-
Zdrowa dieta: 8 produktów spożywczych, które warto mrozić
Zdrowe posiłki o wiele łatwiej jest przyrządzać, jeśli zgromadzimy odpowiednie zapasy. Niektóre mogą leżeć w lodówce, za to inne muszą być mrożone. Co do nich należy?
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności -
GIS ostrzega alergików, ALDI przeprasza. Żurawina i orzeszki wycofane z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu z obrotu jednej partii mieszanki prażonych orzechów i żurawiny w czekoladzie gorzkiej ze względu na stwierdzenie niedeklarowanej obecności substancji alergennej – mleka.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Co to jest inteligencja żywieniowa i kto ją posiada?
Dlaczego mamy na coś ochotę i sięgamy po ten, a nie inny produkt do zjedzenia? Co podpowiada nam organizm? Nasze wybory mogą niż mądrzejsze, niż wcześniej sądzono – wskazują badania przeprowadzone przez naukowców z University of Bristol...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieMonika Witkowska
-
Twoje ciało potrzebuje tłuszczu. Zjedzenie tłustego owocu uchroni cię przed groźną chorobą
Mowa oczywiście o awokado. Najnowsze badania dowodzą, że zjedzenie dwa razy w tygodniu awokado zmniejsza ryzyko wstąpienia zawału serca. Naukowcy podkreślają, że to ważna informacja, bo według danych Światowej Organizacji Zdrowia,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Opłata cukrowa. Ile pieniędzy trafiło do NFZ i na co zostały wydane?
Opłata cukrowa to podatek od środków spożywczych nakładany na producentów, który ma ich motywować do redukowania ilości cukru i substancji słodzących w oferowanych towarach. Ma też wspierać prozdrowotne wybory konsumentów i ograniczyć...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Ten napój służy kobietom w czasie menopauzy. Może działać jak łagodna terapia hormonalna
Ziarna kawy są bogatym źródłem estrogenu. Nawet małe ilości kawy mają pozytywny wpływ na zdrowie kobiet w okresie menopauzy.
Składniki odżywczeProdukty -
Mleka roślinne. Korzystne dla zdrowia, ale czy również dla środowiska?
Rozpoczynasz dzień od filiżanki świeżo zmielonej kawy z mlekiem? A może dodajesz do niej odrobinę mleka? Wiele osób mleko krowie zastępuje napojem, zwanym też mlekiem roślinnym. Wybór jest ogromny. Zanim sięgniesz po mleko owsiane,...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
To jedno z najzdrowszych wiosennych warzyw. Możesz wykorzystać nawet obierki!
Sezon na szparagi? Korzystaj, ile się da, bo to jedno z najzdrowszych warzyw – niezależnie od tego, czy wolisz białe czy zielone szparagi. Wykorzystać można każdą ich część, także obierki i zdrewniałe końcówki.
ProduktySkładniki odżywcze -
Na jej punkcie oszalał cały świat. Sprawdź, jakie korzyści przynosi zdrowiu
Chodzi o glon o nazwie chlorella, niedostrzegalny gołym okiem jednokomórkowy organizm o wyjątkowych właściwościach. Ze względu na wartości odżywcze chlorella jest tak popularna, że rocznie produkuje się jej aż 2000 ton w 70 krajach na...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
To kawa robi z twoimi jelitami. Sprawdź, czy pijesz jej odpowiednią ilość
Zdrowie jelit i odpowiedni mikrobiom jelitowy ma wpływ na zdrowie całego organizmu. To naukowy fakt. Sprawdź, jak na bakterie w jelitach wpływa codziennie picie kawy.
Produkty -
Pierzasta zieleń tego zioła ozdobi wiosenne dania. Poprawia też samopoczucie
Mowa o koperku. Jego świeży, trawiasty smak sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do wiosennych sałatek, past jajecznych i dań z ryb. Wspiera układ trawienny, łagodzi bóle żołądka i jelit. Badania wskazują, że poprawia też samopoczucie.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Co się stanie, jeśli odstawisz cukier na 15 dni?
Co się stanie, jeśli przestaniesz jeść cukier przez 15 dni? Pamiętaj, że cukier jest nie tylko w słodyczach i lodach. Zawierają go też napoje bezalkoholowe, napoje energetyczne, płatki zbożowe, pakowane produkty spożywcze, a nawet kawa z...
OdchudzanieProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Nadchodzi sezon na rabarbar! To warzywo ma dobroczynny wpływ na zdrowie
Drożdżowy placek czy kompot z rabarbarem to dla wielu niezapomniany smak dzieciństwa. Ale rabarbar sprawdza się nie tylko w kuchni, ma również walory prozdrowotne: dobrze wpływa na wzrok, poprawia cerę. Najnowsze badania wskazują, że ma...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Herbata: z cukrem czy bez? Potencjalne korzyści dla zdrowia
Herbata to popularny na całym świecie jeden z najzdrowszych napojów. Czy jednak zawsze? To zależy od rodzaju herbaty i od tego, co do niej dodamy – tłumaczą dietetycy. Sprawdź, czy warto pić ją gorzką, czy posłodzić.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
To niepozorne warzywo wzmacnia odporność. Czy wiesz, o jakim mowa?
Nauka nie kłamie: ziemniaki to klucz do zachowania wysokiej odporności. Średni ziemniak dostarcza 30 proc. zalecanego dziennego spożycia witaminy C, co stanowi 27 miligramów tej witaminy.
ProduktySkładniki odżywcze -
Trzy najzdrowsze chwasty. Te dzikie rośliny rosną niemal wszędzie
Te rośliny rosną niemal wszędzie i są uznawane za uciążliwe chwasty. To jednocześnie bardzo zdrowe produkty, które możesz wykorzystać w kuchni.
ProduktyPrzepisy -
Jarmuż i szpinak – składniki odżywcze. Którą zieleninę wybrać?
Jarmuż i szpinak to dwie najpopularniejsze zieleniny. Można wykorzystywać je do sałatek, koktajli i dań wielu kuchni świata. Jednak które z tych warzyw ma więcej składników odżywczych?
Składniki odżywczeProduktyBezpieczeństwo żywności -
Czy kawa ma zły wpływ na przewód pokarmowy? Jest naukowa odpowiedź
Kawa podrażnia żołądek? Nie powinny jej pić osoby cierpiące na wrzody czy refluks? Na te pytania są naukowe odpowiedzi. Mogą cię zaskoczyć.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Nasiona chia kontra siemię lniane. Które z nich są zdrowsze?
Nasiona chia i siemię lniane, choć są cenne pod względem odżywczym, bogate w witaminy, minerały i błonnik, różnią się znacznie od siebie. Błędem jest zakładanie, że można stosować je zamiennie – wskazują amerykańscy dietetycy. Zobacz jak...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Ten napój postawi cię rano na nogi! I nie jest to kawa
Wstajesz rano i niemal z zamkniętymi oczami uruchamiasz ekspres do kawy? Kawa jest zdrowa, co udowadnia nauka, jednak nim wypijesz pierwszą małą czarną, lepiej sięgnąć po zupełnie inny napój.
Produkty -
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze