-
Podobną owsiankę jada Iga Świątek. Zdrowy posiłek przygotujesz w kilka minut
Owsianka zjedzona o poranku nie tylko nas nasyci i dostarczy energii na cały dzień, ale też zaspokoi kubki smakowe i ostudzi ochotę na słodycze. Swój sposób na pożywną owsiankę ma również mistrzyni tenisa Igi Świątek. Poznajcie ten przepis!
ProduktySkładniki odżywcze
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy można jeść surowe płatki owsiane? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Danie numer jeden przyrządzane z płatków owsianych to bez wątpienia owsianka. Najczęściej, aby ją przyrządzić, gotuje się krótko płatki owsiane. Ale czy można jeść płatki owsiane na surowo? I czy da się zrobić owsiankę bez gotowania?
ProduktyŻywienie
-
Był szał na mleko migdałowe, teraz czas na mąkę. Obniża cholesterol, ale to nie wszystko
Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Doskonale nadaje się do przygotowania placków, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie
Joanna Biegaj
-
Pasternak czy pietruszka? Dzięki tym sposobom już nigdy ich ze sobą nie pomylisz
Pasternak i pietruszka to bardzo podobne warzywa. Myli się jednak ten, kto stawia między nimi znak równości. Zobacz, co zrobić, by nie popełnić tego błędu.
ProduktyŻywienie
Paulina Cywka
-
Powstał ranking najlepszych zapiekanek świata. Na liście jedno danie z Polski
Zapiekanka to danie jedzone na całym świecie. I ile krajów, tyle różnych zapiekanek. W rankingu najlepszych zapiekanek znalazło się także jedno tradycyjne polskie danie.
Produkty
-
Jak podkręcić smak pomidorowej? Zdradzamy sprawdzone sztuczki
Pomidorowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Zarówno ta robiona od podstaw z pomidorów, jak i ta robiona „z rosołu z wczoraj” z dodatkiem przecieru pomidorowego. Wypróbuj te sztuczki, a twoja pomidorówka będzie jeszcze lepsza.
PrzepisyProdukty
-
Tych produktów unikaj jak ognia. Mogą powodować nowotwory mózgu i jajnika
Od dawna wiadomo, że ultraprzetworzona żywność może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby układu krążenia. Ale to nie wszystko. Naukowcy z Imperial College London wykazali, że częste spożywanie przetworzonych produktów, wiąże się...
ProduktyBezpieczeństwo żywności
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Czy wszystkie bratki są jadalne? Sprawdź, jak wykorzystać te kwiaty w kuchni
Bratki to jedne z najpopularniejszych kwiatów w ogrodach i na balkonach, nierzadko zdobią też miejskie klomby i rabaty. Warto wiedzieć, że kwiaty bratka są jadalne. Co z nich zrobić?
ProduktyBezpieczeństwo żywności
-
Ogórki kiszone to samo zdrowie, ale nie dla każdego. Kto nie powinien ich jeść?
Ogórki kiszone są zdrowe, jednak czy dla wszystkich? Okazuje się, że nie. Tłumaczymy, kto nie powinien ich jeść lub musi ograniczyć ilość spożywania kiszonych warzyw.
ProduktyŻywienie
Joanna Biegaj
-
Inulina – „odchudzający cukier” o supermocy. Poznaj jej działanie
Inulina to naturalny prebiotyk z grupy polisacharydów. Wiele osób nie wie o jego istnieniu. A szkoda. Wspomniana substancja ma bowiem sporo cennych właściwości. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej supermoc.
Składniki odżywczeProduktyOdchudzanie
Paulina Cywka
-
Siemię lniane – zdrowe i tanie superfoods
Aby wzmonić organizm i usprawnić pracę układu trawiennego, warto sięgać po to, co najlepsze składniki. A nie ma nic lepszego, niż produkty prosto z natury – takie jak siemię lniane. Nasiona lnu pospolitego polecane są osobom cierpiącym...
Artykuł sponsorowany
-
Pij herbatkę z kwiatów bzu jako kurację wiosenną. Działa oczyszczająco, pomoże na kaszel i świetnie smakuje
Sezon na kwiaty bzu czarnego dopiero się rozpoczyna i warto korzystać z niego, ile się da. Napoje z kwiatów bzu są nie tylko smaczne i orzeźwiające, ale i od wieków cenione za swoje właściwości lecznicze.
ProduktyŻywieniePrzepisy
-
Ten grzyb smakuje jak kurczak. Jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego?
Idziemy o zakład, że gdyby kazano ci zamknąć oczy i spróbować nuggetsów z naszego przepisu, nigdy byś nie zgadł, że jesz grzyba. Nie bez powodu żółciak siarkowy nazywany jest kurczakiem z lasu albo krabem z lasu. Najczęściej można go...
PrzepisyProdukty
-
Jak przygotować orzeźwiający kompot z rabarbaru? Z tego przepisu będzie smakować jak ten, robiony przez babcię
Kompot z rabarbaru to świetny dodatek do obiadu, ale też pyszny sposób na ugaszenie pragnienia w upalne dni. Sprawdźcie, jak go przygotować, żeby smakował jak u babci.
PrzepisyProdukty
Joanna Biegaj
-
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Kipi świeżością, jest lekka, orzeźwiająca i dziecinnie prosta w przygotowaniu. – I co dla mnie ważne, ta sałatka wygląda po prostu pięknie – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
PrzepisyProdukty
Katarzyna Świerczyńska
-
Napój, który zadziała jak zastrzyk energii i zdrowia. Krótka lista składników
Ten napój z kilku składników przygotujecie w naprawdę szybkim czasie. Pity rano doda energii, a jego pyszny smak nastroi was dobrze na cały dzień.
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze
Joanna Biegaj
-
Czy znasz papryczkę gochugaru? To jedna z odmian chili, dowiedz się, jakie ma właściwości
Kuchnia koreańska, której nieodłącznym składnikiem jest papryka gochugaru, stała się bardzo popularna w Polsce, a wiele osób robi nawet własne kimchi. Ta intensywnie czerwona, suszona papryczka w płatkach ma ciekawy smak i wiele cennych...
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Ekonomiczne danie ze szparagami. Pęczek wystarczy na obiad dla rodziny
Ceny szparagów w tym roku osiągnęły wprost zawrotne ceny! Za pęczek zielonych szparagów przyszło nam tej wiosny płacić nawet 20 zł. Czy mamy więc z nich zrezygnować zupełnie? Otóż niekoniecznie. Mamy dla Was przepis na przepyszny makaron...
PrzepisyProdukty
Magda Grefkowicz
-
Czy można zjeść banana wieczorem? Nieznane właściwości żółtego owocu
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty
Aleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Kiedy wypić ostatnią kawę przed snem? Są zalecenia i jest wyjątek
Przez lata uważana za używkę, dziś jest rekomendowanym przez specjalistów składnikiem codziennej diety. Dlaczego warto pić kawę i o jakiej porze sięgnąć po ostatnią filiżankę?
ŻywienieProdukty
-
Pieczona owsianka dobra na śniadanie, deser lub podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. W wersji pieczonej jest delikatna i pyszna, a jeśli zostanie ze śniadania, możesz podać ją na deser czy podwieczorek. Polecamy przepis na pieczoną owsiankę, która będzie smakować całej rodzinie.
PrzepisyProdukty
Monika Witkowska