-
8 sposobów na wykorzystanie dojrzałych bananów z twojej kuchni
Stało się po raz kolejny: w twojej kuchni znów zalegają dojrzałe, niezjedzone wcześniej banany. Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety doradza, co możesz z nimi zrobić.
ŻywienieProdukty -
Dalej uważasz ziemniaki za „skrobiowy zapychacz”? Te badania pokazały coś innego
Chociaż ziemniaki bywają uważane za niepotrzebne źródło węglowodanów, w rzeczywistości są bardzo ważne w diecie.
Składniki odżywczeProdukty -
Spożycie szafranu w ciąży budzi spore kontrowersje. Zalecają go Indie, Europa odradza
Uważany za najdroższą przyprawę świata, szafran spożywany w dużych ilościach może być niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
ProduktySkładniki odżywcze -
Zdrowy koktajl bez blendera. Ma tylko 2 składniki!
Młody jęczmień możemy kupić w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przygotowanie zdrowego koktajlu wymaga tylko dolania wody.
Składniki odżywczePrzepisyProdukty -
Placek, dżem, a może nalewka? Przepisy ze śliwką mirabelką na jesienne dni
Mirabelki to soczyste, żółto-czerwone śliwki zbierane późnym latem i wczesną jesienią. Co z nich przygotować w kuchni?
PrzepisyProdukty -
Dlaczego uwielbiamy słodycze? Odpowiada za to ten mechanizm w mózgu
Słodycze sprawiają, że krótkoterminowo będziemy czuć się dobrze – nie należy jednak dawać się temu zwieść. Dlaczego?
Składniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościProduktyDiety -
Po zjedzeniu ryżu czujesz się śpiący? Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest
Zjedzenie ryżu może skutkować wytworzeniem większej ilości hormonu snu – melatoniny. Proces ten nie jest jednak oczywisty.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Naukowcy z Harvardu: Spożywanie produktów z witaminą D chroni przed rakiem jelita grubego
Wzbogacenie codziennej diety o pokarmy zawierające witaminę D może nawet o 50 proc. ograniczać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dotyczy to zwłaszcza ludzi poniżej 50. roku życia, u których tego typu nowotwór jest bardzo trudny...
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeMonika Piorun -
Ekologiczny makaron zanieczyszczony toksynami. GIS wycofuje partię ze sklepów
Przy produkcji makaronu bezglutenowego marki Pasta Natura użyto składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Pijesz zamiennik mleka? Uważaj, GIS wycofał niektóre napoje roślinne za sklepów
Napoje roślinne to popularny wybór osób na diecie wegańskiej. Niestety niektóre produkty firmy BJORG zostały wycofane ze sklepów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Woda z kiszonych ogórków, po gotowaniu ziemniaków czy jaj. 6 cennych płynów, które można wykorzystać
Choć wydają się bezwartościowym odpadem, to mają cenne właściwości. Woda z kiszonych ogórków i kapusty, woda po gotowaniu makaronu, ryżu, ziemniaków to płyny, których nie powinniśmy wylewać do zlewu. Można je wykorzystać z pożytkiem dla...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Dlaczego warto jeść agrest i porzeczkę? Cudowne właściwości letnich owoców
Letnie owoce to nie tylko doskonałe źródło witamin i minerałów. Wiele z nich odznacza się cennymi właściwościami prozdrowotnymi, które pomagają łagodzić objawy chorób lub zapobiegają wystąpieniu częstych dolegliwości zdrowotnych. Do...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego warto jeść kiszone cytryny? Od dziś je pokochasz
Kiszone cytryny od jakiegoś czasu są dietetycznym hitem. Choć różnie bywa z takimi „wynalazkami”, to w tym przypadku faktycznie mamy do czynienia z produktem o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Wyjaśniamy, dlaczego kiszone cytryny...
ProduktySkładniki odżywcze -
Masz w domu cukinię, paprykę i cebulę? Przygotuj z nich wegetariańskie leczo
Leczo to danie późnego lata i jesieni. A to za sprawą łatwo dostępnych wtedy warzyw, z których można je w prosty sposób przygotować.
PrzepisyProdukty -
5 zaskakujących właściwości zdrowotnych cytryny
Cytryna to owoc, który wspiera odporność i rewelacyjnie działa na organizm. Jakie ma właściwości?
ProduktySkładniki odżywcze -
5 powodów, dla których warto jeść ogórki małosolne. O tym mogłeś nie wiedzieć
Ogórki małosolne to typowo słowiański przysmak. Krótka fermentacja beztlenowa sprawia, że zwykłe ogórki gruntowe znacznie zyskują na smaku i wartościach odżywczych. Warto po nie sięgać jak najczęściej, bo sezon ogórkowy jest wyjątkowo...
ProduktyŻywienie -
Czy osoby z zespołem jelita drażliwego mogą jeść pieczywo pełnoziarniste?
Zespół jelita drażliwego naraża na dolegliwości takie jak wzdęcia, skurcze, zaparcia lub biegunka. Czy chleb może je wzmagać?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywcze -
Jabłka w polewie karmelowej – efektowna i pyszna przekąska dla każdego
Lubisz słodycze, ale nie chcesz zapominać o jedzeniu owoców? Przygotuj więc jabłka w polewie z karmelu z orzechową posypką. Palce lizać!
PrzepisyProdukty -
Każdy hot dog skraca życie o... 36 minut! Zaskakujące wyniki badań
Jaki wpływ na długość życia mają produkty spożywcze, które jemy na co dzień? Naukowcy z University of Michigan przeanalizowali ponad 5,8 tys. pokarmów, a wnioski, do jakich doszli, dla wielu osób mogą być szokujące.
ŻywienieProduktyDietyOdchudzanieMonika Piorun -
Te owoce mają najwięcej cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie
Chociaż cukier zawarty w owocach nie jest szkodliwy dla organizmu, nadal wlicza się do dziennego spożycia kalorii.
ProduktySkładniki odżywcze -
6 tłustych pokarmów, które musisz uwzględnić w diecie
Tłuszcz jest ważną częścią zdrowej diety. Jego zdrowe odmiany są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywności