-
Nie używaj tej łyżki do żywności. GIS wycofuje produkt i ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed używaniem łyżki kuchennej. W próbkach wyrobu wykryto migrację do żywności szkodliwych substancji.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Nie masz czasu na gotowanie? Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo to dobry pomysł na lunch czy kolację. Dzięki dużej ilości kolorowych warzyw i lekkiemu dressingowi z jogurtu naturalnego jest bardzo zdrowa i sycąca. Wystarczy tylko 20 minut i pyszny posiłek jest...
PrzepisyProdukty -
Przeterminowane mleko. Czy można pić zepsute mleko?
Czy można pić mleko po upływie terminu ważności? Jest to uzależnione od tego, czy było ono przechowywane w odpowiednich warunkach.
ProduktyŻywienie -
To hit jesieni! Przepis na dyniowe gnocchi z masłem tymiankowym
Gnocchi w Polsce nazywa się często włoskimi kopytkami. Nie bez powodu – ich bazą są gotowane ziemniaki. My proponujemy dyniowe gnocchi podane z aromatycznym masłem tymiankowym.
PrzepisyProdukty -
Jedz te produkty, a będziesz spokojniejszy. Czym jest dieta psychobiotyczna?
Nowe badanie sugeruje, że jedzenie kiszonek i produktów bogatych w błonnik prebiotyczny zmniejsza odczuwanie stresu.
DietyProdukty -
Domowy makaron do rosołu. Najprostszy przepis
Czy ktoś jeszcze pamięta czasy, kiedy gotowych makaronów nie można było kupić w sklepie? Dziś zdradzamy babciny przepis na domowy makaron.
ProduktyPrzepisy -
Zmarł, bo zjadł za dużo cukierków z lukrecją. Lekarz ostrzega przed tymi słodyczami
Jedni je kochają, inni nienawidzą. Mowa o lukrecjowych cukierkach. Specjaliści przypominają, że nie można przesadzać z ich ilością, bo może to być groźne dla zdrowia, a nawet życia.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Unikaj tych 12 owoców i warzyw! „Parszywa dwunastka” może zawierać pestycydy
Chociaż jedzenie owoców i warzyw jest korzystne dla naszego organizmu, to okazuje się, że trzeba uważać na te zanieczyszczone pestycydami. Amerykańscy naukowcy co roku opracowują listę produktów, w których występuje najwyższy poziom...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Gofry domowe. Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?
Gofry to pomysł na pyszny deser, który możemy przygotować w swojej kuchni. Jak zrobić idealne domowe gofry?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Nadmiar orzechów w diecie może zaszkodzić. Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów?
Orzechy są bardzo zdrowe, ale ich nadmiar w diecie może zaszkodzić. Jak często można jeść orzechy?
ProduktySkładniki odżywcze -
Przysmak sprzed warszawskich cmentarzy. Zrób pańską skórkę w domu
W centralnej części Polski początek listopada ma smak pańskiej skórki. Ten przysmak sprzedawany przed cmentarzami możesz zrobić w domu.
PrzepisyProdukty -
Partia suplementu wycofywana z rynku. Produkt może zawierać szkło
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku partii suplementu na wypadanie włosów. W produkcie mogą znajdować się kawałki szkła.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te produkty mogą poprawić jakość snu. Jedz je jak najczęściej
Jakość snu zależy od wielu czynników, w tym także od naszej diety. Co jeść, żeby spać lepiej?
Składniki odżywczeProduktyAlicja Kowalczyk
-
3 pomysły na wysokobiałkowe śniadania. Są łatwe w przygotowaniu i smaczne
Jeśli chcesz zadbać o swoją sylwetkę, zacznij od śniadania – wskazują dietetycy z portalu Eat This, Not That! Białko, które dostarczysz na śniadanie, daje na długo uczucie sytości oraz zapobiega przyrostowi tkanki tłuszczowej. Wypróbuj...
ProduktySkładniki odżywcze -
W wędzonym boczku odkryto niebezpieczną bakterię! Spożycie może spowodować chorobę
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że wędzony boczek może być skażony bakterią Listeria monocytogenes wywołującą objawy zatrucia pokarmowego. Spożycie zakażonej wędliny może prowadzić do poważnej choroby. Sprawdź, o który produkt...
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Te etykiety wprowadzają w błąd. GIS wycofuje produkty
To ważny komunikat dla alergików. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch produktów, które – mimo że oznaczone jako bezglutenowe – zawierają gluten. To pasztet z królika i chipsy kukurydziane.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Kuchnia zero waste. Nie wiesz, co zrobić z wytłoczyn po soku z marchwi? Ugotuj jesienną zupę!
Jeśli kochasz wyciskane z warzyw soki, z pewnością znasz ten problem. Co zrobić z pozostałych po tłoczeniu soku marchewkowych wiórków? My podpowiadamy: zupę!
PrzepisyProdukty -
Na weekend upiecz tartę ze śliwkami. Jest pyszna
Tarta ze śliwkami to zdrowy przepis na deser. Warto go przygotować gdy mamy pod dostatkiem tych niezwykle wartościowych i smacznych owoców. Przyrządzisz go z łatwością. Gwarantujemy, że ciasto się uda.
ProduktyPrzepisy -
Jesienią warto jeść rozgrzewające potrawy. Wypróbuj ten przepis na zupę
Jesienią warto sięgnąć po dania, które pomogą uniknąć wyziębienia. Świetnie sprawdzają się zupy, które nie tylko są sycące, ale również pomagają się rozgrzać. Jedną z nich jest właśnie krem z dyni i cukinii z chipsami z salami...
PrzepisyProdukty -
Jajka a poziom cukru we krwi. Czy jajka pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru?
Umiarkowane spożycie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Czy jedzenie jajek obniża zatem poziom cukru we krwi?
ProduktyŻywienieAlicja Kowalczyk
-
Jak cola i i inne napoje gazowane wpływają na płodność? To zaskakujące
Naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie napojów bezalkoholowych zawierających kofeinę, aspartam i fruktozę wpływa na obniżenie płodności zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Interakcja, w jaką wchodzą ze sobą zawarte w...
ProduktySkładniki odżywcze