Któż z nas nie lubi awokado? Te owoce są idealnym dodatkiem do każdego dania, na słono i słodko. Krem orzechowo-kakaowy z awokado bije rekordy popularności! A jak można wykorzystać pestkę i skórkę z tego owocu?
Jak co roku z wytęsknieniem czekasz na rozpoczęcie sezonu na grzybobranie? Właśnie się zaczął. Jeśli poza zbieraniem lubisz także dania z grzybami, sprawdź, czy nie jesteś na liście osób, które powinny ich unikać.
Jak wynika z danych Eurostatu najdroższy alkohol w Unii Europejskiej jest w Finlandii. Jeśli chodzi zaś o całą Europę to znajdą się w niej nawet droższe od Finlandii kraje. A gdzie jest najtańszy?
Zamiast zajadać się cytrusami, awokado czy bananami, warto zerknąć do kalendarza sezonowego. Wrześniowa pora to idealny czas na wizytę na bazarku. Sięgajmy po polskie papryki, marchewki czy ziemniaki. Wśród popularnych owoców o tej porze...
Suszone zioła i przyprawy tak naprawdę nie tracą ważności ani nie „psują się” w tradycyjnym znaczeniu. Kiedy mówi się, że przyprawa się zepsuła, oznacza to po prostu, że straciła większość swojego smaku, mocy i koloru. Suszone zioła i...
Papryka to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Doskonale smakuje na surowo, jak i po upieczeniu. Zdecydowanie powinniśmy sięgać po nią każdego dnia.
Pojawia się coraz więcej dowodów naukowych, potwierdzających prozdrowotne działanie probiotyków oraz produktów mlecznych. Nabiał i probiotyki pomagają zmniejszyć ryzyko m.in. zaburzeń metabolicznych, cukrzycy oraz choroby niedokrwiennej...
Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale jedno jest pewne – dieta wegańska jest sposobem na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska i ograniczenie cierpienia zwierząt hodowanych. Pomijając kwestie etyczne i skupiając się jedynie na naszym...
Kolorowe kanapki idealnie wpisują się w zasady zdrowego odżywiania. Możemy do ich przygotowania wykorzystać większość warzyw. Zasada jest jedna - im ich więcej, tym posiłek jest bardziej wartościowy pod względem odżywczym i mniej...
Oliwa z oliwek i oleje roślinne to jedne z najpopularniejszych tłuszczów stosowanych na całym świecie, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Różnią się sposobem produkcji, zastosowaniami kulinarnymi, smakiem i składem odżywczym.
Kwas paraaminobenzoesowy (PABA), znany również jako witamina B10, jest związkiem organicznym występującym w niektórych produktach spożywczych. Kiedyś był dodawany do filtrów przeciwsłonecznych i używany jako suplement, który pomagał...
W retrospektywnym badaniu pacjentów przebadanych pod kątem COVID-19 naukowcy z University of Chicago Medicine odkryli związek między niedoborem witaminy D a prawdopodobieństwem zakażenia koronawirusem.
Ze świecą szukać osób, które nie przepadają za pierogi. To tradycyjne, polskie danie, które znają nawet obcokrajowcy. Ponieważ każdy, kto odwiedza Polskę, powinien skosztować pierogów, warto dowiedzieć się, jak je przygotować. Kluczowe...
Niektóre popularne diety, takie jak ketogeniczna, każą unikać roślin strączkowych. Jednak są one bardzo chwalone przez dietetyków. Te małe cuda wypełnione błonnikiem i roślinnym białkiem wbrew pozorom pomagają schudnąć.
Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez kawy, inni bez energetyka. Są też tacy, którzy mimo porannej kawy i tak w ciągu dnia ratują się napojem z tauryną i kofeiną. Czy faktycznie tak bardzo szkodzą zdrowiu?
Według badania opublikowanego online 26 sierpnia w Diabetes Care, wyższe stężenia 25-hydroksywitaminy D (25OHD) w surowicy są związane z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 (T2D).
Stopień, w jakim spontaniczne zakupy żywności odwracają/przyciągają uwagę, może być związany z twoją wagą i gęstością energetyczną żywności, zgodnie z niewielkim, wstępnym badaniem wykorzystującym technologię śledzenia wzroku w celu...
Kto robił najlepsze knedle ze śliwkami? Oczywiście nasze babcie! Dziś, gdy w sklepach możemy kupić dosłownie wszystko, niewielu osobom chce się gotować w domu. A warto, ponieważ nic tak nie smakuje, jak dania domowej roboty....
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie...