-
Składniki odżywczeProduktyTo japońskie warzywo jest kluczowe dla wzmocnienia odpornościSpożywanie większej ilości pełnowartościowych pokarmów i roślin to świetny sposób na zwiększenie ilości składników odżywczych w diecie, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom. Jedno warzywo jest szczególnie dobre we wzmacnianiu układu...
-
ProduktyChcesz lepiej kontrolować poziom cukru we krwi? Postaw na ten minerałPoziom cukru we krwi ma kluczowe znaczenie u osób, które mają cukrzycę typu 2, lub u których zdiagnozowano stan przedcukrzycowy. Każdy, kto szuka lepszej kontroli poziomu cukru we krwi, powinien rozważyć suplementację ważnego minerału,...
-
ProduktySkładniki odżywczeIle awokado można zjeść w ciągu dnia?Jeśli uwielbiasz awokado, prawdopodobnie wykorzystujesz je na wiele sposobów: rozkładasz na tostach, używasz do robienia musu i wrzucasz do smoothie, aby było wyjątkowo gęste i sycące. Pamiętaj jednak, że spożywanie awokado to tylko...
-
ProduktySkładniki odżywczeBrzoskwinie kontra nektarynki – co jest lepsze?Chociaż duży świat owoców pestkowych obejmuje szeroki wybór (w tym śliwki, wiśnie i morele), istnieją dwie szczególnie podobne odmiany, które wszyscy znamy i kochamy: nektarynki i brzoskwinie. Ale co tak naprawdę je różni?
-
DietyProduktyNaukowcy przeanalizowali diety osób, które jedzą późnym wieczorem. Co zauważyli?W ostatnich dziesięcioleciach rośnie zainteresowanie tym, jak czas spożycia przez nas żywności może wpływać na metabolizm i inne procesy fizjologiczne. Wrażenia głodu przebiegają zgodnie z silnym rytmicznym wzorcem dnia i często są...
-
ProduktySkładniki odżywczeSezon na buraki w pełni! Dlaczego warto jeść je jak najczęściej?Burak to doskonałe źródło witamin i minerałów. Pomagają one zachować młody wygląd, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Burak szczególnie polecany jest kobietom ciężarnym i w wieku rozrodczym. Dlaczego warto pić sok z buraków w...
-
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościNiedługo zaczniemy jeść robaki? „To obiecujące źródło pożywienia”Ponieważ globalne zapotrzebowanie na żywność rośnie w zastraszającym tempie, badanie prowadzone przez naukowców z IUPUI przyniosło nowe dowody na to, że wcześniej przeoczony owad jest obiecującym alternatywnym źródłem białka. Mowa o...
-
ProduktyŻywienieJak odróżnić wrażliwość na gluten od celiakii? Pomoże nowe badanieNowe badanie przeciwciał wytwarzanych przez osoby z nadwrażliwością na gluten może pomóc w lepszym wykrywaniu choroby i leczeniu.
-
ProduktyCo potrafią witaminy z grupy B? Ich niedobór jest niebezpiecznySuplementy z witaminami z grupy B cieszą się dużą popularnością. Sięgamy po nie bardzo często, ponieważ doskonale wiemy, jak poważne konsekwencje dla zdrowia może mieć niedobór witamin z grupy B. Sprawdź, czy powinieneś rozważyć...
-
Bezpieczeństwo żywnościProduktyOwoce morza pełne plastiku. Nowe badanie wykazało go w każdej próbceKażdego roku do oceanów trafiają miliony ton plastiku. Część z nich jest dobrze widoczna górze śmieci na Pacyfiku, znanej również jako Wielka Pacyficzna Plama Śmieci. Jednak najbardziej rozpowszechniony rodzaj szczątków – mikrodrobiny...
-
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościTe rodzaje czerwonego wina będą najlepsze do potraw. Po jaką butelkę sięgnąć w sklepie?Popijanie kieliszka gładkiego czerwonego wina to relaksujące doświadczenie. Czy nie byłoby wspaniale wiedzieć, jak wybrać najlepszą butelkę do posiłku? Poznaj różne rodzaje czerwonego wina i przygotuj się na jeszcze lepsze doznania...
-
ProduktySkładniki odżywczeAlkohol a trening. Obalamy mityPo ciężkim treningu warto napić się piwa, bo pomoże zwalczyć zakwasy? To tylko jeden z mitów dotyczących łączenia uprawiania sportu oraz spożywania alkoholu. Jak w rzeczywistości napoje wyskokowe wpływają na efektywność treningu oraz...
-
ProduktySkładniki odżywczePapryka to witaminowa rekordzistka. Który kolor jest najlepszy?Papryka jest dla zdrowia bezcenna. W Polsce to warzywo typowe dla wczesnej jesieni. Zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu. Odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru. Każda jest jednak zdrowa.
-
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSalmonella w dwóch partiach mięsa drobiowego. Uwaga konsumenci, GIS ostrzegaGłówny Inspektorat Sanitarny wycofał dwie partie mięsa drobiowego ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
-
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieOd kiedy należy suplementować witaminę D? Czy to już?Powszechnie wiadomo, że suplementacja witaminy D jest wskazana w okresie jesienno-zimowym, ale co dokładnie to oznacza? Czy można wskazać konkretną datę, gdy trzeba wybrać się do apteki? Czym grozi niedobór witaminy D?
-
DietyProduktySkładniki odżywczeJak obniżyć poziom cholesterolu? Wystarczy kilka prostych zmian w menuKilka zmian w diecie i cholesterol będzie niższy. Mniej zaś cholesterolu we krwi to niższe ryzyko zawału czy udaru, lepsze samopoczucie oraz więcej pieniędzy – lekarz może odstawić lub zmniejszyć dawki leków.
-
Produkty6 produktów spożywczych, które mogą zwiększać objawy lękuSzacuje się, że jeden na pięciu dorosłych cierpi na zaburzenia lękowe. Niestety tym, co może pogłębiać ten stan jest również nieodpowiednia dieta. Niebezpieczne są przede wszystkim produkty z dużą ilością cukru lub kofeiny, które...
-
DietyOdchudzanieProduktySkładniki odżywczeCzy wszystkie diety wegetariańskie są zdrowe? Mamy złe wieściWegetariańskie potrawy nie są równie zdrowe, wynika z badań przedstawionych na Kongresie ESC 2020.
-
ProduktySkładniki odżywczeDietyLubisz makaron? Naukowcy mają dla ciebie świetną wiadomość!Dobra wiadomość dla jedzących makaron! Nowe badanie opublikowane w tym miesiącu w Frontiers in Nutrition, analizujące diety dorosłych i dzieci jedzących makaron, ujawniło ciekawe informacje. Badania wykazały, że spożycie makaronu zarówno...
-
ProduktySkładniki odżywczeSkończyłeś 50 lat? Bardzo potrzebujesz tej witaminyWitamina C może być kluczem do utrzymania masy mięśniowej w późniejszym życiu – według nowych badań z University of East Anglia (UEA).
-
ProduktySkładniki odżywczePowrót do szkoły. Pomysły na smaczne i zdrowe drugie śniadaniePotrzebujesz pomysłów na zdrowe śniadanie, które twoje dziecko z chęcią zje, a które jest zarówno pełne wartości odżywczych, jak i łatwe do spakowania? Trafiłeś we właściwe miejsce.