-
Szałwia na gardło: właściwości lecznicze szałwii
Szałwia na gardło to stary sposób leczenia infekcji gardła. Jak stosować szałwię i jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Witamina B2: właściwości i rola w organizmie
Witamina B2 (ryboflawina) wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku i układu nerwowego. Jakie jeszcze pełni funkcje?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Za dużo białka w organizmie. Jak nadmiar białka w diecie wpływa na zdrowie?
Duża ilość białka w diecie może być szkodliwa. Dlaczego należy uważać na nadmiar białka w diecie?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Ważny komunikat dla alergików. GIS wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wycofuje z rynku całą partię marynowanych pieczarek. Powód to zanieczyszczenie produktu silnym alergenem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kolagen, a aktywność sportowa. Sprawdź czy warto go suplementować
Lato to czas, kiedy wielu z nas podejmuje decyzję o rozpoczęciu aktywności fizycznej. Sprzyjają temu długie ciepłe dni, a także dostępność ścieżek rowerowych i miejsc do ćwiczeń na świeżym powietrzu. Jednak, rozpoczynając trening, warto...
Artykuł sponsorowany -
„Oczyszcza” żyły i tętnice, obniżając ryzyko chorób krążenia. Co to za owoc?
Powszechnie wiadomo, że składniki zawarte w owocach mają działanie prozdrowotne. Nie inaczej jest z granatem, który doskonale działa na żyły i tętnice.
Produkty -
Witamina pp (niacyna) – właściwości i źródła, na co pomaga, funkcje
Witamina PP (witamina B3, niacyna) jest jedynie w niewielkim stopniu syntetyzowana w ludzkim organizmie, co sprawia, że musimy pamiętać o uwzględnieniu jej źródeł w codziennym jadłospisie. Witaminą PP nazywane są dwa związki o bardzo...
Składniki odżywczeProdukty -
Piękne włosy i mocne paznokcie wiosną
Czy podczas czesania włosów zauważyłaś, że na szczotce czy grzebieniu zostaje ich więcej niż zwykle? A może twoje pasma stały się cieńsze, matowe lub przesuszone? Dodatkowo, z niepokojem obserwujesz, że paznokcie zaczęły się rozdwajać,...
Artykuł sponsorowany -
Ile można schudnąć, odstawiając alkohol?
Czy odstawienie alkoholu może pomóc w utracie wagi? Sprawdzamy mity na temat odchudzania i alkoholu.
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Sezon na chabry. Zrobisz z nich leczniczą herbatkę i płukankę przeciwłupieżową
Chaber bławatek to nie tylko jeden z najpiękniejszych polnych kwiatów, ale też cenny surowiec zielarski. Co można z niego zrobić?
Produkty -
Fenomenalne korzyści picia wody z cytryną. Wystarczy jedna szklanka o poranku
Sok z cytryny jest popularnym dodatkiem stosowanym w napojach alkoholowych, gotowaniu i pieczeniu. Delikatny kwasek soku z cytryny poprawia smak wszystkich potraw. Ale na uwagę zasługuje także samo picie wody z cytryny – jest ona...
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
Domowe wody smakowe bez cukru. Wypróbuj 6 zaskakujących przepisów
Wody smakowe to sposób na to, aby więcej pić. Orzeźwiają i pięknie wyglądają. I co ważne: łatwo można je zrobić w domu. Wypróbuj nasze przepisy na smakowe wody bez cukru.
PrzepisyProdukty -
Tilapia – popularna ryba. Wartości odżywcze, korzyści ze spożywania
Tilapia to jedna z ryb, które możemy kupić np. w supermarkecie. Nie cieszy się ona zbyt dobrą opinią wśród dietetyków, a zła sława tilapii związana jest przede wszystkim z jej pochodzeniem. Ryby z hodowli azjatyckich, bo takie...
Składniki odżywczeProdukty -
Grzyb kurczak czyli żółciak siarkowy. Co z niego zrobić i czy może być trujący?
Nazywany jest grzybem kurczakiem lub kurczakiem z lasu. Żółciak siarkowy pojawia się głównie w maju i czerwcu. Jest jadalny tylko pod pewnymi warunkami. Można z niego zrobić na przykład wegetariańskie nuggetsy.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Czy wino może się zepsuć?
Przydatność wina zależy od jego zawartości alkoholu. Jak długo można przechowywać otwarte wino?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieProdukty -
Sok z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Spróbuj w naturalny sposób zapobiec chorobie
Nadciśnienie tętnicze nie zawsze wymaga wdrożenia leczenia, okazuje się, że można je wyleczyć naturalnymi metodami. Zanim zdecydujesz się na terapię lekami, warto spróbować obniżyć je w naturalny sposób, modyfikując codzienną dietę i...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Groźna bakteria w serze mozzarella. GIS wycofuje całą partię
W serze mozzarella w plasterkach wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes. Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu całej partii produktu.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Superzdrowy sos z pokrzywą. Pomoże na anemię i doda urody
Jest pełen wapnia, żelaza i innych cennych dla zdrowia składników. Pasuje do potraw z grilla, sałatek i kanapek. Zdrowy sos jogurtowy z dodatkiem pokrzywy zrobić w kilka minut.
PrzepisyProdukty -
Latem uważaj na cytrusy – możesz dostać przebarwień!
Cytrusy zawierają związki o działaniu fototoksycznym. Latem trzeba na nie uważać — kontakt skóry z sokiem tych owoców – na przykład podczas ich obierania — i wystawienie jej następnie na słońce może skończyć się uporczywymi przebarwieniami.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Niedobór witaminy D3 a tycie – czy może spowodować otyłość brzuszną?
Niedobór witaminy D3 może mieć poważne konsekwencje i wywołać osłabienie mięśni. Czy wpływa również na tycie?
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanieAlicja Kowalczyk
-
Zdrowe i mocne włosy dzięki diecie? Wypróbuj pięć najlepszych pokarmów na porost włosów
Czy można odpowiednią dietą wspomóc porost włosów? Jak najbardziej! Sięgaj po produkty, które są bogate w ważne dla zdrowia włosów składniki.
Produkty