-
Czy alkohol pomaga strawić tłuste potrawy? Dietetyk rozwiewa wątpliwości
Wielkanocne obżarstwo – czas start! W końcu czekaliśmy na to bardzo długo. Co na to specjalista ds. żywienia? Na najbardziej nurtujące pytania odpowiada Michał Wrzosek – dietetyk kliniczny i trener personalny.
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
W święta folgujesz sobie z jedzeniem? Dietetyk proponuje skuteczne „odtrutki”
Jajka w majonezie, pieczone mięsa, sałatki, kiełbasy, mazurki i serniki... Większość z nas w święta totalnie sobie folguje. W efekcie ostatniego dnia świąt czujemy się ociężali, często też pojawiają się różne dolegliwości ze strony...
OdchudzanieProduktyDietyEwelina Celejewska
-
Tradycyjne potrawy wielkanocne i ich znaczenie. Czy wiesz, skąd się wzięły?
Na stole wielkanocnym stawiamy zestaw tradycyjnych potraw, które mają określone znaczenie i własną historię. Co do nich należy?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak zrobić sernik... bez sera? Zdrowe ciasto z kaszy jaglanej i nerkowców
Można nazwać go wegańskim sernikiem, można jagielnikiem, można nerkownikiem. To roślinna wersja tradycyjnego ciasta: bez glutenu i bez laktozy.
PrzepisyProdukty -
Napar z goździków – właściwości lecznicze i stosowanie
Goździki mają bogate właściwości lecznicze, dlatego stosuje się je do leczenia dolegliwości trawiennych. Do czego jeszcze wykorzystać napar z goździków?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Domowe sposoby na przeziębienie – kompleksowy poradnik
Domowe sposoby na przeziębienie pomagają zwalczyć ból gardła i pozostałe z objawów przeziębienia. Jak je stosować?
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Rumianek w ciąży – na co pomaga i co o tym sądzą ginekolodzy
Rumianek to jedno z częściej stosowanych ziół. Polecany jest nawet dla niemowląt, jednak czy można pić rumianek w ciąży? Zdania na ten temat są podzielone, dlatego najlepiej w tej kwestii skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Na...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak odchudzić... majonez? Dietetycy zdradzają sposoby na zdrową Wielkanoc
Wielkanoc bez majonezu? Dla wielu niemożliwe. Są jednak sposoby, aby świąteczne sosy były bardziej fit.
ProduktyDiety -
10 najzdrowszych warzyw, które polecają dietetycy
Niezliczone badania powiązały spożycie warzyw ze zmniejszonym ryzykiem chorób przewlekłych. Które pojawiają się w nich najczęściej?
ProduktySkładniki odżywcze -
Lekka i zdrowa galaretka na Wielkanoc. Wegańska i bez tradycyjnej żelatyny
To lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej galarety z wieprzowych nóżek. Wegańska galaretka bez żelatyny to idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia.
PrzepisyProdukty -
Zbyt dużo chemii. Kiełbasa wiejska wycofana ze sklepów
Sanepid wycofuje ze sklepów określone partie kiełbasy wiejskiej pieczonej. Powodem jest skład produktu, który przekroczył dopuszczalne normy bezpieczeństwa.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Jakie właściwości zdrowotne ma pomelo? 8 powodów, dla których warto je jeść
Pomelo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jednak czym ono jest i jaki ma smak? Jak rośnie pomelo, jak je jeść i obierać?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Naukowcy opracowali suplementy chroniące przed COVID-19. Będą szczepionki wspomagające?
Są bezpieczne i mają chronić organizm przed COVID-19 i innymi chorobami sezonowymi. Suplementy opracowali naukowcy na Uniwersytecie w Tel Awiwie i sugerują, że mogłyby być podawane w formie doustnej szczepionki wspomagającej.
Produkty -
Jeśli chcesz przekonać się do jedzenia warzyw, zacznij od sałaty lodowej
Sałata lodowa jest świetnym warzywem dla tych, którzy nie jedzą ich w wystarczającej ilości. Ma łagodny, słodki smak i przyjemnie chrupie. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, ale również dodatek do kanapek czy burgerów.
ProduktySkładniki odżywcze -
3 produkty, których lepiej nie podgrzewać w kuchence mikrofalowej
Chociaż kuchenka mikrofalowa to bardzo wygodne urządzenie, nie powinno się do niej wkładać wszystkich potraw.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Odporność – 9 sposobów na wzmocnienie odporności organizmu
Odporność organizmu w dużej mierze pochodzi z jelit. Co zrobić, by wspomóc odporność?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
Wideo -
Witaminy dla dzieci – jak wybrać najlepsze?
Witaminy dla dzieci warto podawać, by uzupełnić niedobory substancji odżywczych. Jakie witaminy można podawać dzieciom?
ProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Rukola – pięknie ozdobi wielkanocny stół, doda smaku świątecznym potrawom
Rukola, zwana również włoską rzeżuchą, pochodzi z regionu Morza Śródziemnego. Ze względu pikantny, lekko orzechowy smak, znalazła szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje przygotowana z niej sałatka, ale też może służyć jako...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Kawa wydłuża życie? Tak, ale nie przekraczaj tej dawki!
Kawa może sprawić, że będziesz zdrowszy i będziesz żyć dłużej. Ale naukowcy określają, jaka jest zalecana dawka, aby pozytywne działanie kawy maksymalnie wykorzystać. Są nowe badania na ten temat.
Produkty -
Najprostszy przepis na domowy zakwas na żurek. Idealny na Wielkanoc
Wypróbuj najprostszy przepis na zakwas na żurek. To ostatni moment, aby go nastawić, by zdążyć na Wielkanoc.
PrzepisyProdukty -
Sól gorzka – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Sól gorzka staje się coraz bardziej popularna, bo pozwala w naturalny sposób dostarczyć do naszego organizmu magnez oraz siarkę, czyli pierwiastki niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jak stosować sól gorzką? Czy jest...
ProduktyAlicja Kowalczyk