-
Czy mleko i czekolada nasilają trądzik? Specjalistka odpowiada
Nie ma dobrych wiadomości dla fanów czekolady (nawet tej najzdrowszej, gorzkiej), ani mlecznych produktów. Mogą one nasilać trądzik – tłumaczy prof. Ewa Stachowska.
DietyProdukty -
Białko – funkcje, zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko i źródła białka w diecie
Białka (proteiny) to jeden z bardzo ważnych składników pokarmowych, które muszą znaleźć się w naszej codziennej diecie. Jakie funkcje pełni białko w ludzkim organizmie? Ile białka powinniśmy spożywać i jak uzupełnić niedobory tego...
Składniki odżywczeProduktyŻywienieMaja Błaszczyk
-
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
PrzepisyProduktySkładniki odżywcze -
Czy można pić kawę na diecie odchudzającej? Te fakty o kawie mogą cię zaskoczyć
Kawa pita z umiarem przynosi wiele korzyści zdrowiu. Ale czy wiesz, ile kalorii ma filiżanka kawy? I czy można pić kawę na diecie odchudzającej?
OdchudzanieProdukty -
Popularne mity dotyczące grzybów. Wiara w nie może kosztować życie
Czy trujący grzyb jest gorzki? I czy można stosować „test cebuli”? Sezon na grzybobranie trwa, dlatego warto obalić popularne mity dotyczące grzybów.
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Tłuszcze w diecie – rodzaje, rola i jakie tłuszcze warto wybierać?
Tłuszcze, podobnie jak węglowodany i białka, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten najbardziej kaloryczny składnik diety powinien pokrywać około 25-30% zapotrzebowania energetycznego. Jakie funkcje pełnią tłuszcze w...
Składniki odżywczeDietyProdukty -
Grzane wino na zimowe wieczory i... na przeziębienie. Jak zrobić grzańca?
Grzane wino, oczywiście spożywane z umiarem, rozgrzewa zimne dni i umila długie wieczory. Jak zrobić grzańca z imbirem i pomarańczą i jakie ma on właściwości zdrowotne?
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk
-
Jak przechowywać jajka? Ten błąd popełnia wiele osób
Okazuje się, że pomimo specjalnych pojemniczków na jajka, nie powinno się przechowywać ich na drzwiczkach lodówek.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Kurkuma – skutki uboczne. Czy kurkuma pomaga na wątrobę i żołądek?
Kurkuma to popularna przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i usprawniającym trawienie. Jakie mogą być jej działania niepożądane?
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Czy herbata jest zdrowa? Wady i zalety picia herbaty
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jakie ma właściwości i czy herbata jest zdrowa?
ProduktyŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Czy jadalnym grzybem można się zatruć? Quiz dla grzybiarzy-amatorów
Myślisz, że wiesz o grzybach niemalże wszystko? Rozwiąż ten quiz i sprawdź swoje możliwości!
Bezpieczeństwo żywnościProdukty Quiz -
Instant, mielona czy bezkofeinowa? Naukowcy wiedzą, która kawa jest najzdrowsza
Kawa przedłuża życie – taki główny wniosek płynie z badań przeprowadzonych przez zespół z Australii. Naukowcy sprawdzili też, która kawa ma największe właściwości zdrowotne: instant, mielona czy bezkofeinowa.
Produkty -
Prof. Stachowska krytycznie o popularnej diecie odchudzającej. Apeluje do „osób z siłki”
Prof. Ewa Stachowska, ekspertka żywienia, przestrzega w mediach społecznościowych przed dietą Dukana i ogólnie dietami wysokobiałkowymi. Odniosła się też do popularnych suplementów przyjmowanych najczęściej przez osoby trenujące na siłowni.
DietyProdukty -
Bez kolagenu nie ma zdrowia
Kolagen pierwszy przychodzi na myśl w przypadku bólu stawów. Teraz jest dostępny pod wieloma postaciami. Czy warto go przyjmować – i kiedy?
Artykuł sponsorowany -
Taką kawę najbardziej lubią Polacy. Ale czy to zdrowe połączenie?
Polacy najbardziej lubią kawę z mlekiem i taką piją najczęściej. Ale eksperci podkreślają, że dodatki do kawy mogą sprawić, że ulubiony napój trzeba traktować jak kaloryczny posiłek.
Produkty -
Czy superżywność naprawdę jest super? Ekspert wyjaśnia
Można powiedzieć, że nie ma tygodnia, aby superżywnością nie ogłoszono kolejnych produktów. Teraz na topie są m.in. jarmuż, komosa, kurkuma czy nasiona chia.
DietyProduktySkładniki odżywcze -
Tapioka – bezglutenowy zamiennik tradycyjnej mąki. Jakie ma właściwości?
Tapioka jest produktem dostarczającym opornej skrobi, ale niewielu składników odżywczych. Jakie są jej właściwości zdrowotne? Jak gotować i gdzie kupić tapiokę?
ŻywienieProduktySkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Panga pełna toksyn i antybiotyków? Poznaj prawdę o pandze
Panga to słodkowodna ryba, która często gości na naszych stołach. Okazuje się jednak, że jest bardzo niezdrowa.
ProduktySkładniki odżywczeBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Czy grzyby przed gotowaniem należy umyć? Obalamy popularny mit
Przyjęło się, że grzybów kupionych w sklepie nie trzeba już myć, ponieważ zostały wstępnie oczyszczone. Czy to prawda?
Bezpieczeństwo żywnościProdukty -
Minerały w diecie – jakie pełnią funkcje i co jest ich źródłem?
Minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego powinniśmy zadbać o ich właściwą podaż w codziennej diecie. Do składników mineralnych zaliczamy makroelementy, czyli pierwiastki główne i mikroelementy, czyli...
Składniki odżywczeProduktyMaja Błaszczyk
-
Przeziębienie – przyczyny, objawy, leczenie. Jak długo trwa przeziębienie?
Przeziębienie to infekcja wirusowa, która objawia się katarem, kaszlem i złym samopoczuciem. Jak wyleczyć przeziębienie?
ProduktySkładniki odżywczeŻywienieAlicja Kowalczyk
Wideo