Głód jest jednym z podstawowych sygnałów biologicznych. Sam w sobie jest pozytywnym zjawiskiem, informującym o konieczności zaspokojenia potrzeby. Ale co jeśli niedawno zjadłeś, ale nadal jesteś głody?
Każdy rodzaj obróbki cieplnej potraw zmienia ich konsystencję i smak. „Gotowanie żywności zazwyczaj poprawia trawienie i zwiększa wchłanianie wielu składników odżywczych” – mówi Amy Goodson, certyfikowany specjalista w dziedzinie...
Lukrecja to jedno z ziół, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, kosmetyce oraz przemyśle spożywczym. Wielu z nas lukrecja kojarzy się przede wszystkim ze słodyczami i okresem Bożego Narodzenia, kiedy to kupujemy...
Orzechy włoskie to jedne z wyjątkowych skarbów jesieni. Mając do nich nieograniczony dostęp, powinniśmy zrobić zapasy na zimę, aby móc na co dzień korzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy...
Suplementacja witaminy D jest jak najbardziej zasadna. W naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą słońca brakuje, a nawet jeżeli się ono pojawia, to krótki dzień i niskie temperatury utrudniają naturalną syntezę witaminy D, która...
Nektar z kiwi to modny w ostatnim czasie „napój”, który wspomaga leczenie przeziębienia i pomaga łagodzić objawy infekcji wirusowej. Nazwa jest dość myląca, bo przywodzi na myśl dostępne w sklepach nektary owocowe o niezbyt dobrym...
Kombucha (kombucza) to dość specyficzny napój, który wykazuje działanie prozdrowotne. Powstaje on w procesie fermentacji czarnej herbaty, do której należy dodać cukier oraz jeden specyficzny składnik. Jest nim grzyb herbaciany (grzyb...
Naszemu zdrowiu psychicznemu szkodzą nie tylko codzienny stres oraz szybkie tempo życia, ale także niedobory żywieniowe. To one, w dużej mierze, przyczyniają się do wystąpienia objawów nerwicy, depresji oraz innych zaburzeń psychicznych....
Domowe metody leczenia przeziębienia nie tylko pomagają szybciej pozbyć się uciążliwych dolegliwości m.in. kaszlu i kataru, ale także stymulują system immunologiczny do efektywnej pracy. W przypadku przeziębienia nie musimy przyjmować...
Olej z czarnuszki powstaje na skutek tłoczenia nasion czarnuszki siewnej. Olej z czarnuszki stosuje się m. in. w profilaktyce chorób i w kosmetyce. Jakie ma właściwości?
Nawet dla osób z mutacją genu spożycie kawy może być związane z mniejszym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona, wynika z nowego badania opublikowanego w 30 września 2020 w internetowym wydaniu Neurology, czasopiśmie medycznym...
Niezależnie od tego, czy jest to obfita miska bolońskiego, czosnkowego pesto, czy tortellini, niewiele pokarmów jest tak pożywnych, jak makaron. Ale co dzieje się z twoim ciałem, kiedy go jesz? Czy to jest faktycznie zdrowe?
Kupując ekstrakt waniliowy, prawdopodobnie zobaczysz produkty oznaczone jako czysty ekstrakt waniliowy lub esencja waniliowa. Ten ostatni nazywany jest również imitacją smaku wanilii. Okazuje się, że ekstrakt waniliowy ma silniejszy,...
Możesz poświęcić 15 minut na rozgrzanie piekarnika, a następnie kolejną godzinę na pieczenie ziemniaków, ale czy wiesz, że istnieje lepszy sposób? Spróbuj ugotować ziemniaki w kuchence mikrofalowej, a przekonasz się, że nie zajmie to...
Fermentacja nie tylko ma dobry wpływ na konserwację żywności. Spożywanie sfermentowanej żywności może również zwiększyć liczbę pożytecznych bakterii lub probiotyków znajdujących się w jelitach. Które sfermentowane pokarmy są najlepsze?
Piwo jest trzecim najczęściej spożywanym napojem na świecie po wodzie i herbacie. Chociaż niektórzy promują je jako idealny napój potreningowy, piwo jest lekko wysuszające. Dlatego możesz się zastanawiać, czy jest tak skuteczne, jak inne...
Zapalenie stawów to stan chorobowy występujący u bardzo wielu osób. Powoduje ból i uszkodzenia stawów, kości i innych części ciała. Wymaga eliminacji pewnych produktów z diety.