-
Najgorsze rodzaje kawy. Wystrzegajcie się takich kombinacji, bo tylko sobie zaszkodzicie
Choć udowodnione zostały właściwości kawy, które dobrze wpływają na nasz organizm, to są także minusy jej picia. Z pewnością nie należy przesadzać z ilością, ale trzeba też pamiętać o kilku innych zasadach – chodzi o połączenie kawy z...
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Idealny lunch powinien być zdrowy, pożywny i smaczny. Sałatka nicejska ma to wszystko
Sałatki nicejska to popularne we Francji danie na lunch, które ma mało węglowodanów za to sporą dawkę białka, błonnika i witamin. Doda ci energii na cały dzień i jest pyszne.
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska
-
Dlaczego warto jeść hummus? Będziesz zaskoczony
Hummus na dobre zagościł w naszych sklepach. Chociaż jest łatwo dostępny i uważany za zdrowy, większość z nas i tak omija go szerokim łukiem. Może chodzi o jego specyficzny smak, a może o brak wiedzy – co to jest i z czym się je. Dowiedz...
ProduktyŻywienie
Maja Błaszczyk
-
Jasnota purpurowa rośnie niemal wszędzie. Co można z niej zrobić?
Możesz mieć ją zupełnie za darmo i z powodzeniem wykorzystać w kuchni. Ale nie tylko: napar z jasnoty purpurowej zadziała uspokajająco i złagodzi dolegliwości miesiączkowe.
Produkty
-
Napoje dietetyczne bywają zgubne. Nigdy nie łącz ich z alkoholem
Uwaga na miksowanie alkoholu z napojami typu light. To niebezpieczne połączenie – może odurzyć szybciej niż tradycyjny drink. A pijący nawet tego nie zauważy.
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czarny pieprz działa antyrakowo i wspomaga odchudzanie. Przygotuj wodę z pieprzem i pij ją codziennie
Dodaje potrawom pikantnego smaku, a jednocześnie jest korzystny dla zdrowia. Znajdziesz go na półce z przyprawami, ale również w suplementach wspomagających odchudzanie czy w nalewce na trawienie. Dowiedz się więcej o czarnym pieprzu i...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Używaj musztardy
Musztarda to świetny dodatek do potraw. Nie tylko wzbogaca smak, ale wspomaga też odchudzanie. To nie jedyna zaleta musztardy, która w medycynie naturalnej dawniej była używana jako środek leczniczy. Badania potwierdzają zdrowotne...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Tych błędów nie popełniaj, gdy robisz owsiankę. W ten sposób traci najcenniejsze właściwości
Owsianka na śniadanie to sposób na szybki, pyszny, ale przede wszystkim pożywny posiłek. Niestety w bardzo łatwy sposób można pozbawić płatki owsiane cennych wartości odżywczych. Zobacz, czego pod żadnym pozorem nie należy robić podczas...
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Truskawki na śniadanie? Dietetyczka poleca dwie najzdrowsze wersje. Wśród nich owsianka
Czy warto jeść truskawki na śniadanie? Jak najbardziej, ale niekoniecznie powinny to być truskawki ze śmietaną i z cukrem. Co dodać do owoców?
ŻywienieProdukty
-
Czy pędy sosny trzeba myć przed obróbką? O tym warto wiedzieć
Młode pędy sosny to jeden z najcenniejszych darów maja. Można z nich zrobić smaczne i lecznicze syropy oraz nalewki. Sprawdź, w jaki sposób przygotować pędy sosny do dalszej obróbki.
ProduktyPrzepisy
-
Ten uciążliwy chwast leczy podagrę, wspiera wątrobę i... pasuje do sałatek. Jak wykorzystać podagrycznik?
Właściciele ogródków, działek czy rolnicy znają go doskonale i nie darzą sympatią. Podagrycznik rośnie niemal wszędzie i jest uciążliwym chwastem. Ale to jednocześnie lecznicza roślina, a na dodatek wyjątkowo smaczna!
Produkty
-
Jaki rodzaj ryżu dobrać do poszczególnych potraw? Poradnik
Na sklepowych półkach znajdziemy obecnie bardzo wiele gatunków ryżu. Warto dowiedzieć się, do jakich potraw nadają się poszczególne gatunki, aby w pełni wykorzystać ich smak i właściwości. Skorzystaj z naszego przewodnika po świecie ryżu.
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Szpinak to najlepsze warzywo dla waszych jelit. Jeden powód jest kluczowy
Często słyszy się o wielu wspaniałych właściwościach jedzenia szpinaku. Wiedzieliście jednak, że świetnie wpływa na zdrowie jelit, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego? Powodów do jedzenia tego warzywa...
ProduktySkładniki odżywcze
Joanna Biegaj
-
Trwa sezon na botwinę. Poznaj jej walory zdrowotne i przygotuj pyszną botwinkę
Trwa właśnie sezon na botwinę, czyli niezwykle zdrowe liście buraka, które wspomagają organizm w walce z anemią, nadciśnieniem, a nawet z nowotworami. Z tych młodych buraczków powstaje uwielbiana w polskiej kuchni zupa. Dowiedz się, jak...
ProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Czy znasz niebieską herbatę? Poznaj 5 korzyści dla zdrowia z jej picia
Każdy zna czarną herbatę, wiele osób lubi herbatę zieloną, jednak o herbacie niebieskiej mało kto słyszał. Okazuje się, że picie herbaty oolong (czyt. ulung) nie tylko jest dobre dla zdrowia, ale może też wpływać na utratę wagi. Dowiedz...
ProduktyŻywienieOdchudzanie
Monika Witkowska
-
Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!
Próbowaliśmy i gwarantujemy: to jest tak dobre, że nie sposób nie wylizać talerzy do czysta. – Ta sałatka będzie bohaterem każdego przyjęcia. Ja proponuję podać ją jako oryginalny deser – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji...
PrzepisyProdukty
Katarzyna Świerczyńska
-
Te owoce skutecznie dodają energii. Jedz je, gdy tracisz moc
Czujesz nagły spadek energii, nie możesz się skoncentrować, a do tego ogarnia cię senność? Dobrym sposobem, na to, aby dodać sobie energii, jest zjedzenie owocu, który zadziała jak zastrzyk mocy. Mamy kilka sprawdzonych propozycji.
ŻywienieProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Cebulkę dymkę warto jeść. Zobacz, dlaczego i przygotuj pyszną pastę z twarożku i dymki
Sezon na cebulę dymkę właśnie trwa. To niezwykle zdrowe i smaczne warzywo szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej. Gdy zobaczysz te małe, białe cebulki z ciemnozielonym szczypiorem, koniecznie je kup i przygotuj pastę z twarożku...
ŻywienieProduktyPrzepisy
Monika Witkowska
-
Piwo bezalkoholowe w zdrowej diecie? Poznaj jego właściwości i przeciwwskazania do jego picia
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Jedz ten rodzaj sera! Obniża cholesterol, zalecany jest przy insulinooporności
Kozie sery są mniej popularne od tych, które wytwarzane są z mleka krowiego. Warto je jednak włączyć do codziennego jadłospisu, bo są od krowich serów zdrowsze. Badania wskazują, że obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko...
ProduktyŻywienie
Monika Witkowska
-
Ten syrop z sosny zrobisz w jeden wieczór. Przepis na gotowany syrop z pędów sosny
To tradycyjny przepis, z którego otrzymasz ciemny i słodki syrop sosnowy. Zrobisz z niego sosnową lemoniadę, możesz słodzić nim herbatę i dodawać do deserów. Będzie też wsparciem przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
PrzepisyProdukty