-
ProduktySkładniki odżywczeJedzenie o tej porze dnia powoduje przyrost masy ciałaWszyscy wiemy, że więcej kalorii oznacza przyrost masy ciała, a mniej oznacza utratę wagi. Ważne są także rodzaje i ilości spożywanego jedzenia. Jednak nowe badanie ujawnia, że pora dnia, w której spożywasz większość kalorii, jest...
-
ProduktyOdchudzanieŻywienie8 sposobów na super zdrową kawę. Który z nich będzie twoim ulubionym?Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Wielu lekarzy i dietetyków uważa, że jest to również jeden z najzdrowszych. A jak sprawić, by kawa była jeszcze zdrowsza?
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
-
ProduktySkładniki odżywczeOśle mleko i jego zalety zdrowotne. Nadaje się nie tylko do piciaMleko osła w rzeczywistości jest spożywane od tysięcy lat. Ostatnio ponownie stało się popularne, zwłaszcza w niektórych częściach Europy, przyciągając zarówno odważnych smakoszy, którzy chcą spróbować nowych potraw i napojów, jak i...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieBezpieczeństwo żywnościCzy grzyby faktycznie są bezwartościowe? Może nie warto ich jeść?Grzybom zdecydowanie nie można odmówić walorów smakowych, jednak co do ich właściwości odżywczych wiele osób ma wątpliwości. Czy faktycznie są bezwartościowe, jak sądzą niektórzy? Może ich spożywanie nie ma większego sensu, a wręcz może...
-
ProduktySkładniki odżywczeCzekolada służy zdrowiu, jednak nie każdy może po nią sięgaćPrzyjęło się, że czekolada szkodzi zdrowiu i lepiej z niej zrezygnować. To jednak nieprawda. Oczywiście, w nadmiarze będzie szkodzić, jednak jedzona w umiarze przyniesie korzyści.
-
ProduktySkładniki odżywczeKawa powoduje stan zapalny? A może go leczy?Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jest bogata w szereg korzystnych związków, które mogą pomóc w utrzymaniu optymalnego zdrowia i chronić przed niektórymi chorobami. Uważa się również, że kawa pomaga zmniejszyć...
-
ProduktyŻywienieNadmiar wody w organizmie jest niebezpieczny? Jak go usunąć?Czujesz się jak balon? Twoje kostki puchną, a twarz stała się okrąglejsza? To mogą być objawy nadmiaru wody w organizmie. Stanu, który nie jest prawidłowy. Jak pozbyć się nadmiaru wody?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieNaukowcy: Wysoko przetworzona żywność może przyspieszyć starzenie biologiczne organizmuBadania łączą spożywanie ultra przetworzonej żywności ze skróceniem telomerów w organizmie. Są to struktury zlokalizowane na końcach naszych chromosomów.
-
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze
-
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczePopcorn a starzenie się skóry. Jakie jest powiązanie?Naukowcy z University of Navarra wykazali, że spożycie ultra przetworzonej żywności (chipsy, krakersy, popcorn i wiele innych) ma duży wpływ na starzenie się skóry. Doprowadza bowiem do skracania się telomerów, czyli struktur wieńczących...
-
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościJak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia?Brak wiedzy na temat tego, jak rozpoznać, kiedy jajko się zepsuło, prowadzi niektórych ludzi do niepotrzebnego wyrzucania dobrych jaj. Rozbijanie jajka, wąchanie go i sprawdzanie, czy nie ma przebarwień, jest najprostszą metodą...
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieKawa wypłukuje z organizmu ważne składniki odżywcze – prawda czy fałsz?Nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek mocnej, aromatycznej kawy? Nie jesteś jedyny. Niektórzy są jednak ciekawi, czy kofeina sprzyja pewnym niedoborom, np. magnezu lub wapnia. Czy to prawda, że kawa wypłukuje je z organizmu?
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościŻywienieCzy podgrzewanie jajecznych potraw po raz drugi jest bezpieczne?Jajka są podstawowym pożywieniem na całym świecie, często spożywanym ze względu na wysoką zawartość białka i możliwość różnorakiego użycia w posiłkach. Ale czy danie z jajek można zachować na później i bezpiecznie podgrzać?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieLubisz kawę? To świetnie! Ma rewelacyjny wpływ na zdrowieJedna filiżanka kawy raczej nie powinna nikomu zaszkodzić, więc o ile nie masz przeciwwskazań do jej picia, czas porzucić wyrzuty sumienia. Okazuje się bowiem, że kofeina może służyć zdrowiu. Dlaczego więc warto być kawoszem?
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieJak zrobić konfiturę aroniową? Swój przepis zdradza Mikołaj RejAronia z powodzeniem może być nazywana strażniczką naszej odporności. Jej cudowne właściwości odżywcze znane są od wieków. Warto po nią sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieNa co pomoże nalewka z pigwy?Domowe nalewki to nie tylko sposób na relaks po ciężkim dniu, ale także skuteczne lekarstwo na wiele powszechnych dolegliwości. Owoce pigwy są skarbnicą witamin, których często brakuje w naszej diecie, jednak w połączeniu z alkoholem...
-
ProduktyŻywienieTwój czosnek zaczął kiełkować? Nie wyrzucaj go – a oto, dlaczegoWiększość ludzi wyrzuca stary czosnek, gdy wyrośnie z niego jasnozielony pęd. I chociaż na czosnku faktycznie może wyrosnąć szkodliwa pleśń, jeśli będzie przechowywany w lodówce, odrobina kiełków w istocie zwiększa jego właściwości...
-
Składniki odżywczeProduktyDietyJakich witamin może brakować przy cukrzycy?Choroby metaboliczne, do których zalicza się cukrzycę, mogą powodować niedobory żywieniowe. Przekładają się one na ogólny stan zdrowia osób chorych oraz mogą sprzyjać rozwojowi dodatkowych schorzeń. Stosowana w przypadku cukrzycy zdrowa...