypróbujcie zaproponowane połączenie, a nie pożałujecie. Efekty...
OdchudzanieŻywienieProdukty
Paulina Cywka
-
Jak ugotować kaszę mannę bez grudek? Banalnie prosty sposób, a wie o nim tak mało osób
Kasza manna na mleku lub wodzie to świetna propozycja na pożywną kolację oraz śniadanie. Tłumaczymy, co zrobić, by nie było w niej grudek. W ten sposób będzie smaczniejsza, ale też bardziej apetyczna.
ProduktyPrzepisy
-
Olej pryska z patelni podczas smażenia? Ten prosty patent pozwoli temu zapobiec
Olej pryskający z patelni może skutecznie utrudnić smażenie kotletów mielonych, schabowych czy innych potraw. Taki „niesforny tłuszcz” bywa też bardzo niebezpieczny. Zobaczcie, jak go „okiełznać”.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Nie wyrzucajcie obierek z jabłek. Byłam w szoku, gdy babcia pokazała mi, jak je wykorzystać
Od razu po obraniu jabłek otwieracie kosz i pozbywacie się obierek? Tak naprawdę wyrzucacie „cenny skarb”, który z powodzeniem możecie wykorzystać. Tłumaczymy, w jaki sposób to zrobić.
ProduktyPrzepisy
-
W czym tkwi sekret chrupiących mielonych? Poznajcie trik mojej mamy. Zawsze się sprawdza
Jak zrobić chrupiące kotlety mielone? Kiedyś zadałam to pytanie mamie. W odpowiedzi zdradziła mi swój sekretny patent. Jest prosty, szybki i nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów. Wystarczy dodać do tradycyjnej panierki jeden składnik....
PrzepisyProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Co zamiast masła do purée z ziemniaków? Trik jak z najlepszej restauracji zdradził mi znajomy kucharz
Cudownie kremowe purée z ziemniaków to jeden z najlepszych dodatków do obiadu. Znamy trik, jak przyrządzić tę potrawę, by smakowała jeszcze lepiej niż z użyciem masła. Sprawdźcie, czym je zastąpić.
ProduktyPrzepisy
-
Co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotleta schabowego? Trik mojej mamy zawsze działa
Sekretem pysznych kotletów schabowych jest między innymi doskonała panierka. Ważne jest nie tylko to, by była chrupiąca, ale również, żeby nie odklejała się od mięsa po usmażeniu. Tłumaczymy, jak uzyskać najlepszy efekt.
PrzepisyProdukty
-
Olej palmowy nie jest wskazany w diecie? Poznaj jego właściwości i wpływ na zdrowie
Olej palmowy jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Znajdziemy go w składzie m.in. wielu produktów wysoko przetworzonych o długim terminie przydatności do spożycia np. chipsów, kremów czekoladowych, margaryn, kostek...
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Kozieradka – właściwości lecznicze, zastosowanie i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L., kozieradka lekarska) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Kozieradka pospolita uprawiana jest niemal na całym świecie. Występuje także jako gatunek zdziczały. Jest to roślina...
Produkty
Alicja Kowalczyk
-
Migdały – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, zastosowanie
Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego (Prunus dulcis L.). Są dwa rodzaje migdałów – migdały słodkie i migdały gorzkie. Migdały słodkie zawierają wiele składników odżywczych i mają prozdrowotne właściwości, które sprawiają, że...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Czerymoja (cherimoya) – co to za owoc, jak go jeść? Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czerymoja (cherimoya lub budyniowe jabłko) to owoc flaszowca peruwiańskiego, który zachwyca wyjątkowym smakiem. Czerymoja nie jest łatwo dostępna w całej Polsce – ten egzotyczny owoc można kupić jednak w niektórych supermarketach. Bez...
ProduktyŻywienie
-
Mąka z ciecierzycy – właściwości, jak smakuje, wpływ na zdrowie, zastosowanie
Mąka z ciecierzycy, inaczej mąka z cieciorki lub besan, to produkt bezglutenowy. Powstaje ze zmielonych ziaren ciecierzycy. Ma wysokie wartości odżywcze i szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej mąka z ciecierzycy stosowana jest w...
ProduktyPrzepisy
Maja Błaszczyk
-
Dodaję do maślanki jeden składnik. To prawdziwy odchudzający duet
Maślanka to popularny składnik wielu diet odchudzających. Koleżanka powiedziała mi, co zrobić, by wzmocnić dobroczynne działanie tego napoju. Wystarczy dodać do niego jeden popularny i tani składnik, by stworzyć istnego pogromcę...
OdchudzanieProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Jaki jest sekret obłędnie chrupiącego boczku? Mój tata zawsze stosuje ten trik i poleca innym
Jeśli chcecie, żeby wasz boczek był cudownie chrupiący i wręcz „rozpadał się w dłoniach”, koniecznie dodajcie odrobinę jednego produktu, który większość z was ma w swojej kuchennej szafce.
ProduktyŻywienie
-
Nie wylewajcie wody po gotowaniu makaronu. Babcia zdradziła mi triki, do czego ją wykorzystać
Większość osób wręcz automatycznie zaraz po ugotowaniu makaronu pozbywa się wody z niego. Nie jest to jednak słuszną praktyką. Moja babcia uświadomiła mnie, do ilu rzeczy można wykorzystać taki płyn.
ŻywienieProdukty
-
Piję ten napój zamiast kawy. Nawet nie zauważyłam, gdy kilogramy zaczęły spadać
Jeszcze do niedawna byłam przekonana, że nic nie pobudza lepiej niż kawa. Nie wyobrażałam sobie poranka bez „małej czarnej”. Często sięgałam również po nią w ciągu dnia, by dodać sobie energii. Jakiś czas temu znajoma namówiła mnie...
OdchudzanieProduktyPrzepisyŻywienie
Paulina Cywka
-
Spaghetti też może być fit. Zobaczcie, jak odchudzam przepis na ten włoski przysmak
4 stycznia, obchodzimy Dzień Spaghetti. To włoskie danie przygotowuję na kilka różnych sposobów. Dzisiaj podpowiadam, jak zrobić jego mniej kaloryczne wersje. Odpowiednio przygotowane spaghetti można jeść bez wyrzutów sumienia nawet na...
ProduktyOdchudzanieŻywienie
Paulina Cywka